Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 40 ft 8 ton tekne için kaç hp motor?

• *
40 ft 8 ton tekne için kaç hp motor?
OP: 02 Eylül 2017, 13:16:55
Sarıyaz'ın motoru 30 HP; bir arkadaşımdan aynı tekne ama 55 HP motor var.
Ben max 6.5-7 knot hız görürken, o 8.5'lara çıkabiliyor.
Mesela Bavaria beniz tekneye 40 HP'de takıyor.
Motorun hıza etkisini hesaplamanın basit bir yolu, formülü var mıdır?

• IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
Ynt: 40 ft 8 ton tekne için kaç hp motor?
#1: 02 Eylül 2017, 13:19:17
Varmış:

Öcal Reis, Orhan Barut'tun çalışmasını."teknemizin motoru ve pervanesi doğru mu" başlığında yayınlamış.
  • IP logged

• *
#2: 02 Eylül 2017, 13:41:51
Sarıyaz'ın motoru 30 HP; bir arkadaşımdan aynı tekne ama 55 HP motor var.
Ben max 6.5-7 knot hız görürken, o 8.5'lara çıkabiliyor.
Mesela Bavaria beniz tekneye 40 HP'de takıyor.
Motorun hıza etkisini hesaplamanın basit bir yolu, formülü var mıdır?

Deplasman teknelerinde , teknenin beher metre boyu için kabaca ve biraz fazlasıyla söylersem 3 HP  yeterlidir yani senin motorun yeterli.
Teknenin boyu ( altının temizliği ,pervane uyumu vs. saymazsan) süratte etkendir ve bunun bir hesabı var. Kendi dalgasının üzerine çıkmadıkça (Planning) teknenin gideceği sürat bellidir MAtay reisim.
100 HP motorda koysan eh işte gideceğin o fazladan 1 Knot  olur.:)
  • IP logged

T
  • *
#3: 02 Eylül 2017, 14:08:33
Akılda kalıcı en basit hesap diye bildiğim ;

Deplasman teknelerde Ağırlık x 3 + %10 emniyet payı
Yarı deplasman teknelerde Ağırlık x 15 + %10 emniyet payı
Kayan teknelerde Ağırlık x 45 + %10 emniyet payı

Hızdan şüphe ediyorsak ;
Hız= 2,43 x Su Kesimi Hattı Boyunun Karekökü

Karekök 10 (3.162) x 2,43 = 7,68 Knot gibi...
  • IP logged

B

Burak Doneray

#4: 02 Eylül 2017, 18:46:10
Yıllar aylar önce  Tan Kaan reis bir link paylaşmıştı .

http://www.tomdove.com/sailcalc/sailcalc.html

Sayfanın en altında hangi motor gücü ve pervane tipi ile teknenizin hızını ve uygun pervane çapını bulabilirsiniz.

Daha neler neler var güzel bir site.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 02 Eylül 2017, 18:53:53 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Selamlar
#5: 02 Eylül 2017, 22:56:41
Öcal reisim ya sert havada yüksek motor gücüne ihtiyaç olsa. Bilinen markalar 7-8 sene önce 15 metre teknelere 110 hp koyarken, şimdi 75 hp'leri yeterli görüyorlar. Enteresandır 110 farkı aşağı yukarı 1500 € gibi. Ben her halikarda yüksek gücü tercih ederdim

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#6: 02 Eylül 2017, 23:06:53
Öcal reisim ya sert havada yüksek motor gücüne ihtiyaç olsa. Bilinen markalar 7-8 sene önce 15 metre teknelere 110 hp koyarken, şimdi 75 hp'leri yeterli görüyorlar. Enteresandır 110 farkı aşağı yukarı 1500 € gibi. Ben her halikarda yüksek gücü tercih ederdim

Kemal reisim bu 3 HP/metre alaylı hesabıdır ve bildiğim kadarı ile gereken den biraz fazlası ile hesaplanmıştır.

Yelkenli tekne de hafiflik esas olduğundan sadece sert hava düşünülerek konulan büyük motor gereksiz ağırlık demektir diye düşünülse gerek..

Bir zamanlar birisi demişti ''her seçiş bir vazgeçiştir'' diye.

Motora yelkenle yardımcı olalım daha iyi bence.  :)
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#7: 02 Eylül 2017, 23:13:40
Öcal Reisim benim tek endişem ihtiyaç olduğunda sıkıntı olurmu idi. Boş ağırlığı 17.5 ton olan tekneye 75 koyan marka 8 sene önce 14 ton teknesine 110 koymuş. Hangi hesapla buralara gelmiş. Dergilerin değerlendirme yazılarında da hiç bir olumsuz eleştiri yok

• IP logged

• *
#8: 02 Eylül 2017, 23:41:10
Şimdi bu konuya neden girdim biraz detay vereyim:

Bu bayram tatilimde motorda bir sorum yaşadık.
Volvo, dizel gibi basit bir motoru nasıl daha komplike hale getiririm diye düşünüp, kontrol için (start, stop, alarmlar vb) bir beyin koymuş.
Ben de bu bir ıslanma neticesinde arızalanmıştı. Değişti. Bir daha bozuldu. Garantiden bir daha değişti. Servis de pek sorgulamadı, çünkü özellikle bir dönem bu beyinler imalat hatası sebebi ile bayağı sorun çıkarmışlar. Global forumlarda bayağı yazılar var bu konuda.

