Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kaçak charter (kiralama – tur – mavi yolculuk) teknelerine önlem

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ

ve nihayet bir devlet kurumu bu yasadışı işlere bir dur demeye başladı!  1w5ey8

Çeşme Liman Başkanlığı bölgesinde bulunan tüm marinalara ve Sahil Güvenlik birimlerine bu kaçak teknelerin denetlenmesi, önlenmesi ve gerekiyorsa marinalardan sözleşmeleri fes edilerek uzaklaştırılmaları konusunda aşağıdaki yazıyı göndermiş.

Kaynak: https://www.gemitrafik.com/kacak-charter-tur-tekneleri/
  • IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

Başlangıç olması güzel ama dağıtım yerleri Çeşme ve Seferihisar olmuş Göcekte ,Fethiyede yasak yok diyen çıkabilir.
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Başlangıç olması güzel ama dağıtım yerleri Çeşme ve Seferihisar olmuş Göcekte ,Fethiyede yasak yok diyen çıkabilir.
haha! olabilir öyle saçma şeyler! :)
ama bu Çeşme'de başladı ise tüm mavi yolculuk bölgelerine yayılır diye düşünüyor/umuyorum.
  • IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

Özgür bir sorum var bu konuda eminim en iyi sen cevap verirsin Neler yapılabilir mümkünmüdür ?

Tek bir teknesi ile bu işi yasal yapmak isteyen birisinin para kazanması legal olması  mümkünmüdür .Bu farklı bir düzenleme istiyor bence yoksa bu işi teknesini yaşatabilmek emekli olduktan sonra masraflarını karşılamak için kısıtlı yapmak zorunda kalanlara yaşam ve seçenek hakkı tanımamış oluyor devlet . Bunu legal hala nasıl getirebilirler bu sorun öyle çözülür yasal olmayı imkansızlaştırırsan kaçak hiç bir şey önlenemez.

Suça teşvikte var sanki bu olayın içinde bu bağlama malzeme fiyatlarıyla .Emekliye açlık sınırının altında maaş bağlarsan ne yapabilirki  denizde kalabilmek için bu kişilerde var yanlışmı yanlış ne diyebilirsinki bu durumda olup yapana .
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Kesinlikle mümkün, örnek : biz! :)

Tek bir teknemiz var ve herşeyimizi yasal yapıyoruz, eğer her sezon 8-10 hafta satış yapabiliyorsak tüm masraflarımız çıkıyor, 15 hafta satış orta kazançlı bir sezon, 20 hafta satış iyi bir sezon demek. Zaten sezonda toplamda 24-25 hafta var satılabilecek. (Üç aşağı beş yukarı tüm charter dünyası bu ortalamada çalışıyor..)

Yani yasal yapmamanın hiçbir ahlaki bahanesi yok.
  • IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

İlk elden cevap böyle oluyor işte Sağol Özgür demekki mümkün konu kapanmıştır sağlam acitasyon yapmışım ama .Emekli maaşlarının düşük olması buz gibi gerçek ama.Ölene kadar çalışacağız yapacak bir şey yok.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2021, 02:11:34 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Bilen bilir
İlk elden cevap böyle oluyor işte Sağol Özgür demekki mümkün konu kapanmıştır sağlam acitasyon yapmışım ama .Emekli maaşlarının düşük olması buz gibi gerçek ama.Ölene kadar çalışacağız yapacak bir şey yok.

Burak'cığım kafanın uyduğu kişilerle ortaklık olabilir gibi geliyor bana. Far Out için bir doktor arkadaş ile bu konuda çok iyi bir noktaya gelmiştik. Ailelerin sosyo ekonomik ve kültürel uyumları tam idi. Ama eşi 2. kez tekne olayını doktorun tekneyi zaman geçirme tercihinde ilk sıraya koyması nedeni ile istemedi. Hala konuşuyoruz ve arkadaşız.

Benim pontonun ucundaki teknenin sahibi arkadaş tekneme ortak arıyorum dediğimde gülmüştü. hatta bir gün açılırken naber ortak diye seslenmiş aklısıra kafa bulmuştu. Daha sonra önce marinadan ayrıldı daha da sonra sahibinden.com da teknesinin satılık ilanı çıktı.

