Yazılanların hepsi çok açıklayıcı ve doğru bilgiler.Herkesin eline sağlık. Çok kürek çekmiş biri olarak bir iki deneyimimi paylaşayım.
İyi günler,
Küreğin üzerindeki yuvarlak halat(Terimi bilmiyorum),
Biz o halata "kaytan" diyorduk. "Kayışlık" dendiğini Mustafa Abi'den duydum . Başka yerlerde isimleri başka olabilir.topuz kısma "ızbandut" diyoruz, bir nevi denge topuzudur. İyi dengelenmiş bir kürek kürekçisini hiç yormaz. Sudan kesilirken bu topaç kısım öyle güzel kaldıraç özelliği sağlar ki siz alışınca neredeyse hiç güç sarfetmezsiniz.
Sadece kürekle denize açılanlarda , kaynanın altında bir tek kürek hep bulunur. Ayrıca iskarmoz kütüklüğüne bağlı bir yedek iskarmoz içeride eğrilerin arasında sallanır, durur. İskarmoz çok sık kırılmaz aslında , bizim oralarda kızılcıktan yapılır bayağı sağlam olur. Kaytan ipi ise iki tur atılıp küreğe bağlanacak boyda hep el altında bulunur. Sandal yarışına girenler, yedek kaytan iplerini küreğe bağlarlar, olurda koparsa hemen diğerini iskarmoza geçiriverirler.
Küreğin iskarmoza takılmasında bir püf noktası da kaytan ipinin kürek ve iskarmoz arasında kalan bölümünün çok az temas etmesine dikkat etmektir. Genelde oradan kopar. Bir süre kullanılmış bir kütüklükte , kürek yuva yapacağı için kaytan ipinin teması neredeyse ortadan kalkar.
Bir ara uzun uzun düşünmüştüm arada "siya" çekiyoruz, o zaman neden kırılmıyor diye? )))
Bunu bende düşünürdüm, ve dikkat etmeye çalışırdım.
Biz uzun süre siya tutmamız gerekirse , küreği kütüklüğün diğer tarafına takardık. Bazen yaşlılar baş kıç bir sandallarda sürekli küreği siya siya ittirerek kullanırlardı.
Mustafa abi,
Bağlama şeklini açıklarsanız memnun olurum.
Ben hiç bağlama şekline şimdiye kadar dikkat etmedim. Çözülmeyeceğine inandığım bir düğüm attım geçtim. Sadece düğümün tokasının büyük olmamasına dikkat ederdim. Netice de bir daha çözmüyorduk bu ipi.
Hazır Merem buradayken şunu sorayım, eskiden üç kollu ince yüzer ipten yapardık bu kaytanları. Biz bu halatlara boylama derdik, çamaşır ipinin kalını aslında. Şimdi gelinen teknoloji de ne kullanmak lazım? Önerin nedir?