Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Amatör telsizcilik

• *
Amatör telsizcilik
OP: 19 Mart 2021, 20:44:30
Teknecilerde olan KMT belgesi "amatör telsizci" belgesi yerine geçer mi ? Bilgisi olanlar cevap vermeden iki kere düşünsün zira bunaltabilirim birkaç soruyla daha...  :D
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Amatör telsizcilik
#1: 20 Mart 2021, 00:21:37
Geçmez.

Amatör telsizcilik a b c diye 3 kategoride belge oluyor, MF, HF, VHF, UHF gibi tüm bandlarda  amatörlere özel frekanslar vardır.

KMT (SRC -Short Range Certificate) ise sadece VHF deniz frekanslarını kullanmak için, çok daha basit ve kısıtlı bir belgedir.

Amatör belge almak için temel elektronik, RF teorisi ve ciddi mevzuat bilgisi gerekir. Ağır bir sınavı var, ilgili olmayanın A sınıfı belge alması kolay değil. B biraz ve C çok daha kolay.

Teknede HF SSB telsiz kullanmak için ya amatör telsizci ya da GMDSS ROC/GOC (ticari) belge sahibi olmak gerek.

öZgür (mobil)
  • IP logged
><(((º>

• *
#2: 20 Mart 2021, 09:31:39
En doğru kişilerden biri cevap verdi,  :) teşekkürler Özgür Reis. İkinci sorum teknik: işin yasal kısmı bir yana saydığınız her banttan dinleme ve yayın kapasitesine sahip cihaz nereden bulunur, maliyeti ne olur?
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#3: 20 Mart 2021, 12:24:34
En doğru kişilerden biri cevap verdi,  :) teşekkürler Özgür Reis. İkinci sorum teknik: işin yasal kısmı bir yana saydığınız her banttan dinleme ve yayın kapasitesine sahip cihaz nereden bulunur, maliyeti ne olur?
Ben çocukluğumdan beri radyo dalgaları ve telsiz cihazları ile ilgileniyorum ama 2010'dan beri AIS işlerine merak saldıktan sonra pratik olarak daha çok içine girdim (kendi antenlerimi yapıyorum, cihazları modifiye ediyor, kurcalıyorum) ve daha yeni (geçen yıl) amatör lisansımı aldım ama karada aktif bir telsizci değilim, denizde de işte marinayı çağırmaktan başka bişey yapmıyorum tabi! :D

Amatör frekanslar oldukça fazla, her bantta amatörler için çeşitli frekanslar ayrılmış. Her bandın da teknik özellik ve imkanları farklı olduğu için amacınıza yönelik bir cihaz ve buna uygun anten sistemi kurmak önemli. Ayrıca her frekansta hangi güçte hangi modülasyonları kullanabileceğiniz de yönetmeliklerle belirlenmiş durumda. Aşağıdaki tablo bir örnek, güncel bilgileri hem BTK web sitesinden hem de her ilde bulunan amatör telsizcilik derneklerinin web sitelerinden bulabilirsiniz;

Aslında bu işin püf noktası cihaz değil anten.
Doğru boyutlarda (ilgili frekansta tam rezonansa girecek) bir anteni doğru pozisyonda kullandığınızda 1-5W gibi minnacık güçlerle dünyanın arka tarafı ile görüşmeler yapabiliyorsunuz.

Eğer niyetiniz uzak mesafelere (ülkeler-kıtalar arası) erişmek ise daha düşük frekansları kullanmanız gerekiyor (dalga boyu büyüdükçe erişim mesafeleri artıyor), daha büyük dalga boyu da fiziksel olarak daha büyük antenler demek. Çatılarda, bahçelerde kocaman anten sistemleri kurarak dünya çapında iletişim sağlanabiliyor.

Eğer daha yakın çevrenizde (bulunduğunuz il sınırları diyelim), UHF/VHF bandlarında çok daha küçük antenleri kullanarak bölgenizdeki amatör telsiz röleleri (aktarıcı diye düşünün.. sizin ufuk mesafeniz içinde yüksek bir tepede bir tekrarlayıcı cihaz var, siz küçük bir anten ve düşük bir güçle buraya ulaşıyorsunuz, o cihaz sizin sesinizi daha büyük güçte ve iyi bir anten ile tüm şehre yayınlıyor..) ile rahatlıkla iletişim kurabiliyorsunuz.