Emekli veya değil profesyonel olarak bu işi yapacak olan kişi yasal olarak kayıtlı kuyutlu bu işi yapar,vergisini de verir. Zaten ülkemizde bir kadının adı yok iki emeklinin marinada yeri yok. :'(

Özgür'ün açıklaması çok aydınlatıcı. Pandemi falan bittiğinde çoluk çocuk bir hafta birlikte olmak yapılacak 10 eylem programım içimde yer alıyor. ;)
  • IP logged
DeDe

B

Burak Doneray

Utku abi ben emekli olabilirsem denizle tuzlu suyla işim olmaz .Göl kenarında ufak bir yelkenli  dingy  ufak bir ev biraz toprak eker biçer offgrid yaşarım . Yıllarca marinalara tekneye harcadık üstüne  denize yakın olalım diye çalıştık durduk hiç işim olmaz .Fiyatlar uçtu gitti 3 emekli maaşın olsa gene sıkıntı.Hayat göreceğiz ne getirecek .
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2021, 14:24:05 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Valla bu da insanın yaşam standartları ile ilgili.
Ben şu an eşimle birlikte emekli olunca (son 2 yıl!) emekli maaşımız ile sorunsuz/çalışmadan yaşayabilecek kadar küçülttük hayatımızı.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2021, 16:24:01 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Bu konuda (kendi tekneni işletmek) ciddi düşünenler için Fethiye'de Lycian Sailing tarafından (dışarıdan görüldüğü kadar) başarı ile yürüyen bir sistemi önerebilirim;

- Birkaç özel tekne sahibi bir araya geliyor
- Eşit ortaklıkta bir yat işletme şirketi kuruluyor
- Tekneler ticariye çevrilip bu firmaya kiralanıyor
- Tüm yasal işler (fatura, sigorta, yat işletme belgesi vb.) bu şirket üzerinden yapılıyor
- Tekneler birbirinden bağımsız kendi sahipleri tarafından özgürce işletiliyor
- Gün sonunda şirketin masrafları ortak, tekne gelirleri/masrafları şahsi oluyor

Bence gayet mantıklı bir proje.
Şirketin masrafları 3-5-10 tekneye bölündüğü için kimseye zor gelmiyor, kendi tekneni tamamiyle yasal olarak göğsünü gere gere işletiyorsun, tüm gelirlerin kendine kalıyor. İyi pazarlayan iyi kazanıyor, kötü pazarlayan marina/bakım masraflarını çıkartmaya bakıyor vb..

Bir tekneye birkaç ortak olmasından çok daha uygulanabilir bence.
  • IP logged
><(((º>

B

Burak Doneray

Bu işi yapmayı düşünenlere yada yasal olmayan şekilde yapanlara örnek olacak bilgiler paylaştın doğru yönlendirdin  .Önlemin sadece şikayetle cezayla değil doğru yönlendirmeyle ,bilgiyle de yapılabildiğini göstermiş oldun  Sağol Özgür .

(Konuşurken bile karşı tarafın sizi yanlış anlaması için 9 nedeni varken Yazarak bir şey anlatırken kaç neden ortaya çıkar daha fazla tabiki Şimdi bu yazışmalardan benim  bu işi yapmak istediğimi sanan bile olabilir Yazayım istedim yok öyle bir şey 😀  )

• IP logged
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2021, 17:00:04 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Amiga'yı pazarlamak zor olur zaten, herkes 2021 model en geniş kıçlı, joystickli tekneyi arıyor, yelkenden önce motoru kaç beygir diyorlar! :D

Ticari kafalı olmadığım için bilgiyi kendimde biriktirmek bana ekstra bi fayda sağlamıyor ama paylaşınca herkes mutlu oluyor, o zaman ben de mutlu oluyorum. :)

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
... Çift gitmiş, sildim...
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Şubat 2021, 20:33:58 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
  • Bilen bilir
Utku abi ben emekli olabilirsem denizle tuzlu suyla işim olmaz .Göl kenarında ufak bir yelkenli  dingy  ufak bir ev biraz toprak eker biçer offgrid yaşarım . Yıllarca marinalara tekneye harcadık üstüne  denize yakın olalım diye çalıştık durduk hiç işim olmaz .Fiyatlar uçtu gitti 3 emekli maaşın olsa gene sıkıntı.Hayat göreceğiz ne getirecek .

