Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknede Yıldırım Düşmesi

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Teknede Yıldırım Düşmesi
#15: 07 Eylül 2017, 19:43:52
Eğer cevap evet ise, faraday kafesi yapmaya değer demektir.
Evet, faraday kafesi bu tip durumlarda en iyi korumayı sağlar, ama kurması kolay/ucuz değil ve estetik/çapariz sorunları olabilir.

Tropik bölgelerde değilsem faradayla uğraşmazdım. Bizim sular için iyi bir topraklama da çoğu durum için yeterli koruyucu olacaktır.

Topraklaması olan teknelerde bir su altındaki topraklama plakasının hızlıca kekamoz olma sorunu var.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#16: 07 Eylül 2017, 21:33:56
En iyisi suyla teması mümkün olduğunca kesip çağırmamak bu belayı. Salmam zarf içinde olduğu için şanslıyım. Skeg ve palayı zaten epoksi boya ile boyuyorum , şaft ve pervane den bir şey olursa kısmet artık.
Böyle havalarda tepeler olan kıyıya yakın ve yelkensiz seyredip demir atacaksam da uzun bir naylon halatla zincire ek yapmayı düşünürüm. T
abiiki motoru çalıştırıp akü kutup başlarını sökmeyi ve papuçları mümkün olduğunca uzaklaştırmayı da ihmal etmem. Sonrasında oturup dua ederim.
Bu Dynaplate ler filan eğer SSB yoksa teknede gereksiz ve daha da tehlikeli bence.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#17: 07 Eylül 2017, 22:14:27
Öcal reis, yıldırımın suya gidiş yolunu kesmek daha tehlikeli diye biliyorum. Aman bir yanlışlık olmasın

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
#18: 07 Eylül 2017, 22:46:33
Öcal reis, yıldırımın suya gidiş yolunu kesmek daha tehlikeli diye biliyorum. Aman bir yanlışlık olmasın

Suya gidecek (ya da sudan çıkacak) yolu olmazsa teknemize de gelmez.
O yolu bulursa suyla irtibat kurup çıktığı yeri patlatabilir (mesela Dynaplate in olduğu yeri ) , o kalınlıkta bir telle teknede paratoner kuramazsını benim bildiğime göre. En iyisi onu çağırmamak hiç. :)
Özgür reis daha iyi anlatacaktır.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#19: 07 Eylül 2017, 22:53:40
Teknede topraklama kullanmanın tekneyi bir paratonere çevirdiği düşüncesi pek doğru değil.

Yıldırım havayı bile iyonize ederek iletken hale getirebilecek bir güce sahip ve kendine seçtiği yol hesaplanması mümkün olmayan milyonlarca olasılık içeriyor. Bu açıdan sizin 20m lik direğinizin topraklı olarak havaya dikilmiş olması yıldırımın sizi tercih etmesi için en büyük etken değil.

Zaten direğiniz olması (veya düz denizde bir sandal bile olmanız) size düşme olasılığını arttırıyor beraberinde bir de topraklama olması toplam olasılığı kayda değer miktarda arttırmaz.

Ama topraklama sahibi olmanız küçük deşarj ve çevrenizdeki şimşeklerden elektrikli cihazlarınızı büyük oranda koruyacaktır.

Yıldırımın çalışma mekanizmasında fiberin, ahşabın, havanın, plastiğin yalıtkanlığı diye birşey yok. Burada izolasyon diye bişey yok.

Tüm maddeler bulutlar ve yerküre arasındaki bu yüksek (milyonlarca volt) potansiyel farkı için bakır kablo kadar iletkendir.

öZgür (mobil)
  • IP logged
><(((º>

• *
#20: 07 Eylül 2017, 23:10:36
Ne şeytanı gör , ne salavat getir demiş atalarımız.
 Ben kendimi mümkün olduğunca yalıtıp tedbir alayım da , düşerse böyle düşsün. :)
Finike Marina da iki sene önce karada yıldırım düştü az ötedeki tekneye. Aramızda tek tekne idi direk başında paratoneri olan ,ve yıldırım motor su emiş ağzını patlatarak toprağa atladı. İçerdeki elektrik ve elektroniğin durumunu konuşmaya gerek yok tabii.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#21: 08 Eylül 2017, 00:16:18
Ben kendimi mümkün olduğunca yalıtıp tedbir alayım da , düşerse böyle düşsün. :)
Şöyle düşünün;

Yıldırım düşme ihtimali piyangodan ikramiye çıkmasından daha düşük bir ihtimal. (Ve çaresi yok.)

Statik elektrikli, bulutlu gerilimli bir havada teknenin metalik aksamlarında elektrik indüklenmesi (oluşması) veya tekneye küçük deşarjlar (mini yıldırım, elmo ateşi) olması kesin. (Az veya çok)

Bu deşarjları topraklarsanız elektronikleri büyük oranda korursunuz. Yalıtırsanız büyük ihtimalle bozulurlar.

