Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tek basına direğe tırmanmak.

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Tek basına direğe tırmanmak.
#15: 10 Ekim 2017, 12:52:02
Ersin 18 gibi hisediyorum :)önce direk tepesine çıkıp hasar ve malzeme tesbiti yapılacak,hafta içi rüzgar gülü,demir feneri,telsiz anteni,alıp sonra tekrar çıkılacak tahmini 4.5 kez çıkılması lazım.
Ersin'in tavsiyesini görüyor ve arttırıyorum : DİREĞİ İNDİR !: )

Seninki gibi bir teknede direği indirmek ve takmak çok zor değil, 3-4 kişi bir araya gelseniz olur.
Hem de tüm teller, liftinler vb. elden geçmiş olur.
  • IP logged
><(((º>

• *
#16: 10 Ekim 2017, 13:22:27
Ersin 18 gibi hisediyorum :)önce direk tepesine çıkıp hasar ve malzeme tesbiti yapılacak,hafta içi rüzgar gülü,demir feneri,telsiz anteni,alıp sonra tekrar çıkılacak tahmini 4.5 kez çıkılması lazım.
Ersin'in tavsiyesini görüyor ve arttırıyorum : DİREĞİ İNDİR !: )

Seninki gibi bir teknede direği indirmek ve takmak çok zor değil, 3-4 kişi bir araya gelseniz olur.
Hem de tüm teller, liftinler vb. elden geçmiş olur.
Özgür indirmek kaldırmak bir sürü iş,tek seferlik bişiy olsaydı Ersin nin vinç sepet işi mantıklı,4.5 kez in çık işi olacak tahta merdiveni aldım geri dönüşü yok :)

Birde direk üzerinde ve tekne üzerinde orjnal yerleri var, ikinci Furling takıp,flok yelken takmayı planlıyorum,yukarı çıkınca karar vereceğim dürbünle inceledim yukarıyı olacak gibi, olur ise  üç yelken olacak teknede:)
sert havada flok, orta havada üçünü birden açmayı düşünüyorum.

Özgür hazır seni yakalamışken:)
Yeni telsiz anteni almam lazım,eskisi koptu içinden teller çıktı sallanıyor aşağıya doğru.
Nasıl bir anten almalıyım?markası modeli konusunda sıfır bilgiliyim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Ekim 2017, 13:32:16 Gönderen: Ali Ünalan »
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#17: 10 Ekim 2017, 13:37:59
Yeni telsiz anteni almam lazım,eskisi koptu içinden teller çıktı sallanıyor aşağıya doğru.
Nasıl bir anten almalıyım?markası modeli konusunda sıfır bilgiliyim.
Direğe tırmanma konusunu bulandırmayalım, ayrı bir başlık açıp oraya yazacağım. ;)
  • IP logged
><(((º>

• *
#18: 10 Ekim 2017, 13:49:35
Tamam Özgür.

Ersin tahta işlerini seversin,merdivenden söktüğüm fazla basamaklardan var acayip sağlam bir ağaç ne ağacı olduğu hakkında sıfır bilgiliyim lazım olursa beni bul:)500-110-30 mm

• IP logged
« Son Düzenleme: 10 Ekim 2017, 13:55:31 Gönderen: Ali Ünalan »

• *
    • Classicboats Turkiye
#19: 10 Ekim 2017, 20:03:44
Ali Bey işinize karışmak haddim değil.

Ama resmini koyduğunuz basamak önüne 2 vidalı mapa ve yelken rayı sisteminde siz her üst basamağa çıkarken doğal olarak basamağı ileri doğru kaktıracaksınız. Düz basmaya dikkat etseniz de ille olacak. O 2 vida o mapayı kaldırmayabilir. Basamağınız kaktırdığınız yöne dönecektir.
Özetle kazaya davetiye çıkarıtıyormuşsunuz gibi geliyor.

Arabalar yelkeni rayda tutar ama basamakdaki moment kolu arabaya zarar vermese de mapaya verebilir.

Aborda olan yelken tekneleri baş kıç aborda olurlar . Direkler birbirinden uzakta kalır.
Geçmiş olsun.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
#20: 10 Ekim 2017, 21:39:50
Ali Bey işinize karışmak haddim değil.

Ama resmini koyduğunuz basamak önüne 2 vidalı mapa ve yelken rayı sisteminde siz her üst basamağa çıkarken doğal olarak basamağı ileri doğru kaktıracaksınız. Düz basmaya dikkat etseniz de ille olacak. O 2 vida o mapayı kaldırmayabilir. Basamağınız kaktırdığınız yöne dönecektir.
Özetle kazaya davetiye çıkarıtıyormuşsunuz gibi geliyor.

