Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir deniz kazasından öncesi ve sonrası ile çıkarılacak dersler

• *
Eğer Yelkenlinin kaptanı olsak ve teknede kalmayı tercih etseydik, nasıl bir çağrı yapmamız gerekirdi?
  • IP logged

• *
Merhaba arkadaşlar. 22 Şubat günü yazıyı bitirmek için son bölüme 4 saat  uğraştım ve tam gönderecek iken o an internet koptu emeklerim boşa gitti. 8-)
Koylarda telefondan yazı yazmanın azizliği diyelim.
Nazar olsun  :)
O kadar olmasa da bir kaç şey daha yazıp konuyu kendimce toparlayıp bitireyim. 12. Maddeyi yazmıştım en son.
  • IP logged

• *

- **Kişisel Eşyalar:** Uzun süreli transferler için kişisel eşyalar (giysi, ilaç, kişisel bakım malzemeleri) yeterli miktarda bulundurulmalıdır.

13.. Tekne Sigortası :
   - Transfer öncesinde teknenin sigortasının geçerli ve yeterli olduğundan emin olunmalıdır. Olası hasar veya kazalara karşı sigorta kapsamı gözden geçirilmeli gerekirse sigortacınızla görüşmelisiniz. Sigorta ;  Tekneyle beraber kaybettiğiniz botu ya da demirinizi-zincirinizi öder ama peşinizde çektiğiniz botunuzu ya da bir geminin size vurmaması - Sizin karaya vurmamanız için hırça mapasından kestiğiniz zincir ve demirinizi ödemeyebilir.  8)

Aklıma gelen bu hususlara uyarak güvenli ve sorunsuz bir şekilde uzun yol seyrini gerçekleştirmek büyük oranda mümkündür arkadaşlar Her zaman "önlem almak, tedavi etmekten daha iyidir" prensibiyle hareket etmek, denizdeki riskleri en aza indirecektir.

Bu yazımıza vesile olan yelkenli teknedeki kazazedelerin gemi tarafından  kurtarılması olayının irdelenmesine gelince ;

Olayı chatgpt ye sorduğumuzda şöyle dedi :

" Bu senaryoda küçük tekne manevra yapamaz durumda ve kontrol tamamen büyük geminin elinde. Sert rüzgârda ve dalgalı denizde güvenli bir tahliye için bazı stratejiler uygulanabilir:

1. Tankerin Yanaşma Stratejisi

Tankerin küçük tekneyi rüzgârüstüne alması tehlikeli olur çünkü rüzgâr ve dalgalar küçük tekneyi tankerin bordasına savurabilir. Bunun yerine küçük tekneyi rüzgâraltında bırakıp, büyük geminin rüzgârı kesmesi sağlanabilir.

Tanker mümkün olan en düşük hızda ve sabit bir rota ile ilerlemeli. Hız 1-2 knot’ın altına düşerse manevra kabiliyeti kaybolur, ama fazla olursa da türbülans küçük tekneyi dengesiz hale getirir.

2. Küçük Tekneye Halat Atma

Tankerden güçlü bir halat veya yüzer halat atılabilir.

Küçük tekneye halat bağlandıktan sonra sürüklenme yönüne göre kontrollü bir şekilde büyük gemiye doğru çekmek gerekebilir.

Tekne çekilemeyecek kadar zarar görmüşse, halata tutunarak doğrudan gemiye geçiş yöntemi uygulanabilir.

3. Can Salı veya Can Simidi Kullanımı

Küçük tekne yan yatıyor ya da batma riski taşıyorsa, önce denizcilere şişme can salı atılıp, onların buna geçmesi sağlanabilir.

Halatla bağlı bir can simidi veya kurtarma halatı atılarak insanlar teker teker güvenli şekilde gemiye çekilebilir.

4. Kurtarma Merdiveni veya Ağ Kullanımı

Tankerin bordasından denize kadar inen bir ağ ya da kurtarma merdiveni sarkıtılmalı.

Denizciler suya girmek zorunda kalırsa, bu ağ sayesinde çıkmaları daha kolay olur.

5. Alternatif: Tankerin Bot İndirmesi

Tankerin kendi filikası veya botu varsa, denize indirip kurtarma operasyonunu küçük botla yapmak çok daha güvenli olur.

Bu mümkün değilse, en güvenli yöntem denizcilerin doğrudan suya atlayıp can simidi veya halat ile çekilmesi olabilir.

Sonuç olarak: Küçük tekne manevra yapamıyorsa, büyük geminin tüm süreci kontrol etmesi gerekir. En güvenli yöntem, denizcileri küçük tekneden doğrudan tankere değil, önce can salına ya da bir halat yardımıyla suya alıp, sonra yukarı çekmek olur.

