“Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği(DADD)”
“Herkese merhaba, yatçıların çoğu marinalarda; sık seyir yapanlar az, sık sık seyir yapan sayısı ise çok az. Yılda 2-3 ayını denizde/teknesinde geçirenlerin sayısı ise, yat sayısına göre, göreceli olarak yok gibi. Geçerli nedenleri vardır kesinlikle.
Şöyle bir düşünce geliştirdik: Yılda hiç olmazsa bir kez olabildiğince çok tekne denize çıksın, buluşsun, birlikte seyir yapsın. "Denizlerde" olsunlar yani.
Şimdi harekete geçme zamanı. Bakacağız kaç kişi el ele verip, kaç kişiyi bu girişimin içine alabileceğiz.
Zamanla her ilimizde bir “Amatör Denizci Derneği” kurup bu dernekleri “Federasyon”, “Birlik” , artık adı ne olacaksa, bir çatı altında toplayıp “Denizlerdeyiz” etkinliklerini, tüm Türkiye kıyılarında, diğer limanlarda da geleneksel hale getirip sesimizi duyurmalıyız.
İzlenecek yolun kısa anlatımı da bu. Olmayacak şey değil.”
demiş, Büyükçekmece, Orhaniye ve Sığacık ta etkinlilerimizi yapmıştık.
Denizlerdeyiz-Büyükçekmece 2016 için:
http://www.sypetunia.com/index.php/denizlerdeyiz/denizlerdeyiz-2016Denizlerdeyiz-Orhaniye 2016 için:
http://www.sypetunia.com/index.php/denizlerdeyiz/denizlerdeyiz-orhaniye?show=galleryDenizlerdeyiz-Sığacık 2016 için:
http://www.sypetunia.com/index.php/denizlerdeyiz/denizlerdeyiz-sigacikİki hazırlık toplantısı yapıp bir yol haritası ve bir tüzük hazırladık. Aşağıda ana hatlarıyla kurulacak derneğin yapmayı istediklerini sıraladık.
Yapılması gerekenler:
1- Amatör denizciler, öncelikle tekne sahibi reislerin öncülüğünde, bir “dernek” kurmalı. Çünkü teknesi olanlar sıkıntıları doğrudan yaşıyorlar.
2- Derneğe gerçek kişiler yanında tüzel kişiler de üye olmalı. Ancak derneğin gerçek sahipleri olarak, bireysel üye amatör denizcilerin, çoğunluğu kaybetmemeleri adına tüzel kişi üye sayısı hiçbir zaman 100(Yüz) den fazla ve çoğunluk olmamalıdır.
3- Tüzel kişi üye örnek:
a)- ADF üyesi (Yaklaşık 60 kulüp) kulüplerin olabildiğince çoğunun derneğe üye olması sağlanmalı
b)- Bazı tekne satıcıları/üreticilerinin (Beneteau, EGE Yat, Marintek, Raymarine vb.) de üye olması sağlanmalı ki camia, denizi kullananıyla, tekne ve tekne malzemesi üreteniyle, alıp satanıyla ve de sporu geliştirmeye çalışanıyla bir arada olsun ve dengeli bir cephe kurulsun.
4- Bu dernek hemen kuruluşunu takiben bir iktisadî işletme sahibi olmalı, bu suretle de ticaret hayatına kısa zamanda başlayarak finansal kaynak yaratmalıdır.
5- Bu dernek ile birlikte yeni bir hareket başlamalı/başlayabilmeli/başlatılmalı; amatör denizcilerin 4-B adı altında toplanan bütün sorunlarının çözümü artık bu dernek tarafından aranmalı/bulunmalıdır. Bir anlamda ADF, varlığını bir başka yolda, daha güçlenmiş olarak sürdürmelidir.
6- Üyelere, kısa süre içinde yaşama geçecek projeler sunulmalı ve gerçekleştirilmelidir.
7- Bir web sayfası oluşturup üyeleri ve amatör denizciler ile hızlı iletişim içine girmeli, bilgilendirmeler yapmalıdır.
Yakın gelecek(1-2 Yıl) projeleri:
a)- Bir balıkçı barınağının (Burhaniye BB, Avşa Yeni BB, Darıca BB vb.) tamamı/bir bölümü bir biçimde kiralanarak yat limanı haline getirilebilir.
b)- Uygun fiyatlı barınma için bir/birkaç marina (SETUR lar, Iasos, WIM, D-Marin ler vb.) ile 1(Bir) Yıl içinde 50(Elli)-150(Yüzelli) teknelik toplu sözleşme yapılabilir. ( İki yıl peşin ödemeli diğer iki yılı tekne reisinin isteğine bağlı olarak ve aynı koşullarda, toplamda 4 yıllık, çekme-atma ücreti içinde)
c)- Çekme-Atma, alt yıkama vb ücretleri için yine 1(Bir) Yıl içinde 50(Elli)-150(Yüzelli) teknelik toplu satın alma sözleşmeleri yapılabilir.