Yine amacınıza göre küçücük (ve nispeten daha ucuz tabi) el telsizleri ile VHF/UHF bandlarını kullanabilir veya MF/HF bandlarını kapsayan bir amatör sabit telsiz ile (elbette fiyatlar coşkun!) -ve uygun anten sistemi ile- tüm dünya ile görüşebilirsiniz.

Daha düşük frekanslarda, yüksek dalga boylarında bant genişliği düştüğünde iletişim olarak sesli görüşme yerine CW (mors) kullanılmaya başlanıyor elbette.

Bu arada, amatör telsiz cihazı sahibi olabilmeniz için öncelikle amatör telsizci lisansı almanı gerek, ehliyetiniz ve çağrı kodunuz olmadan ikinci el cihaz bile satın alamazsınız.

Sanırım başlamak için "Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti" ve "Ankara Telsiz ve Radyo Amatörleri Kulübü Derneği" web siteleri iyi birer kaynak olabilir;
https://www.trac.org.tr/
https://antrak.org.tr/

ve son bilgi olarak,
"iyi bir amatör telsizci olabilmek için önce iyi bir dinleyici olmak gerekir" derler büyükler.
Dinleme yapmak (ve yapabilmek yeteneği kazanmak) ciddi bilgi edinmeyi sağlıyor.

C sınıfı belge ile veya internette alınabilen kısa dalga dinleme lisansı ile başlayabilirsiniz.
(https://www.turkiye.gov.tr/kiyi-emniyeti-kisa-dalga-swl-belge-basvurusu)

zamanla neyin ne olduğunu, sizin ne yapmak istediğinizi daha iyi anlıyorsunuz.

Ayrıca dinleme için süper özel cihazlar almanız gerekmiyor, çinde 15$ 'a satılan RTL SDR cihazları (usb'den çalışan yazılımsal radyo alıcısı) ile tüm bandları (uygun bir anten ile elbette) dinleyebilir, hatta biraz modifikasyon (veya hazır satılan modifiye SDR'lar ile) yayın da yapabilirsiniz.. telsiz dünyası yazılıma doğru hızla kayıyor.

Ben de şu an bu yazılım radyoları ile Navtex yayınlarını alıp internette (veya mobil aplikasyonda) yayınlayacak bir altyapı üzerine çalışıyorum.

Ay! Yazdıkça yazasım geliyor! Bu 4. güncellemem.. :D
WebSdr.org diye bir organizasyon var, tüm dünyadan bu yazılım radyoları ile bölgelerindeki telsiz sinyallerini alıp webden yayınlama networkü.. çok büyük bir kaynak, orayı burayı dinleyeyim, anlayayım derken saatleriniz günleriniz geçiyor bilgisayar karşısında! :)
Hiçbir cihaz ve anten uğraşı/yatırımı yapmadan dinlemeye, anlamaya başlamak için müthiş bir kaynak..
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Mart 2021, 12:35:55 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
#4: 20 Mart 2021, 13:34:31
Çok çok teşekkürler... !  :)xx :)xx
  • IP logged

• *
#5: 20 Mart 2021, 20:29:19
O zamanlar Sirkeci Telekom'a telsiz sınavı için başvuruluyordu.Kapıdaki danışma memuruna işini yapması için uyarınca beni KMT yerine ROC/GOC sınavına giriş için yönlendirmişti gıcıklık yapmak için.KMT için sınava girdiğimi zannederek 4 ayrı dersten sınava girdim.Telsiz hukuku ve mevzuatı dersinden kaldım.Bütünlemede geçerek ROC telsiz ehliyeti aldım.Ehliyeti almaya gittiğimde teslim eden diğer  memure hanım  önce şaşırmış sonra epey gülmüştü.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#6: 20 Mart 2021, 21:02:05
O zamanlar Sirkeci Telekom'a telsiz sınavı için başvuruluyordu.Kapıdaki danışma memuruna işini yapması için uyarınca beni KMT yerine ROC/GOC sınavına giriş için yönlendirmişti gıcıklık yapmak için.KMT için sınava girdiğimi zannederek 4 ayrı dersten sınava girdim.Telsiz hukuku ve mevzuatı dersinden kaldım.Bütünlemede geçerek ROC telsiz ehliyeti aldım.Ehliyeti almaya gittiğimde teslim eden diğer  memure hanım  önce şaşırmış sonra epey gülmüştü.

