Son iki yıldır öyle çok okuma yapıyorum ki Enes 'in yazdıklarını da hop diye okuyuverdim. Ama hiç bir şey anlamadım. Çeviri gerçekten çok kötü. Enes'in yazdığı özet ve wikipedya sayesinde durum anlaşılır hale geldi.
2008 2009 yarışında Hem de Horn burnunda teknede tepetaklak durumda 16 saat mahsur kalmak zaten önemli bir travma diye düşünüyorum.
Horn'u dönerken teknesini tepetaklak duruma getirebilecek riskleri alabilen bir yarışçı yelkencinin delaminasyona uğramış bir yelkenli ile seyrini devam ettiriyor olması çok şaşırtıcı değil bana göre. Tabi burada deleminasyon ile ilgili teknik detayları bilmek gerekir. Sonuçta tekne yarışı tamamlamış. Yani bir şekilde dayanmış. Le Roi Jean sonuçta çok tecrübeli bir dünya yarışçısı. Belki de bunu öngörmüştür. Alınabilir bir risk idi belkide.
Sonuçta Enes'in koyduğu çok kötü tercümeler Le Roi Jean 'a ait değil. Enes'i çok şaşırtan bu iki karar ( birisi zaten her denizcinin yapması gereken o yüzden çok normal ve sıradan ve elbette takdir edilmesi gereken bir karar ) ile ilgili Le roi Jean 'ın kendi söyledikleri üzerinden konuşmak daha anlamlı olur bence.
dedikten sonra kendi söylediklerine de ulaştım. Şöyle demiş.
"Hayatımda pek çok zor şey biliyordum ama orada dayanılmaz ve aslında dayanılmaz olanı yaşadım, oraya vardık,"
Aslında çok ciddi bir konu ve önemli bir yarışta önemli bir olay ve ünlü bir yelkencinin yaşadıkları ile ilgili espiriler yapılırmı bilemedim ama bu son söyledikleri aklıma son zamanlarda sosyal medyada çok dolaşan "incinmissin " videosunu aklıma getirdi. sabahın bu saatlerinde.
Yani demem o ki , Le Roi Jean ünlü, önemli bir yarışçı yelkenci. Yarışı bırakıp diğer bir tekneyi kurtarmaya gitmiş olması da centilmen bir ruha sahip olduğunu gösteriyor.
O yüzden " ebeminkin gördüm diyememiş de dayanılmaz olanı yaşadım. oraya vardık " diyebilmiş bence.
Konunun ciddiyetini bozduğum için tekrar özür dilerim. Ben gene milattan önce 1500 lü yıllara döneyim en iyisi.