En doğru kişilerden biri cevap verdi, teşekkürler Özgür Reis. İkinci sorum teknik: işin yasal kısmı bir yana saydığınız her banttan dinleme ve yayın kapasitesine sahip cihaz nereden bulunur, maliyeti ne olur?
Ben çocukluğumdan beri radyo dalgaları ve telsiz cihazları ile ilgileniyorum ama 2010'dan beri AIS işlerine merak saldıktan sonra pratik olarak daha çok içine girdim (kendi antenlerimi yapıyorum, cihazları modifiye ediyor, kurcalıyorum) ve daha yeni (geçen yıl) amatör lisansımı aldım ama karada aktif bir telsizci değilim, denizde de işte marinayı çağırmaktan başka bişey yapmıyorum tabi!
Amatör frekanslar oldukça fazla, her bantta amatörler için çeşitli frekanslar ayrılmış. Her bandın da teknik özellik ve imkanları farklı olduğu için amacınıza yönelik bir cihaz ve buna uygun anten sistemi kurmak önemli. Ayrıca her frekansta hangi güçte hangi modülasyonları kullanabileceğiniz de yönetmeliklerle belirlenmiş durumda. Aşağıdaki tablo bir örnek, güncel bilgileri hem BTK web sitesinden hem de her ilde bulunan amatör telsizcilik derneklerinin web sitelerinden bulabilirsiniz;
Aslında bu işin püf noktası cihaz değil anten.
Doğru boyutlarda (ilgili frekansta tam rezonansa girecek) bir anteni doğru pozisyonda kullandığınızda 1-5W gibi minnacık güçlerle dünyanın arka tarafı ile görüşmeler yapabiliyorsunuz.
Eğer niyetiniz uzak mesafelere (
ülkeler-kıtalar arası) erişmek ise daha düşük frekansları kullanmanız gerekiyor (dalga boyu büyüdükçe erişim mesafeleri artıyor), daha büyük dalga boyu da fiziksel olarak daha büyük antenler demek. Çatılarda, bahçelerde kocaman anten sistemleri kurarak dünya çapında iletişim sağlanabiliyor.
Eğer daha yakın çevrenizde
(bulunduğunuz il sınırları diyelim), UHF/VHF bandlarında çok daha küçük antenleri kullanarak bölgenizdeki amatör telsiz röleleri (aktarıcı diye düşünün.. sizin ufuk mesafeniz içinde yüksek bir tepede bir tekrarlayıcı cihaz var, siz küçük bir anten ve düşük bir güçle buraya ulaşıyorsunuz, o cihaz sizin sesinizi daha büyük güçte ve iyi bir anten ile tüm şehre yayınlıyor..) ile rahatlıkla iletişim kurabiliyorsunuz.
Yine amacınıza göre küçücük (ve nispeten daha ucuz tabi) el telsizleri ile VHF/UHF bandlarını kullanabilir veya MF/HF bandlarını kapsayan bir amatör sabit telsiz ile
(elbette fiyatlar coşkun!) -ve uygun anten sistemi ile- tüm dünya ile görüşebilirsiniz.
Daha düşük frekanslarda, yüksek dalga boylarında bant genişliği düştüğünde iletişim olarak sesli görüşme yerine CW (
mors) kullanılmaya başlanıyor elbette.
Bu arada, amatör telsiz cihazı sahibi olabilmeniz için öncelikle amatör telsizci lisansı almanı gerek, ehliyetiniz ve çağrı kodunuz olmadan ikinci el cihaz bile satın alamazsınız.
Sanırım başlamak için "
Türkiye Radyo Amatörleri Cemiyeti" ve "
Ankara Telsiz ve Radyo Amatörleri Kulübü Derneği" web siteleri iyi birer kaynak olabilir;
https://www.trac.org.tr/https://antrak.org.tr/ve son bilgi olarak,
"
iyi bir amatör telsizci olabilmek için önce iyi bir dinleyici olmak gerekir" derler büyükler.
Dinleme yapmak (ve yapabilmek yeteneği kazanmak) ciddi bilgi edinmeyi sağlıyor.
C sınıfı belge ile veya internette alınabilen kısa dalga dinleme lisansı ile başlayabilirsiniz.
(
https://www.turkiye.gov.tr/kiyi-emniyeti-kisa-dalga-swl-belge-basvurusu)
zamanla neyin ne olduğunu, sizin ne yapmak istediğinizi daha iyi anlıyorsunuz.
Ayrıca dinleme için süper özel cihazlar almanız gerekmiyor, çinde 15$ 'a satılan RTL SDR cihazları (usb'den çalışan yazılımsal radyo alıcısı) ile tüm bandları (uygun bir anten ile elbette) dinleyebilir, hatta biraz modifikasyon (veya hazır satılan modifiye SDR'lar ile) yayın da yapabilirsiniz.. telsiz dünyası yazılıma doğru hızla kayıyor.
Ben de şu an bu yazılım radyoları ile Navtex yayınlarını alıp internette (veya mobil aplikasyonda) yayınlayacak bir altyapı üzerine çalışıyorum.
Ay! Yazdıkça yazasım geliyor! Bu 4. güncellemem..
WebSdr.org diye bir organizasyon var, tüm dünyadan bu yazılım radyoları ile bölgelerindeki telsiz sinyallerini alıp webden yayınlama networkü.. çok büyük bir kaynak, orayı burayı dinleyeyim, anlayayım derken saatleriniz günleriniz geçiyor bilgisayar karşısında!
Hiçbir cihaz ve anten uğraşı/yatırımı yapmadan dinlemeye, anlamaya başlamak için müthiş bir kaynak..