Ama en son bu tatilde, son değişimden sadece 3 ay sonra bir daha bozulunca bu sefer yetkili servis dedi ki: "bu sefer taktığımız beyin yeni üretimdi. Bozulmaması lazım. Üstelik bu kadar kısa sürede bu kadar ,ok bozulması normal değil. Ben elektriçimle geleceğim, nedenine bakalım". Dedim hayhay. Çünkü ben de beni her an yolda bırakabilecek bir motorla dolaşmak istemem.
Neyse geldiler baktılar ve beyne giden kabloların, bı su meselesi sebebi ile oksitlendiğini, iletkenliğini kaybettiğini, bu nedenle çok akım çektiğini ve bunun da aşırı yük sonucu arızaya sebep olduğunu söylediler. Kablolar gerçekten pek iyi durmuyordu.

Şimdi bu moturun bu sene ikinci ciddi arızası. İlki eşanjör korozyonu sebebi ile olmuştu. Artık 10 yaşında.
Neyse, bu arızalı beyin, kabloların yenilenmesi, keza benzer sebepten etkilenen marj motoru ve alternatörün de bakımı vb derken bana yetkili servis ciddi bir fatura çıkardı.

Şimdi bir yandan da bu 30 HP motor bana küçük geliyor. Düz denizde sorun yok ancak baş kıç havada hız yarıya düşüyor.

Ben de acaba, bu vesile ile motoru yenileyip, gücünü de arttırsam mı diye düşündüm. Yetkili servisten de cazip bir teklif aldım. Benim mevcut motoru alıp, ciddi bir indirimle yeni bir 40 ya da 50 HP motor teklifi verdi.

Avantaj: Motor sıfırlanmış olacak ve en az 2 yıl garantide olacak. Mevcut motorun yaşı  gereği çıkaracağı ufak -büyük problemlerden sakınılmış olacak.
Dezavantaj: cebimden para çıkacak.

Şimdi bu denklemde gidip geliyorum. Araştıryorum.
  • IP logged

• *
#9: 03 Eylül 2017, 00:03:06
Benim  Orhan Barut korsanın hesaplarından çıkarırım ve tecrübeleri ton başına 4.5 hp ye
Denk geliyor .50 hp yi tercih eder  2 /3 gazda gövde sürat ini yakalardım.
  • IP logged

T
  • *
#10: 03 Eylül 2017, 00:03:40
Şahsen tanışmıyoruz ama teknenizle ilgili bugüne kadar yazdıklarınızdan oldukça titiz birisi olduğunuzu düşünmüşümdür hep.

Sormamışsınız ama şahsi fikrim, eğer yeterince cazip bir teklif ise değerlendirmek olurdu. Çünkü değerlendirmezsem o yüklü faturayı ödedikten sonra oluşabilecek kısa vadede ki ilk arızada kendime çok kızardım. Üstelik motor gücünü arttırma gibi bir fırsatı da kaçırmış olurdum. 30hp üstü sanki daha br güven verir gibi.
Ve ister araba olsun ister tekne, bir motor arıza çıkarmaya başladıysa ve tamiri konusunda kendime güvenmiyor isem garantici olmak uzun vadede daha ucuza gelir diye düşünüyorum.
  • IP logged

• *
#11: 03 Eylül 2017, 00:13:17
İltifatınıza teşekkür ederim.
Ben kendime titiz demezdim ama merkalıyım ve risk almak istemem. Çünkü denizde bir arızanın yaratacağı tatsızlığın faturası çok yüksek.
Mesela bir arkadaşlarımız bu tatilde tekneleri ile vize katılmış olmasalar, bu arıza sebebi ile özlemle beklediğim bu tatili evde geçirecektik. Neyse ki ueni almalarına rqğmen ısrarla teknelerine davet ettiler ve bir haftayı denizde geçirebildik.

• IP logged

• *
#12: 03 Eylül 2017, 00:16:31
Benim  Orhan Barut korsanın hesaplarından çıkarırım ve tecrübeleri ton başına 4.5 hp ye
Denk geliyor .50 hp yi tercih eder  2 /3 gazda gövde sürat ini yakalardım.

Dediğiniz çok doğru ve matıklı. Zaten 40'tan 50'ye yükselmenin maliyet farkı %15 civarında. Yani maddi olarak değer.
Ancak sorun bu sefer pervaneyi dedeğiştiredek zorunda olmam ki, bu zor. Çünkü bende autoprop marka katlanır ve yeni aldığım bir pervane var. 40 HP ile uyumlu olacğına inanıyorum ama 50 HP'ye küçük gelecektir, Bir de pervane masrafı bu denkelemi bozar
  • IP logged

• *
#13: 03 Eylül 2017, 00:22:44
40 ile 50 HP ya da 70 ile 80 HP arasındaki güç farkı motor kapağı ,enjektör,turbo basıncı vb. Şeylerden ileri geliyor genellikle blok aynı kalırken.

Yüksek güç seçerseniz , motor ağırlığı değişmeden daha çok güç elde edersiniz. , ancak motor içerisindeki kompresyon , turbodaki basınç vb. Arttıkça motor daha çok yıpranıyor ama yakıt sarfiyatı filan düşüyor ,vs.

Dedim ya her seçiş bir vazgeçiştir. :)
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#14: 03 Eylül 2017, 16:24:54
Cepten çıkması muhtemel para kenarda varsa düşünme bile derim. Yengeçle en büyük derdim. Yürüyüş hızına düşünce kafadan havada hayat çok sinir bozucu oluyor.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

Yukarı git