Bu tür olayları incelediğiniz videolarda en iyi ve en kötü uygulamalar nelerdi? "
  • IP logged

• *
Burada operasyonun başlangıcında, gemi 🚢 Kaptanı kurtarma operasyonunu, tekneyi rüzgar 💨 altına alacak şekilde planlamalıydı.

Tam yorum yapmak için tüm donelerin olması gerekir ancak bazı uzun yol kaptanlarınında dediği gibi ve gördüğümüz kadarıyla, gemi kurtarma operasyonunu rüzgar üstünden yapıyor ki bence de , bu durumda teknenin gemiye çarparak parçalanması kuvvetle muhtemel olacağı gözönünde bulundurulmalıydı. ?0-?

Müsaadenizle  bir iki karakoyun lafı da Chatgpt ye edeyim. :)

Gemi manevralarında sabit illaki izlenecek bir prosedür yoktur.
Geminin oluruna göre karar verilir.
İllaki sabit standart bir manevra yapacağım dersen, sonuçları daha öngörülemez ve olumsuz olabilir.

Colreg “Denizde çatışmayı önleme Tüzüğü” kural 2 master’s overriding Authority.

Bunun anlamı basitçe, Kaptan gemisini kurtaracak manevrayı yapmakla yükümlüdür.
Yani gemisini ve çevresini - can vs. Kurtarmak için kuralların dışına çıkabilir. Yelkenli tekneyi kendi rüzgar üstüne alabilir.
Gemisini kurtaran kaptan yani.

Bu olayla ne ilgisi var dersen?
Sonuçta kazazedeleri onlara bir zarar gelmeden ve sanırım gemisine de bir zarar gelmeden aldığı için operasyonu başarılı sayılır.

Yine ;
Böyle havalarda gemi kaptanları denize rescue boat indirmez, personelinin canını tehlikeye atmaz. Atmamalı da
Bu işler onların profesyonel alanları değil.
Bu işlerle ilgili devletlerin ekipleri vardır ve bunları o profesyonel ekipler yapar.
Anladınmı Chat efendi. !
Chatgpt ye lafım bitti ama dinlemeye devam etsin. :)

• IP logged
« Son Düzenleme: 26 Şubat 2025, 23:59:13 Gönderen: Öcal Turan »

• *
Çarmıh merdiveninden çıkış ve emniyet kemeri olayı :
"Çarmıhta çıkışlarda emniyet halatı vs kullanılmaz.
Çok daha riskli durumlar yaratır.  " Der
IMPA “İnternational Martime Pilot Association’ bununla ilgili resolution ve benzeri makaleleri var. Emniyet halatı - Kemer, özellikle bu işi en çok yapan pilotlar için şiddetle tavsiye edilmez ve dünyanın hiçbir yerinde de kullanılmaz.
Denize düşmek arada sıkışmaktan daha revadır. “Kılavuz Kaptanlar için”

Olayımızda  tekne kaptanı , 12. Madde b) fıkrasına uymadığı için çarmıh merdiveni ni halat gibi kullanmış ve hem zor hem de riskli bir çıkış olmuş.

Not : Tee şu tarihlerden-"şoralardan" biraz yontulmuş gelişmişim galiba. ;)
Yine de linki koyayım , alınan alınsın.!
https://heyamolahey.com/index.php?topic=448.0

Bitti.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2025, 00:29:14 Gönderen: Öcal Turan »

• *
Eğer Yelkenlinin kaptanı olsak ve teknede kalmayı tercih etseydik, nasıl bir çağrı yapmamız gerekirdi?

Denizde tehlikeli bir durumla karşılaştığınızda ancak tekneyi terk etmeyi düşünmediğinizde, **"Pan-Pan" çağrısı** yapmanız gerekir. "Pan-Pan" çağrısı, acil bir durum olduğunu ancak henüz hayati bir tehlikenin bulunmadığını belirtir.
 Çağrıyı yaparken sakin ve net bir şekilde konuşun. Durumunuzu ve ihtiyaçlarınızı açıkça ifade edin.
Konumunuzu doğru bir şekilde belirtmek, gerektiğinde yardımın size daha hızlı ulaşmasını sağlar Alaaddin kaptan.

Zaten normalde de kitaplara göre eğer tekne yüzüyorsa terk edilmez , hatta can salına binseniz bile tekne ile olan ipinizi tekne yüzdüğü müddetçe kesmemeniz gerekir.
 Ayrıca ;  Vefalı bir can yoldaşım gibi hissi bir ilişki kurarım altımdaki tekne ile ve yüzüyorsa kesinlikle terketmem.  :-\
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2025, 01:45:10 Gönderen: Öcal Turan »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Yazılan ayrıntılara özel saygılarımı sunarım.
"Pruvanız neta, rüzgarınız kolay, bahtınız açık olsun, Allah selamet versin", boşa denmemiş. Bana kalırsa denize çıkan herkesin bir nebze işi Allaha kalmıştır. O nedenle ben, kimseyi yermem. Çokça denize çıkmış bir dostumun çok kolay atlatabileceği bir terslikte kayığının baş tarafında dona kaldığını biliyorum. Olur mu, olur böyle şeyler. Yaşamda bir şeyleri sınamadıktan sonra kimseyi yermemek, anlamaya çalışmak lazım.

