Peki tekneyi kendimiz getirmeye karar verdik, ama şu anda pandemi dolayısıyla vize alınmıyor. Kaç kişi gidebiliriz, vize nasıl alınır, ne kadar harcarız ?
Vize konusunda öncelikle uzun dönem shengen vizesi olanlar ve yeşil pasaport sahipleri, bir tane online form doldurmaktan başka bir sorun yaşamıyorlar. Hususi pasaport sahipleri ise bu işi ispat yöntemi ile hallediyor. Önce teknenin para transfer dekontları, şirket kurulum evrakları, tekneyi aldığımız aracıdan davetiye, Hırvatistan konsolosluğu adına bankaya yatırılmış 60€ luk makbuz, seyahat sağlık sigortası ve uçak bileti rezervasyonu ile başvurabiliyoruz. Bunun dışında ki ıvır zıvır evrakları bizden bu zamana kadar istemediler. (SSK dökümü, bankada para, tapu vs.) Eğer teknenizi bir arkadaşınız getirecekse sizden onun adına verilmiş bir yetki belgesi istiyorlar. Eğer beraber seyir yapacaksanız ona da gerek yok.
Vizeyi tek girişli Hırvat vizesi olarak veriyorlar, genelde 15 gün 3 ay geçerli oluyor.
Aktarmasız direk uçuş mevcut. Ülke içinde ki aktarmayı ben pek sevmiyorum,(Sabah 7 gibi inip 16:00 ya kadar bekliyorsunuz. Şimdilik uçak seferleri bu şekilde. isterseniz bunu da ucuz ve hızlı şekilde otobüs ile halledebilirsiniz. Otobüs saatlerini uçuş saatleri ile birleştirmişler. Araba kiralayabilirsiniz, taksi ve Uber de mevcut.
Teknemizin yanına gittik, açtık baktık kontrollerini yaptık her şey yolunda görünüyor, motor bakımı da yeni yapılmış. İşte burada inisiyatif kullanıp, ne zaman bakım yapılmış olursa olsun, yağ, filitreler, impeller ve kayışları değiştiriyoruz.(mutlaka yanınızda bir takım daha ekstradan mazot ve separ filitreniz olsun)Ben filitre ve kayışları Türkiye’den götürüyorum, orada ki fiyatlar pahalı. İmkanınız varsa mazot tankını da temizleyin, eğer bunu yapamıyorsanız mazot hortumlarını baypas yapıp yedek tank gibi kullanacağınız bir yakıt bidonunu her zamana saklayın. Akülerinizi kontrol edin. Bundan sonra nacizane tavsiyem teknenin pervane kontrolünün de yapılması. Bunu dalgıç kiralayarak ya da kendiniz yapabilirsiniz. Dalgıç fiyatı genel olarak 200€ civarında.
Türkiye’den giderken yanınıza kavança önleyici bir sistemi de hazırlayıp götürmenizi tavsiye ediyorum. Gece gündüz seyir yapacaksınız ve ana yelkeniniz hiç kapanmayacak, kötü sürprizlerle karşılaşmamak için ufak tefek önlem almak iyidir.
Sıra geldi yolculuk hazırlıklarına, bizim için en önemli şey seyir esnasında mazotsuz kalmamak, Split’te merkezde bauhaus mevcut, burada 30L lik bidonlar bulabilirsiniz, fiyatı 70 lira civarında, marinada bidonlar inanılmaz pahalı.(Başka yerde de yok). Mazot hesabını iyi yapın, 2 seferde de hata yaptım, ciddi problem yaşadık bu yüzden.
Kumanya alışverişi işin en keyifli yanı, artık yola çıkmaya hazırız diyorsunuz kendinizce. Her tarafta süper marketler mevcut, su pahalı onun dışındakiler stadart Avrupa fiyatlarında. 3 kişilik 7 günlük bir seyir alış verişi 150-200 € arasında tutuyor. Her şeyi de alıyorsunuz. Alkol kullanıyorsanız Pastis almayı unutmayın. 😊
Teknemizi yerleştirdik şimdi yola çıkma zamanı. Yola çıkmadan bir gün önce Hırvatistan’ın meşhur gümrükçüsüne (İgor) evraklarınızı gönderiyorsunuz, ertesi gün gümrük sahasından çıkacağınız saati verip randevulaşıyorsunuz. Tam saatinde sizinle orada buluşuyor, 300€ veriyorsunuz, O da sizin bütün işlemlerinizi halledip evraklarınızı size teslim ediyor. Artık özgürsünüz, ancak Hırvatistan kanunları yüzünden en kısa şekilde 12mil açığa çıkmak zorundasınız. Bu iş önemli, tekrar geri dönemiyorsunuz, koylarında mola bile veremiyorsunuz cezası mevcut. Kolay gelsin.
Aklıma gelenler şimdilik bu kadar, sabrınız için teşekkür ederim, yazı uzunca ve molalı oldu.