Merhaba, öğrenciliğimden beri fuara giderim; dün ilk defa eşim ve 6 aylık oğlumla ''tekne sahibi'' olarak gittim :-) ve tekneniin birkaç eksiği için alışveriş yaptım. Gitmişken 3 farklı acentenin standına uğradım. Bayrak geçişi için üçü de farklı şeyler söylediler; biri yönetmeliğin bu hafta çıkcağını söyledi, diğeri Mart başını bulur dedi. Biri geçişte 1% KDV var, gümrüklü saha çekilecek dedi, neye göre 1% olacak deyince biri sigorta bedeli dedi, diğeri bilirkişi olacak dedi. Diğeri de, ki en doğrusa da bu, ''KDV ''sıfır'' tekneler için 1%, bayrak değişiminde yok bu'' dedi. Acenta ücretleri için 3'ü de sözleşmiş gibi ''2500-3000 dolar gibi birşey'' dedi. Siz şaşırmışsınız kendinizi, 120.000 TL lik tekne için size 12.000 TL mi vereceğim deyince '' e öyle'' dediler. Ben de ''yok öyle'', siz tekne sahiplerini parasının hesabını bilmeyen,zevk sefa düşkünleri sandınız galiba deyince, aralarında gençten bir ukela, 'Türk bayrağı çekmek istiyorsan bu masrafları yapacaksın abi'' diye bıdı bıdı edince. Aklınızı başınıza toplayın, bu rakamlarda kimseden iş alamazsınız diye söylenip uzaklaştım oradan.
Aslına bakarsanz, kimsenin henüz birşey bildiği yok. Acenteler 2009 daki uygulamayı baz alıyorlar ama şu anki durum, kapsam ve samimi niyet çok daha farklı. O bakımdan çıkacak yöntmeliği okuyup, liman başkanlıklarıyla konuşmadan acentelerin söylediklerini pek kale almamak gerekir düşüncesindeyim.