Yabancı forumlarda ve youtube kanallarında son zamanlarda OpenCPN Radar Plugin kullanımı oldukça fazlalaştı.
İkinci el uygun fiyatlı radar antenlerini, (Microsoft Surface 7 ve üzeri ) dokunmatik win10 işletim sistemli tabletlere Ethernet ile bağlayıp kullanıyorlar.
Grok'un yorumu şöyle;
Radar Plugin'leri ile Kullanım Gerçekten Faydalı mı? Evet, gerçekten faydalı – özellikle bütçe odaklı, DIY seven amatör denizciler için, ama herkes için değil.
Değerlendirme:
Faydalı Yönler: MFD'lere (Garmin/Raymarine 3.000+ USD) alternatif olarak %70-80 tasarruf sağlıyor (örneğin HALO20 + OpenCPN ≈1.500-2.000 USD toplam). Kullanıcıların %80'i (Reddit/GitHub'dan) entegrasyonu "hayat kurtarıcı" buluyor – radar overlay'i ile rota planlama, çarpışma önleme (ARPA) ve sisli havalarda navigasyon profesyonelleşiyor. Uzun kruvaziyerlerde (15.000+ mil) stabil çalıştığı raporlanmış, ücretsiz OpenCPN ile genişletilebilir (AIS, hava routing).
Sınırlamalar ve Kim İçin Değil: Teknik kurulum 1-2 saat sürüyor ve sorun giderme (debug) gerektirebiliyor – profesyonel kaptanlar veya "sıfır bakım" isteyenler için yorucu. Stabilite %90+ (yeni HALO ile), ama eski radarlarla %70'e düşüyor. Dokunmatik tabletlerde (Surface Pro gibi) UI iyileştirmesi lazım.
Genel Puan: 4/5 – Faydalı, ama önce uyumlu radar (Navico HALO önerisi) ve test kurulum yap. Eğer teknen küçük/orta boy (yelkenli) ve OpenCPN zaten kullanıyorsan, evet; yoksa hibrit (MFD + OpenCPN) düşün.
OpenCPN Radar Plugin ile kullanabilecek antenler;
Navico (Simrad/B&G/Lowrance):
BR24 Broadband
3G Broadband
4G Broadband
HALO serisi (HALO-20, HALO-20+, HALO-24, HALO-3, HALO-4, HALO-6, HALO-8)
Garmin:
HD serisi (ör. GMR 18 HD, 24 HD, 404 HD)
xHD serisi (ör. GMR 18 xHD, 24 xHD, 604 xHD)
Raymarine:
RD serisi (ör. RD418D, RD418HD, RD224, Pathfinder)
HD serisi (ör. RD418HD, RD624HD)
Not: Furuno, yeni Garmin (xHD2, Fantom), Raymarine Quantum/Quantum2 desteklenmez.