Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Deniz.. Ben sana gelirim demiştim!

• *
Deniz.. Ben sana gelirim demiştim!
OP: 17 Ekim 2021, 07:13:40
Deniz'den kastım Deniz Akaltan. O zaman Karpaz 'da marina müdürü idi. Kimsenin gelmediğinden yakınmıştı diye hatırlıyorum. Ben de bir gün Tayo Mar ile gelirim demiştim. Eh biraz geç oldu ama Tayo Mar, 8-15 Ekim tarihleri arasında Kıbrıs'ta idi.

Deniz Akaltan artık KIbrıs 'ta değil ancak öğrencilerinden birisi Karahan , Les Ambassador'un marinasından sorumlu. Kıbrıs'ın yeni Deniz Akaltan 'ı kesinlikle Karahan. adam ralli ile gelen 22 tekne ve Tayo Mar 'ı Marina 'da değil Gümrükte karşılayıp , gümrükten uğurladı. Ben böyle bir yaklaşım hiç bir yerde görmedim.

Ben akşam saat 10 gibi Gümrük iskelesine bağlandığımda Karahan orada idi. Giriş işlemlerimi yaptırttı ve Ben denizden O ise karadan marinaya geçtik. Giriş biraz sıkıntılı diye Marina girişinde Tayo Mar 'ı bot ile karşılayıp marinaya soktu. aklıma Kıbrıs 'a ilk geldiğimizde Deniz akaltan 'ın bizi bot ile karşılayıp , marinaya çekmesi geldi. Dedim ya Karahan Kıbrıs 'ın yeni Deniz Akaltan'ı olmuş diye.

Ya Tayo Mar ?  Şu kesin ki Tayo Mar denizini buldu. Sonuçta 100 milllik bir seyirde hele hele Akdeniz'de denizin birçok halini yaşıyor insan. Giderken Anamur  yakınlarına kadar keyifli bir yelken seyri, sonrasında hava yanınca motor yelken ve girne açıklarında iri soluganlarda motor ile gece seyri yaptım. Bu tayo Mar ile yaptığım en uzun seyir oldu. Gidiş anamur açıklarındaki Doğu batı yönündeki sert akıntı nedeni ile 14 saat sürdü. Ama aynı akıntı dönüşte çok işime yaradı elbette.
Tayo Mar 'ın hızı Anamur açıklarında bir ara 6 knot dan 4.2 lere kadar düştü.

Tayo Mar elbette Kıbrıs da da marinanın gözdesi oldu. Kendi teknem diye demiyorum inanın ancak 14 saatlik seyirde Tayo Mar , denizciliği ile müthiş bir konfor sağladı diyebilirim.

Keşke Cem Gür 'de dünya gözü ile Tayo Mar'ın Kıbrıs'a gittiğini görebilseydi..
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#1: 18 Ekim 2021, 20:31:00
Deniz'den kastım Deniz Akaltan. O zaman Karpaz 'da marina müdürü idi. Kimsenin gelmediğinden yakınmıştı diye hatırlıyorum. Ben de bir gün Tayo Mar ile gelirim demiştim. Eh biraz geç oldu ama Tayo Mar, 8-15 Ekim tarihleri arasında Kıbrıs'ta idi.

Deniz Akaltan artık KIbrıs 'ta değil ancak öğrencilerinden birisi Karahan , Les Ambassador'un marinasından sorumlu. Kıbrıs'ın yeni Deniz Akaltan 'ı kesinlikle Karahan. adam ralli ile gelen 22 tekne ve Tayo Mar 'ı Marina 'da değil Gümrükte karşılayıp , gümrükten uğurladı. Ben böyle bir yaklaşım hiç bir yerde görmedim.

Ben akşam saat 10 gibi Gümrük iskelesine bağlandığımda Karahan orada idi. Giriş işlemlerimi yaptırttı ve Ben denizden O ise karadan marinaya geçtik. Giriş biraz sıkıntılı diye Marina girişinde Tayo Mar 'ı bot ile karşılayıp marinaya soktu. aklıma Kıbrıs 'a ilk geldiğimizde Deniz akaltan 'ın bizi bot ile karşılayıp , marinaya çekmesi geldi. Dedim ya Karahan Kıbrıs 'ın yeni Deniz Akaltan'ı olmuş diye.

Ya Tayo Mar ?  Şu kesin ki Tayo Mar denizini buldu. Sonuçta 100 milllik bir seyirde hele hele Akdeniz'de denizin birçok halini yaşıyor insan. Giderken Anamur  yakınlarına kadar keyifli bir yelken seyri, sonrasında hava yanınca motor yelken ve girne açıklarında iri soluganlarda motor ile gece seyri yaptım. Bu tayo Mar ile yaptığım en uzun seyir oldu. Gidiş anamur açıklarındaki Doğu batı yönündeki sert akıntı nedeni ile 14 saat sürdü. Ama aynı akıntı dönüşte çok işime yaradı elbette.