Arabalar yelkeni rayda tutar ama basamakdaki moment kolu arabaya zarar vermese de mapaya verebilir.

Aborda olan yelken tekneleri baş kıç aborda olurlar . Direkler birbirinden uzakta kalır.
Geçmiş olsun.
Cem ağbi,Estağfurullah,Bu konu başlığını açmamda ki sebep ortak akılla en iyiyi en doğruyu bulabilmek.
Eleştiriler öneriler benim için çok değerlidir,Ortak akılla bu direk tırmanma konusunu çözebilirsek hepimizin hayrına olur.
Tekne plastiklerini tutan köprü şeklindeki krom  parçalar her basamakta olacak,krom köprüler 6 mm çapında,üzerine taktığım vida öylesine takılmış bir vida,50 mm boyunda,5 mm çapında krom vidalar takılacak her köprüye iki adet.
Merdiveni yelken rayına takılı yukarı basmamdaki amaç,yanal ve geri açılmayı ve salınımları  almak için.
Dikey olarak rayda ve plastiklerde köprüde çok bir yük olmayacak.
Tek basına direğe tırmanmak olsa da konu başlığı,tırmanırken işi bilen biride olacak vinç başında,aslında yukarıda ki makaraya bağlı halat beni yukarı çekecek vinç yardımı ile. Merdivende ikinci yardımcı olacak. 

fotoğrafını attığım ürünün benzerinden teknem de var buda kullanılacak.

• IP logged

• *
#21: 10 Ekim 2017, 23:18:37
Mataaaaayyyyy.....
  • IP logged

• *
#22: 12 Ekim 2017, 10:34:58
Arkadaşlar,Yelken arabalarım az önce geldi,yelken arabası lazım olanlar için linkini atıyorum.

http://shop.yatmar.com.tr/tr/c/kategoriler/000027024-p1-0-1/yelken-arabalari

• IP logged

n

nuri_kongur

#23: 13 Ekim 2017, 03:33:45
Yelken “slug” araba/askı/kanca ne ise satılır olması iyi olmuş , bir zamanlar ne aradıydım İstanbul’da. Hiç bir yerde bulamamıştım.
Ali reis , pişmiş aşa su katmış gibi olmayayım ama , basamak yerine o tahtaları kullanmak merdiveni çok hantallaştırmaz mı?  Yani basamaklarını perlon ipten yapsan , en son tepedeki basamağı sert malzeme ile desteklesen zaten senin ihtiyacın olan sabit duruşu verir diye düşünüyorum.  Yukarıda ayakta durmak yorucu ve tehlikeli olur derseniz bosun/ traka sandalyesi daha rahat olacaktır.  Direk tepesinde salınıma engel olmak için ise bir halat ile bağlamak yeterli olur kanısındayım. İşin tamamen acemisi , ama direğe tırmanmış bir acemi olarak başka bir acemiye yazıyorum bunları. O sebeple daha iyi çözüm elbette vardır. Benim karşılaştığım temel iki sorun şu oldu:
1 . Tırmandığım halat sabit olmadığı için tırmanırken havada zor denge kurdum. Burada yelken direğine basılacak yelken arabası ile modifiye edilmiş halat ihtiyaç duyulan sağlam zemini size sunacak.
2. Ayağımı bastığım yer sadece perlon halat idi . Sert bir zemin olmaması hem ayağımı acıttı, hem de denge algımı bozdu.
Adını zikretmediğim bir  başka problem vardı, o da halat tutucu aparatı kullanmaktaki acemiliğim. Aparatı kullanmak biraz tecrübe ile çözülebilecek şey olduğundan ona sözüm yok. Ama sabit olmayan halat yüzünden boşlukta sallanmak ve basılan yerin sert olmamasında ortaya çıkan sorun bence tasarım ile düzeltilebilirdi.
Sizin durumda merdiveni sabitleyecek halat zaten direğe basılacak.  Bu problem böylece ortadan kalkıyor. Aşağıdan yukarı olan basamakların sertleştirilmesi keyfi bir karar. Ama son basamağın sert bir zemin sağlaması bence bir ihtiyaç.
Öte taraftan verdiğiniz ölçülerdeki tahtalardan oluşan bir merdiveni zihninde canlandırdığımda hem hantal görünüyor, hemde hacmi yüzünden teknede şaklamak sorun olacaktır diye düşünüyorum.
Benim uyguladığım çözüm, yalnız yapılabilecek şekilde tasarlamıştım. Yani tırmanırken de , inerken de tek başımaymışım gibi davrandım.
Yine hatırlatayım. Benim tavsiyelerim acemiden acemiye diye görülmeli. Altı üstü bir kez tırnandım, evereste çıkmışım havasına girmiş olmayayım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#24: 14 Ekim 2017, 13:54:33
Nuri reisim sıkıntı yok:)

