Doğal yöntemlerin bilinmesini çok önemsiyorum.
Evet, teknoloji çağındayız ve herşey hizmetimize sunulmuş, kolaylıkla ulaşabiliyoruz ama bu teknolojinin aynı zaman da günümüzde ki en büyük tehlikelerden biri olduğunu düşünüyorum.
Artık savaşlar bile değişti. Ya maşalar kullanılarak yada ideolojik oyunlarla ilerliyor. Tabii ki bunlar bölgesel ve nispeten santranç tahtasının bir köşesi. Bir kaç büyük taş birbirlerine alenen meydan okudularında yada birileri çıkıp bu "teknolojiye" bir kapı bulabildiğinde Nükleer savaşa gerek kalmadan, insanlığı tekrar yeniden doğmuşa çevirebileceğini ve sadece "doğal" olanı unutmamışların şansının daha fazla olabileceğini düşünüyorum.
Tam da bu sebeple, bizlerin ortak paydasında ki deniz ve okyanuslar olunca, gökyüzüne biraz daha fazla bakmalı, en azından bazı küçük noktaları aklımızın bir köşesine yazmalıyız.
Örneğin ;
15ᵒ Boylam 1 saat
1ᵒ Boylam 4 dakika
1΄ Boylam 4 saniye
1΄ 1 NM
Gök cisimleri saat yönünün tersine dönüyorsa, yüzümüz kuzeye dönüktür. Bir tek Kutup Yıldızı sabit kalır ve gerçek Kuzeyi gösterir.
Kutup Yıldızının ufuk hattı üzerindeki yüksekliğinin derecesi Bulunduğumuz Enleme eşittir.
Kutup Yıldızı 358 - 002 dereceler arasında olabileceğinden 42 dakikalık yani 42 millik bir hata yaptırabilir.
Pruvamızı batan güneş yönüne çevirip sağ kolumuzu bulunduğumuz enlem derecesi kadar ufuk hattının üzerine kaldırırsak Kutup Yıldızını buluruz.
Ya da Büyük Ayı yardımı ile buluruz.

Her yıldız bir gün öncesi konumundan yüksekte görülür ve daha erken ortaya çıkar. Tam tepemizdeki bir yıldız 5 dk sonra batıya doğru 30 cm yer değiştirir.
45 derecenin altındaki yıldızlar saatte 15 derece Batıya doğru yer değiştirirler.
Türkiye'de güneş, yıl boyu gerçek Güneyden boylam geçişi yapar. Tam tepe noktasında iken yeri bulunduğumuz boylamdır ve 180 derece Güney yönünü gösterir. Doğuş anından itibaren saatte 15 derece yer değiştirir. Doğuş yeri gerçek Doğunun kuzeyidir.
Boylam geçişi yani en tepe noktası anı öğlen vakti 12:00 +- 17 dk içinde olur ( yaz saati varsa, düzeltilir ). Bölgemiz için referans olan 30 derece boylamın her bir 1 derece bulunduğumuz doğusu için 4 dk çıkartırız; her bir 1 derece bulunduğumuz batısı için 4 dk ekleriz. Referans noktası tepe noktası zamanı Notik Almanaktan bulunabilir. Ya da eğer bir gün içinde 150 milden az yer değiştirmiş olmak koşulu ile bir önceki günün doğuş ve batış ( üst kenarın ufkun altına indiği an ) zamanlarını toplayıp 2'ye bölerek tepe noktası zamanını bulabiliriz ve o an 180 derece Güney yönünü gösterir Güneş.
Ayrıca tepe noktası zamanını bulursak, herhangi bir zamandaki güneş kerterizini de bulabiliriz. Güneş saatte 15 derece, 10 dakikada 2.5 derece yer değiştirir. Tepe noktası zamanı ile bulunduğumuz zaman arası fark bulunur, dakikalar onluk sisteme göre yazılır ( örneğin 36 dakika = 0.6 gibi; yani 2 saat 36 dakika = 2.6 ). Bu değer 15 ( derece ) ile çarpılıp 180 dereceye eklendiğinde güneşin o anki gösterdiği yön derecesi bulunur.
Gündüz vakti kabaca Kuzey - Güney yönünü belirlemek için kol saati kullanılabilir. Saatin akrebi güneşe hizalanır. Sonra akreple 12 arasındaki açının tam ortasından hayali bir çizgi geçirilir. Bu çizginin güneşe doru giden tarafı Güneyi, arkamıza doğru giden tarafı Kuzeyi gösterir.
Ay, güneş batmadan çıkıyorsa, aydınlık tarafı Batıyı gösterir. Gece yarısından sonra çıkıyorsa, aydınlık tarafı Doğuyu gösterir.
Ay her gün 50 dk geç çıkar ve 12 derece Doğuya yer değiştirir. Bulunduğumuz bölgede en tepe noktasına ulaştığı anda 180 derece Güneyi gösterir.
Ay hilal şeklindeyken ( ters hilal değil ), hilalin uçlarından geçip ufka doğru indirilen hat 180 derece Güneyi gösterir. Yine, ilk dördün döneminde düz kenardan ufka indirilen hat ta 180 derece Güneyi gösterir.

Dolunay zamanı boylam geçişi zamanı yani en tepe noktaya ulaştığı zaman, Güneşin boylam geçiş zamanından tam 12 saat sonra olur. Yani 180 derece Güneyi gösterdiği andır bu an. O anki yükseklik derecesi de Boylamımızı verir. Bundan örneğin 2 saat sonra 2 x 15 derece eklenip 210 derece yönü bulunabilir.
Venüs ( çoban yıldızı, sabah yıldızı, akşam yıldızı ) güneşten 2-3 saat önce doğar ve Doğuyu gösterir.
Kamal yapımı ve ölçüm:
Bir cetvel ya da 1'er cm aralıklarla 80 cm'e kadar işaretlenmiş bir sopa yapılır. Dip kısmına sicim ip bağlanır. Bu sicimin 57 cm mesafesine bir düğüm atılır. 0 (sıfır) noktası ufuk hattına denk getirilip düğüm dişlerin arasına alınır. Kutup yıldızının yüksekliği cm olarak ölçülür. Bu durumda 1cm = 1 derecedir. 1 mm = 6 dakikadır. Bu yükseklik Enlemimizi verir.
El ile ölçüm:
Dikey pozisyonda,
Bir karış = 20 derece
Baş parmak açık yumruk = 15 derece
Yumruk = 10 derece
İşaret parmağı ucu = 1 derece
Bildiğiniz, okuduğunuz, arşivinizde bu konu ile ilgili olanlar var ise ekleyiniz lütfen.