Akıllı bir adamıyım bilemedim. Aşı bu konuda olumsuz bir etki yapmışmıdır onu da bilemem. Ancak okuduğunu anlamak konusunda fena sayılmam. Dahası sadece yazılanları değil yazılanın arkasındaki düşünceleri de anlayabildiğimi düşünüyorum.
sevgili Mücahit, seni şahsen tanıdığımdan ve birlikte seyir dahi yaptığımızdan yazdığın samimi yazıyı kullanarak bir konuyu vurgulamaya çalışmıştım sadece. Bu kadar alınacağını düşünmemiştim.
Ancak bence yazdığın yazı bu camiayı potansiyel bir pazar gibi görüp , sanki amatör bir denizci imiş gibi buralarda yer alıp gelir elde etmek isteyen kimseleri eleştirmek içindi. Üstelik senin panton arkadaşın bunlardan birisi de olmayabilir. Senin yazında önemli detaylar vardı o yüzden kullandım.
Ancak , şu samimiyet konusuna takıldım. akıllı adam olup olmadığım tartışılır ancak mütevazilik edemeyeceğim konu samimiyet konusudur. Şu camiada benden daha samimi, düşüncelerini açıkça yazan söyleyen , bu yüzden de çokça hakarete uğramış, dalga geçilerek itibarsızlaştırılmaya çalışılmış bir yelkenci olarak bu söylemini kabul etmem mümkün değil.
Yani Mücahit, sen hiç eleştirilecek bir davranışta bulunamazmısın? Sen hiç hata yapmış olmazmısın? Her eleştiride hemen samimiyet mi sorgulamak gerekiyor? Bak Burak günlerdir aşı oldu anlayışı kıtlaştı, kafası basmıyor diye dalga geçip duruyor. Dışarıdan biri okusa muhtemel yalnış anlar. Burak böyle yazdı diye ben onun samimiyetini mi sorgulayacağım?
Bir kimsenin samimiyetini sorgulamak için bence bundan çok daha fazlası gerekir. Neyse sonuçta amacım seni üzmek değildi.
Kimi konuları açıklığa kavuşturmakta yarar var. Burada profesyonel olarak bu sektörde çalışanlar var. Ancak bu kişiler zaten bu foruma katılmadan önce de denizcilik konusunda çalışan kimselerdi. Çoğu emek yoğun işler yapıyor. Özgür tekne transfer ediyor. Bir gün bile Heyamolacılar size özel indirim diye yazı yazdığını görmedim. Kimse de görmemiştir. Keza Tiryaki , dalış okulu var. Bırak kampanya yapmayı geleni laf söz olur diye kapıdan kovalıyor. Böyle örnekler hayli var. Motorcular da var Elektrikçiler de . Bunlar emek yoğun iler yapan , camiada bu özellikleri ile kabul görmüş kişiler.
Bir de camianın içinden olup, eksiklikleri görüp bunları tamamlamak amacı ile birşeyler yapanlar var. Yelken eğitimi veren var. Tekne kiralayan , charter işi yapan var. Hiç duydunuzmu kampanya yaptıklarını. Çoğunuz kim olduklarını bile bilemeyebilirsiniz. Keza Kabaali , bunara en iyi örneklerden biri. Sigorta işini DADD adına son derece başarı ile götürdü. DADD 'a ciddi gelir sağlandı ve sigorta işlerinde bence kademe atlandı. BU adamlar camianın içinden geldikleri için sorunları daha iyi biliyorlar ve çözüm önerileri oluyor.
Benim rahatsız olduğum buralarda ticari bir potansiyel olarak görüp , belli bir komisyon karşılığı mal satmaya çalışanlar. Malı kendileri üretseler yine problem değil. Burada örneğinde olduğu gibi sanki ciddi inidirimler veriliyormuş gibi ürün pazarlamaya çalışanlar.
Ercan abi var mesela emekli kimya mühendisi. Geçenlerde teak wonder benzeri bir ürünü imal etti. Şimdi satıyor ciddi ciddi. Ne buralarda ne de FB da tek kelime yazdıklarını görmedim. adamlar en azından birşeyler üretiyorlar.
Keza kakıç , vinç üreten fuarlarda standa para verenler var. Onlar üretim yapıyorlar. Esas bunların desteklenmesi gerekiyor.
BU arkadaşımız belki bunlardan birisi değildir. Bir ürün satmak istemesinde de bir sakınca yok aslında. Sorun herkesin alabileceği bir iskontadan daha düşüğünü sanki müthiş bir kampanyaymış gibi duyurulması hoş değil. Bunun başka bir mecrada yapılması eleştiri yapılmasını da engellemez. Geko tartışılmıyor burada yapılan bir kampanyada özensiz davrandıkları için eleştiriliyorlar. Keza bu arkadaş da benim anladığım kadarı ile temsilci firmanın kurbanı olmuş gibi duruyor.
Yani bu ve buna benzer konularda tepki gösterirsek, GEKO 'da bu işi onaylayanlar bundan sonra daha dikkatli olurlar. Bizler verilen oranlar konusunda daha sorgulayıcı oluruz. Fena mı olur?
Birçok kişi Burak bu konuyu kişisel nedenler ile açtığını düşünüyor. Ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Bu konulara burak her zaman Hassas. Kaldı ki öyle dahi olsa sonuçta hepimiz artık bu ürünün gerçek iskonto oranının ne olduğunu öğrendik. Kötü mü oldu?
Ben senin yazdıklarını kullanıp, bu konuyu üstelemeseydim kişisel bir konu diye unutulup gidecek ve daha az okunacaktı.
Ben herhangi bir kimsenin bu işlerden büyük vurgunlar yapabileceğine de inanmıyorum. %7 nerede gibi sorular da bana göre çok anlamlı değil. Bence en doğrusu %25 iskontoyu öğrenir öğrenmez kampanyayı düzenleyenleri uyarmak ve bayi olan arkadaşımıza düştüğü durumu anlatmak olurdu diye düşünüyorum. Belki de böyle yapılmıştır da ben sonuçta yazılanlar kadar yorum yapabiliyorum.
Anlaşılabildiğimi umuyorum.