Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bir seyir analizi

• *
Bir seyir analizi
OP: 19 Nisan 2017, 16:39:58
Arşivi karıştırırken internetin yaygın olmadığı bir zamanlar  Yelken dünyası Dergisinde eski bir yazıma denk geldim.
Tekneyi ve denizciliği biraz yeni öğrenen denizci bir arkadaşın İstanbul -Çeşme arasında, çoluk çocuk ilk uzun yol seyrine ait 2-3 sayı bir makalesi vardı. Orada tabii tecrübe ve bilgi eksikliğinden başına gelmedik şey kalmıyordu ki  bunun kendinden kaynaklandığının farkına varmadan  denizciliğin bir fıtratı, denizin macera olduğu anlayışı ile tefrikasını yapmıştı. Yani okuyan korku filmi gibi okur ,bir daha denize zor çıkar.
Ben bunu okuduktan sonra kendi ve çocukların başına gelenlere o kadar üzüldüm ve etkilendim ki , biraz da gençliğin verdiği acarlıkla ,hem kendisine bir daha dikkat etsin öğrensin ,hem de okuyan diğer insanlara kötü etki yapmasın ,denizden korkmasınlar ,bildiklerimi de kompozisyon içerisinde aktarayım diye bir makale yazdım.
Rahmetli Mesut Baran ağabey e faksla gönderdim ve fikrini sordum (Aslında yazmamak mı lazımdı onu bilemiyorum, muhakkak ki istemememe rağmen kırılmıştır ,ancak tepki gösteren de olmadı ,hatta iyi ki yazdın demişlerdi.)
Sonrasında onun yayınlayalım ısrarı ile yayınlandı.
 Şimdilerde internet üzerinden herkes hemen anında gördüğü için olsa gerek çok fazla tepki çekebiliyor eleştirirseniz..

Halbuki ben şahsen bu şekilde yapıcı eleştirilsem ; Adam ne güzel bana bildiklerini gördüklerini aktarıyor diye bir de sevinirim , bilmiyorum belki de ben acayip bir adamım.

Bu yazıyı da burada da paylaşayım mı paylaşmayayım mı , görür de acaba kırılır mı yine diye epey düşündüm ,  ancak toplum menfaatine ve kötü niyetli olmayan bir bilgi paylaşımı olduğunu anlar, hoş görür düşüncesi ile paylaşma kararı aldım. Kendisini bilen tanıyan varsa da söylerse bana tanışmak isterim seneler sonra.

Her ne ise reisler , buyrun yazı aşağıda ;

• IP logged

B

Burak Doneray

Ynt: Bir seyir analizi
#1: 19 Nisan 2017, 18:06:55
Öcal reis ben yazınızı çok yapıcı ve faydalı bulduklarını düşünüyorum.Fakat verdiğiniz bilgiler şu an bile hala bir çok denizci tarafından ya bilinmiyor ya da önemsenmeden sadece teknenin üreticisine ve elektronik aletlere sonsuz bir güven duyularak seyre çıkılıyor.

Her yeni denize çıkan kişinin başına gelebilecek bu olaylar birazda acemilik olarak adlandırılabilinir Murpy kanunları gereği bir sorunu diğeri mutlaka takip eder buna baht bağlanması da  diyebiliriz.

Sonuç olarak yelkeni ve denizciliği sadece okuyarak değil hep pratik yaparak öğrenebileceğimizi görürüz. Deniz güzel yüzünü denizciliği sevgi duyarak yapan ve bol bol pratik yapan insanlara gösterir.

Yazınızı çok beğendiğimi tekrar belirtmek isterim. Sevgi ve Saygılar.
  • IP logged

• *
#2: 19 Nisan 2017, 20:41:43
Öcal reis ben yazınızı çok yapıcı ve faydalı bulduklarını düşünüyorum.Fakat verdiğiniz bilgiler şu an bile hala bir çok denizci tarafından ya bilinmiyor ya da önemsenmeden sadece teknenin üreticisine ve elektronik aletlere sonsuz bir güven duyularak seyre çıkılıyor.

Her yeni denize çıkan kişinin başına gelebilecek bu olaylar birazda acemilik olarak adlandırılabilinir Murpy kanunları gereği bir sorunu diğeri mutlaka takip eder buna baht bağlanması da  diyebiliriz.

Sonuç olarak yelkeni ve denizciliği sadece okuyarak değil hep pratik yaparak öğrenebileceğimizi görürüz. Deniz güzel yüzünü denizciliği sevgi duyarak yapan ve bol bol pratik yapan insanlara gösterir.

Çok teşekkür ederim Burak reis.
Bizler zamanında internet yok veya böyle yaygın değil iken hep eski denizcilerden bir şeyler öğrenmeye çalışır , sert havada pupa seyirde arkadan halat atılıp tekneyi yanlatmadan başını nasıl sabit tuttuklarını öğrenmek için Foça lı trolcülerle balığa bile çıkardık. Elektronikler yapamıyor tabii bunları. :)
Tecrübe kadar tekneyi tanımak ve davranışlarını bilmek te çok önemli . Bütün bunlardan sonra kendimizi biraz hazır hissettik denize çıkmak için , hala da öğreniyoruz.

Bu eskilerden öğrendiğim bilgiler sayesinde , bir seyirde sert havada dümen palası nı yöneten hidrolik piston um yerinden koptuğunda , Dilek boğazından Kuşadasına gelebilmişliğim ya da fırtına da , gövde de tahta atıp su almaya başlayan tekneyi en yakın limana kadar getirebilmişliğim oldu çoluk çocuk, çok şükür.

