Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Tayo Mar bu sefer sahiden satılık

• *
Tayo Mar bu sefer sahiden satılık
OP: 17 Ocak 2022, 04:58:26
Hayat gerçekten sağ gösterip sol vuruyor. Daha bir hafta önce hiç bir tekneyi beğenmeyen bendeniz , Bugün başka bir teknenin satın alması için kapora verdim iyi mi?

Üzgün değilim. Yani henüz. Satın aldığım da elbette bir klasik. Biraz ipucu vereyim. Palası dışarıda. Ayna kıç, ahşap tabiki de. Çok yerinde modifikasyonlar kalite ile yapılmış. Hani benim Tayo Mar 'da şurası da şöylemi olsaymış diye dediğim türde işler.

Bu tekne ile umuyorum ki menzilimi ve seyir sırasındaki yelken yapabilme süremi de uzatmış olacağım. Şimdilik sözü uzatmayalım. Tayo Mar ile ilgili forumda çok yazı var.  İsteyen beni arayabilir. 532 642 41 20

Alanya Marina 'da Mayıs ayına kadar ödemesi yapılmış durumda. İstenirse Türkiye'nin her limanına teslim edilir. Satış bedeli 5 Şubata kadar 25000 Euro karşılığı Türk Lirası. bu tarih sonrası 30 Bin euro karşılığı Türk lirasından satmayı planlıyorum.

Merak edenlere söyleyeyim. Yeni teknede de buz dolabi tabiki de yok :) 8)
  • IP logged

• *
#1: 17 Ocak 2022, 11:49:01
Hayırlı olsun, umarın herşey gönlüne göre olur.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 17 Ocak 2022, 12:32:00
Bana göre Tayo Marın mistik bir yanı denize de çok yakışıyor , hayırlısı olsun abi
  • IP logged

• *
  • Selamlar
#3: 17 Ocak 2022, 12:50:55
Hayırlı olsun

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 17 Ocak 2022, 14:13:25
Hayırlısı olsun.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#5: 17 Ocak 2022, 16:01:01
Tayo Mar umarım senin gibi bir "hastasını" bulur, denizlerdeki yoluna şıkır şıkır devam eder..

Beni asıl heyecanlandıran yeni hikayeler hikayeler! :D
  • IP logged
><(((º>

• *
#6: 17 Ocak 2022, 18:19:52
Gönlüne göre olsun Ersin'cim.
  • IP logged

• *
#7: 17 Ocak 2022, 23:02:49
Kararın hayırlı olsun Ersin Kaptan. Umarım yeni teknende harika anılar biriktirirsin.
Ailenin yeni üyesinin ismi belli mi? Aklında güzel bir isim de vardır kesin.
  • IP logged

• *
#8: 18 Ocak 2022, 11:30:49
Valla ben dahil tüm tanıdıklar, aile şoktayız yani.. Tayo Mar ailenin bir parçası olduğundan satılıyor demek dahi kelime olarak can sıkıcı. Şimdiye kadar satılacağını hiç düşünmediğimizden öyle tekne alırsak ne isim koyarız filan diye hiç kafa patlatmamıştık.

Eşim ve kızım benim sebastian modumdan dolayı yeni tekne yaptırırsam adını sebastian koyalım diye geyik yapmışlardı hepsp o.

Şimd müsaadenizle yeni tekneden biraz bahsedelim. Eh malum Tayo Mar ile oluşmuş yelken birikimime uygun bir yelkenli.

Tekne 1966 Almanya yapımı bir Folkboat. Evet neredeyse yaşıtız. Hikayesi ilginç. Bir süre önce Danimarka 'da yaşayan bir Türk tarafından Avrupa 'da kanalları kullanarak Türkiye 'ye Gögeğe kadar gelmiş. Bir süre eski sahibi karada bekletmiş ve sonrasında şu anki sahibi satın alarak refit etmiş. Ne refit ama!

Hemen söylemeli ki tekne alırken çok önceleri belirlediğimiz bir kural vardı. Türk  bayraklı ve arıza bir mal sahibi olmalı idi satan. Gerisi gerçekten önemli değil. En azından benim görüşüm bu yönde.

