Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği - DADD

• *
“Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği(DADD)”

“Herkese merhaba, yatçıların çoğu marinalarda; sık seyir yapanlar az, sık sık seyir yapan sayısı ise çok az. Yılda 2-3 ayını denizde/teknesinde geçirenlerin sayısı ise, yat sayısına göre, göreceli olarak yok gibi. Geçerli nedenleri vardır kesinlikle.

Şöyle bir düşünce geliştirdik: Yılda hiç olmazsa bir kez olabildiğince çok tekne denize çıksın, buluşsun, birlikte seyir yapsın. "Denizlerde" olsunlar yani.
Şimdi harekete geçme zamanı. Bakacağız kaç kişi el ele verip, kaç kişiyi bu girişimin içine alabileceğiz.

Zamanla her ilimizde bir “Amatör Denizci Derneği” kurup bu dernekleri “Federasyon”, “Birlik” , artık adı ne olacaksa, bir çatı altında toplayıp “Denizlerdeyiz” etkinliklerini, tüm Türkiye kıyılarında, diğer limanlarda da geleneksel hale getirip sesimizi duyurmalıyız.
İzlenecek yolun kısa anlatımı da bu. Olmayacak şey değil.”

demiş, Büyükçekmece, Orhaniye ve Sığacık ta etkinlilerimizi yapmıştık.

Denizlerdeyiz-Büyükçekmece 2016 için: http://www.sypetunia.com/index.php/denizlerdeyiz/denizlerdeyiz-2016

Denizlerdeyiz-Orhaniye 2016 için:  http://www.sypetunia.com/index.php/denizlerdeyiz/denizlerdeyiz-orhaniye?show=gallery

Denizlerdeyiz-Sığacık 2016 için:  http://www.sypetunia.com/index.php/denizlerdeyiz/denizlerdeyiz-sigacik

İki hazırlık toplantısı yapıp bir yol haritası ve bir tüzük hazırladık. Aşağıda ana hatlarıyla kurulacak derneğin yapmayı istediklerini sıraladık.

Yapılması gerekenler:
1- Amatör denizciler, öncelikle tekne sahibi reislerin öncülüğünde, bir “dernek” kurmalı. Çünkü teknesi olanlar sıkıntıları doğrudan yaşıyorlar.

2- Derneğe gerçek kişiler yanında tüzel kişiler de üye olmalı. Ancak derneğin gerçek sahipleri olarak, bireysel üye amatör denizcilerin, çoğunluğu kaybetmemeleri adına tüzel kişi üye sayısı hiçbir zaman 100(Yüz) den fazla ve çoğunluk olmamalıdır.

3- Tüzel kişi üye örnek:
  a)-  ADF üyesi (Yaklaşık 60 kulüp) kulüplerin olabildiğince çoğunun derneğe üye olması sağlanmalı
  b)- Bazı tekne satıcıları/üreticilerinin (Beneteau, EGE Yat, Marintek, Raymarine vb.) de üye olması sağlanmalı ki camia, denizi kullananıyla, tekne ve tekne malzemesi üreteniyle, alıp satanıyla ve de sporu geliştirmeye çalışanıyla bir arada olsun ve dengeli bir cephe kurulsun.

4- Bu dernek hemen kuruluşunu takiben bir iktisadî işletme sahibi olmalı, bu suretle de ticaret hayatına kısa zamanda başlayarak finansal kaynak yaratmalıdır.

5- Bu dernek ile birlikte yeni bir hareket başlamalı/başlayabilmeli/başlatılmalı; amatör denizcilerin 4-B adı altında toplanan bütün sorunlarının çözümü artık bu dernek tarafından aranmalı/bulunmalıdır. Bir anlamda ADF, varlığını bir başka yolda, daha güçlenmiş olarak sürdürmelidir.

6- Üyelere, kısa süre içinde yaşama geçecek projeler sunulmalı ve gerçekleştirilmelidir.

7- Bir web sayfası oluşturup üyeleri ve amatör denizciler ile hızlı iletişim içine girmeli, bilgilendirmeler yapmalıdır.

