Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 3 Sistemli Buzdolabı/Soğutucu

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Ynt: 3 Sistemli Buzdolabı/Soğutucu
#30: 30 Mayıs 2017, 13:32:37
Yaklaşmak değil beyin jimnastiği ve farklı yaklaşımları irdeliyoruz. Sonuçta bir kompressörün verdiği verimi tam olarak veremiyor.  Fakat tabi bu kadar uzak durmanın nedenini söylersen güzel olur hüseyin abi.
Çok basit söylenildiği gibi soğutmuyor,değil söylenildiği gibi olmayı ancak peltier kendini serinletiyor.
  • IP logged

• *
    • instagram
#31: 30 Mayıs 2017, 14:42:46
Bugün teknelere özel buzdolabı yapan ustayla görüştüm... 12 volt kompresör 1000 tl civarında; inventörün varsa al 220 volt minibuzdolabını devam et diyor. Standart çalışmada 0,5 amper çekiyormuş 24 saat çalışsa 12 amper yapar, kaçağı göçeği 30 amper bile olsa sanırım benim aküleri yormayacaktır. Altus'un 90 ltlik mini buzdolabı 400 tl altında... tam da dolap için düşündüğüm yere uygun. Eğer dediği gibiyse sanırım en ucuz maliyet bu gibi.
Perşembe pazarında deniz malzemeleri satan bir dükkan daha düşük hacimli 12volt kompresörlü dolabı 2300 tl'den satıyor. 220 volt bir dolabı 12v'ye çevirmek istersem işçiliği şuyu buyu zaten o fiyatları bulacak...
220 voltla teknede sürekli inventör çalıştırarak devam etmek ne kadar doğru bilmiyorum emin olabilsem işim sadece mediamarkt ta bitecek...
 Araştırmaya devam...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
#32: 30 Mayıs 2017, 18:11:49
22o volt ile çalışan min ibuzdolaplarında 60 wattlık ekovat vardır.
Hiç bir elektriksel kayıp olmasa bile  ekovat  çalışırken  12 voltluk akümüzden 60/12=5 amper çeker,ayrıca invertörün kendisi de çalıştığı için elektrik harcıyacaktır bunun değeride en iyimser yaklaşımla 1 amper olsunki aslında daha fazladır;toplamda 6 amper yapar.Dolap gün içinde dikkatli kullanılıp fazla açılıp kapatılmazsa bir günde 8 saat kadar çalışıp elektrik tüketir.
Bunun degeride 6X8=48 amper yapar yuvarlak hesapla 50 amper diyebiliriz.Yani dolap bir günde bağlı olduğu akümülatörden 50 amper elektrik yükü çeker.
Kullandığımız standart sulu kurşunlu akülerde;akümüzü sağlıklı olarak kullanabilmek için akümüzü tam dolu seviyesinden en fazla % 20 haydi bol keseden olsun en fazla %30 miktarını boşaltırız ki akümüzün arıza çıkarmak için bahanesi olmasın.
50 amper %30 ise %100 ise  50/30X100=166 amper yapar yani en az 166 amper/ saatlik akümüz olmalıdır ki bu hesaba göre  200 amper/ saat lik akü en doğrusu gözüküyor.
Şimdibirde aküyü doldurmak meselesi var.Şayet güneş paneli ile dolduracaksanız bu imkan sadece gündüz vardır ve dolapta gündüz çalışmaya meraklıdır.Panel hem bir günden evvelden tüketilen amperi karşılayacak hemde dolabın o an çalışırken tükettiği akımıda yerine koyacak.
Şimdi Kurşunlu aküler genelde Kapasitesinin 1/19 değerindeki akım ile doldurulur. 166 veya 200 amper saat olsada bize 20 amper ile doldurum yeter gibi gözüküyor ama şimdi hesabı tekrar baştan alalım.Geceden 50 amper eksiğimiz var,ilaveten sabah olunca dolap çalışmaya başladı 6 amper tüketmeye başladı.
Güneş paneli yaz günü kaba bir kabülle 8-10 saat kadar akü dolduracak akım üretir.Biz 8 saat kabul edelim böyle olunca 50 amper dünden vardı bu günde 8X6=48  50 amper tüketecek eder toplamda 100 amper 100 amperi 8 saatte yayarsak 100/8=12.5 amper yapar yani bizim panel en az 12.5 amperi sürekli üretmesi gerekir.Bunu sağlıyacak panelin Watt gücüde 12X12.5=150 watt olması gerek.
Özetlersek 60 wattlık 220 voltla çalışan bir buzdolabını invertör ile aküden sağlıklı çalıştırmak için 200 amper saatlik akümüz;en az 150 wattlık güneş panelimiz olması gerekir ki bu değerler en küçük tolerans değerleridir.
Dolabı çalıştıracak invertörün çalıştırdığı motorun gücünden en az 10 kat güçlü olması gerekirki 60 wattlık dolap için ilk kalkış anını karşılayabilmesi için 60X10=600 watt gerekir işi emniyete almak için 1000 wattlık daha doğrudur ama bu seferde invertörün kendi tükettiği akım en başta kabul ettiğimiz 1 amper değerinden çok daha fazla olur.
Bu kadar sıkıntıya girmektense sadece ilk yatırma biraz fazla para harcayarak doğrudan doğruya 12 volt ile çalışan dalap almak daha uygun gözüküyor.
Saygılar
  • IP logged

