Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Yıllık Motor bakımı

• *
  • Bilen bilir
Yıllık Motor bakımı
OP: 22 Ekim 2017, 09:53:04
Dün Far Out'a ilgi ve alaka gösterdim.Yıkadım temizledim,kışlık kokpit örtülerini taktım. :)xx

Kışa girerken motor yağını da değiştirdim.

Benim gibi motoru fazla çalıştırmayan arkadaşlara bir baraj sorusu ?0-?

Yağı kışa girerken mi ,yaza girerken mi değiştirmeliyiz?
  • IP logged
DeDe

• *
    • Yat Tekne Sörveyi, ekspertizi, ozmoz muayenesi
Ynt: Yıllık Motor bakımı
#1: 22 Ekim 2017, 10:15:19
Yılda bir defa değişiyorsa önerilen sezon sonunda değiştirmektir.
  • IP logged

• *
#2: 22 Ekim 2017, 12:14:36
Bence sezon başında değiştirmek daha mantıklı, sezona yani yoğun kullanıma başlarken taze yağ ile başlamak motorun ömrünü olumlu yönde etkileyecektir. Isınıp soğuyan ve zor şartlar dediğimiz koşullarda kullanılan yağlarda içerisinde partikül oluşumu meydana gelmektedir bu da yağın ömrünü 1 yıla düşürmektedir.Bu nedenle üretici firmalar motor yağının her yıl değişmesi gerektiğini belirtmektedirler. Yani sezon sonunda değiştirdiğiniz yağ bir sonraki sezona girdiğinizde ömrünün %70'ni tamamlamış olarak sizi sezona başlatacaktır.
  • IP logged
Bazıları oturur ve hayatı seyreder; bazıları denize açılır ve hayat onları seyreder!  M/Y HIZ

• *
#3: 22 Ekim 2017, 14:38:35
Eski yağ içindeki asit, partikül vs. bekleme sırasında motora zarar verir diye biliyorum. Bu nedenle sezon sonu değiştirmek, kışı temiz yağ ile geçirmek daha doğru gibi..
  • IP logged

B

Burak Doneray

#4: 22 Ekim 2017, 17:30:35
Doğrumudur değilmidir bilmiyorum. Yağı değiştirmek motor ustalarıyla uğraşmaktan daha mantıklı geliyor banada . Yağcılarmı uyudurmuş bilmiyorum ama Motorcuya para vermek istemiyorsan yağcıya vereceksin  diye bir soz vardır.
  • IP logged

• *
#5: 22 Ekim 2017, 22:19:14
Araç motorlarında yağ değişiminden sonra servis aralığı verilirken 15000km veya 365 gündür. Yani yağ değişiminden sonra 1km yol yapmasanız bile 365 gün sonra servis ışığınız yanacaktır. Buradan yola çıkarak motordaki yağ yenide olsa eskide olsa ömrünün 1 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Motor için en önemli şey yağ sonrasında soğutma ve yakıt gelir. Bu üçlünün bakımlı ve sorunsuz olması motorunuzu ömrünü uzatacaktır.
  • IP logged
Bazıları oturur ve hayatı seyreder; bazıları denize açılır ve hayat onları seyreder!  M/Y HIZ

• *
  • Bilen bilir
#6: 23 Ekim 2017, 09:36:16
Eski yağ içindeki asit, partikül vs. bekleme sırasında motora zarar verir diye biliyorum. Bu nedenle sezon sonu değiştirmek, kışı temiz yağ ile geçirmek daha doğru gibi..

Yağın motordaki görevlerinden birisi de motor iç aksamının yüzeyinde korozyona karşı koruyucu oluşturmasıdır.Kullanım sırasında oluşan maddeler nedeni ile kirlenen ve özelliğini yitiren yağın
bu görevini sıfır yağa göre daha iyi yapamayacağını düşünürsek kışa girerken yapmamızın daha uygun olacağı sonucuna varıyoruz. 8-)
(Bu emo buraya iyi oturdu galiba)
Öğreten dede gibi oldu biraz affola :-[
  • IP logged
DeDe

