Klasik muhabbetler..
Yahu adamın teknesi batıyor 45 gün denizde kalıyor, bundan bir kitap, bir sürü röpörtaj , bir film çıkarıyorlar.
Bu bir sektör. Bu işler dünyada artık amatörlerce bile çok profesyonel şekilde yapılıyor. Her türlü imkan mevcut.
Dediğim gibi siz bir idda sahibi olmasanız da yaptığınız iş bir idda ortaya koyar.
Bu açıdan bakıldığında Enes in yaptığı iş çok sınırlı kaldı diyorum. Emes in yaptığı işin yeterince duyurulamadığını anlatmaya çalışıyorum. Kuru kuru tebrikler, yok kendi sınırını test etmiş v.s.
Bu büyük iş her gün takip edilmeli, kayıtaltına alınmalı ve mecralarda duyurulmalı idi. Böyle olunca sponsor da bulunurdu. Kıçtan takma motorunun hiç karaya çıkmadan bin mil kullanıldığını bilmek bu firma için bir değer değilmidir?
Bu firmadan katkı sağlansaydı fena mı olurdu. ? Daha bir sürü sponsor bulmak mümkün. En kötüsü UK sailsten rica ederdik yelkenini yapardı , enes yeni kataloglarında yer alırdı, filan filan..
Yazık oldu yazık..
O kadar değil, motor bakımlarını bildiğim kadar ücretsiz yaptılar, CNN'den NTV'ye her yerde haber oldu. Pek çok dergi ve gazetede söyleşiler yayınlandı.En ama en önemlisi, yerel basın ilgi gösterdi.Yerel basının ilgi göstermesi çok önemli. Siz Istanbullular bilmezsiniz ama Anadolu'da yerel basın çok okunur ve çok etkilidir. Bu, merak-macera- yeni ufuklar ruhunun sıradan-gündelik yaşamın dışına çıkmamış insanlara bir nebze bulaşmasına yol açmış, onları azıcık dürtmüştür diye düşünüyorum.
Elbette daha çok şey yapılabilirdi. Üstelik yine bildiğim kadarıyla Enes bu işin peşini bırakmıyor, devamını getirecek.
Ama şunu da atlamamak lazım, eğer bu iş İsveç'de yapılmış olsaydı, en az haftada bir tv haberi olurdu, bu ayrı bir gerçek.
Öte yandan Ersincim, sahiden kuru kuru tebrik etmedi çok kişi. Elinden geldiği kadar katkıda bulundu. Örneğin reislerimizden biri, Alanya-Mersin arasındaki neredeyse bütün lojistik desteği sağladı. Biri, günlük -hatta saatlik- hava durumu bilgisini geçti. Herkes bir ucundan tuttu tutabildiği kadar.
Ben senin demek istediğini anlıyorum, bunu-benzer görüşleri- Enes'e de Alanya'da anlattıydım. O da kişisel olarak yapabileceklerini yaptığını söylemişti.
Belki de denizcilik camiası, yani her birimiz, yeterince destek olmamışızdır. Belki de uzaktan helal olsunla geçiştirmişizdir. Burada eksik bulunacak kişi Enes değil, Türk denizcilik camiasıdır. 15.000 tekne sahibinin hemen hepsinin sosyal medya hesabı var. Kaç tanesi sayfasından duyurdu bunu? Kaç video paylaştı? Çok ama çok az. Bırak paylaşmayı, bu kadar önemli bir işi kendi arasında kaç defa hasbıhal etti. Manyak bu adam deyip geçiştirmedi mi çoğumuz? O halde?
Yahu Erden Eruç kaç defa haber oldu Allah aşkına?
Bir de buradan bakalım, derim.
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.