Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Dünya Seyahati

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 760
    • sy-gezgn

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#106: 09 Nisan 2017, 10:10:46
UZUNYOL DA TEKNEDE YİYECEK ve İÇECEK   !!!

Yumurta, haftada bir çevirmek sintinede kolaylıkla 20 gün dayanır,  Rahmetli Sadun abimiz parafin sıvayarak çok daha uzun süreler dayandırdığını anlatır Pupa Yelken isimli kitabında.

Tekne arkasından sırtı ile yakaladığınız  balığı fileto çıkarıp  hafifçe  tuzluyarak asın. Güneşte  kurusun,  ince ince dilimleyip çiğ tüketebilir veya  büyük  parçalar pişirebilirsiniz.
Tuzlanmış  Sardalya veya Hamsi veya hazırlayabilirsiniz bulduğunuz yerlerde , bir  kavanozda tuzlayarak saklayın . Bulgur veya Pirinç pilavı  yaparken,  suyu koyduğunuzda bu balıklardan biraz içine atarsanız tuzu  tam kıvamında Balıklı pilav  olur.  Buğulama veya balık çorbası da güzel olur.

Yeşilliklerin saklanması  zor oluyor. Fasulye,  Sebzeleri kurutulmuş olarak veya konserve yaparak.

Kuşbaşı  eti (Tavuk eti de olur),  soğanla  kavurup  yağı ve  suyu ile birlikte kavanoza kapatıp saklayabilirsiniz,  kaynar suda on dakika kavanozları kapakları kapalı  bir şekilde kaynatırsanız çok uzun süre dayanır,  sonrası etli kuru  fasülye, etli  patates  vb. herşey ...

Kıyma veya kuşbaşı Eti bol yağlı ve tuzlu  kavurun , tenekeye veya kavonoza basın sonrasında çok güzel kavurmalı yemekler yapabilirsiniz. ,

Eti tuzlayıp  ,  kurutup (Kuru et yapıp) saklayabilirsiniz,  yemek için biraz daha fazla  su eklemeniz gerekebilir.

Ekmek  yerine  peksimet saklayın.  Dilimlenmiş yost ekmeğini  günete kurutarak  peksimet yapabilirsiniz. Sonrasında çorba veya yemek suyuna kırıp yiyebilirsiniz . (Mercimek çorbası na konulan kızarmış ekmek buradan gelir.  :) )

Turşu seviyorsanız, her  türlü sebzeyi turşu yaparak saklayabilirsiniz.

Zorlu seyirlerde teknede çikolata bulundurun ,enerji verir.

Teknede süt  tozu  bulundurun. Yoğurdu Süzme  yoğurt olarak saklayın , Ufak Tenekelerde peynir yapın veya alın hazırını.

(Devam edecek) 



  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2017, 10:13:24 Gönderen: Öcal Turan »

  • *
  • İleti: 327
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Ynt: Dünya Seyahati
#107: 09 Nisan 2017, 14:29:26
Onemli bir yeri duzeltmek isterim.. Yikanmis ve / ve ya dolaba girmis yumurtayi yukarida ki yontemle saklamaya kalkmayin..zehirlenirsiniz.. yukarida ki parafinleme yontemi sadece gercek taze yumurta icin gecerlidir. Digerleri mutlaka dolapta saklanmalidir.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#108: 09 Nisan 2017, 16:18:35
Onemli bir yeri duzeltmek isterim.. Yikanmis ve / ve ya dolaba girmis yumurtayi yukarida ki yontemle saklamaya kalkmayin..zehirlenirsiniz.. yukarida ki parafinleme yontemi sadece gercek taze yumurta icin gecerlidir. Digerleri mutlaka dolapta saklanmalidir.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Ekleme için teşekkürler Dilek Reis.  :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#109: 09 Nisan 2017, 16:22:23
Bu alıntıyı Geko dan yapmıştım , yazarını kaydetmemişim oradan bakabilen bildirirse yazalım.

Teknede Sebze & Meyve nasıl muhafaza edilir !!!

