Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Şu palamutları nasıl tutucaz.. ??

• *
Şu palamutları nasıl tutucaz.. ??
OP: 20 Eylül 2017, 08:42:01
Önce Erman reise sonra bu işten anlayan diğer reislere açık açık soruyorum.. Şunu artık bir adam gibi yazssanız. Yoksa palamut sezonu kaçtı kaçacak.. Bi zamet diyim..
  • IP logged

• *
    • instagram
Ynt: Şu palamutları nasıl tutucaz.. ??
#1: 20 Eylül 2017, 09:29:53

Ersin Reisim bu konuda size söz vermiştim, gecikme için özür dilerim... Aklım erdiğince dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.

Palamut, hızlı ve gözü kara bir avcıdır esasen hareket eden, gözüne kestirdiği tüm yemlere saldırır. Genel olarak 4 ila 8 knot hızlar arasında, tekne seyir halindeyken arkadan bırakılan sırtı yöntemiyle en verimli şekilde avlanır...
Peki bu sırtı işi nasıl olacak gelelim buna...
Aslında bölgeden bölgeye küçük farklılıklar olmakla birlikte esasında kullanılan birkaç sahte yem bulunur bunlar:
 - Beyaz kaz tüyü
-
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#2: 20 Eylül 2017, 09:32:18
Yazarken yarım kalmış herhalde.. Hangi derinlikte tutulur, kaçlık misina ile tutulur, hangi saatte tutulur.. Mevsimi nedir., daha bir sürü soru. Var sırada haberin olsun..
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#3: 20 Eylül 2017, 10:08:05
  • IP logged
« Son Düzenleme: 25 Ekim 2017, 21:27:49 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • instagram
#4: 20 Eylül 2017, 10:20:36
bunu sildim..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Eylül 2017, 10:35:29 Gönderen: Erman Yerman »
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
#5: 20 Eylül 2017, 10:33:47

Ersin Reisim bu konuda size söz vermiştim, gecikme için özür dilerim... Aklım erdiğince dilim döndüğünce anlatmaya çalışayım.

Palamut, hızlı ve gözü kara bir avcıdır esasen hareket eden, gözüne kestirdiği tüm yemlere saldırır. Genel olarak 4 ila 8 knot hızlar arasında, tekne seyir halindeyken arkadan bırakılan sırtı yöntemiyle en verimli şekilde avlanır...
Aslında bölgeden bölgeye küçük farklılıklar olmakla birlikte esasında kullanılan birkaç sahte yem bulunur bunlar:
 - Beyaz kaz tüyü

İkidir yazamıyon, ben kayığı nasıl sana bıraktım? :)
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • instagram
#6: 20 Eylül 2017, 10:34:58

- Beyaz kaz tüyü
- Silikon yemler
 - Sahte balıklar

Karadenizde çoğunlukla 50'li kaz tüyü takımlarla avlanılır ama biz amatör olduğumuz için ve teknede çaparize müsait olduğundan benim önerim 3 veya 4'lü tüy veya silikon yem arkasına bir adet sahte koyarak avlanmaktır.

takım için 40 veya 50'lik misina öneririm, köstekler 25 cm civarında her köstek arası da 40-50 cm olabilir, takımının en sonuna sahte balık konur.
Bilinen en bilindik palamut sahtesi redhead denilen kırmızı kafalı sahtedir. Ben ise daha çok yeşil renkli sahteleri seviyorum. Bana göre bizim denizlerde ( Doğu Akdeniz - Ege hattı) yeşil ve mavi renkli sahteler daha çok iş yapıyor.

Sırtı, yüzey sırtısı olarak düşünülmeli, yüzeye yakın 0 ila 1 metre derinlik palamut avı için yeterlidir. En sona takılacak sahte de buna göre 0-50 veya 1-2 metre dalarlı sahtelerden seçilmelidir.

Bu palamut, Akdeniz'de Ağustos başında çok küçük boylarda çıkmaya başlıyor, Ağustos sonu Eylül ortasında Fethiye, Hisarönü körfezinde hem iri hem de çok bol bulunuyor. Özellikle bu dönemde balık ilk yağmurdan sonra inanılmaz hızlı büyüyor ve nispeten yağlanıyor...

Çok dağınık yazdım, ilk yazdığım da acil bir işten dolayı yarım kaldı üzgünüm. Şimdilik böyle bir giriş yapayım hep birlikte geliştiririz.

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • instagram
#7: 20 Eylül 2017, 11:40:28
Aşağıdaki videolar hayli açıklayıcı

Sırtı da önemli bir nokta da sırtıyı bırkacağımız mesafe... Bıraktığımız takımın dümen suyunun oluşturduğu köpüklerde kalması iyidir... dümen suyu palamudun ilgisini çeker ve orada bir aksiyon olduğunu düşünür... Takımı teknenini ardından yaklaşık 20-25 metre bırakabilirsiniz...