Öte yandan, geçen hafta Antakya depremzedelerine yardıma gelen Antalya'dan canların arabası Niğde otobanında bozulmuş. Çekiciyle Adana'ya getirdiler. Benim ustaya götürdük, pek dindar biridir usta, baktı baktı arabaya nasıl geldiniz Niğdeye kadar dedi sinirle, ben de Allah'a emanet dedim. Bizim dindar usta, Allah'a emanet Allah'a emanet de bu kadar da değil deyiverdi. Kahkaha atmamak için kendimi zor tuttum. Sahiden önce tedbir, sonra talih/kader artık ne ise.

Misal son zamanlarda kendime kızıyorum. Masal varken ne kadar önlemli isem, Tamiris'i benden çok Allah'a havale ediyorum. E tabii olmuyor işte. Zinciri zamanında değiştirmezsen ne olur, eşek değil ya kopar bi gün! İhmal etmemek lazım.

Diğer yandan hava bizim her şeyimiz, muhakkak kollamamız lazım. Ama sahiden körfezde kimi zaman çok garip hava olayları oluyor. Sahiden diyorum. Sakin denizden korkmak lazım. Körfez sakindir çoğu kere. O nedenle o arkadaşlarımız belki de havaya baktılar ve beklemedikleri bir havayla karşılaştılar. Mümkün mü mümkün.

Fakat en önemlisi, canlar, muhkem olmamız lazım, kendimizi berkitmemiz lazım. Bunca kitap boşa değil. Sürekli okumamız ve ayıp değil sormamız, herkesi dinlememiz lazım. Deniz her şeye izin verse küstahlığa izin vermez bence. Ahmet der, deniz senin ona saygı duyup duymadığını anlar, duymazsan hesap sorar diye. Doğrudur. Altınızdaki kaplanın kükreyişini duyumsamanızı öneririm.

Sevgiler.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 27 Şubat 2025, 10:36:22 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
21 Şubat 2025  tarihinde Antalya'da yaşanan , tekneyi terk ile sonuçlanan, mürettebatın sağlıkla tahliye edildiği deniz kazası üzerine , kendi teknelerimizde bu duruma düşmemek için yapılması gerekenler nelerdir?

Kendimce maceralara atıldığım denizde genellikle motora kuvvet seyir yapardım.  Motor bakımını ne kadar özenle yaptırmış olursak olalım motora güvenmek başlı başına bir emniyet  eksikliğidir. Motor çalışsa bile pervane bir şekilde devre dışı kalabilir. Pervaneye halat, torba, ağ v.b  dolaşması....

Dediğim gibi benimkiler maceraydı.

Motor bir emniyet unsuru değildir.

Birinci bölümün sonu.
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
Naçizane ve bilimsel olma iddiasında olmayan deneyimlerime göre Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz için hava tahmin raporları yaz ve kış mevsimlerinde 72 saatlik gelecek için,  sonbahar ve ilkbahardaysa 24 saatlik gelecek için yüksek oranda güvenilirliğe sahiptir.

Seyre çıkmadan önce 4 adet hava tahmin kaynağının raporlarından birbirine uyan olumlu üç adedi gördüğümde seyre çıkma kararı alırdım.

Ek olarak rota üzerinde konuyla ilgili bilgi edinebileceğim deneyimli, bilgili kim varsa onlara danışırdım.

Bunlar, emniyeti görece yüksek seyir için kanımca önemli unsurlardır.

İkinci bölümün sonu.
  • IP logged

• *
Yelken/ler, arma v.b. teknenin rüzgar gücüyle ilerlemesi için kullanılan her türlü parçanın konusunda uzman kişilerce incelenmesini sağlardım.

Örnek : Yelkenler, iskota, piyano, dümen donanımı o rotada oluşabilecek kötü hava olaylarına karşı dayanıklı mı?

Üçüncü bölümün sonu.
  • IP logged

• *
Son olarak ben seyre elverişli miyim?

Eğer maceracıysam sorun yok. Gittiği yere kadar...

• IP logged

• *
Not : Yukarıda yazdıklarım "Bu duruma düşmemek için yapılması gerekenler nelerdir?" sorunu yanıtlamaya çalışmaktan ibarettir. Yoksa bırakın eleştirmeyi, olay konusu insanlarımızla ilgili yorum yapmak haddime düşmez.

Kurtarma esnasında görevli tüm denizcilerimize teşekkür ediyorum, kazazedelere geçmiş olsun.
  • IP logged

Yukarı git