--PATATES & SOĞAN--

Patates ve soğan satın alırken düzgün biçimli olmasına ve gevşek olmamasına dikkat etmek gerekir. Üzerinde filizlenme başlangıcı olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır. Bunlar sağlığa zararlıdır. Ayrıca üzerinde yeşil lekeler olan patatesin bozulmaya başladığını gösterir.
İdeal olan havanın geçebilmesi için aralıklı bırakılmış, yükseltilmiş tahta bir zeminin üzerine koymaktır. Teknede böyle bir ortamı pazar filesine koyarak sağlayabiliriz. Kesinlikle plastik poşet içerisinde bırakmıyoruz !!! Patateslerin saklandığı yer serin, ışık almayan ve iyi havalanan bir mekan olmalıdır. Patates & Soğan burada en az 2-3 hafta güven içinde saklanabilir. Eğer ısı 10 C°'ye kadar düşürülebilirse, bu saklanma süresi rahatlıkla 2 aya kadar çıkar. Taze patates & soğan ise satın alındıktan en geç 3-4 gün sonra mutlaka kullanılmalıdır.
Ortam ısısının artması, saklanan patates &soğanın filizlenmesine yol açar. Buna karşılık yanılıp da patatesleri 5 C°'lik buzdolabı ısısında saklayacak olursanız, bu kez patateslerde aşırı bir tatlılık oluştuğunu görürsünüz. Ayrıca bu patatesler pişirildiğinde hemen kararmaya eğilimli olur.
Patates ile soğanı bir arada tutmak çok yaygın bir depolama alışkanlığıdır. Ancak bunun bir de istenmeyen ve pek bilinmeyen bir mahzuru mevcuttur. Patates ve soğanların birlikte saklanması, zamanından daha önce çürümelerine yol açar.
--DOMATES--

Uzun seferler öncesi kumanya ikmali yapılırken satın alınan domateslerin yeşil ve olgunlaşmamış olanlarını tercih etmeliyiz. Gevşek ve ezilmiş olmamasına dikkat etmek gerekir.
Domatesleri dolapta saklamıyoruz. Onun yerine aldığımız domatesleri delikli kese kağıtlarında yada vaktimiz müsaitse domatesleri gazete kağıtlarına sarıp karanlık serin bir yerde ezilmeyecek bir şekilde muhafaza etmeliyiz. Biz genelde gazete kağıtlarına sarıp köpüklü kutulara dizip saklıyoruz. Bu şekilde sakladığımız domatesler 3-4 hafta boyunca muhafaza edebiliyoruz. Ara ara domatesleri çıkarıp kontrol etmekte fayda var. Rengi kırmızıya dönenler yemek menüsüne dahil edilmeye hazır demektir daha fazla bekletmeye gerek yok. Rengi tam kırmızıya dönmeyenleri ise lumbuz önünde güneş görecekleri şekilde bekletirseniz kırmızı rengini alacaktır. Zaten karanlıkta bekleme esnasında içleri olgunlaşıyor. 
Yok bunlarla uğraşmam diyorsunuz kaynatıp cam kavanozlara doldurun. Serin ve güneş almayacakları bir yerde 9-10 aya kadar sorunsuz saklayabilirsiniz.
--KONSERVE DOMATES--

Ben ilk önce yeni aldığım kavanozları kaynar su içinde bekletip sonra da kuruluyorum. Her yıl yeni kavanoz kapağı satın alıyorum ki kavanozlar hava almasın ve domatesler bozulmasın.

Ezik olmayan mümkünse bol etli domatesleri ve içine katacağımız kırmızı veya arzunuza kalmış yeşil biberleri iyice yıkadıktan sonra, biberlerin tohumlarını ayıklıyoruz. Domateslerin de saplarını ayıklıyoruz.

Doğranmış malzemeyi robotta iyice püre haline getiriyor ve ardından büyük bir tencerede bir miktar zeytinyağı ve deniz tuzu ekleyerek yaklaşık yarım saat kaynatıyoruz. Domateslerimizi biraz daha da ince bir püre olmasını istersek o zaman tencerenin içinde el blender ile bir kez daha ezmemiz gerekebilir.

