Geçtiğimiz günlerde , Arık Bodrum da yaşamaya karar veren bir yelkenci dostum ile Sapanca ve İznik gölü çevresinde sahibi olduğu arazileri incelemek,ve bir satış programı yapmak üzere iki günlük bir gezi yaptık.
Bu sırada, akşam İznik gölünü gören, aslına göre restore edilmiş bir köy-dağ evinde 76 yaşındaki babası ve Annesinin de misafiri oldum.
Annesinin inanılmaz lezzetteki yemekleri eşliğinde , Gap projesinde uzun yıllar çalışmış, Jeoloji mühendisi olan babası ile uzun uzun sohbet etme imkanımız oldu.
Anadolu fay hattından, plaka tektoniğinden, konu döndü dolaştı, İznik gölü ve çevresinin doğal güzelliğine geldi. Söz konusu ailenin bu köyün çok yakınında sahip oldukları büyük bir zeytinlik var.
Sonra , zeytin üreticiliği ve zeytinyağı üzerinde konuşmaya başladık. Bir ara benim yeteri kadar felsefesi ve yelkencilikten de konuştuk.
Ben ahşap tekneleri , anlattıkça 41 feet bir tekne almak isteyen sevgili yelkenci dostum kaş göz diyor, konuşma diye..
Bu muhabbetin sonrasında , yaşlı ancak son derece dinç jeoloji mühendisi gidip , kütüphanesinden bir kitap getirdi. Evinde çok keyifli bir kütüphane ve çalışma masası var.
Bana , bak bu kitap tam sana göre seveceksin diye "ekin sapı devrimi " adlı kitabı uzattı. Kitabı okumaya başladım ve bırakamıyorum. Gerçi Japoncadan , İngilizceye oradan da Türkçe ye çevrildiğinden ve kimi doğu kavramlarının Türkçe karşılıkları olmadığından anlaşılması çaba gerektiren bir kitap.
Ancak tanıtım yazısını buraya alıyorum..
" Masanobu Fukuoka, ikinci dünya savaşı'ndan sonra Japonya daki şikoku adasında bir çiftlikte doğal tarım yapmaya başladı.
55 dönümlük çiftlikte 1950 den beri toprak sürülmüyor , tarım makineleri ve tarım ilaçları ve suni gübre kullanılmıyor, budama yapılmıyor , yabani otlar ile mücadele edilmiyor. Buna karşın alınan mahsül, endüstriyel Japon çiftlikleri ile hemen hemen aynı.
dahası hiçbir kirlenme yaratmayan bu yöntem sayesinde toprak günden güne canlanıp , zenginleşirken diğer modern tarım yöntemlerinden daha az emek istiyor.
Kısacası , modern tarımın yok edici etkilerini tersine çeviren bu doğal tarım projesi, kendi yarattığı sorunlara çözüm üretmekle avunan insanın nafile çabasını da gözler önüne sunuyor "
evet reisler, hep denizden bahsedecek değiliz ya.. Biraz da yanaştığımız o kardan ve topraktan bahsedelim. anlatmaya çalıştığım , etkilendiğim deniz ve yelken felsefesinin bir benzeri anlatılıyor bu kitapta..
Böyle bol ve verimli , İznik gölü etrafı , inanılmaz bir verimlilik içerisinde. Bu nasıl bir güzelliktir , anlatılır gibi değil.
Bakınız bir araziye gittik, bir bölümü inşaat yapımına müsadeli ve karşı yamacında bu arasa ile beraber satılacak bir zeytinlik var. BU zeytinliği aile artık bakamadığından , zeytin ağacı ormanına dönmüş bir alan. Önerdiğim proje ile bölge mimarisine uygun taş evler yapmak ve bu evlere de ilave olarak bu zeytinlikten alanlar ayırmak. düşünün bir taş eviniz ve yürüme mesafesinde 10 ağaçlık size özel bir zeytinliğiniz var. Koca arazide topu topu 20 taş ev. Öyle bir tasarım olacakki karşı yamaçtan bakıldığında evler farkedilmeyecek. O derece uyumlu bir yapılaşmadan bahsediyoruz yani.
ancak anlatmak istediğim bu değil. Bu arazinin araba ile 5 dakika mesafesinde bir sıcak su göleti var. Yerden sıcak su kaynıyor ve bu gölet, lokal belediye tarafından işletilmekte. Göletin su sıcaklığı tahminim 35 derece. Yani 3 derece havada mayolarımız yanımızda olsa suya girebilirdik.
Bu su ne oluyor biliyormusunuz. ? bir kanal ile hiç bir şekilde kullanılmadan göle akıyor !!!!!
çıldırmamak elde değil..
Ülkemizde öyle imkanlar var ki..
İşte bu bölge organik tarım için inanılmaz bir yer. Kitabı hediye eden yaşlı ama dinç jeoloji mühendisi, bu felsefe ile zeytin , zeytinyağı ve serasında kendi ailesi için serasında her türlü sebze ve meyveyi kendisi yetiştiriyor.
Şöminede odun ateşi ile ısınıyorlar, sincaplar, kediler, manyak bir İznik gölü manzarası..
Yemyeşil bir doğa.. İstanbul dan Bodrum a kaçanlar.. Yanlış yere kaçmışsınız. Üstelik buralar İstanbul anadolu yakası çamlıca gişelerden sadece bir saat..
Evet.. gidiyorum ben de İstanbul dan.. ama öyle çok uzağa değil..