Yakın gelecek(1-2 Yıl) projeleri:
  a)- Bir balıkçı barınağının (Burhaniye BB, Avşa Yeni BB, Darıca BB  vb.) tamamı/bir bölümü bir biçimde kiralanarak yat limanı haline getirilebilir.

b)- Uygun fiyatlı barınma için bir/birkaç marina (SETUR lar, Iasos, WIM, D-Marin ler vb.) ile 1(Bir) Yıl içinde 50(Elli)-150(Yüzelli) teknelik toplu sözleşme yapılabilir. ( İki yıl peşin  ödemeli diğer iki yılı tekne reisinin isteğine bağlı olarak ve aynı koşullarda, toplamda 4 yıllık, çekme-atma ücreti içinde)

c)- Çekme-Atma, alt yıkama vb ücretleri için yine 1(Bir) Yıl içinde 50(Elli)-150(Yüzelli) teknelik toplu satın alma sözleşmeleri yapılabilir.

d)- Bizim daha önceden konuştuğumuz konuda bir denizcinin gönderdiği iletiyi beğendiğim için aynen buraya koyuyorum:

“Barınak en önemli sorun olmakla beraber reislerin bir sorunu da bütün kıyılarımız boyunca kaliteli ve hesaplı iş yapan ustalara /servis atölyelerine erişim zorluğudur. Bu tür ustaların ve işletmelerin bireysel tavsiyenin yanısıra, kurulması düşünülen mutlaka dernek tarafından titizce sertifikasyona tabi tutulması ve kendilerinden taahhütname alınarak kaliteli ve uygun fiyatlı hizmet vereceklerini beyan etmeleri akılcı bir girişim olur. (Alman Otomobil Kulübü ADAC'nin Marin sürümü)”

e)- Uygun fiyatlı malzeme temini için 1(Bir) Yıl içinde 50(Elli)-150(Yüzelli) teknelik toplu satın alma sözleşmeleri yapılabilir. (Zehirli boya, halat, yelken vb.)

f)- Ralliler düzenlenerek toplu seyir/gezi/eğlenme olanakları yaratılır ve birliktelik/dayanışma ruhu güçlendirilir ve bu rallilere katılacak reislerden kabul edilebilir ücretler/bağışlar alınarak derneğe gelir de sağlanabilir.

Uzun vadeli projeler:
 a)- Bayrak sorunu. (Son torba yasa ile geçici bir çözüm getirilmiş durumda ama kalıcı olmasına çalışılmalı)

b)- İkinci el teknelerin de Türk Bayrağı altına geçirilebilmeleri için çalışılmalı, ilgililer ikna edilmeli.

c)- Bağlama kütüğü düzenlemesinin, devletle ortak çalışarak yani kendini devlete anlatıp tanıtarak, günün koşullarına uydurulması için çalışılmalı. (Son torba yasa ile Bağlama Ruhsatı harcı var, yıllık vize kaldırıldı)

d)- ADB Sınavlarının sadece Denizde Çatışmayı Önleme kurallarını kapayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve dernek ile yetkilendireceği kurum/kuruluşlar tarafından yapılması yani amatör denizcilerin kendi göbeklerini kendilerinin kesmesinin sağlanması için çalışılmalı ya da.

e)- Belge sahibi olmak zorunluluğundan vazgeçilmesi üzerinde çalışılmalı ve başarı sağlanabildiği takdirde ortak bir program ile dileyen üye dernekler eğitime başlayabilmeliler

f)-Yine, Mavi Kart düzenlemesinin, devletle ortak çalışarak yani kendini devlete anlatıp tanıtarak, koşullara uygun şekilde yenilenmesi sağlanmalı.

g)- Bütün bu çalışmalar yapılırken Amatör Denizci, Amatör Denizci Barınak yasa/yönetmelik hazırlıkları yapılmalı devlete duyurulmalı.

Düşünülenler gerçekleştirilebilirse, sorunlar çözülmüş olur ve gözlerin ileriye ulusal ve uluslararası alanda faaliyette bulunmaya bakar olması sağlanır.

Bütün bunları yaparken de:
    1-   Amaçlanan birçok faaliyet, sağlam gelir kaynağına, konusunda bilgisi kanıtlanmış kişilere gereksinim gösterir. Eğitim vermek, doğru deyişle öğretmek ve öğretici olabilmek kimileri için bir meslektir, iştir, resmî (MEB ya da TYF) belgelendirme gerektirir. Bir mesleğin uygulanması bedelsiz olmaz, bu işi resmî ya da gayrı resmi yapan bir sürü adres var. Kitap yayınlamak da aynı şekildedir.

2-   Mevzuattan uzak olunca hayal kurmak kolay oluyor. Bu nedenle mevcut mevzuatı derleyip toplayacak, yorumlayacak ve yararımıza sunacak bir çalışma gerekiyor. Hukukçu üyeler sorunlarımızı yaşadıkları için daha iyi bilirler ve çok yararlı olabilirler. Elbette bu yardım profesyonelce olmalı tabi.

3-   Bütün bunları sıraya koymak ve yazmak kolaydır ama yapmak? Birçok işin gerektirdiği gelir ve konusunda bilgisi kanıtlanmış kişiler nasıl ve nereden sağlanacaktır?  Gerçek gönüllülere gereksinim kesindir.