Ardından kaynattığımız domates püresini steril edilmiş kavanozlarımıza kaynar haldeyken dolduruyoruz ve kavanozların ağızlarını temiz bir bezle silip kapaklarını çok sıkıca kapatıyoruz ve hemen baş aşağı çeviriyoruz. Doldurduğumuz kavanozların full dolması lazım. Tencerede kalan domates miktarına göre kavanozu büyük veya küçük seçin.Tüm kavanozları bir tepsinin üzerine çevirdikten sonra üzerini kalınca bir örtüyle örtüp ertesi sabaha kadar bu şekilde bekletiyoruz. Ertesi gün kavanozları düzeltip güneş görmeyen serince bir ortamda veya varsa kilerde bekletiyoruz.

NOT: Açılan kavanoz ilk kullanımda bitmediyse, kavanozda kalanı dolapta saklayın ve kısa sürede tüketin. Açılmış konserve domatesler uzun süre dolapta beklerse ekşime yapıyor.
--KONSERVE MENEMENLIK--

Soğanı, kırmızı ve yeşil biberi minik küp şeklinde doğradıktan sonra biraz zeytinyağı ile kavuruyoruz. Ardından minik doğranmış domatesleri de katıp kaynayana kadar pişiriyoruz sonra yine sıcakken kavanozlara doldurup ters çeviriyoruz. Konserve Domates yöntemi ile aynı yöntem.

Yorucu bir sefer sonrası taze demlenmiş çay ve 2-3 yumurtalı menemen. Bu yöntemle gayet pratik ve lezzetli oluyor.
--LİMON--

Limonların uzun süre tazeliğini muhafaza edebilmek için, farklı yöntemler denedim. Ancak içlerinden bir tanesi ve belki de en ilginci olan var ki, diğer tüm bildiğimiz sıradan yöntemlerden daha uzun süre limonları muhafaza edebilmemizi sağlıyor. Bu yöntem sayesinde buzdolabında ekstra boş yer açılmış oldu.

Bu yöntem şöyle : Limonları derin bir kabın içerisine alıyorsunuz ve kabınızı ağzına kadar, musluktan soğuk su ile dolduruyorsunuz. Her gün düzenli olarak limonların suyunu değişerek, kabın içindeki suyu tazeliyorsunuz(iki günde bir de değişebilirsiniz). Gerçekten de işe yarayan ve limonları çürüyüp küflenme dertlerinden kurtaracak bir yöntem.

Not: Limonları koyacağınız kap cam olursa daha sağlıklı olur.
--SARIMSAK--

Sarımsaklar 2 farklı yöntemle saklanabilir. Sarımsakları dilerseniz kabuklarını soyup zetinyağında ya da uzun saplı sarımsak alıp asarak doğal yöntemle de saklayabilirisiniz. Her iki yöntemi de aşağıda açıkladım.

ASARAK SARIMSAK SAKLAMA

En uzun ve en doğal saklama yöntemini arıyorsanız ve tekneniz de uygun yer varsa bu yöntemi önerebilirim. Sarımsak saklamanın en etkili yolu sarımsakları sapları ile beraber satın alıp rutubetsiz, ışıksız, hava alan bir yere asın. Sarımsağı böyle saklayacaksanız pazardan saplarıyla alın. Üçer, dörderli örgüler yapın ve uygun yere asın.

