2013 Eylül’de omurgasını tezgâha koyduğumuz İyonya nihayet
3 Temmuz 2017 günü Tersaneden çıkıp Sığcık’a geldi. Mehmet Köstekçi Mersin'den, Sığcık'tan da değerli büyüğüm Necdet Üstiş ile hemen hava müsaadeli işe soyunduk. Hava muhalefeti (Cehennemi sıcak) nedeniyle Iyonia'da günlük mesai saatlerimizi 0600- 0900 arasına çektik.
- Çevre temizliğini tamamladık.
- Güneşten korunmak için jüt tentemizi ayağa kaldırdık.
-"Tirabizonlu" Halil'in sintinede bıraktığı kaba, ince talaş ile muhtelif boy tahta parçaları temizliğini tamamlayıp sintine boyasını tamamladık.
- Güverte çivi yoklamaları zımpara öncesi tamamlandı.
- Parampet kaba zımparası tamamlandı.
- Gövde son zımparasına başlandı 09 Ağustos 2017
---------------------------------------------------------
Sığcık’a geldiğinde ahvali şu durumdaydı:
Tekne kabuk olarak tamamlanmış, güverteleri ve farşları yapılmış, motor yatakları üzerine geçici de olsa Katana 12 Hp 2.5:1 Baysan şanzımanı ile birlikte oturtulmuş, tekne kabuğuna 2 kat polyüretan macunu çekilmiş, Uzun zaman beklediği için çatlayan, patlayan güverte üzeri kuşağı ile parampetteki yerler kabaca tamir edilmiş, ve kıç omuzluk bağlama babaları ile baş tarafta ana babası bağlanmış, kıç güvercinlik tamamlanmıştı.
Tersanenin ikmal etmesi gerekenler ise : Şaft- kovan-pervane –dış glen – şaft/şanzıman flanşı- dümen iğnecikleri ve motor yataklarının tekneye bağlanması ve motor grubunun montajı idi. Bu gün (9 Ağustos)bütün bu grubun ölçüleri alındı. 10, 15 gün içinde teslim edilip montajı da yapılacak diye umuyorum.
* Liman kaydı için bedeli karşılığı fatura-CE Belgesi- İnşaiye sertifikasını sağlamak.
Tersaneden bağımsız olarak benim donatan olarak tamamlamam gerekenlere, yani zurnanın zırt deliğine gelince: * Dış yüzey zımparası ve yoklama macunu ile astar boyanın atılması
* Ham güverte ve farşların zımparası- macunlanması ve kaymaz boyalarının yapılması
* Kerestelerin ve Semproc tutkalın satın alınıp, 7.5 metre ana direk içi boş konik kare ahşap profilin hazırlanıp daireye tadil edilmesi,
Direk ıskaca ve yataklama ayrıntısı....
* 4.5 metre bumbanın 2 kat lamine dikine dikdörtgen kesit hazırlanması ve direk tarafına bumba çatalının yapılması
* 3.50 metre serenin 2 kat lamine kare kesit hazırlanması ve baş tarafına çatalın yapılması
*10x10 ile başlayıp uç tarafı 7 santime düşürülecek yuvarlatılmış cıvadranın yapılması
Cıvadra montaj örneği.....
Çarmıhlama sistemi......
* 4mm kalınlığında ve 60 santim boyunda 6 adet çarmıh ayaklarının soğuk ve/ya sıcak demir olarak hazırlanıp gövdeye montajı.
* Hava soğutmalı Katana’ya olabildiğince sessiz ve çağdaş malzemeler ile egzost sisteminin kurulması ( Motor egzost çıkışına hazır satılan bir egzost spirali- Cam elyaf takviyeli PP-R Kompozit egzost borusu- ve ısı izolasyonu ve ses izolasyonu için taş yünü yalıtım malzemesi)
Sabit donam ve hareketli donamın hazırlık ve montajı
* Çarmıhlar ve baş istralya 7x19 yumuşak paslanmaz 5 mm tel kabaca 45 metre . Her birinin alt ucunda radanza ve bakır terminal ile sıkılması. (bazılarınız “Yooook yumuşak tek armada kullanılmaaaaz. İlle de 1X19 sert tel olmalıdır” diyeceklerdir. Evet, genel prensip ve uygulama öyledir. Ama İyonya’da direk üzerinde paslanmaz veya pirinçden boğazlar ve onlara monte edilmiş sabit mapalar yok. Onların yerine ahşap tırnaklar var ve çarmıhlar ile istralya bu tırnaklara birer kasa ile tutturulacak. Sert teli kasa yapmak ve terminal ile boğmak olanaksız.
* Ana yelken, trenkete ve flokun dikimi. Çıkma yelkenlerden yeniden yelken dikimi.
Bu kadar uzun uzadıya dökümün esbabı mucibesine gelince, lafı uzatmaya gerek yok.
İyonya’nın maddi ve ayni desteğe ihtiyacı var. Atıl duran işi bittikten sonra iade edilecek muhtelif boy işkenceler
Semproc - Birkaç litre epoksi reçinesi ve hardneri- az miktarda örgü elyaf
Paslanmaz veya sac 4 mm kalın 5 santim en 60 santim boyunda 6 adet lama
Her türlü çıkma yelken,
Her türlü küçük boy güneş enerji paneli ve kontrol kutusu,
1 adet 12 Volt küçük boy direğe monte edilecek silyon feneri.
70 santim boyunda bayrak gönderi ve küpeçte üzerine açılı gönder papucu
Ve......Her türlü maddi destek İyonya’nın kabulüdür.
Çok kısa sürede de fotoğraflar paylaşacağım.