Burak'cığım benim tekneyi alma aşamasında rahmetli sahibine param çıkışmadığı için 2 yıllığına ortaklık teklif etmiştim. Olabilir zaten Almanya'da bu tip fazla paralı işleri ortak yapanlar var demişti. Ama bizim melmekette ortaklık nedense millete çok ters geliyor. Bu nedenle de yurdumuzda tarımda kooperatifçilik bir türlü gelişmedi.İşin politik boyutu ayrı tabii.

Martı marinada karşımdaki İngiliz çarter şirketinin teknelerinin sahipleri vardı. Karşı pontondaki Alman şirketi de aynı idi. Biz ise çok zengin olduğumuz için bu işlere uzak abilerin son model kocaman tekneleri koca sene belli bir süre dışında yatardı.

Buradaki çoğu ge ko kökenli arkadaşlar tanıyacaklar Mehmet Sütçü biraderim Seferihisar'da teknesini satılığa çıkardığında ''abi bu iş bizim gibi emekli maaşına bakanların işi değil, sen de sat bir an evvel zararın neresinden dönülürse kar ''demişti.

Gelelim günümüze sattık kurtulduk gibi görünse de tüm gün önündeki her havaya kapalı denize kötü yola düşen yaşlı kızını koyamamak adama koyuyor. Hele çocuklarının Uzunkuyu'da arkasına bağ yaptıkları evin yanındaki 10 dönüm boş tarlanın 2 milyona satılmasını duyunca hepten koyuyor. Ertesi hafta gittiğinde ise o tarlanın yanındaki 5 dönümün de yine 2 milyona satıldığını duyunca ister istemez tekne almak yerine o paralar ile oralarda tüm tarlaları neye kapatmadım diye ister istemez kafayı karartıyorsun.

Anlayacağın o göl nerede ise bir an evvel dingi falan ne yapacaksan yap ve kalmış ise arazini de al. ;)
  • IP logged
DeDe

• *
  • Bilen bilir

Burak'cığım kafanın uyduğu kişilerle ortaklık olabilir gibi geliyor bana. Far Out için bir doktor arkadaş ile bu konuda çok iyi bir noktaya gelmiştik. Ailelerin sosyo ekonomik ve kültürel uyumları tam idi. Ama eşi 2. kez tekne olayını doktorun tekneyi zaman geçirme tercihinde ilk sıraya koyması nedeni ile istemedi. Hala konuşuyoruz ve arkadaşız.

Benim pontonun ucundaki teknenin sahibi arkadaş tekneme ortak arıyorum dediğimde gülmüştü. hatta bir gün açılırken naber ortak diye seslenmiş aklısıra kafa bulmuştu. Daha sonra önce marinadan ayrıldı daha da sonra sahibinden.com da teknesinin satılık ilanı çıktı.

Emekli veya değil profesyonel olarak bu işi yapacak olan kişi yasal olarak kayıtlı kuyutlu bu işi yapar,vergisini de verir. Zaten ülkemizde bir kadının adı yok iki emeklinin marinada yeri yok. :'(

Özgür'ün açıklaması çok aydınlatıcı. Pandemi falan bittiğinde çoluk çocuk bir hafta birlikte olmak yapılacak 10 eylem programım içimde yer alıyor. ;)

Ben ortak aramıştım arkadaş hisse satıyor. Hani bir fıkra var ya kadın arkadaşına benim kız da o..... oldu ama ben senin gibi güzel anlatamıyorum demiş. ;D

Tekne de sanki tanıdık mı ne. :-\

https://www.sahibinden.com/ilan/vasita-deniz-araclari-satilik-1-2-hisse-azuree-35-2003-model-italyan-yapim-performans-tekne-893598256/detay
  • IP logged
DeDe

Yukarı git