ZEYTİNYAĞINDA SARIMSAK SAKLAMA

Sarımsaklarınızı taze tutarken, sarımsak aromalı zeytinyağını yemeklerinizde kullanmak ve soyulmuş sarımsak dişlerinin her zaman elinizin altında tutmak için bu yöntem gayet uygun. Bir aya kadar bu şekilde dolapta muhafaza edilebilir. Yapılacak işlemler sırasıyla ;

Sarımsak dişlerini bir gece suda beklettikten sonra soyun.
Ardından bir kavanoza koyun.
Son aşamada üzerini örtecek kadar zeytinyağı ekleyin.
Ağzını kapatın buz dolabına alın. 
Bu teknikle hem sarımsak aromalı zeytinyağınızı yemeklerinizde kullanma imkanı oluyor hem de soyulmuş sarımsak dişlerini pratik şekilde tüketebiliyorsunuz. Kavanozun içindeki yağ azaldıkça yenisini ekleyerek, sarımsak dişlerini tükettikçe kavanoza yenilerini koyarak hem aromanızı kullanmaya devam edin hem de sarımsakları uzun süre muhafaza edin.

(Devam edecek)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 09 Nisan 2017, 16:35:01 Gönderen: Öcal Turan »

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#110: 09 Nisan 2017, 16:47:29
Şurada güzel bir kuru et yapım tarifi var.

http://www.ercintur.com/bosnak-lezzeti-kuru-et-yapimi/

Balıklar konusunda ilakerda dan çiroza tam detaylı bilgiler

http://heyamolahey.com/kose-yazilari/denizlerimizde-bulunan-baliklar/

Başlığında var.

Sebze ve meyve kurutmak için de şurada yazıyor. Ancak hazır kurutulmuşu heryerde var ,onu almayı tercin ederim.

 http://www.sofra.com.tr/akademi/pufnoktalari/2010/06/29/sebze_ve_meyve_kurutma

(Devam edecek)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 3573
Ynt: Dünya Seyahati
#111: 09 Nisan 2017, 21:19:51
Öcal abi, seni ayaklı kütüphane ilan etmekteyim.. Süpersin,

Bu konuya geçen sene çok kafa patlatmıştım. Malum , Tayo Mar 'da buzdolabı yok.. Ben, çıktığım seyirde gerek olmayacağını düşünüyordum, ancak yine de tedirgindim.

savım şuydu. Ege denizdinde seyir yaptığınızda bir karadan diğerine maksimum seyir süresi 12 saat. Ya da çoğunlukla 6 saatlik seyirler planlanıyor zaten. Benim en uzun seyrim, Limnos, Midilli arasıydı. Tam 12 saat sürmüştü.

Yukarıda, Öcal abinin tarif ettiği yöntemler ile et ve kıyma uzun süre saklanabiliyor. Burada buzdolabina en çok soğuk içecek için ihtiyaç duyulmakta. Bira ya da benzer soğuk içilen meşrubatlar seviyorsanız bir torba buz, herşeyi tam 12 saat soğuk tutuyor. Daha önceden önerdiğim tuzlama metodu ise felaket iyi sonuç veriyor.

Üstelik şu aşağıdaki videoda da ilginç bir yöntem var.. adam çok konuşuyor başta. Bia ileri alınız bence.


Gördüğünüz üzere, Tuz ve buz, felaket bir soğutucu görevini yapıyor. 12 ya da günlük seyahatlar için çok basit ve pratik bir çözüm. İlla soğuk bir şeylere ihtiyacınız varsa.

Oysa , belki de su dışında buna da ihtiyacınız yok.. Bira mı içiyorsunuz.. ? Bırakın birayı.. Soğuk içilen hiçbirley lezzetli değildir.

Kola içmeyi deneyin mesela sıcak sıcak.. Ya da bira .. içemezsiniz.

Şarap için. Bir fileye koyup, deniz dibine sallandırın, yarım saat sonra çekin..İstenen ısıda kırmızı şarabınız hazır..

Konyak zaten oda sıcaklığında içilir , keza malt viskiye buz atmak viskiye yazık etmektir.

Rakıcı iseniz, o zaman dediğim yöntemi uygulayınız.. Buzdolabına, akülere, çirkin ve büyük güneş panellerine ihtiyacınız olmadığını göreceksiniz..


  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#112: 10 Nisan 2017, 02:41:36
Teşekkürler Ersin cim iltifatına :) Güzel bir ek te yaptın konuya.