Merhaba arkadaşlar direğe tırmanma merdiveni bitti.
Hurdacıdan aldığım merdiven hantal ve ağırdı yelkenli direği için ağaçları için almıştım zaten:)
Marangozda basamakları küçültürdüm,yeni aldığım yası halata göre kanallar açtırdım.
3 mm krom saç dan yası halatı tutması için parçalar çizdim kestirdim monte ettim basamaklara.
14 adet yelken direğinin kanalına göre plastikler takıldı,belli aralıklarla,salınımı almak için.
Bu hafta sonu direğe tırmanmayı planlıyorum:)
Ek önlem emniyet olarak,teknemde olan,likini attğım traka sandalyesi de kullanacağım.
son durum budur:) 
Not:tahmini merdivenin tüm ağırlığı 12.13 KĞ civarlarında.
Traka sandalyesi sahibinden den aldım ikinci el 150 tl.
merdivenin maliyeti 230 tl
https://www.youtube.com/watch?v=VJ_DVH7lDxQ

• IP logged
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2017, 14:03:56 Gönderen: Ali Ünalan »

n

nuri_kongur

#25: 14 Ekim 2017, 23:05:03
Yolladığın videodaki ekipman ve yöntemi kullandım bende. Direğe merdiven ile tırmanınca, traka sandelyesini nasıl sabitlemeyi planlıyorsun?
  • IP logged

• *
#26: 15 Ekim 2017, 07:52:24
Ali, gerçekten hepimiz gibi değişik bir adamsın. Çıktın mı bilmiyorum. Ama o yaptığın merdiven ile kaza geçirme riskin var, o plastik ve , bağlantı paslanmazları seni taşımaz.

Direkten düşer , bildiğin ölürsün. Kibar kibar yazdık anlatamadık. Belki böyle direk kafadan yazarsak dikkate alırsın bu kadar adamın sana anlatmak istediğini.

Hem fikirlerinizi almak için konu başlığı açtım diyorsun, hem de kimsenin fikrini önemsemiyor, tam tersini kendi yaptıklarını kabul ettirmeye çalışıyorsun.

Bir bak Allah Aşkına, yaptığına iyi, güzel olmuş diyen bir kimse varmı?

Yapma kardeşim.. Delimisin nesin.. ? Böyle direğe çıkılır mı? hadi bir sefer çıktın, ikincide başına bir iş gelir. Renkli adamsın. Seviyoruz seni. Lazımsın daha..

• IP logged

• *
#27: 15 Ekim 2017, 21:24:37
Nuri Reisim,detayları yazıyorum.
Ersin ne adamsın konuyu nereye getirdin:)

Merhaba arkadaşlar.
Bu hafta sonu direğe çıktım,yukarıdaki arızaları giderdim,yukarı tırmanmak umduğumdan daha kolay oldu.

Detaylar iner isek,yelken kanaldan çıkartıldı,kanala merdiven artı emniyet halatına,Traka sandalyesi takıldı,yukarı çekildi,Traka sandalyesi emniyet halatı da aşağıda kaldı. Merdivenin al uçları ve emniyet halatı  tekneye sabitlendi.vinçle gerildi merdiven.
Seyir esnasında denize düşmemek için aldığım emniyet yeleğini giydim.
Üstüne de  Traka sandalyesini giydim.
bu emniyet yeleğini,yukarı tırmanırken bir ucu emniyet yeleğinde,diğer ucu direk etrafından dolandırıldı ve yine emniyet yeleğine sabitlendi,yukarı çıktığımda iki ellerimi bıraktığımda,bu emniyet yeleğine ve Traka sandalyesindeki halat kitleme mekanızması ile iki noktadan sabitlendim direğe.
ayaklarımda merdiven basamağındaydı.
Arızaları giderdim,inişe geçtim işlem bitti.
merdiven salınır sağa sola sanıyordum,tam aksine basamaklara çıktıkça direğe yapıştı merdiven çok az bir salınım oldu,oda sorun değildi.
Traka sandalyesi tavsiye ederim,çok güzel bir ürün,özellikle halat kitleme mekanizmaları harika.

• IP logged

n

nuri_kongur

#28: 16 Ekim 2017, 00:34:48
Basamaklar kesilince daha makul olmuş. Geçmiş olsun Ali reis . Sonuçta bir derdini çözmüş oldun.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • Classicboats Turkiye
#29: 16 Ekim 2017, 14:25:59
Kazasız, belasız işini bitirdiğine sevindim Ali Kardeş.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

Yukarı git