4-   Benim yeğlediğim bu olduğu için bütün bu bilgileri sesli düşünüp geliştirdik ve konuşulanları yazılı hale getirip ayıkladık. Kanımca kurulacak dernek esas itibariyle üyelerinin hak ve çıkarlarını koruyup kollayacak, olanak olursa da genişletmeyi amaçlayacaktır.

Çok selam

Zafer Türkmen

S/Y Petunia

www.sypetunia.com
  • IP logged
« Son Düzenleme: 22 Haziran 2017, 20:53:09 Gönderen: Hasan Toparlak »

• *
Zafer Bey ;

gayretinize ve ( ülkemizde hiç de yerleşik bir adet olmayan ) başkaları için, herkes için iyi olacak ve aklın emrettiğine uygun işler yapma çabaniza imreniyor ; teşekkür ediyor ve becerebildiğim kadarıyla , elimden geldiği kadarıyla derneğin yanında olacağımı söylemek istiyorum.

Bu amatör denizcilerin kimbilir kaçıncı gayreti...Ama üst üste çok şey de bina edildi. Belki bu defa kesin ( ve mutlu) sona ulaşacak, denizcilerin sonunda yüzünü güldürecek adım bu hareket olacaktır. Ben varım...

Sevgilerimle
  • IP logged

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Arayanlar bulamaz
Bulanlar arayanlardır.  :)xx
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

T
  • *
Daha önceleri çok konuşulan bir konu.
Olmasını destekleyen, dernek yada değil, Amatör denizcileri bir araya toplayıp, ses getirecek, sorunlarına çözüm arayacak, her türlü aktiviteyi gönüllüklük usulü yapacak ve artık pasifize olmuş ADF'nin aslolan görevlerini yerine getirmesi beklenen bir oluşum için, samimi olan herkesin destek vermesi gerekir diye düşünüyorum.

Ülkemizin hastalığıdır, konuşulurken herkes ses verir ve gerçekleşeceği zaman ortalıkta kimseler kalmaz.
İşte size, herkesin tanıdığı, gönüllü olarak bu güne kadar yaptığı işler belli olan, hedefleri ortada ve geliştirmek için fikirlerinize açık bir oluşum.
Fikir üretelim, destek olalım, Amatör denizcilerin sorunlarını bizlerden daha iyi kim bilebilir.

Bence bu sefer, cidden denemeye değer.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Daha önceleri çok konuşulan bir konu.
Olmasını destekleyen, dernek yada değil, Amatör denizcileri bir araya toplayıp, ses getirecek, sorunlarına çözüm arayacak, her türlü aktiviteyi gönüllüklük usulü yapacak ve artık pasifize olmuş ADF'nin aslolan görevlerini yerine getirmesi beklenen bir oluşum için, samimi olan herkesin destek vermesi gerekir diye düşünüyorum.

Ülkemizin hastalığıdır, konuşulurken herkes ses verir ve gerçekleşeceği zaman ortalıkta kimseler kalmaz.
İşte size, herkesin tanıdığı, gönüllü olarak bu güne kadar yaptığı işler belli olan, hedefleri ortada ve geliştirmek için fikirlerinize açık bir oluşum.
Fikir üretelim, destek olalım, Amatör denizcilerin sorunlarını bizlerden daha iyi kim bilebilir.

Bence bu sefer, cidden denemeye değer.

Düşüncelerime tercüman olmuşsun. Evet Zafer Abi'nin çabasını desteklemek bence de çok önemli. Başından beri imkanım olduğunca kenarında , köşesinde olmaya çalışıyorum ve bir çok dostumuzun da desteklediğini görüyor ve seviniyorum.
Selametle "Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği"
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Zafer Bey ;

gayretinize ve ( ülkemizde hiç de yerleşik bir adet olmayan ) başkaları için, herkes için iyi olacak ve aklın emrettiğine uygun işler yapma çabaniza imreniyor ; teşekkür ediyor ve becerebildiğim kadarıyla , elimden geldiği kadarıyla derneğin yanında olacağımı söylemek istiyorum.

Bu amatör denizcilerin kimbilir kaçıncı gayreti...Ama üst üste çok şey de bina edildi. Belki bu defa kesin ( ve mutlu) sona ulaşacak, denizcilerin sonunda yüzünü güldürecek adım bu hareket olacaktır. Ben varım...

