Yengeç hala karada. Uzuuun iş listesinden sadece bir kaç kalem eksildi. Çünkü yaklaşık iki aydır marinada atölyesi olan bir arkadaşımın yanında çalışmaya başladım. Hal böyle olunca Yengeç biraz ikinci planda kaldı. Aslında fena da olmadı, nitekim ahşabın daha kuruması lazım.
Polyurea konusunda sonunda karar verdim. Göcek'te birisi yeni başlamış, tanıştık, anlaştık. Kafamdaki tüm soruları sordum, hepsine net yanıtlar aldım. Fiyat konusunda da oldukça sağlam bir teklifte bulundu. Doğrusu Yengeç'i O da tanıyormuş, hemen hemen maliyetine yapmayı teklif etti. Şimdi Yengeç'in kuruması gerekiyor. Nemin %4-10 arasında olması ideali. %20'yi geçmediği sürece uygulanabiliyormuş. Ölçtüm, henüz uzağız. Yer yer %30'un üzerinde çıktı ahşabın nemi. Bir kaç güne Fethiye'den ozmos battaniyesi getirip paketleyeceğim Yengeç'i. Uygulamayı Nisan ortası gibi yapıp, Mayıs'ın ilk haftası suya indirebilmeyi umuyorum.
Bu arada Rıza uskuru söküp götürmüştü. Geri getirdi, taktık yerine. Pervanenin ölçüleri "cuk"muş. Ama balast varmış, hallolmuş. Ayrıca dış glen tornada işlenerek pervane ile arasındaki mesafe makul bir seviyeye getirildi.
Bir hesapta olmayan işe de Polyurea uygulaması bahanesiyle tüm çıkış kovanlarının sökülmesi. Sanırım fırsattan istifade tüm kovanları TrueDesgin ile değiştireceğim. Tabi derinlik transducer'i ve parakete de sökülecekler arasında.
Şu marinada çalışma işine dönersek, ciddi yoruyor ama her gün yeni bir şeyler öğreniyor, sürekli farklı farklı teknelerle uğraşıyorum. Cennette gibiyim
Mesela son üç gündür 45 metrelik Alüminyum bir motoryatta çalışıyorum. Tam bir sanat eseri. Geçen hafta 24 metrelik Alüminyum bir yelkenlinin 29,5 metre yüksekliğindeki Karbon-Fiber direğinin tepesinde backstay montajı yapıyordum
Malzeme başta olmak üzere sürekli yeni bir şeyler öğrenmek en azından benim için muhteşem
Mesela, Polyurea uygulamasından konuşurken Duayen tarafından üretilen bir astar gündeme geldi. Su sorununa karşı kasara ahşabının izolasyonu için vernik yerine uygulamayı planladığım astarın özelliği ahşap üzerinde ince ve şeffaf bir film oluşturması ve güçlü UV dayanımı. Bu aralar önce bir denemesini yapacağız. Sonuç olumlu olursa uygulayacağım. Malzeme fırça ya da ruloyla uygulanıyor ve lokal olarak yenilenebiliyor.
Bakalım daha neler göreceğiz...
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be... Whom the sea has taken Never shall be free."