Tayo Mar elbette Kıbrıs da da marinanın gözdesi oldu. Kendi teknem diye demiyorum inanın ancak 14 saatlik seyirde Tayo Mar , denizciliği ile müthiş bir konfor sağladı diyebilirim.

O günler dakika dakika gözümün önünden geçti; ne keyif ile Kıbrıs'a gitmiştik 3 tekne. Bu yaz gidemedim ama 2022'nin ilk ayı olan Ocak ayında sanırım Doğuya yelken açacağım planlarda bir değişiklik olmazsa... Kışın bir başka güzel oluyor Doğu Akdeniz... ;)

SM-T867 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#2: 19 Ekim 2021, 08:11:15

Ne güzel olmuş
  • IP logged

• *
  • Viya böyle!
#3: 19 Ekim 2021, 10:16:42
Çok güzel bir haber. Türkiye - Kıbrıs seyrini Hayalet ve Karabiber ile çeşitli defalar yapmış biri olarak, o rotanın ne kadar yorucu ama aynı zamanda da huzurlu olduğunu biliyorum.

Karahan konusuna gelince, bu tamamen empati yapabilmek ile ilgili. Tekne ile haşır neşir olmuş, uzun seyir yapmış, limana yaklaştıkça kalan milleri, dakikaları saymış herkes, bir başka tekneyi karşılarken böyle davranır.

Bu başlığı okuyunca Kıbrıs'ı özlediğimi fark ettim.
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#4: 28 Ekim 2021, 12:06:45

Tebrikler, keyifli olmuş. Benimde Kıbrıs Seyahatimiz gözümün önünde canlandı. Bu arada Rahmetli Cem Gür'ü Egenin en derin yerinde kendi usülümce andım.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
#5: 01 Kasım 2021, 10:29:55
Çok güzel bir haber. Türkiye - Kıbrıs seyrini Hayalet ve Karabiber ile çeşitli defalar yapmış biri olarak, o rotanın ne kadar yorucu ama aynı zamanda da huzurlu olduğunu biliyorum.

Karahan konusuna gelince, bu tamamen empati yapabilmek ile ilgili. Tekne ile haşır neşir olmuş, uzun seyir yapmış, limana yaklaştıkça kalan milleri, dakikaları saymış herkes, bir başka tekneyi karşılarken böyle davranır.

Bu başlığı okuyunca Kıbrıs'ı özlediğimi fark ettim.

Neresi huzurlu be Deniz. Şöyle desen tam aynı fikirde olacağım;
"Ulan bir daha yaparsam Allah benim belamı versin deyip, yine de bir daha gittiğin rotaya Kıbrıs-Mersin-Kıbrıs rotası" denir
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
#6: 01 Kasım 2021, 18:20:22
Özlemişiz Bülent kaptanım yorumlarınızı...  :) Bilgisayar başında tebessüm ettim...

Bu arada o rotanın rahatsızlığı neden kaynaklanıyor? Rüzgar ve dalga farklı yönlerden mi geliyor? Seyir mi normalden fazla rahatsız edici?
  • IP logged

• *
  • Viya böyle!
#7: 02 Kasım 2021, 16:39:33
Neresi huzurlu be Deniz. Şöyle desen tam aynı fikirde olacağım;
"Ulan bir daha yaparsam Allah benim belamı versin deyip, yine de bir daha gittiğin rotaya Kıbrıs-Mersin-Kıbrıs rotası" denir

Eğer aşağıdaki şartların bir kısmı bir araya gelirse, ben seyir yaparken çok huzurlu oluyorum;
- Bir yere yetişme telaşı olmayacak,
- Teknede beni tedirgin eden bir problem olmayacak, tanıdığım bildiğim tekne olacak. (yani kendi teknem)
- Cep telefonu kapsama alanı dışında olacak ve email ve whatsapp iletişimi olmayacak.
- Teknede beraber seyir yaptığım herkes önceden tanıdığım ve denizi bilen kişiler olacak. (tek başına olmak her zaman daha huzurlu)

Kıbrıs'a her seyrimde koşullar yukarıdaki gibiydi ve bence çok da huzurluydu :) Yine fırsat olsa, seve seve yine yaparım.
  • IP logged
Yolu denizden geçen herkesle, elbet bir gün, bir yerde buluşuruz!

