Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Le Roi Jean

• *
Le Roi Jean
OP: 29 Ocak 2021, 20:47:39
@yvanbourgnon 'un kendi sayfasında Jean le Cam'la ilgili yaptığı yorumun #facebook tarafından Türkçeye çevirisini aşağıdadır. Yazı uzun olduğu için çevirisi üzerinde çalışmadım. Yazının genel hatlarının anlaşılabildiği bir çeviri olmuş.

İnsanın kendi sınırlarının ötesine geçmesine neden olan bu yarışın insanın tüm benliğini nasıl etkileyebildiğiyle ilgili çarpıcı bir örnek.

Bunu yayınlamamın amacı buna benzer bir hedefe yönelecek kişilerin kendilerini bekleyen şeylerden bazılarının neler olduğunu öğrenmelerini istememdir.

• IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
Ynt: Le Roi Jean
#1: 29 Ocak 2021, 20:49:06
Ikinci resim
  • IP logged

• *
#2: 29 Ocak 2021, 20:49:59
Üçüncü resim
  • IP logged

• *
#3: 29 Ocak 2021, 20:50:47
Dördüncü resim
  • IP logged

• *
#4: 29 Ocak 2021, 20:51:35
Beşinci resim
  • IP logged

• *
#5: 29 Ocak 2021, 20:52:22
Altıncı resim
  • IP logged

• *
#6: 29 Ocak 2021, 20:53:09
Yedinci yani sonuncu resim
  • IP logged

• *
#7: 29 Ocak 2021, 20:54:02
  • IP logged

B

Burak Doneray

#8: 30 Ocak 2021, 00:54:11
Jean Le Cam teknolojiden teknelerin geldiği yerden dev bütçelerden şikayetçi yok öyle bir para diyor En ucuz tekneyle yarıştı foil yoktu teknesinde 10 saat ile 1.liği kaçırdı .Bravo Jean Le Cam
  • IP logged

• *
#9: 30 Ocak 2021, 17:12:23
Yukarıdaki yazıyı özetlemek gerekirse Le Roi Jean, Kevin Escoffier'yi kurtarmış, bundan kısa bir süre sonra da teknesinin ön tarafında delaminasyon olduğunu farketmiş. Ancak bunu kimseye duyurmamış ve yarışın sonuna kadar böyle devam etmiş. Yvan Bourgon'un yorumuna göre Le Roi bunu bildirseymiş insanların Le Roi'nın teknesinde meydana gelen bu delaminasyonun kurtarma operasyonu sırasında meydana gelmiş olabileceğini düşünebilirmiş. Dahası daha önceki Vendée Globe yarışlarından birinde Escoffier'nin sponsorunun Le Roi tarafından kurtarılmış olması ve kurtarma operasyonu sırasında kurtarıcı teknenin zarar görmesi durumu daha dramatik hale getirmiş.

Bourgon, Le Roi'nın delaminasyonu bildirmemesinin kendisinin kurtarıldığı operasyona gönderme yaptığı yönünde görüş oluşması kaygısının bulunmasından ileri geldiği yönünde yorum yapıyor.

Delaminasyonu olan bir tekneyle seyre devam etme kararının intihar etmekten başka bir şey olmadığı görüşü de cabası...

Özeti bu şekilde yaptıktan sonra benim odaklandığım husus delaminasyonu olan bir tekneyle seyre devam etme kararı.

Günlük yaşantımızda doğrular-yanlışlar, normaller-anormaller, anormal olanın doğru olsa bile yanlış olarak görulebilecegi v.b. hususlar bulunmaktadır.

Norma uygun bakış açısı yani normal bakış açısı , Le Roi'nın durumunda insanın kendi hayatını neredeyse intihar olacak şekilde tehlikeye atmasının yanlış olduğunu söyler.

Bunu daha ayrıntılı düşünecek olursak başlarda Vendée Globe zaten yanlış bir organizasyon. Ancak zamanla bunun böyle olmadığı, yeni bir doğrunun oluştuğu, oluşturulduğu görüldü.