Şimdiki sahibi Orion tersanesinde tekneyi tamamen soymuş. Meşe postalar üzerine yığma maun ahşap teknede sadece salma bağlantısında kaplamada çıkan bir parça dışında değişim olmamış. Sonrasında epoksi elyaf kaplanmış. Tüm güverte ve kamarada da benzer epoksi elyaf uygulaması yapılmış.  Sonrasında da yelken seyrini kolaylaştıracak kimi değişiklikler yapmış.

Evet klasik folkboat sahiplerinin titizlikle uydukları ölçülerin dışına çıkmış. Ancak yapılan işler hiç de sırıtmamış. Bumba sarma ana yelkeni , furling floğu ve esas önemlisi muhteşem bir ahşap direği var. Refit edilirken direğin yeniden yapılması gündeme geldiysede benzer ahşabın bulunması neredeyse imkansız olduğundan ve bir çürümeye de rastlanmadığından orjinal olarak bırakılmış.

Omurga salma, Hepi topu Tayo Mar dan 0,75 m daha uzun , daha dar bir tekne. Omurga salma, yeke dümen ve en önemlisi palası dışarıda. Ben palayı göreceğim arkadaş. Bana göre teknenin en önemli aksamı bu.. O yüzden gözümün önünde olsun istiyorum.

Tayo Mar'ın 43 m2 yelken alanından sonra Folke'nin 20 m2 markoni yelkeni her halde hep açık olacak. :) Antalya Körfezinin hafif havaları için balonu da var.

Tayo Mar boyuna göre çok oturaklı bir tekne olduğundan üstüne çıktığımda sağa sola fiberler gibi sallanmaz. Folke daha hafif ve dar olduğundan gitmeden biraz korkuyordum açıkçası. Tayo Mar gibi değil ama tolerans dahilinde.

Tayo Mar öyle kolay satılacak bir tekne olmadığından ve ben herkese satmayacağımdan Muhtemel Mayıs ayına kadar benle kalır. Diğer taraftan da Folke 'nin Mayısa kadar bulunduğu marinada süresi var. Hal böyle olunca her iki tekneyi de kullanıp, kıyaslama şansım olacak. Eh randa armada hayli pişmiştim. Markoni tecrübem de fena sayılmaz hani. Hal böyle olunca ilginç bir karşılaştırma olacak benim için. Böyle iki farki tekniğin kıyaslandığı bir yazı görmedim pek

Teknenin en beğendiğim kısmı direği. Özellikle bumba sarma mekanizmasına hayran kaldım. Çoğunuzun 66 model bir ahşap tekneden nasıl da korktuğuna eminim. 8 yıldır ahşap bir tekne kullanan bir yelkenci olarak benim hiç bir korkum yok.

Sintine ile ilgili çok detaylı fotoğraflar çekmeme sahibi izin verince bende bunları direk Can Hoca'ya gönderdim. Ondan da onayı aldık. Ne diyelim Özgür'ün dediği gibi yeni maceralar , yeni hikayaler..

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#9: 25 Ocak 2022, 14:41:23
Haydi bakalım. Ahşabın yaşı olmaz.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#10: 27 Ocak 2022, 13:12:01

Bir klasik gider,  bir klasik gelir.
Yeni teknenin Tayomar'ı aratmayacağını düşünüyorum.
Hayırlı olsun.
  • IP logged
Her hata bir ders, ne hata biter ne de ders.(Mevlanadan denizcilere)

• *
#11: 09 Şubat 2022, 23:03:18
hikayeyi tamamlayalım..

Evet bu sefer Tayo Mar sahiden satılıktı. İlana bile girmiş son derece uygun bir bedel dahi yazmıştım. Bir an önce satılmasını istiyordum. Hani parçalarını söküp satsan daha çok para edeceği kesin bir bedelden satılık idi.

Diğer taraftan Göcek 'te tekne görülmüş, kaporası dahi verilmişti. Tam da meşhur "arıza mal sahibi " özellikleri taşıyan bir sahibi vardı. Üstelik tüm tanıdıklarımın farklı noktalardan itirazları olmasına rağmen kararımı vermiştim.