Tercih sizin. :)

Aşağıda yalıtılmış teknelerde yıldırımın kendi keyfince tercih ettiği çıkış noktaları görülüyor;

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#22: 08 Eylül 2017, 08:02:55
Yıldırımla ilgili bir de şunu bilirim.
En yüksek nokta çeker derler ama bu yüksek noktanın oluşturduğu kubbe alan için geçerlidir.
20 m yükseklikte bir direk 25 m öteye düşecek bir yıldırımı çekmez.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
#23: 08 Eylül 2017, 08:27:57
Tekneyi suda tamamen yalıtabilmek imkansız zaten.
En azından şaseyi aldığımız motorun şaftı suda .
Karada ise herkes yalıtım yönünden eşit zannederim.
Şunuda kesin düşünüyorum ki  yanınızda direği daha yüksek veya suya ,karaya irtibatı daha çok olan bir tekne var ise , karada ya da denizde yıldırım yine büyük olasılıkla onu tercih ediyor.

• IP logged

n

nuri_kongur

#24: 08 Eylül 2017, 16:45:55
Yıldırımla ilgili bir de şunu bilirim.
En yüksek nokta çeker derler ama bu yüksek noktanın oluşturduğu kubbe alan için geçerlidir.
20 m yükseklikte bir direk 25 m öteye düşecek bir yıldırımı çekmez.
O zaman paratonerin binadan yüksekliği en az bina yarıçapının biraz üstü olmalı demekki. Gerçi yelkenli teknede direk yüksekliği teknenin yarıçapını geçiyordur.

• IP logged

• *
#25: 08 Eylül 2017, 22:35:42
Valla böyle biliyorum ve diyorum ama özellikle yatay uzun fabrikalara kurulan paratonerler pek dediğimle örtüşmüyor. Onu da itiraf edeyim.
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

B

Burak Doneray

#26: 08 Eylül 2017, 22:54:02
Henüz teknemin yakınlarına hiç yıldırım düşmedi ama düşerse cihazların tamamı olmasada kayıplar olacaktır. Nerdenmi biliyorum Evimin yakınına düzenli olarak Şubat Mart Nisan aylarında senede 3 kez yıldırım düşer prizlerde takili butun elektronikler yanar bilgisayarlari Sarj adaptorleri koruyor adaptor degistirip kurtuluyorum Kahve makinesi buzdobi klima televizyon  modem hepsi gidiyor .Sonunda cozumu yagmurlu havalarda butun hepsini fisten cekmekte buldum . Fakat modem sorunum devam etti sonradan anladimki bu serefsiz yildirim yakin bir yere dustukten sonra iltken ne bulursa yol olarak takip ediyor telefon kablosunu da modemden ayirmak gerekiyormus .Artik hic bir sey bozulmuyor Teknemde dynaplate var teknemin fiberi hasar gormeyecek ama elektroniklerimi kaybedecegimi kesin biliyorum.
  • IP logged

B

Burak Doneray

#27: 08 Eylül 2017, 22:59:33
Eğer cevap evet ise, faraday kafesi yapmaya değer demektir.
Evet, faraday kafesi bu tip durumlarda en iyi korumayı sağlar, ama kurması kolay/ucuz değil ve estetik/çapariz sorunları olabilir.

Tropik bölgelerde değilsem faradayla uğraşmazdım. Bizim sular için iyi bir topraklama da çoğu durum için yeterli koruyucu olacaktır.

Topraklaması olan teknelerde bir su altındaki topraklama plakasının hızlıca kekamoz olma sorunu var.

öZgür (mobil)

Dynaplate hic kekamoz tutmuyor yosun bile olmuyor .Rengi saridan kirli beyaza dönüyor ama rengi değiştiren kekamoz değil oksitlenme.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2017, 23:02:09 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#28: 09 Eylül 2017, 00:01:56
Dynaplate bol miktarda bakır içerdiği için kekamoz olması pek mümkün değil tabi, kolay anlaşılsın diye öyle yazdım, ama sırf oksitlenme diyemeyeceğim garip bir kaplama olduğunu gördüm eski eğitim teknemizde. Kazımasam etkinliği azalıyordu.

Ev için "surge protector" olan çoklu priz uzatmaları var, bazılarının üstünde modem-telefon koruyucusu da oluyor. Kesin çözüm.

Daha internet Türkiye'de yokken BBS işletiyordum, 4 hatlı sisteme birkaç kere oldu, ciddi modem kayıplarının yanında (o zamanlar 2400bps modem 500$ idi!) bir kere yangın çıktı, ucuz atlatmıştım! :)

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

#29: 09 Eylül 2017, 00:12:14
Sağol Özgür reis hep yeni birşeyler öğreniyoruz senden .
  • IP logged

Yukarı git