Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Arvel Gentry slot effect..

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: Arvel Gentry slot effect..
#105: 23 Ekim 2017, 12:22:39
             10 – Orsa Sey ir
“Kendinizi ve teknenizi bilmeniz gerekiyor”

http://heyamolahey.com/uploads/orsaseyir.pdf
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#106: 23 Ekim 2017, 15:46:59
Çok güzel bir çalışma. Ve okuduklarım zevk aldığımız yelkenin nasıl çalıştığını incelikleri ile hissetmemi sağladı.
Konuyu icat edene de tercümeleri yapana da ve buraya aktarana da çok çok teşekkür ediyorum. Tabii yorumlamada zorlandığım kısımlarda kendi yorum ve bakışını getiren arkadaşlarıma da.

Reisler işte birarada olmamızın gerçek değeri bu. Çok yararlı oldu inanın. Çok yazmayı sevmiyorum. Ama her satırını okudum, tekrar tekrar. sağolun. :)xx. Özellikle Ersin, Murat, Ahmet ve Mustafa reisler. sağolun.

• IP logged
« Son Düzenleme: 23 Ekim 2017, 23:43:27 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
#107: 27 Ekim 2017, 14:14:39
Emeği geçen herkes e çok teşekkürler , güzel bir çalışma oldu.  :)xx :)xx :)xx
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#108: 27 Ekim 2017, 15:40:24
Emeği geçenlere çok teşekkürler..
Tüm bölümleri bilgisayarıma indirip dosyaladım.

Yaptığımız seyirlerden birinde çektiğim kısa bir videoyu trim açısından değerlendirmeniz için bu vesile ile paylaşmak istedim..

• IP logged

• *
#109: 27 Ekim 2017, 21:14:47
Trim diye buna derim.. :)

• IP logged

• *
#110: 27 Ekim 2017, 22:16:09
Böyle trim yaptığınızda dümeni tutmaya gerek yok.Tekne tanrısal dengede
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#111: 27 Ekim 2017, 22:16:47
Dizinin son makalesini henüz tercüme edemedim. Ağır bir grip, Araya kısa bir Rodos, Alanya’dan annemleri toplamak, griple inatlaşmak falan... birkaç güne o da hazır olur.

En sona, Arvel Beyin yazılarındaki bazı önemli hususları meraklısına daha teknik açıklayan bir kaç not da eklemek istiyorum, kısmet?

Eyüp Reis, harika gidiyor teknen. Bu sayede ana yelkenin en üst güngörmez tüyünün arada terslemesi gerektiği (!) efsanesi de böylece yıkılmış oldu.

BALIM SY
  • IP logged
BALIM SY

• *
#112: 31 Ekim 2017, 08:11:55
sevgili reisler,

Murat reis, bu makalelerin üzerine açıklayıcı yorumlar içeren bir makale de kendisi yazmış. böylece makaleleri daha iyi anlamak
mümkün olabilecek.  özellikle hep  iki boyutta incelediğimiz şu meşhur hava kesitinin üç boyutlu hareketini de incelemiş ki bunu çok önemsiyorum.

Ancak bu makalede benim dikkatimi çeken çok önemli bir detay var. yelken etki merkezinin gerçek yeri ile ilgili. Murat reis, rüzgaraltı tarafta oluşan negatif basınç kuvvetlerinin , yani emme kuvvetinin orsa yakasından , güngörmeze doğru azaldığını , yayılı olan bu kuvvetlerin dengeli dağılmadığı için etki merkezinin yelkenin geometrik ağırlık merkezi yerine daha orsa yakasına yakın olduğunu söylüyor . bu çok önemli bir tespit. 

bu durumda bu yorumu biraz daha ileri götürüp, yelken etki merkezinin aslında rüzgarın şiddeti ve yelken trimine göre sürekli  orsa yakası ile yelkenin geometrik ağırlık merkezi arasında bir yerlerde sürekli değiştiğini söylemek çok yanlış olmaz.

bu durumun toplam yelkenlerin etki merkezine olan etkisi ile keyifli bir tartışma konusu olabilir.

zahiri rüzgarın anlatımı ise hiç bu kadar basit olmamıştı.

yelken ile ilgili mekanizmayı anlatan çok iyi bir kaynağı oluşturmuş olduk. tekrar teşekkürler Murat reis..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#113: 31 Ekim 2017, 09:18:23
Şey de yapsak; sanıyorum yazının bir kaç makalenin altında muhalefet şerhleri var, onları da çevirsek?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#114: 03 Kasım 2017, 16:29:04
Teknik notlardaki gecikme benden kaynaklandı, yoksa Murat Reis göndereli epey olmuştu.Herkese çok özür dilerim.

11 – Teknik Notlar

http://heyamolahey.com/uploads/tekniknotlar.pdf
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

n

nuri_kongur

#115: 03 Kasım 2017, 17:33:49
Burada inanılmaz güzellikte şeyler olmuş . Başta tercüme için Murat ve makaleleri gündeme getirdiği için Ersin reis olmak üzere bütün katkıda bulunanlara çok teşekkürler. Önemli bir katkı olmuş denizcilik adına

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#116: 03 Kasım 2017, 20:56:43
Şu günlerde sy.Gezgn'in armasını Slop'dan Cutter'a mı çevirsem diye düşünüp duruyordum. Sanırım bu kış tadilatında arma cutter olarak modifiye edilecek gibi.... Eline sağlık Murat reis çok keyifle okudum. Geç oldu okumam ama hani derler ya "cuk diye oturdu" işte benim için aynen öyle oldu.

Harika bir topik, yine can damarına basmışsın Ersin...

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
#117: 04 Kasım 2017, 00:11:38
Valla konu ilginçti gerçekten ancak Murat reis , kendi deneyimlerini de ekleyince kaynak bir eser ortaya çıktı..

yelken nasıl çalışır ile ilgili bu çeviri ve yorumun üzerine türkçe kaynak tanımam artık.. budur.. bu kadardır.
  • IP logged

• *
#118: 04 Kasım 2017, 00:25:52
Valla konu ilginçti gerçekten ancak Murat reis , kendi deneyimlerini de ekleyince kaynak bir eser ortaya çıktı..

yelken nasıl çalışır ile ilgili bu çeviri ve yorumun üzerine türkçe kaynak tanımam artık.. budur.. bu kadardır.

Gerçekten öyle.  C:-)
  • IP logged

• *
#119: 04 Kasım 2017, 10:45:33
Bu çalışmanın sonlarına doğru Ersin Reis yelken üzerindeki havanın üç-boyutta hareketini gündeme getirdi. Bu da önemli. Şimdi iyi olduğunu sandığım bir kaynak buldum, elden geldiğince çevirip Ersin Reis’e göndereceğim.

Bu sayede yelkenlere neden burkulma verdiğimizi (twist) de konuşmuş oluruz. Çünkü rüzgârın karadan yeteri kadar uzakta 10 hatta 15 metre kalınlığında bir sınır tabakası (boundry layer) oluşturup, mandar yakasına kadar hızının arttığı efsanesini de sorgulamış oluruz. Çok kaba dalgalı denizi (yüzeyin pürüzlenmesi) bilmem ama 10-15 metre sınır tabakası bana inandırıcı gelmiyor. Bir el anometresini göndere takıp çeşitli yüksekliklerde bakmak için can atıyorum. 

BALIM SY
  • IP logged
BALIM SY

Yukarı git