Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Amatör telsizcilik

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Amatör telsizcilik
#15: 21 Mart 2021, 22:52:11
Pratikte elektriği üzerinden geçiren (iletken) her madde anten olarak kullanılabilir ama teoride her maddenin iletkenliği ve frekansa göre davranışı farklı olduğu için maddeye göre "velocity factor" hesaplanması gerekir.

İletkenin kalınlığı, sıcaklığı, çevredeki diğer maddeler, kablo, konnektör, kabloların eğim-bükümü gibi sayılamayacak kadar çok sayıda değişken olduğundan teorik olarak bir antenin boyunu hassas olarak hesaplamak (en azından büyük dalga boyları için) yerine yakın değerler hesaplanıp ince ayar SWR metre denilen cihaz ile anteni çalıştırarak, deneme yanılma ile bulunur.

Ve elbette maliyet nedeni ile anten boyutları büyüdükçe daha ucuz iletken maddeler kullanılıyor. Gönül isterdi ki tüm antenler altından olsun! :D

Aluminyum hafif, ucuz ve kolay işlenir olduğundan HF bandları için en yayın materyal. MF bandına indiğinizde boyutlar büyüdüğü için sağlamlık için çelik tel tercih ediliyor. UHF/VHF için bakır makul materyal oluyor. mm bantlarında çalışan hassas cihazların (cep telefonu, wifi modem vb) antenleri altından (kaplama-alaşım) yapılıyor.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#16: 21 Mart 2021, 23:03:23
Benim ilgimi çeken bant için A sınıfı belge gerekiyor maalesef ve sınav da dişli bir sınav gibi duruyor. Ancak şanslıyım ki Elektronik, Haberleşme ve Fizik bölümleri lisans mezunları teknik kısımdan muafmış. Diploma ibraz etmek yetiyormuş  :)

Muaf ne demek diye baktım 30 puanın tamamı cepte! Kalan sorularda 2/3 yapmak gerekiyor. Düzgün konu anlatan bir kaynak göremedim henüz onun yerine kıyı emniyeti her bölümden 150 soruluk çalışma soruları yayınlıyor, bunları ezberle gir yeterli diyor.

Doçentlik başvurusundan beri diploma scanlememiştim.  :D
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#17: 22 Mart 2021, 10:23:35
Hocam teknik kısım hem keyifli hem de sizin için çerezlik, asıl sıkıcı olan mevzuat kısmı.

Dediğiniz gibi üç beş eski soru okuyup aklınızda kalanlarla geçersiniz rahatça.

Ee, peki (özel değilse) plan nedir?

Çatıya çok bandlı bir HF anten kurup Avrupadaki meslekdaşlarla mı görüşmek? Ya da beklenen istanbul depremi öncesi afet haberleşmesinin bir parçası mı olmak?
Veya tekne ile dünya seyahati öncesi HF SSB telsize alışmak mı? :)

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#18: 22 Mart 2021, 11:19:23
Oldum olası seviyordum işin teorisini de ara sıra elimde iş olmayıp boş kaldığım zaman böyle içimde kalmış şeylere yöneliyorum işte. :)

Evet HF ile uzun mesafe ilgimi çekiyor, veya sadece dinlemek, uzun dalga iletişimini. Şu meşhur Baofeng UV 82 ucuz ve güzel bir el telsizi, onunla başlayacağım VHF - UHF'den, sonra yavaş yavaş işte arabaya belki bir tane. Bir de dediğim gibi evde uzun dalga bir istasyon.  :)
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#19: 04 Nisan 2021, 17:46:11
Uzunca bir süredir foruma uğrayamıyordum, bu yüzden biraz geç de olsa katkıda bulunmak istedim.

Gerçi sağolsun sevgili Özgür gayet güzel ve yeterince yardımcı olmuş.

En başında, cihaz yatırımı yapmadan sadece dinlemek isterseniz, Özgür'ün de bahsettiği
 http://websdr.org/ ' u başlangıç için şiddetle öneririm.

Burada muhabere yapan kişilerin çağrı işaretleriyle ilgili ayrıntılı bilgi için de
https://www.qrz.com/ ve https://hamcall.net/call/SQ6H'den yararlanabilirsiniz.

Bu Web tabanlı SDR alıcılar sayesinde, dünyanın herhangi bir yerindeki bir radyo amatörünün
cihazının başına konuk olup, istediğiniz band ve frekansı dinleyebilirsiniz.

Eğer, yine de sınava girip ehliyet almak isterseniz, hem sınav soruları hem de bunların çözümleri
ile ilgili elimde oldukça fazla kaynak var. Arzu ederseniz paylaşabilirim.

