Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Kürek Iskarmoza Nasıl Takılır?

• *
Kürek Iskarmoza Nasıl Takılır?
OP: 12 Eylül 2020, 17:51:13
İyi günler,

Küreğin üzerindeki yuvarlak halat(Terimi bilmiyorum), kürek ıskarmozun pruva tarafında mı yoksa pupa tarafında mı kalacak şekilde takılır? Neden?
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
Ynt: Kürek Iskarmoza Nasıl Takılır?
#1: 12 Eylül 2020, 18:05:48
Kürek başa doğru durmalı, ıskarmoz kıçta kalmalı, çekerkenki büyük yük halata binmeli.
Yoksa kürek ıskarmoza sürter ve çabuk/çok aşınır.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2020, 18:09:49 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#2: 12 Eylül 2020, 18:08:41
Meşhur doğa sporcumuz, maceracı ve sandal kürekçisi Hüseyin Ürkmez'in videolarına bakabilirsin;

• IP logged
><(((º>

e

erdal duran

#3: 12 Eylül 2020, 18:13:57
   Pruva tarafında kalması gerekir. En azından biz öyle kullanırdık. Nedeni de küreğe asıldığınızda yük halat tarafından yumuşatılarak ıskarmoza biner. Aksi olursa sert malzeme sert malzemeye dayanır ve birbirini aşındırır, hatta ıskarmozu kırabilir.
   Ben yazarken Özgür hocam da yazmış. Açıklama doğru ama sanıyorum hata oldu "kıça doğru" durmalı yazmış.
Hay allah, ben yazarken Özgür hocam düzeltmeyi yapmış galiba. Tek parmak klavye kullanınca böyle oluyor ;D.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Eylül 2020, 18:17:02 Gönderen: Erdal Duran »

• *
#4: 12 Eylül 2020, 22:26:19
 Kural Kürek,ıskarmozadan daha yakın olmalı kürek çekene
Iskarmozun tam altından Iskarmoz kırılması  ya da çıkması sonucu küreği kaybetmemeniz için yedek bir ince ile bağlamayı unutmamak gerekir.Kürek üzerine sarılmış ıskarmoza geçen halatın özel bir bağlama şekli var.Bunu doğru yapmak gerekiyor zorlama ile bu bağ açılabiliyor.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#5: 13 Eylül 2020, 00:31:56
Hay allah, ben yazarken Özgür hocam düzeltmeyi yapmış galiba.
Gönderdikten sonra kendi yazdığımı tekrar okurken 'aa! Yanlış la bu!" dedim ve düzelttim.. :)

öZgür (mobil)

• IP logged
><(((º>

• *
#6: 13 Eylül 2020, 12:14:19
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.

• IP logged

• *
#7: 13 Eylül 2020, 12:15:16
Kural Kürek,ıskarmozadan daha yakın olmalı kürek çekene
Iskarmozun tam altından Iskarmoz kırılması  ya da çıkması sonucu küreği kaybetmemeniz için yedek bir ince ile bağlamayı unutmamak gerekir.Kürek üzerine sarılmış ıskarmoza geçen halatın özel bir bağlama şekli var.Bunu doğru yapmak gerekiyor zorlama ile bu bağ açılabiliyor.

Mustafa abi,

Bağlama şeklini açıklarsanız memnun olurum.
  • IP logged

• *
#8: 13 Eylül 2020, 12:16:38
Soru üstüne soru oluyor. Bu halata özel bir terim var mı?
  • IP logged

• *
#9: 13 Eylül 2020, 14:40:56
Enes; Bağlama şekli tarifini yapamam.Özellikle yöredeki balıkçı kayıklarında küreklere bakmak lazım.Benim yaptığım acemi bağı çözülüverdi.Küreği sudan toplamıştım.

Küreğin üzerinde olan ve ıskarmoza takılan halata "Kayışlık"deniyor.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#10: 13 Eylül 2020, 22:42:43
Mutlaka geleneksel sandalcılık/kayıkçılıkta bir yöntemi ve adı vardır, bilmiyorum.
Birkaç kere "tekli balıkçı düğümü" yapıp uzun süre sorunsuzca kullanmıştım.