TAVADA BAZLAMA
Malzeme:

4 su bardağı un

1,5 su bardağı ılık su

1 paket kuru maya (ya da yarim paket yas maya)

1 tatli kaşığı şeker

1 tatli kaşığı tuz

 

Hamuru yapacağınız kabın icerisine su, maya ve şekeri koyup 10 dk bekletin.

 Daha sonra un ve tuzu ilave edip ele yapışmayan bir hamur elde edin.

 Üzerini filmleyin ve 1-2 saat hamur iki katı kabarana kadar bekletin.

 Daha sonra hamuru 10 parçaya  bölün ve merdaneyle küçük küçük  20 cm  boyutunda açın.

 İstiyorsanız ve varsa içine peynir katarak ta telon tavada yağsız arkalı önlü pişirin.

Sade yaparsanız üzerine pudra şeker atarak Kürt böreğine çevirebilirsiniz. :)

(Devam edecek)


  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Nisan 2017, 02:55:20 Gönderen: Öcal Turan »

  • *
  • İleti: 2304
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ynt: Dünya Seyahati
#113: 10 Nisan 2017, 02:51:07
Acil durum reçetesi: Machica

"Sıcak yemek yoktur ama yerlilerin incecik bedenleri ile inanılmaz işler yapmalarını sağladığına inandıkları Machica’sı vardır. Su, rafine edilmemiş şeker ve arpa unu karışımı zor koşullarda yaşayan yerliler gibi Ona da ihtiyacı olan tüm gücü ve enerjiyi vermektedir."

Salların Altınçağı, William Willis, "Tautai O Le Vasa Laolao"
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#114: 10 Nisan 2017, 03:03:35
Acil durum reçetesi: Machica

"Sıcak yemek yoktur ama yerlilerin incecik bedenleri ile inanılmaz işler yapmalarını sağladığına inandıkları Machica’sı vardır. Su, rafine edilmemiş şeker ve arpa unu karışımı zor koşullarda yaşayan yerliler gibi Ona da ihtiyacı olan tüm gücü ve enerjiyi vermektedir."

Salların Altınçağı, William Willis, "Tautai O Le Vasa Laolao"

Hakan cım buna  ''Yal''  deyip ,kangalları beslerler
 bizim Anadolu da. Gerçekten besleyicidir.:) Teşekkürler katkı için.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 327
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Ynt: Dünya Seyahati
#115: 11 Nisan 2017, 09:39:27
Öcal Ağabey bir iki ek yapabilir miyim..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#116: 11 Nisan 2017, 10:26:19
Öcal Ağabey bir iki ek yapabilir miyim..

Bu konuya  ne zaman katkı yapılacak reislerden diye kesinlikle bekliyorum Dilek. Konu hepimizin konusu. :)
  • IP logged

  • *
  • İleti: 327
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Ynt: Dünya Seyahati
#117: 11 Nisan 2017, 10:46:03
Olsun gene de rol çalmamak gerek.. bana yapılınca gıcık oluyorum da.. Anlayışın için teşekkür ederim.

Patates ve Soğanları en güzel saklama yolu filede.. ama uzun yolda ben tek tek kağıda sarmıştım. Gazete en ideali.. ama kağıt havlu da olur.. Haftalarca bir şey olmuyor..

Muz asla ama asla hiç bir meyva ve sebzeyle yanyana konulmamalı. Muzda ki büyüme hormonu diğerlerinin çabuk bozulmasına sebep oluyor. Muzu korumanın en iyi yolu bağlı olduğu heevenk (sap) parçasında ince bir kısmı kesin. O kısmı naylon film ile sarın (mutfakta kullanılan streç film denilen) en azından bir kaç gün daha dayanacaklardır.

Elma, portakal vs daima filede asılı korunmalı. Bu arada yanına derin bir kavanozda yarın pirinci ağzı açık bırakırsanız etrafında nem azalacak ve dayanma süreleri artacaktır.