Ahahaha... alemsin Mustafa Abi  ;D

Türkiye'de bir TRAC şubesinin kurs notlarını buldum sınav müfredatı ile ilgili, bilmediğim bir sürü mevzuat sıkıcı geldi, atladım oraları bildiğim teorik kısımlara geldim, tamamına yakını hatalarla dolu bir döküman, nasıl söyleyeyim tüyler ürpertici cinsten hatalar...  :-\
  • IP logged
« Son Düzenleme: 20 Mart 2021, 21:05:19 Gönderen: Doğan Erbahar »

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#7: 20 Mart 2021, 21:48:25
Şimdi roc/goc için kurs mecburiyeti var, halbuki a sınıfı amatör telsiz belgesi içerik olarak daha üst seviyede, ama denklik  vermemişler.

Amatörler için çok sıkıcı mevzuat konularının böyle yoğun olması bana biraz şu 80lerdeki "breyk breyk, arkadaş arıyorum" döneminden "okumuş" ve kurallara/kanunlara uyan telsizcileri ayırmak, bir çeşit "telsiz elitleri" yaratmak içinmiş gibi geliyor bana.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#8: 20 Mart 2021, 22:04:23
Sabahtan beri biraz okuyorum da esas ilgimi çeken şey netleşmeye başladı gibi Özgür kaptan'ım.

İyonosferden sektirmeli uzun mesafe. 30 MHz'e kadar olan HF'ye giriyor bu zannedersem. Anten hususundaki tecrübelerinize başvurabilirim bu konuda. İkinci el de bir cihaz bakıyorum bu arada varsa bildiğiniz çevrenizden birileri ekonomik bir çözüm çok makbule geçer. Ev müsait dama kurarım birşeyler...  :D

10 MHz için dalgaboyu 30 metre, anten bu kadar büyük olması gerekiyor mu yoksa harmoniklerle filan başka çözümler olabiliyor mu?

Aklıma takılan bir diğer husus bu bantta çalışan cihazların gücü olarak 50 - 100 Watt gibi veriliyor, siz nasıl 1-5 Watt ile de mümkün olabilir diyorsunuz merak ettim. Yani mesela araba aküsü ile çalıştırılabilecek birşey olabilir mi global bir elektrik kesintisi vs. afet anında?
  • IP logged

• *
#9: 21 Mart 2021, 05:08:46
Konuyu dağıtmayayım ama bu Internet üzerinden AIS işinin son geldiği nokta nedir Özgür?
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#10: 21 Mart 2021, 14:04:52
10 MHz için dalgaboyu 30 metre, anten bu kadar büyük olması gerekiyor mu yoksa harmoniklerle filan başka çözümler olabiliyor mu?

Aklıma takılan bir diğer husus bu bantta çalışan cihazların gücü olarak 50 - 100 Watt gibi veriliyor, siz nasıl 1-5 Watt ile de mümkün olabilir diyorsunuz merak ettim. Yani mesela araba aküsü ile çalıştırılabilecek birşey olabilir mi global bir elektrik kesintisi vs. afet anında?
Anten boyu için en ideal ölçü elbette tam dalga boyudur, ama düşük frekanslarda fiziken mümkün olmadığı için 1/2, 1/4 veya 5/8 dalga boyunda antenler yapılıyor.

Veya daha küçük boyutta fiziksel anten kullanmak istiyorsanız antenin bazı bölümlerine veya girişine bobin takılarak bir LC rezonans devresi olarak kullanılabilir.