Sağlıcakla kalın.
  • IP logged

• *
#20: 04 Nisan 2021, 19:11:10
Teşekkür ederim İlhan kaptanım, 21 Nisanda sınava giriyorum, ne bulursam okuyorum bu aralar. Makbule geçer değişik kaynaklar gerçekten.
  • IP logged

• *
#21: 04 Nisan 2021, 19:41:50
Teşekkür ederim İlhan kaptanım, 21 Nisanda sınava giriyorum, ne bulursam okuyorum bu aralar. Makbule geçer değişik kaynaklar gerçekten.

Doğan hocam yolladım.

Size sınavda başarılar diliyorum.

Sağlıcakla kalın.
  • IP logged

• *
#22: 08 Mayıs 2021, 12:17:17
Birkaç hafta önce sınava girdim ve 100 alarak A sınıfı belge almaya hak kazandım. Çağrı işaretimi de 5-6 gün içinde aldım, şansıma tam benim aldığım dönemde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü son harf gruplarını seçme uygulamasına başladı. Ben de isim soyisim kombinasyonu olan TA2DER seçtim. Destek olan reislerimize çok teşekkür ederim.

Şimdilik UV-82 bir el telsizim bir de Tecsun S-2000 radyom var. Hem SSB'de kısa dalga hem de hava bandını dinleyebiliyor. Uzun dalga, orta dalgası da var. Sabiha Gökçen'in morsla "SAB" vuran NDB'sini duyabiliyorum mesela evden. Kısa dalgada da körfez ülkeleri, İtalya, Rusya yarıçaplı amatörleri dinleyebiliyorum. Radyo yayını olarak ise Çin'den sinyal geliyor. Bunlar hep üzerindeki antenle. Bir iki tane de SDR dongle'ım var. SDR# çok güncellenen bir program, DMR plug-ini yapmışlar. DMR telsizleri de dinliyor SDR. (Amatör bantları dinliyorum elbette ki.)

Çarkçıbaşımız Hasan Abi ile konuşuyorduk geçen watsapp'dan, ABD'de şu anda, istediğin birşey var mı dedi buradan dönerken. Dediğine pişman oldu muhtemelen,  :D :D bir tane NanoVNA vektör analizörü bir tane de mini-Whip anten geliyor Mayıs sonu gibi. Buradan tekrar teşekkür edeyim kendisine peşinen...  C:-)

(Mini-whip ilginç bir dizayn, amatörler arasında çok popüler değil çünkü sadece dinleme yapabiliyor.  Kısa dalga dinlemek için dizayn edilmiş ve boyu minicik olmasına rağmen 0-30 MHz arasını dinleyebiliyor. İşin sırrı manyetik alan ile değil elektrik alan ile çiftlenime girmesi imiş, küçük bir kablo ile de beslemek gerekiyor 10-12 V elektrik ile. O yüzden aktif anten diye de biliniyor.

NanoVNA da bir anten analizörü, anteni tüm frekanslarda tarayarak en uygun alıcı-verici frekansını bulmaya yarıyor.)
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#23: 08 Mayıs 2021, 20:12:34
Tebrik ederim hocam, çağrı kodunuzu güzel günlerde güzel konularda kullanmanız dileklerimle! :)

mini whip kendim yapacaktım dinleme için, ama baktım çinde çok ucuza satıyorlar pırıl pırıl yapılmış, dayanamadım aldım, ilk denemeler gayet iyi.. püf noktası adaptör vb gibi besleme değil pil ile kullanılması gerekiyor ayrıca tüm anten ve telsiz işlerinde iyi bir topraklama (evdeki prizdeki değil) çok fark yaratıyor.
  • IP logged
><(((º>

• *
#24: 08 Mayıs 2021, 20:32:00
Tebrik ederim hocam, çağrı kodunuzu güzel günlerde güzel konularda kullanmanız dileklerimle! :)

mini whip kendim yapacaktım dinleme için, ama baktım çinde çok ucuza satıyorlar pırıl pırıl yapılmış, dayanamadım aldım, ilk denemeler gayet iyi.. püf noktası adaptör vb gibi besleme değil pil ile kullanılması gerekiyor ayrıca tüm anten ve telsiz işlerinde iyi bir topraklama (evdeki prizdeki değil) çok fark yaratıyor.

Hmm, kafamdaki kurguyu değiştirdi bu, özelden sorarım gelince bir iki detay, çok teşekkürler...
  • IP logged

• *
#25: 11 Mayıs 2021, 19:30:14
Alttaki iki valizdeydi emanetler, üstteki ikiyi açtırdı gümrük. Yoksa ben bunların ne olduğunu anlatabilsem bile anlayacaklar mıydı acep. Cevabım hazırdı ama "Tübitaktan bir prof istedi" diyecektim.
 ;D
  • IP logged

Yukarı git