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
#33: 31 Mayıs 2017, 09:00:55
Bugünlerde 12V Buzdolabı arızası ile uğraşan biri olarak bu detaylı hesap tablosundan ben bile belli çıkarımlar elde ettim. 12V Dolap candır. Teşekkürler Hüseyin Reis.
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
    • instagram
#34: 31 Mayıs 2017, 11:35:14
Hüseyin reisim çok teşekkürler gerçekten çok faydalı bilgiler paylaştınız...
Aslında inventörüm ve akü kapasitem tam da belirttiğiniz kapasitelere uygun ama anlaşılan o ki alargada elektrik sarfiyatı sürdürülebilir olmayacak...

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#35: 31 Mayıs 2017, 12:45:27
Hüseyin hocamın yaptığı kapasite hesabı dolabınızın 12V veya 220V olmasından bağımsız zaten başınızın derdi.

Her teknede herhangi bir enerji yatırımı (tüketim veya üretim) yapmadan önce detaylı bir şekilde enerji bütçesi çıkartmak ve buna göre hareket etmek hatalı (atıl veya yetersiz) yatırımları engelleyecek en önemli şeydir.

Bu arada 1000W'lık sinüs çıkışlı inverterların boşta harcadığı akım genelde 1A'i pek geçmez (birkaç markaya baktım 0,8-1.25A arası değişiyor), ama asıl hesap etmeniz gereken genelde %88-95 verimlilikle çalışan cihazın çalışırken bağlandığınız cihazın çektiği akımdan yaklaşık %10 daha fazlasını aküden çekmesidir.

Örnek: 60W'lık (5A x 12V) bir yük için akünüzden %10 fazlasıyla yaklaşık 66W (5,5A x 12V) çekecektir.
24 saat içinde 8 saat çalışan bu cihaz için inverter fazladan 20A (8 saat x 0.5A verim kaybı + 16 saat x 1A boşta çalışma akımı) harcayacaktır.

yani inverter çalıştırmak çok da korkulacak bişey değil! :)
  • IP logged
><(((º>

• *
#36: 31 Mayıs 2017, 13:20:15
Merak sorusu:

buzdolabı motoru için invertörün tam sinüs olması gerekir mi? Yoksa basit invertörler idare eder mi?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#37: 31 Mayıs 2017, 13:50:24
buzdolabı motoru için invertörün tam sinüs olması gerekir mi? Yoksa basit invertörler idare eder mi?
Tam sinüs olması tavsiye edilir..
olmaz ise motor sesli/vuruntulu çalışmaya başlar, daha çok ısınır ve bir süre sonra bozulabilir.

bozulmayadabilir, garantisi yok.. :)
  • IP logged
><(((º>

• *
  • Bilen bilir
#38: 31 Mayıs 2017, 17:09:14
3 sistem buzdolabından gelinen yere bakarak,ben de konuya dalayım dedim.
Yelkenli teknelerde kullanılması gereken buzdolabı tipi kesinlikle üstten kapaklı olmalı.
  • IP logged
DeDe