Tek bir fiziksel boyuttaki bir anteni farklı bantlarda (frekanslarda) kullanmak isterseniz girişine "anten tuner" denilen ayarlı LC devresi içeren bir kutu takılıyor, fiziksel boyutla oynamadan antenin rezonansa girdiği frekans değiştirilebilir.

HF bandında izin verilen güçler kullanılabilecek max gücü belirler, ama yüksek güç kullanmak için gerekli anten, bobin, kablo, tuner, balun gibi elemanlar zorlaştığı için mümkün olduğunca düşük güç kullanmak daha pratik olur.

Ayrıca amatör telsiz camiasında ne kadar düşük güç ile ne kadar uzak mesafe görüşme yapılıyorsa bu o kadar "havalı" bir kullanımdır, uzmanlık ve çok tecrübe gerektirir.

Küçük güçlü aletler daha hassas olduğundan (kirli, parazitli) şebeke beslemesi yerine (temiz, gerçek dc) batarya ile çalışmak tercih edilir.

Amatör telsizcilik afet haberleşmesinin temelidir zaten. Ama mobil çalışmak zordur, uzun dalga boyuna uygun antenler pek mobile uygun olmaz, sabit tesis gerekir.

Dediğim gibi doğru bir anten ve ilgili ekipman ile 1w güçte tüm dünya ile görüşmek mümkün ama bunu yapabilmek ciddi emek ve tecrübe gerekir.

öZgür (mobil)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Mart 2021, 14:09:51 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#11: 21 Mart 2021, 14:20:53
Konuyu dağıtmayayım ama bu Internet üzerinden AIS işinin son geldiği nokta nedir Özgür?
Bir yere gittiği yok, bıraktığın yerde duruyor! :D

Sistem amatörce bu işi hobi olarak yapan kişilerin işlettiği istasyonlar üzerinden çalışıyor, (amatörler bedava cihaz karşılığı data gönderiyor, firmalar bunu denizcilik sektöründe satıyor) bu yüzden hiçbir zaman %100 güvenilir olmayacak.

Ama her geçen gün istasyon sayısı artıyor, bu yüzden kapsama alanı ve data güvenirliliği artıyor. (aynı sinyalin birkaç istasyon tarafından aynı anda alınması sayesinde)

Ama bu iş türkiyede hiçbir zaman avrupa kadar iyi olmayacak çünkü orada amatörlerin teşvik edildiği bu sistem türkiyede yönetmelik ile vatandaşa yasak edilmiş durumda, kaçak göçek ne kadar olursa o kadar işte.

Belki Elon musk'ın uyduları çoğalır, satellite ais hizmetleri ucuzlarsa karasal istasyonlara ihtiyaç kalmaz ve çok daha iyi bir kapsama alanı ve veri güvenirliği olabilir.

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#13: 21 Mart 2021, 14:41:45
Tek bir fiziksel boyuttaki bir anteni farklı bantlarda (frekanslarda) kullanmak isterseniz girişine "anten tuner" denilen ayarlı LC devresi içeren bir kutu takılıyor, fiziksel boyutla oynamadan antenin rezonansa girdiği frekans değiştirilebilir.
Anten tuner'i hakkında da gözünüzde canlanması için bir resim ekleyeyim;

Görüldüğü gibi temelde çok ara çıkışlı bir bobin ve bir kondansatörün bir kutuda bir araya gelmiş halidir.
Bobin ve kondansatör bir arada bir LC rezonans devresi yaratır, bir komütatör anahtar ile ile bobinin farklı uçlarından farklı empedansta bağlantı yapılır ve ayarlı kondansatör ile gerekli rezonans sağlanana kadar ayar yapılır.

Biz bunu daha çok uzak yol teknelerindeki HF SSB telsizlerine bağlanmış Icom anten tuneri olarak tanıyoruz.

• IP logged
><(((º>

• *
#14: 21 Mart 2021, 19:10:29
Anten malzemesinin cinsi önemli mi? Alüminyumdan yapıyor insanlar muhtemelen ucuz diye ancak iletkenliği daha düşük bakır demir gibi metallerden.
  • IP logged

Yukarı git