• *
#8: 02 Kasım 2021, 21:21:36
Alanya gibi  yelkene yabancı bir ilçe de yaşıyor olmamdan dolayı Tayo Mar ile Kıbrıs 'a gidip  gelmem buradaki tanıdıklarda sanki aya gidip gelmişim gibi algılandı. :)

Burada yelkenli sahibi olanlar genelde farklı ülkelerden gelen yabancılar. Türkler küçük fiber tekneler ile balık tutmak için denize açılıyorlar. Onun dışında yılda en az biri batan tuhaf dekorlu tur tekneleri , zengin turistlere kiralanan bir iki yat dışında deniz ile ilgili yapılan pek bir şey yok açıkçası. Tur teknelerinde de ağırlıkla yabancı daha doğrusu her şey dahil sistemi ile gelen ucuzcu Rus turistler biniyor. Dediğim gibi Balık tutma amaçlı olarak da kıyıdan en fazla 3 -5 deniz mili açılabiliyor tekneler genelde.

Hal böyle olunca 23 feetlik bir yelkenli ile tek başına Kıbrıs'a gidip gelmek hayretle karşılandı. Eşime nasıl gönderdin adamı diye sitem eden çalışma arkadaşlarım dahi olmuş.

Bu işi bilmeyenler kaç saatte gidip geldiğimi soruyor. Anamur açıklarında hızımı kesen akıntı nedeni ile 14 saatte Girne ticari liamnına ulaştım.  Böyle uzun açık deniz seyirlerinin en heyecan verici tarafı denizin her halini görüyor olmanız ve bu yönde kendinizi geliştirmiş olmanın verdiği haz.

Sabah saatlerinde Toroslardan esen sert civarna ile yeken, Anamur açıklarında ciddi bir akıntı ile yaşadıklarım, Akıntıyı aşmak için yaptığım motor yelken seyri, Girne açıkarında yakalandığım ciddi soluganlar ve gece seyri,  Gerçekleşen hava ile tahmin edilen hava arasında yaşanan farklılıklardan dolayı rota değiştirip değiştirmeme kararları , hatta bu konuda yaşadığım gel gitler, (detaylı anlatacağım çünkü bulunduğunuz noktadan itibaren verdiğiniz kararın geri dönüşü olmuyor)
Başarısız balık tutma macerası.. Ne bileyim işte öyle çok şey yaşadım ki sanki çok daha uzun bir seyir yapmışım gibi geliyor bana.

30 mil çapında bir daire içinde ne bir tekne ne de başka bir insanın olmadığını biliyor olmanın verdiği tuhaf duygular , gerçekten de kendi teknem ile derin deniz seyri yaptığımı fark etmem ve hatta kafama dank etmesi , yaşadığım insan eliyle oluşturulmuş olan dünyadan bu derece hızlı sıyrılıp, doğaya bu kadar kolay uyum göstermenin şaşkınlığı ve verdiği haz.. İşte ben buraya aitim duygusu!

İşte bu son söylediğim en tehlikelisi.. Ufuk çizgisine bakıp orada olma isteği!  Bitirdiğim her seyir sonrası bilenler bilir hiçbir şeyi toplamadan önce havuzluğa yayılır, sek bir viski ile kaliteli bir Küba tütünü tüttürürüm. Her seferinde Tayo Mar ile bu seyrimin gidebileceğim en uzun menzil olduğunu düşünürüm. Böyle diye diye  günlük 100 mil sınırına dayandım. 

İlk defa kendi teknem ile yaşadığım bu derin deniz seyrinde en çok ilgimi çeken ise neden bu derece yorulduğum oldu. Hem giderken hem de dönüşte gerçekten de resmen pilim bitti ki bunu çok az yaşadım şimdiye dek. Sonuçta 20 kilo verip bana göre son 10 yılın en fit kilosu ile seyre çıkmışım, Kondisyonum artmış , hava şeker gibi ama gel gör ki çok yoruldum.

Önce ulen artık yaşlanıyorsun olacak o kadar diye düşünmüştüm. Yaşlanıyorum bu doğru ve elbette etkisi vardır. Ama sonra seyri zihnimde geri sarınca neden bu kadar yorulduğumu anladım. açık denizde havanın sakin olduğu anlarda dahi denizde mutlaka bir hareketlilik oluyor. Bu hareketliliğin teknede yarattığı salınım var ama siz bu teknenin üzerinde sürekli dengede durmak zorundasınız.  Altınızdaki zemin sürekli hareket halinde ve siz bu zemin üzerinde dengede kalmak için 14 saat boyunca neredeyse tüm kaslarınızı kullanmak durumundasınız.  Uzandığınızda , oturduğunuzda dahi bu böyle. Yorgunluğum geçtiğinde kendimi çok daha zinde ve formda hissetmemin nedeni de bu olmalı diye düşünüyorum.

Dönüşte akşam saat 6 ile 9 arasında gece seyrinde karşılaştığım sert ve dalgalı hava, geri dönüyor olmanın verdiği hüzün, yedi gün boyunca yaşadığım yorgunluk da dikkate alınsa da yine muhteşem bir seyir daha yapmıştım işte.