Yanlış anlaşılmak istemiyorum. Delaminasyonu olan bir tekneyle seyre devam edelim veya devam etmeyelim de demiyorum. Durumu sadece anlamaya çalışıyorum. Le Roi olağanüstü koşullarda olağanüstü iki karar almış. Birincisi çok kötü hava ve deniz şartlarında bir insanı kurtarma, ikincisi delaminasyonu olan tekneyle seyre devam etme.

Aslında halatları çözüp enginlere açıldığımızda farkında olarak veya olmayarak her durumu kabul etmiş, kucaklamış oluyoruz.

Bana göre Boroların ilk dünya seyahatiyle Le Roi'nın bu olaylar bütünü arasında hiç bir fark yok.

Le Roi Vakası, beni yeniden yaşamakla hayatta kalmak arasındaki derin düşünce kuyusuna  kadar götürdü.

Son olarak Le Roi, "Sürdürülemez olanı (L'insoutenable) gördüm." demiş. Bunu neden söylediğini öğrenirsem sizlerle paylaşacağım.
  • IP logged

• *
#11: 30 Ocak 2021, 20:52:00
Enes, adamın tipi biraz seni andırıyor gibi. :) ;)
  • IP logged

• *
#12: 01 Şubat 2021, 05:34:28
Son iki yıldır öyle çok okuma yapıyorum ki Enes 'in yazdıklarını da hop diye okuyuverdim. Ama hiç bir şey anlamadım. Çeviri gerçekten çok kötü. Enes'in yazdığı özet ve  wikipedya sayesinde durum anlaşılır hale geldi.

2008 2009 yarışında Hem de Horn burnunda teknede tepetaklak durumda 16 saat mahsur kalmak zaten önemli bir travma diye düşünüyorum.

Horn'u dönerken teknesini tepetaklak duruma getirebilecek riskleri alabilen  bir yarışçı yelkencinin delaminasyona uğramış bir yelkenli ile seyrini devam ettiriyor olması çok şaşırtıcı değil bana göre. Tabi burada deleminasyon ile ilgili teknik detayları bilmek gerekir. Sonuçta tekne yarışı tamamlamış. Yani bir şekilde dayanmış. Le Roi Jean sonuçta çok tecrübeli bir dünya yarışçısı. Belki de bunu öngörmüştür. Alınabilir bir risk idi belkide.

Sonuçta Enes'in koyduğu çok kötü tercümeler Le Roi Jean 'a ait değil. Enes'i çok şaşırtan bu iki karar ( birisi zaten her denizcinin yapması gereken o yüzden çok normal ve sıradan ve elbette takdir edilmesi gereken bir karar ) ile ilgili Le roi Jean 'ın kendi söyledikleri üzerinden konuşmak daha anlamlı olur bence. 

dedikten sonra kendi söylediklerine de ulaştım. Şöyle demiş.

"Hayatımda pek çok zor şey biliyordum ama orada dayanılmaz ve aslında dayanılmaz olanı yaşadım, oraya vardık,"

Aslında çok ciddi bir konu ve önemli bir yarışta önemli bir olay ve ünlü bir yelkencinin yaşadıkları  ile ilgili espiriler yapılırmı bilemedim ama bu son söyledikleri aklıma son zamanlarda sosyal medyada çok dolaşan "incinmissin " videosunu aklıma getirdi. sabahın bu saatlerinde.  :D

Yani demem o ki , Le Roi Jean ünlü, önemli bir yarışçı yelkenci. Yarışı bırakıp diğer bir tekneyi kurtarmaya gitmiş olması da centilmen bir ruha sahip olduğunu gösteriyor.

O yüzden " ebeminkin gördüm diyememiş de dayanılmaz olanı yaşadım. oraya vardık " diyebilmiş bence.  ;D

Konunun ciddiyetini bozduğum için tekrar özür dilerim. Ben gene milattan önce 1500 lü yıllara döneyim en iyisi.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 01 Şubat 2021, 05:38:05 Gönderen: Ersin Böke »

Yukarı git