• *
#39: 31 Mayıs 2017, 17:56:17
Bugünlerde 12V Buzdolabı arızası ile uğraşan biri olarak bu detaylı hesap tablosundan ben bile belli çıkarımlar elde ettim. 12V Dolap candır. Teşekkürler Hüseyin Reis.
Yardım edebilirim niyeti ile soruyorum,12 volt dolabınzın sıkıntısı nedir?
  • IP logged

• *
#40: 31 Mayıs 2017, 18:04:55
Tam sinüs olması tavsiye edilir..
olmaz ise motor sesli/vuruntulu çalışmaya başlar, daha çok ısınır ve bir süre sonra bozulabilir.

bozulmayadabilir, garantisi yok.. :)
Özgür kaptanım yukarıda yazdığım hesap kitap işi;işin mantığını anlamak için fazla detaya girmeden yapılan bir çeşit açıklama idi.
İşin içine invertörden üretilen alternatif akım girince elektrik tüketilirken  Cos fi hesabını da yapmak gerekir.İnvertörden elde edilen elektrikte hiç bir zaman cos fi=1 elde edemezsin,0.85 bulursan öp başına koy derim.Tabiki cos fi böyle değerlerde gezerken gercekte tüketilen akım hesaplanan akımdan daha fazla olmakta akü daha çabuk boşalıp invertör daha kısa sürede kapanma voltajına gelip kendisini kapatmaktadır.
Aslında hesap yaparken her türlü etkiyi hesaplayıp akü degeri bulduktan sonra en az % 25 fazlasını kullanmak gerekir.
Güneş panellerindeki verimlilik,gölge,kir,güneşin geliş açısı kanularına girmiyoruz bile. 8-)
  • IP logged

• *
  • Hep gülelim birbirimize, saygı ve sevgi ile.
#41: 23 Haziran 2017, 10:47:45
Bugün teknelere özel buzdolabı yapan ustayla görüştüm... 12 volt kompresör 1000 tl civarında; inventörün varsa al 220 volt minibuzdolabını devam et diyor. Standart çalışmada 0,5 amper çekiyormuş 24 saat çalışsa 12 amper yapar, kaçağı göçeği 30 amper bile olsa sanırım benim aküleri yormayacaktır. Altus'un 90 ltlik mini buzdolabı 400 tl altında... tam da dolap için düşündüğüm yere uygun. Eğer dediği gibiyse sanırım en ucuz maliyet bu gibi.

Bu konuda Geko da bir paylaşım olmuştu. Bunu deneyimleyen reis bir kondansatör ilave etmek gerektiğini (başlangıçta yüksek amperli bir akım ihtiyacı nedeni ile) farketmiş ve ucuz ve çok akım tükeymeyen bir çözüm olduğunu savunmuştu.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#42: 23 Haziran 2017, 11:11:50

Bu konuda Geko da bir paylaşım olmuştu. Bunu deneyimleyen reis bir kondansatör ilave etmek gerektiğini (başlangıçta yüksek amperli bir akım ihtiyacı nedeni ile) farketmiş ve ucuz ve çok akım tükeymeyen bir çözüm olduğunu savunmuştu.

Abi ben invertörü yakmıştım eski kayıkta, dolabı ilk çalıştırmada yüksek çekim yaptığı için yanıyorlar. Ama direkt 220 ile soğutup sonradan invertörle besleme yapılınca bir şey olmuyodu diye hatırlıyorum. Fakat direkt invertörle soğutmaya başlayınca gidiyordu invertör.İlk seferinde olmasa da kısa süre içinde yanıyodu.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#43: 23 Haziran 2017, 14:28:40

0,5 amperi 220v'da yani normal şebeke elektriğinde çeker. İnvertöre bağladığınızda 220v 0,5A için invertör akünüzden saatte 10A akım çeker.
  • IP logged
Bazıları oturur ve hayatı seyreder; bazıları denize açılır ve hayat onları seyreder!  M/Y HIZ

Yukarı git