Satın almak istediğim teknede etkilendiğim  yapılmış olan değişikliklerdi. Benim de öyle bir teknem olsa aynı değişiklikleri yapardım. Fırsat ayağıma gelmişti işte ! Omurga salma, yekesini görebildiğim motoru dahi değişirilmiş bu refit edilmiş Folkeboat ile en az iki sene zaman kazanmış olacaktım. Ustalar ile filen da uğraşmama gerek kalmayacaktı. Fiyatı fa Tayo Mar gibi son derece uygundu. 

Sonuçta her iki teknenin de Mayıs sonuna kadar marina bedelleri ödendiğinden bir dostum tekneyi almamı , ikisini de kullanmamı ve hangisi daha uygun ise diğerini satmamı önerdi. Son derece makul bir öneri idi ve bu sayede de Göcek 'te daha kalabalıklaşmadan seyirler yapma şansım da olabilecekti.

Alacağım teknenin yapılan tüm değişiklikler sonrası tek dezavantajı sokaklarının darlaşmış olması idi.  Geceler süren Tayo Mar ile karşılaştırmalar, artık ev halkını da sıkmış olacak ki onlar da tekneyi almam konusunda bastırmaya başladılar.  Hatta küçük kızım kendisine ait bir kamarası olabileceğinden hareketle al şunu baba diye ısrar edip duruyordu.

En son gece eşime artık son kez diye söz verip konuyu tekrar açtım. Konuşmaya başlamadan önce sanki bir iş toplantısı imiş gibi anlaştık. Kararımı verecektim ve bu karar artık bir daha değişmeyecekti.

Bu konuşmaya döneceğim ancak teknemi neden değiştirmek istediğimi kısaca özetlersem dahi olacak gibi.

Amacım tek başına seyir menzilimi uzatmak ve bu süreçte daha çok yelken basabilmek.

Şu ana kadar Tayo Mar ile yapabildiğim en uzun seyir süresi (tek başıma ) 14 saat. Kaldı ki bunun son dört saati  gerçekten de çok yorucu oluyor. Bu da 70 ila 90 deniz mili gibi bir menzil yapıyor. Bu sürede etabı tamamlamak için daha fazla motor kullanmak zorunda kalıyorum. Oysa malumunuz benim görüşüm " yelkenli tekne yelkenle gider " olduğundan bu benim kabullendiğim denizcilik prensiplerimin dışında bir durum.

Yani benim için Alanya - Finike seyri eğer motor ile yapılacak ise araba ile karayolundan gitmek ile arasında bir fark yok.

Akdeniz 'de yelken yapmak istememin nedeni de bu. en son Kıbrıs seyrinde olduğu gibi eğer gün aşırı seyirler yapıyor iseniz denizin her durumuna hazırlıklı olmak gerekiyor. Ekim ayında Girne'ye giderken ve dönerken bunu yaşadım. Bunun verdiği heyecan inanılmaz.

Kaldı ki kısa kısa planlanan ve geceleri konaklamalı seyir programları çok zaman kaybettiriyor. Sonuçta çalışıyorum ve zamanlama da bir o kadar önemli. Tayo Mar 'ın arması gece seyri için çok oyuncaklı. Gece seyrinde ciddi bir tehlike söz konusu. İşte bu Folkeboat 24 m2 lik küçük yelken alanı , cenovasının yerinde floğunun olması , gibi nedenler ile gece seyrinde yelken basmak için çok avantajlı duruyordu.

Bilmeyenler vardır. Folkboat 'larda camadan yok. Çünkü gerek yok. Bu özelliğine hayran olmuşumdur hep.

Peki neden daha büyük bir tekne değil? Yanıtı çok basit. Uluslararası kabul tek başına seyir için maksimum tekne boyunu 28 feet olarak verir. John Vigor amca da ırgatsız çekebildiğin demir ağırlığının tuttuğu tekne senin için uygun teknedir dediğinden ve şu ana kadarki tecrübelerim de bu yönde olduğundan bu tekne bana çok uygun gelmişti.