Netice de içinde bulunduğumuz topluma kaybolmasın diye bilgilerimizi hepimiz aktarmaya çalışıyoruz muhtelif şekillerde ama bazen yanlış anlaşılabiliyor tarzımız eğer biraz değişikse.
Bunun tereddüt ünü yaşadım acaba yanlış anlaşılır ve bilgiçlik yapmış biri pozisyonuna düşermiyim diye ama beğendiğinize sevindim, tekrar teşekkür ederim.

Selam ve sevgiler.

• IP logged

• *
    • S/Y DUA-1 SEYİR DEFTERİ
#3: 20 Nisan 2017, 08:06:40
Bir zamanlar Yelken Dünyası'nın sıkı takipçisi idim; sonra internet yaygınlaştı, mertlik bozuldu. Mart-Temmuz 1997 tarihlerinde, Sivas ellerinde memuriyette idim;  bu sayılar var mı kontrol etmem lazım. Dergi Sivas'ta satılmaz, Ankara'ya göreve gidene sipariş verirdim.  Eksik sayılarda hep cebimde not olarak durur, ya Fuar'da standında ya da Kadıköy ikinci el kitapçılardan tamamlardım.  Macerayı merak ettim şimdi. Öcal Reis, cevabınızı burada okudum, ellerinize sağlık tam bir denizci hassasiyeti göstermişsiniz. Bir de, virgül ve noktalı virgülleri yerli yerinde kullanılmış, bir paragraf uzunluğundaki cümlelerinize bayıldım. (Alkış)
  • IP logged
S/Y DUA-1 Hayatta olabileceğiniz en güzel yer, bir DUA'nın içinde yer almaktır. Şems-i Tebrizi

• *
  • Donatan Temsilcileri
#4: 20 Nisan 2017, 08:46:21
Yelken Dünyası da eski Yelken Dünyası değil be abi artık. ben kendi payıma, Yeni Deniz Mecmuası'nı çok daha fazla beğeniyor, her sayısını zevkle okuyorum. Hatta destek olmak için iki tane alıyorum.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#5: 20 Nisan 2017, 09:07:34
Öcal Reis teşekkürler paylaşımınız için. Mümkünse bahsi geçen "korkulu macera" yazısını da paylaşabilir misiniz? Paylaştınız ve ben göremediysem şimdiden affola.

Sent from my SM-N9000Q using Tapatalk

• IP logged

• *
#6: 20 Nisan 2017, 09:22:04
Hulusi ve Levent reislerim ,macerayı bulup yayınlayayım ,buradaki evde vardı bu sayılar galiba. Yukarıdaki sayıyı kaybetmiştim , geçen sene sağolsun Kaan Erdem reisin arşivinde bulup scan ederek bana göndermişti.
Hulusi reis o zaamanlar Türkçem daha düzgündü , şimdi lisanlar çoğaldıkça cümleler devrikleşti :,bir de tabii önceden hazırladığınızda düzeltme imkanı da oluyor.

Bülent reis o zamanlar ay sonunu iple çekerdik , başka eğlencemiz yoktu ki deniz hakkında. :) Şimdi maşallah bir kaç basılı yayın var ,okumaya ,izlemeye yetişemiyoruz sanal dünya da.:)
Şimdilerde Naviga alıyorum destek için . Bir de Yeni Deniz alayım bu ay. :)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2017, 09:31:51 Gönderen: Öcal Turan »

• *
#7: 20 Nisan 2017, 13:52:19
Macerayı buldum, şansa buraya Bulgaristan daki eve getirmişim biraz dergi.
Aşağıda paylaşıyorum snırım yukarıdaki yazım daha kolay anlaşılacak şimdi.

-Devam edecek
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2017, 14:00:37 Gönderen: Öcal Turan »

• *
#8: 20 Nisan 2017, 13:57:25

-Devam edecek
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#9: 20 Nisan 2017, 15:25:15
Öcal reis ,

Çok teşekkürler .

:)xx :)xx ne güzel sözmüş.

• IP logged

• *
#10: 20 Nisan 2017, 17:17:55
Ben teşekkür ederim Serkan reis sen ve tüm okuyan reislere.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#11: 20 Nisan 2017, 17:24:28
Abi daha önce bahsetmiştin ama ben okuyamamıştım. Şimdi okudum. Paylaşımın için teşekkürler.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#12: 20 Nisan 2017, 17:30:03
Gelelim Nisan sayısına , bu sayede konunun tamamını elektronik ortama geçirmiş bulundum bende. :)

-Devam edecek
  • IP logged

• *
#13: 20 Nisan 2017, 17:32:28
Abi daha önce bahsetmiştin ama ben okuyamamıştım. Şimdi okudum. Paylaşımın için teşekkürler.

Sağol Ahmet cim. :)
  • IP logged

• *
#14: 20 Nisan 2017, 17:43:07
Devamı ve tamamlanıyor. Buradaki üçüncü resime bakarsanız bu hava sert bir hava olarak tanımlanıyor yazar tarafından. Gerçekten öyle hissettiğine inanıyorum ,sebebi hep söylediğimiz mental ve bilgi olarak yola hazır olmama durumu ve neticesinde panik bana göre.

• IP logged
« Son Düzenleme: 20 Nisan 2017, 17:47:53 Gönderen: Öcal Turan »

Yukarı git