Yani demem o ki huzursuzluğun kaynağını denizde aramamak lazım sanki..  8)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#9: 03 Kasım 2021, 17:02:20
Sorun, Allahına kadar denizde. Zira o yolu yapan herkesin ve senin de deneyimlediğin gibii gibi; birbiriyle çelişen dalga ve rüzgar yönleri, yetmedi altınızdan akan yüzeyel ve değişken yünlü akıntılar...
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#10: 03 Kasım 2021, 17:30:42
Bu demek oluyor ki; Doğu Akdeniz'de yapılacak seyir aynı zamanda bir okyanus geçebilme antrenmanı anlamına da gelir diyebiliriz. Özellikle de Antalya körfez açıklarını da kapsayan bir doğu/batı veya batı/doğu seyri.

SM-N975F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#11: 03 Kasım 2021, 17:37:29
Bu demek oluyor ki; Doğu Akdeniz'de yapılacak seyir aynı zamanda bir okyanus geçebilme antrenmanı anlamına da gelir diyebiliriz. Özellikle de Antalya körfez açıklarını da kapsayan bir doğu/batı veya batı/doğu seyri.

Bence öyle. Her ne kadar Kıbrıs Kanalında dalga yükseklikleri az olsa da dağınık dalga ve rüzgar yönleri ile, Antalya Körfezinin biraz yüksek havada büyüyen dalga boyları, ayrıca semanın az görünürlüğü iyi bir ön çalışma olabilir, diye düşünüyorum. 
  • IP logged

• *
#12: 03 Kasım 2021, 20:22:00
Bülent elbette doğru söylüyor. Üstelik bakın nasıl da doğru söylüyor;

Yola çıkmadan önce Tam Ahmetlik bir planlama yapmıştım. Poseidon , İsramar (bunu da Bülent 'den öğrendim) bizim meteoroloji neredeyse sıfır hava veriyor. Rüzgar batılı , kökü poyraz ama lodostan. Tüm hava tahminleri işte bu yönde idi.

İşte bu tahmin, benim en tedirgin olduğum en az güvenilir hava tahmini. Baskın hava akımları devrede olmadığında bu tahmin modelleri yanılmaya en açık durumda oluyor çünkü. Ana akımlar etkisini kaybettiğinde lokal pozisyon havayı ciddi şekilde etkiliyor çünkü.

Neredeyse tüm seyir boyunca tahminler hiç tutmadi. Anamur açıklarında rüzgar tamamen keşişleme yönünde idi. Batılı rüzgar Kıbrıs 'a varana kadar hiç esmedi. Yine Girne önlerinde ciddi soluganlar zaten tahminlerin verdiği bir şey değil.

Gazipaşa _Anamur hattında kıyıdan esen ciddi civarna hesapta hiç yoktu mesela. Ana yelken basmadan , flok, trinket ve bocurum ile gövde hızına ulaştım zaten. Keşişlemeden esen rüzgar , soluganların hiç kesilmeden devam ettiği açık denizde  trinket ve bocurumu şişirmeye yetince rüzgar kesilene kadar Tayo Mar son derece stabil bir seyir yaptı diyebilirim.

Bülent'in anlattığı ve benim bu seyre kadar çok az denk geldiğim durum şu; Sonuçta açık denizdesiniz ve çok uzaktaki hava olayları size solugan olarak gelirken bu soluganın üzerinde oluşan lokal rüzgar dalgaları farklı yönde olabiliyor. Yani tekneye aynı anda iki farklı yönde dalga etki etmekte.

Keza, Anamur Gazipaşa dönüş seyrinde iskeleden gelen soluganlarn üzerinde kuvvetli batı rüzgarının oluşturduğu kıyı dalgaları ile karşılaşmak benim için önemli bir deneyimdi.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 04 Kasım 2021, 12:08:57
Yanılmıyorsam sana da yola çıkmadan söylemiştim Ersin. Anamur, zaten "rüzgarlı burun" anlamına gelen Latince [iAnemurium][/i]'dan gelme bir ad. Gazipaşa'yı güney- güneydoğu yönüne geçtikten sonra Sündürme burnundan başlar ta Bozyazı'ya kadar devam eder. Karadan 5-7 mil açığa kadar etkisini gösterir.  5-7 kn'den 40-42'ye çıktığı olur ve birden basar.

Dikkat: Anamur burnunda bu rüzgara yakalanıp hemen 7 mil kadar doğudaki Bozyazı Liman'a girmeyi düşünürseniz, Bozyazı limana varmadan evvel 2 mil beride bir kale vardır. Bu kale önünde rüzgar tam delirir. Yarım mil geçtiniz geçmediniz, rüzgar da denizler de kalır.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
    • sy-gezgn
#14: 04 Kasım 2021, 13:28:59
Ocak ayında o rotayı yapacağım. Kışın daha da keyifli olacağa benziyor.

• IP logged

Yukarı git