Sevgilerimle

Teşekkür ediyorum  :)xx Senin gibi birine bu dernekte çok iş düşecek, şimdiden söylemiş olayım :)

• IP logged

• *
Destek veren diğer reislere de teşekkürler. Önemli  :)xx

• IP logged

• *
Herkese merhaba, “Barınak Anketi’ üzerinden yaptığımız istatiksel çalışmadan bir iki veri aktaracağım:

Şu ana kadar 623 reis katılmıştır.
Bilgisi girilmiş 623 teknede, Yelkenli sayısı 476 (%76) Motor yat sayısı 147 (%24), “Kullanılmış tekne” sayısı 444 (%71) “Sıfır tekne” sayısı 179 (%29),  TC bayraklı 322 tekne(%52) ABD 284(%46) Diğer 17(%2)

Marka bilgisi girilmiş 620 tekneden, Beneteau 117 (%19) Bavaria 100 (%16) Jeanneau 83 (%13) Diğer 320 (%52)

Boy bilgisi girlmiş 434 tekneden: 8 metre altı tekne sayısı: 95 (%22), 8 metre ve üzeri 12 metre altı tekne sayısı: 256 (%59), 12 metre ve üzeri tekne sayısı: 83 (%19)

Bölge seçiminde bilgi girmiş 608 reisin Barınak Seçiminde 1.Seçim sıralaması şöyle:
Güney Ege (Çeşme-Datça arası) 195 (%32), Batı Akdeniz (Datça Antalya arası) 110 (%18), Kuzey Ege (Saros Körfezi-Çeşme arası) 91 (%15), Marmara 187 (%31) - Kuzey Marmara 66 (%11), Doğu Marmara 49 (%8), Batı Marmara 41 (%7), Güney Marmara 31 (%5) -, Batı Karadeniz 12 (%2), Doğu Akdeniz (Antalya İskenderun arası) 12 (%2), Doğu Karadeniz 1 (%0)

Bölge seçimi bilgisi girmiş İstanbul da oturan 295 reisin 1.Seçimi ise :  Güney Ege (Çeşme-Datça arası) 71 (%24), Batı Akdeniz (Datça Antalya arası) 48 (%16), Kuzey Ege (Saros Körfezi-Çeşme arası) 32 (%11), Marmara 141 (%48), Batı Karadeniz 2 (%1), Doğu Akdeniz (Antalya İskenderun arası) 1 (%0), Doğu Karadeniz 0 (%0) dır.
Selamlar.

Zafer Türkmen
S/Y Petunia
www.sypetunia.com

• IP logged

• *
Şahsen, elimden ne geliyorsa onunla yanınızdayım Zafer Hocam.
Hepimize kolay gelsin.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
İstatistikte ilgimi çeken bir nokta benim tahminimden fazla motoryat olması. 
  • IP logged

• *
Herkese merhaba, Barınak Anketimize katılan reis sayısı 632 olmuştur, durmak yok devam diyoruz. Barınak Anketi: http://www.sypetunia.com/index.php/denizlerdeyiz/barinak-anketi . Ayrıca,

“…2017-01-14 18:40:08 de Barınak Anketimizi dolduran S/Y Avalon teknesi reisi Özay Zorlu 482. Dir. Teknesi olmayan dört amatör denizci sıralamaya dahil edilmemiştir.

Biliyorsunuz hedefimiz 500 tekne sahibi amatör denizcinin “Barınak Anketimizi” doldurmasıdır. Son 18 reisi bekliyoruz.

Anketimizi dolduracak son 18 reis arasında çekilecek kura sonucu kazanan reisimize 1 Takım(Üçlü set) “Fare Engelleyici” ve 1 Adet “Katlanır Pasarella” armağan edilecektir. …”

demiş ve 11-19 Şubat 2017 CNR Boat Show daki “Denizlerdeyiz” grubu olarak düzenlediğimiz Sunum Toplantılarımız dan birinde söz konusu çekilişi yapmıştık.

Yaptığımız çekişte armağanları SY Sedef teknesinin reisi Bülent Berksan kazanmıştı.

Bülent reisimize armağanları 26 Mart 2017 Pazar günü İstanbul Göz Hastanesi toplantı salonunda yapacağımız “Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği” kuruluş toplantısında Poseidon Marin yetkilileri tarafından verilecektir.

Armağanlar için Poseidon Marine e teşekkür ediyoruz.

Çok selam.

Zafer Türkmen
S/Y Petunia
www.sypetunia.com
  • IP logged

• *
Acemi şansı  8)
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
  • IP logged

• *
Böyle bir çekiliş olduğundan haberim yoktu. Whatsup im filan da olmadığı için çok süpriz oldu. Hatta Zafer abi hali ile tanımadığım bir numaradan telefonla arayıp  pasarella filan kazandınız deyince bir an şaka maka filan diye düşündüm. Poseidon standında hook alırken o pasarellanın bayağı bir muhabbetini yapmış alma noktasına gelmiştim. Ama biraz daha bir araştırayım ilerde alırım derken kalmıştı. hayatımda ilk kez bişey kazanıyorum
  • IP logged

• *
  • Teknede yaşamak..tekneyi yaşamak..
    • Rota Atlantik
Rüzgar dümeni hediye verilecek ise ben de üye olacağım..  8) ;)
  • IP logged

Yukarı git