• *
#7: 23 Ekim 2017, 09:50:40
Motor yağını soğukken parlak olmayan bir gazete kağıdına damlatın , eğer hemen kağıdın altına geçip ıslatıyorsa yaz kış farketmez değişin ; Islatması biraz zaman alıyorsa ilk koyduğunuz tarihten itibaren 1 yılı geçmemek şartıyla ne zaman fırsat bulursanız o zaman değişin.
Eski bir ustam böyle yapardı. :)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#8: 23 Ekim 2017, 11:51:41
Ben mutlaka kışa ve yaza girerken yağı değiştiriyorum.Yaza girerken filtreyi de değişiyorum.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

n

nuri_kongur

#9: 23 Ekim 2017, 23:03:58
benim suzikide 100 saat mi 200 saat mi ne yağ değişim zamanı. yağ değişim zamanı geldiğinde yağ ışığı yanıp sönüyor. 2 yılda 100 saat değil 40 saat bile olmadı. o zaman ne yapmalı, yağ değişim ışığını bekleyeyim mi , yoksa değiştireyim mi?
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#10: 23 Ekim 2017, 23:13:51
Motor yağı yılda bir kez değişmeli derler.
Benim motor da yılda en fazla 10 bilemedin 20 saat çalışır,ama her yıl değiştiririm.
Değiştirmesem ne olur,belki de hiç bir şey,ama hiç denemedim.
Eskiden 72 model Reno arabamızın yağı 5000km de değişirdi.Şimdiki Reno 20000km veya yılda bir defaya programlı ve zamanı gelince sürekli beni bakıma götür dede diye uyarı veriyor ;)
  • IP logged
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri
#11: 23 Ekim 2017, 23:18:08
benim suzikide 100 saat mi 200 saat mi ne yağ değişim zamanı. yağ değişim zamanı geldiğinde yağ ışığı yanıp sönüyor. 2 yılda 100 saat değil 40 saat bile olmadı. o zaman ne yapmalı, yağ değişim ışığını bekleyeyim mi , yoksa değiştireyim mi?

Hiç yağ lambasını yaktırmasanız daha iyi. Yağ, 2 yol kalmaz, vasfını yitirir diye bilirim. Bana kalırsa, saatinden bağımsız olarak yılda bir defa filtreler dahil değişmelisiniz.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

n

nuri_kongur

#12: 23 Ekim 2017, 23:27:30

Hiç yağ lambasını yaktırmasanız daha iyi. Yağ, 2 yol kalmaz, vasfını yitirir diye bilirim. Bana kalırsa, saatinden bağımsız olarak yılda bir defa filtreler dahil değişmelisiniz.
Bülent reis, yazarken farkına vardım ama nasıl yazacağımı bilemedim . Benim yağ lambası yağı değiştir diye yanıyor, yani yağı az kaldı diye değil bizim arabalardan alışık olduğumuz gibi. Şimdi kullanım kitapçığına yeniden baktım 1 yıl dememiş, 100 saat diye ısrarla belirtmiş. Ama tedbiri elden bırakmamak için karaya alınca değiştirmek en iyisi.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#13: 23 Ekim 2017, 23:29:43
Motor yağı yılda bir kez değişmeli derler.
Benim motor da yılda en fazla 10 bilemedin 20 saat çalışır,ama her yıl değiştiririm.
Değiştirmesem ne olur,belki de hiç bir şey,ama hiç denemedim.
Eskiden 72 model Reno arabamızın yağı 5000km de değişirdi.Şimdiki Reno 20000km veya yılda bir defaya programlı ve zamanı gelince sürekli beni bakıma götür dede diye uyarı veriyor ;)
Haklısın Dede.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#14: 24 Ekim 2017, 10:01:57

Bülent reis, yazarken farkına vardım ama nasıl yazacağımı bilemedim . Benim yağ lambası yağı değiştir diye yanıyor, yani yağı az kaldı diye değil bizim arabalardan alışık olduğumuz gibi. Şimdi kullanım kitapçığına yeniden baktım 1 yıl dememiş, 100 saat diye ısrarla belirtmiş. Ama tedbiri elden bırakmamak için karaya alınca değiştirmek en iyisi.

Tamam, doğru anlamışım Nuri Reis, bana kalırsa yine de o lamba yanmadan bu işi yapmak lazım sanki. Belki  fazla hassasiyet göstermiş olacağız ama sonuçta riskimizi azaltacağız, diye düşünüyorum.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Yukarı git