Düdüklü tencerede normal karbonat ile kek gibi ekmekler yapabilirsiniz. Binlerce tarif internette var. En güzeli eski tip bulabilirseniz ortasında yükseltisi olan kek tenceresidir. Muhteşem ekmek yaparsınız. Gideceğiniz adaların çoğunda un böceklidir. Hiç iğrenmeyin, o nedenle yola çıkmadan süzgeç/elek alın, unu eleyin, böcekleri yemek isterseniz bilemem ben attım. Kalan unu ekmek yapın.. Zaten başka çareniz de yok.. Ayrıca kabartma tozsuz ve karbonatsız çok güzel ama biraz sert ekmekler de yapabilirsiniz.. Bu ekmekler kurutmaya müsaittir. Çorbalarla harika oluyorlar.

Süt tozu bizde bulduğunuzdan daha fazla adalarda var. NE ALIRSANIZ ALIN PAKETİN DELİK OLMADIĞINDAN EMİN OLUN!!!
Yoğurt mayalacaksanız çok sallantılı seyirlerde yoğurt bozulabilir ama hala maya olarak kullanılır.

Eğer daha evvel balık konserve etmediyseniz, kurutmadıysanız ya da lakerda yapmadıysanız bunu o yolda tek başına tekne yapmaya hele ki Mahi Mahi ile yapmaya kalkmayın. Yola çıkmadan yapacağınızı düşündüğünüz pratik tüm yemekleri önce karada ve hastaneye yakın bir mekanda deneyin..

Mahi Mahi kalmaya dayanıklı bir balık değildir. Ayrıca belirli bir gramajdan sonra vücutta toksin üretir.. O nedenle oturup 1 kg yenilmez.. Her bünye ayrıdır. Birinize dokunan bana dokunmaya bilir..ama bu risk yok demek değildir..

Sevgi ve Saygılarımla,
Dilek Ergül
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Nisan 2017, 10:55:06 Gönderen: Dilek Ergül »

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#118: 11 Nisan 2017, 11:09:17
Bizim Anadoluya özgü çok güzel yiyeceklerimizi de ekleyelim uzun yol için.Aylık 2000 USD den aşağı masrafla gezemeyenlere gelsin. :)

-Tarhana ,hem besleyici hem lezzetli hem de dayanıklı.
-Tuzlu çökelekle yapılan çömlek peyniri. Bir çömlek peynir sintinede inanılmaz uzun süre kalabilir. Protein ve lezzet kaynağı.
- Kuru yufka ile yapılan Yufka Ekmeği. Kuru iken bir köşede depolayın ,nemli ortamda bile en az 1 ay dayanacaktır. Anadoluda kıştan önce yapılıp sonrasında bütün bir kış yenirdi. Yiyeceğiniz miktarda yufkayı alın, üzerine su serpip bir bezle örtün, 15 dk. sonra yumuşacık yufka ekmeğiniz hazır.
-Nem geçirmeyen kaplarda üzerlerine tuz serperek saklayacağınız her çeşit bakliyat. Hem lif kaynağı hem besin.
-Bulgur en önemli gıdalardan birisi. Böceklenmemesi için tuz serpmeyi unutmayın. Pişirmeden önce nasıl olsa yıkayacaksınız. Hem ekmek ,hem çorba hem de içine katacağınız herşeyle (kurutulmuş sebze,et,balık,patates vb.)lezzetlenen yemek ve pilav. :)
-İyice kurutulmuş Sucuk. Ertesi gün yiyeceğinizi akşamdan suya koymayı unutmayın.
-Tuzlu salça. Üzerini örtecek kadar sıvı yağ koymayı unutmayın kavanoz veya bidonun.
  • IP logged

  • *
  • İleti: 2553
Ynt: Dünya Seyahati
#119: 11 Nisan 2017, 11:12:35
Olsun gene de rol çalmamak gerek.. bana yapılınca gıcık oluyorum da.. Anlayışın için teşekkür ederim.


Sevgili Dilek reis , ne demek rol çalmak ,sen okyanustan bir bardak su içtin biz daha onu da yapamadık. :)
Devamını da yaz lütfen aklına geldikçe.
  • IP logged

 
Yukarı git