Ben yazıyorum Bülent .. Sallıyorum işte..
İkinci soru..
Bu zulu time yani grinviç önemli. Çünkü almanaktaki saat bu saat. Sen bulunduğun bölgede örnek Marmaris te diyelim, grinwiç e göre saat kaçta öğlen olacağını tahmin ediyorsun zaten. Dünyayı zaman dilimlerine bölen haritadan üç aşağı beş yukarı, güneşin saat kaçta en tepede olacağ belli zaten. Biz zulu time dan iki saat gerideyiz mesela.
Bu durumda bulunduğumuz bölgede almanaktan bakıp, saat kaçta yaklaşık olarak güneşin en tepede olduğunu tahmin ediyoruz. Diyelim marmaris için 12 15 olsun.
Saat 12 10 dan itibaren her bir dakikada bir ölçüm yapıyoruz.
İlk ölçümlerde açı artacak.. Yoksa zaten kaçırdık demektir. Düştüğü son iki açı bilemedin üç önemli.
12 14 te ölçtük 43 derece, 12 16 da ölçtük 42 derece işte bizim aradığımız zaman tam da bu ikisinin arası.
Şimdi işin bir püf noktası daha var. Suat kaptanım sanırım doğrular..
Öyle her dakikada bir ölçeyim olmuyor işte. Tekne sallandı, dalga geldi, tam göremedin, ölçümü yaptığında saatin tam kaç olduğu önemli. O yüzden bastığında saatin kaç olduğunu kaydeden bir saat lazım.
Bak basitleştirmek için şöyle öZetleyelim. Elimizde güneşin hangi saatlerde hangi meridyenden geçtiğini bildiğimiz bir almanak var. Meridyenler de zaten bizim icadımız.
Şimdi belirlediğimiz meridyen üzerinden güneş geçerken işin doğası gereği tam da tepede olmak durumunda.
Bizim yaptığımız , bulunduğumuz noktada tam da tepedeyken, hangi meridyende olduğumuz. Bu bize doğu batı yönündeki yerimizi veriyor.
Şimdi doğu batıyı belleyelim, bu daha kolay çünkü, kuey güneyi de anlatıcaz efendim.