d)- Bizim daha önceden konuştuğumuz konuda bir denizcinin gönderdiği iletiyi beğendiğim için aynen buraya koyuyorum:
“Barınak en önemli sorun olmakla beraber reislerin bir sorunu da bütün kıyılarımız boyunca kaliteli ve hesaplı iş yapan ustalara /servis atölyelerine erişim zorluğudur. Bu tür ustaların ve işletmelerin bireysel tavsiyenin yanısıra, kurulması düşünülen mutlaka dernek tarafından titizce sertifikasyona tabi tutulması ve kendilerinden taahhütname alınarak kaliteli ve uygun fiyatlı hizmet vereceklerini beyan etmeleri akılcı bir girişim olur. (Alman Otomobil Kulübü ADAC'nin Marin sürümü)”
e)- Uygun fiyatlı malzeme temini için 1(Bir) Yıl içinde 50(Elli)-150(Yüzelli) teknelik toplu satın alma sözleşmeleri yapılabilir. (Zehirli boya, halat, yelken vb.)
f)- Ralliler düzenlenerek toplu seyir/gezi/eğlenme olanakları yaratılır ve birliktelik/dayanışma ruhu güçlendirilir ve bu rallilere katılacak reislerden kabul edilebilir ücretler/bağışlar alınarak derneğe gelir de sağlanabilir.
Uzun vadeli projeler:
a)- Bayrak sorunu. (Son torba yasa ile geçici bir çözüm getirilmiş durumda ama kalıcı olmasına çalışılmalı)
b)- İkinci el teknelerin de Türk Bayrağı altına geçirilebilmeleri için çalışılmalı, ilgililer ikna edilmeli.
c)- Bağlama kütüğü düzenlemesinin, devletle ortak çalışarak yani kendini devlete anlatıp tanıtarak, günün koşullarına uydurulması için çalışılmalı. (Son torba yasa ile Bağlama Ruhsatı harcı var, yıllık vize kaldırıldı)
d)- ADB Sınavlarının sadece Denizde Çatışmayı Önleme kurallarını kapayacak şekilde yeniden düzenlenmesi ve dernek ile yetkilendireceği kurum/kuruluşlar tarafından yapılması yani amatör denizcilerin kendi göbeklerini kendilerinin kesmesinin sağlanması için çalışılmalı ya da.
e)- Belge sahibi olmak zorunluluğundan vazgeçilmesi üzerinde çalışılmalı ve başarı sağlanabildiği takdirde ortak bir program ile dileyen üye dernekler eğitime başlayabilmeliler
f)-Yine, Mavi Kart düzenlemesinin, devletle ortak çalışarak yani kendini devlete anlatıp tanıtarak, koşullara uygun şekilde yenilenmesi sağlanmalı.
g)- Bütün bu çalışmalar yapılırken Amatör Denizci, Amatör Denizci Barınak yasa/yönetmelik hazırlıkları yapılmalı devlete duyurulmalı.
Düşünülenler gerçekleştirilebilirse, sorunlar çözülmüş olur ve gözlerin ileriye ulusal ve uluslararası alanda faaliyette bulunmaya bakar olması sağlanır.
Bütün bunları yaparken de:
1- Amaçlanan birçok faaliyet, sağlam gelir kaynağına, konusunda bilgisi kanıtlanmış kişilere gereksinim gösterir. Eğitim vermek, doğru deyişle öğretmek ve öğretici olabilmek kimileri için bir meslektir, iştir, resmî (MEB ya da TYF) belgelendirme gerektirir. Bir mesleğin uygulanması bedelsiz olmaz, bu işi resmî ya da gayrı resmi yapan bir sürü adres var. Kitap yayınlamak da aynı şekildedir.
2- Mevzuattan uzak olunca hayal kurmak kolay oluyor. Bu nedenle mevcut mevzuatı derleyip toplayacak, yorumlayacak ve yararımıza sunacak bir çalışma gerekiyor. Hukukçu üyeler sorunlarımızı yaşadıkları için daha iyi bilirler ve çok yararlı olabilirler. Elbette bu yardım profesyonelce olmalı tabi.
3- Bütün bunları sıraya koymak ve yazmak kolaydır ama yapmak? Birçok işin gerektirdiği gelir ve konusunda bilgisi kanıtlanmış kişiler nasıl ve nereden sağlanacaktır? Gerçek gönüllülere gereksinim kesindir.
4- Benim yeğlediğim bu olduğu için bütün bu bilgileri sesli düşünüp geliştirdik ve konuşulanları yazılı hale getirip ayıkladık. Kanımca kurulacak dernek esas itibariyle üyelerinin hak ve çıkarlarını koruyup kollayacak, olanak olursa da genişletmeyi amaçlayacaktır.
Çok selam
Zafer Türkmen
S/Y Petunia
www.sypetunia.com