Bir diğer neden de elette ki işin maliyeti. Bunu da göz ardı etmediğimi belirtmek isterim. Her Tayo Mar 'ı karaya aldığımda ki yarın karaya çıkacak iyi ki 23 feet teknem var diye seviniyorum.

Gelelim verdiğim kararda etkili olan nedenlere. En önemlisi ve başından beri hiç değişmeyen ve hep göz ardı etmeye çalıştığım en önemli fark.

Tayo Mar sahip olunabilecek en küçük " ocean cruiser " yani bir açık deniz teknesi. Oysa Folkboat özellikle zamanının yarışları için tasarlanmış bir " daysailer  "   Elbette daha sonra geliştirilen benzerleri ile açık denizlerde de kendisini kanıtlamış müthiş bir tasarım. Binlercesi yapılmış. Eh Nordik'ler de Akdeniz'de yaşamıyorlar elbette. :) Folkboat da bu açıdan bakıldığında bir ocean cruiser. Hani yok aslında birbirimizden bir farkımız ama biz Osmanlı bankasıyız hesabı. Zaten öyle olmasa bu derece gelgitler yaşamazdım ki.

Bir diğeri ise çok daha kişisel. Tekenin sahibi öyle güzel değişiklikler yapmış ki. Kullanımı müthiş kolaylaşmış ve kibarlaşmış. Resmen küçük bir yat olmuş. Yani kendi ihtiyaçları için çok anlamlı değişiklikler yapmış. BUnu ben de yapabilirim diye düşündüm.  Artık bir uzvum gibi olan Tayo Mar 'a hiç böyle yaklaşmamıştım.

Oysa kabullandiğim felsefeye de uygun küçük dokunuşlar neden olmasındı ki?

İşte nedenlerden biri de bu. Tayo Mar yarın itibarı ile Mart sonuna kadar refit edilmek üzere karaya çıkıyor.  İlk  değişiklik tuvalette. Pompasından nefret ettiğim TMC marka tuvalet gidiyor (ki o kadar uğraştım yeni gibi olduydu) yerine pompasının yumuşaklığına hayran kaldığım Jabsco tuvalet geliyor.

Flok ve trinket söküldü ve İzmir 'e Yelkenbiçer 'e gönderildi. Yenileri yapılacak. Gelen fiyata göre muhtemel ana yelken de yenilenecek.  Fiyatı makul olursa krem rengi istiyorum beyaz yerine. BU durumda bocurum da değişecek.

Neyse yine yapılacak işlere daldım. Son kararımı vermemde en etkili olan ise eşimle yaptığımız son konuşmaydı. Ben defalarca dinlediği iki tekne özelliklerini anlatırken beni susturup şöyle söyledi.

" sen hangi tekne ile mutlu olacaksın? Buna karar vermelisin. Bizi düşünme. Sen hangi teknede mutlu olacaksan O bizde kalsın. sen mutlu olursan biz de mutlu oluruz. Bizi tekne değil senin mutlu olman mutlu eder "

Galiba işin sırrı burada..

Kararımı daha uzun seyirler yapabilmek için Tayo Mar 'ı kendi ihtiyaçlarıma göre refit etmek yönünde verdim.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#12: 10 Şubat 2022, 17:22:30
Vallahi ne diyeyim, sebepsiz bir şekilde Tayo Mar'ı satma fikrine çok üzülmüştüm.

Sanki Sen ve Tayo Mar ayrılamazdınız..

Neyse uzatmayayım, son kararınız hayırlı olsun..

Tüm denizciler kocaman bir ailedir aslında, Sen mutluysan biz de mutluyuz..  :)
  • IP logged

• *
#13: 10 Şubat 2022, 20:53:16
İçim ısındı Eyüp hocam valla. Teşekkürler..
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#14: 11 Şubat 2022, 23:27:43
Her kimle konuştuysam ben demiştim, "Tayo Mar'ı satamaz O" diye :D
Yengeçle ben, Tayo Mar'la sen... biraz özenilesi, biraz lanet tadında.
Kısacası, sevindim.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 11 Şubat 2022, 23:34:15 Gönderen: Hakan Tiryaki »
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

Yukarı git