Eğer rat kullanıyorsanız kalamasını biraz gevşetirseniz balık yakalandığında makine cırlayarak misina vermeye başlayacak ve kolaylıkla balığın geldiğini anlayacaksınız...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
  • IP logged
« Son Düzenleme: 25 Ekim 2017, 21:29:37 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »
Akdenizli, Balıkçı

• *
#8: 20 Eylül 2017, 12:31:08
Eh buradan başlayalım..  :) rat ne ? :)
  • IP logged

• *
    • instagram
#9: 20 Eylül 2017, 12:58:25

Eh buradan başlayalım..  :) rat ne ? :)

Şöyle bişey kamış olarak da adlandırılıyor... rat kelimesi fishing rod dan geliyor...
Farklı özelliklerde ratlar ve makinalar var... atçek avı için ayrı, kıyıdan balık avı için ayrı, tekne için ayrı. Teknede genellikle teleskopik olmayan 2 parçalı kısa ratlar kullanılır. Bunlar yemi fırlatmaktan, atmaktan çok büyük balıkları çekmek içindir...Makina seçimi de 5000 ila 8000'lik 3 bilyalı, ağır yüklerde kolay çalışacak öakina seçilebilir...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

T
  • *
#10: 20 Eylül 2017, 13:11:30
Bu balık işi çok zevkli,bir o kadar da bela birşeydir.
Herkes ya babasından, ya bir büyüğünden ya da bir balıkçıdan öğrenmiş zaman içinde kendine göre taktikler geliştirmiştir.

Ne iddialıyım ne de iyi bilirim ama kendi yaptıklarımı yazayım.
Aslında standartı yoktur ama her avcı yaptığı takım için en mantıklısından birsürü sebep sayabilecek kapasitededir. Tabii ki bu iş sadece takımla bitmiyor. Meralar, hava ve zaman da önemli. Herkesin kendince bir totemi var.

Örneğin ;
Palamut için ben ;

Yozuri Tobi maru mavi 10.5 cm veya Rapala X Rap 13 cm ile 80 gr. yaylı kurşun kullanırım. Bana göre hava eğer güneşli yada az güneşli ise yüzeye yakın, kapalı ise orta derinlikde (4-5 mt-ikici bir 90gr kurşun ile) soğuk ise 8-10 mt (bir 90 gr daha eklerim) arasında gezerim. 50-80 mt arası salarım. Süratim genellikle 4-5 kn civarıdır ki fazlası zaten dümen suyunda ton balığı içindir. Martıları mutlaka gözlerim, yüzeyde balıklar oynaşıyorsa lüfer olma ihtimali vardır, sırtıyı üzerinde geçiririm. Ve yine bana göre deniz mutlaka çalkantılı olmalıdır, palamut için. Eğer sırf balık için çıkmışsam, zigzaglar çizerim çünkü palamut hızlı ve çarprazdan alamayı seven bir balıktır.
Bunlarda benim TOTEM'lerim.
  • IP logged

E
  • *
#11: 20 Eylül 2017, 13:31:05
Bu balık işinde benim tecrübem %80 kısmettir :) Kısmetiniz yoksa hangi makina,hangi malzemeyi kullanırsanız kullanın aç kalırsınız.Balığa çıkmadan önce bir üfürükçüye gidip üfletin derim  ;D
  • IP logged

• *
    • instagram
#12: 20 Eylül 2017, 13:31:55
Bu balık işi çok zevkli,bir o kadar da bela birşeydir.
Herkes ya babasından, ya bir büyüğünden ya da bir balıkçıdan öğrenmiş zaman içinde kendine göre taktikler geliştirmiştir.

Ne iddialıyım ne de iyi bilirim ama kendi yaptıklarımı yazayım.
Aslında standartı yoktur ama her avcı yaptığı takım için en mantıklısından birsürü sebep sayabilecek kapasitededir. Tabii ki bu iş sadece takımla bitmiyor. Meralar, hava ve zaman da önemli. Herkesin kendince bir totemi var.

Örneğin ;
Palamut için ben ;

Yozuri Tobi maru mavi 10.5 cm veya Rapala X Rap 13 cm ile 80 gr. yaylı kurşun kullanırım. Bana göre hava eğer güneşli yada az güneşli ise yüzeye yakın, kapalı ise orta derinlikde (4-5 mt-ikici bir 90gr kurşun ile) soğuk ise 8-10 mt (bir 90 gr daha eklerim) arasında gezerim. 50-80 mt arası salarım. Süratim genellikle 4-5 kn civarıdır ki fazlası zaten dümen suyunda ton balığı içindir. Martıları mutlaka gözlerim, yüzeyde balıklar oynaşıyorsa lüfer olma ihtimali vardır, sırtıyı üzerinde geçiririm. Ve yine bana göre deniz mutlaka çalkantılı olmalıdır, palamut için. Eğer sırf balık için çıkmışsam, zigzaglar çizerim çünkü palamut hızlı ve çarprazdan alamayı seven bir balıktır.
Bunlarda benim TOTEM'lerim.

İşte yapmak ayrı anlatmak apayrı bir meziyet...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#13: 20 Eylül 2017, 13:47:48
Bi tane tutayım.. Bak nasıl yazıcam palamut nasıl tutulur diye.. :)
  • IP logged

• *
#14: 20 Eylül 2017, 14:29:05
Bi tane tutayım.. Bak nasıl yazıcam palamut nasıl tutulur diye.. :)
Kısmetin bol olsun Ersin reis, dört gözle bekliyoruz o zaman detaylı anlatımını, rast gele...
  • IP logged

Yukarı git