• IP logged
><(((º>

e

erdal duran

#11: 14 Eylül 2020, 00:56:46

Hocam biraz basit bir çizim oldu, kusura bakma :(. Yukardaki gibi başlayıp alta dönüp basit bir düğüm atıp tekrar beden etrafında dönüp camadan bağıyla tamamlıyorduk. Başka yörelerde değişik düğümler atılıyor olabilir, biz böyle bağlıyorduk. Burada halka 3 ya da dört kat bedene sarılan kısım da 2 ya da 3 sarım olabilir.
  • IP logged

• *
#12: 14 Eylül 2020, 09:19:35
Yazılanlara aynen katılıyorum.
Pruva tarafında olmalı.
Bir ara uzun uzun düşünmüştüm arada "siya" çekiyoruz, o zaman neden kırılmıyor diye? )))
Kayışlık tabirini ilk defa duydum.
Eski kayıklarda deriden olduklarını hatırlıyorum. Neden normal halat değil de deri? Bunu bilmiyorum.
Bağ tekli balıkçı düğümü yapılabilir. Camadan da olabilir.
Küreğini kaybetmesi bir kayığın kötü birşey, ıskarmozunu kırması ise daha da kötü.
Eskiler "bir kayık ıskamozu kadar güçlüdür" boşuna dememişler
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#13: 14 Eylül 2020, 09:46:14
Yazılanların hepsi çok açıklayıcı ve doğru bilgiler.Herkesin eline sağlık. Çok kürek çekmiş biri olarak bir iki deneyimimi paylaşayım.

İyi günler,

Küreğin üzerindeki yuvarlak halat(Terimi bilmiyorum),

Biz o halata "kaytan" diyorduk. "Kayışlık" dendiğini Mustafa Abi'den duydum . Başka yerlerde isimleri başka olabilir.topuz kısma "ızbandut" diyoruz, bir nevi denge topuzudur. İyi dengelenmiş bir kürek kürekçisini hiç yormaz. Sudan kesilirken bu topaç kısım öyle güzel kaldıraç özelliği sağlar ki siz alışınca neredeyse hiç güç sarfetmezsiniz.

Sadece kürekle denize açılanlarda , kaynanın altında bir tek kürek hep bulunur. Ayrıca iskarmoz kütüklüğüne bağlı bir yedek iskarmoz içeride eğrilerin arasında sallanır, durur. İskarmoz çok sık kırılmaz aslında , bizim oralarda kızılcıktan yapılır bayağı sağlam olur. Kaytan ipi ise iki tur atılıp küreğe bağlanacak boyda  hep el altında bulunur. Sandal yarışına girenler, yedek kaytan iplerini küreğe bağlarlar, olurda koparsa hemen diğerini iskarmoza geçiriverirler.

Küreğin iskarmoza takılmasında bir püf noktası da kaytan ipinin kürek ve iskarmoz arasında kalan bölümünün çok az temas etmesine dikkat etmektir. Genelde oradan kopar. Bir süre kullanılmış bir kütüklükte , kürek yuva yapacağı için kaytan ipinin teması neredeyse ortadan kalkar.

Bir ara uzun uzun düşünmüştüm arada "siya" çekiyoruz, o zaman neden kırılmıyor diye? )))

Bunu bende düşünürdüm, ve dikkat etmeye çalışırdım.

Biz uzun süre siya tutmamız gerekirse , küreği  kütüklüğün diğer tarafına takardık.  Bazen yaşlılar baş kıç bir sandallarda sürekli küreği siya siya ittirerek kullanırlardı.

Mustafa abi,

Bağlama şeklini açıklarsanız memnun olurum.

Ben hiç bağlama şekline şimdiye kadar dikkat etmedim. Çözülmeyeceğine inandığım bir düğüm attım geçtim. Sadece düğümün tokasının büyük olmamasına dikkat ederdim. Netice de  bir daha çözmüyorduk bu ipi.

Hazır Merem buradayken şunu sorayım, eskiden üç kollu ince yüzer ipten yapardık bu kaytanları. Biz bu halatlara boylama derdik, çamaşır ipinin kalını aslında. Şimdi gelinen teknoloji de ne kullanmak lazım? Önerin nedir?
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#14: 14 Eylül 2020, 10:45:03
Tirilye' de de yaka ipleri kullanılıyor.Bağladıktan sonra çımaları yakılıyor.kısa sürede liflendiği için açılmıyor.Kayışlık terimi yöreden eski balıkçının söylemesi.Başka isimler de olabilir.Küçük kayığı uzun süre kürek yelken kullandığım için yöredeki küçük balıkçı arkadaşlarım çok yardım etti.
Sabah Marya ağlarını çekmeye ben de giderdim.Tek bildiğim kürek çekmek olduğu için hep kürekte ben olurdum.Siya siya ağın üzerine gitmek 1,5 tonluk sandalda başlangıçta zor oluyordu.Küreğin yerini değiştirmezdik.
Erol reisin çizimi çok benziyor . Kürek boğazından ıskarmoz genişliği eklenerek üç sargı yapılıyor.Sargı arasından geçen çımalar düğümleniyor.Ama düğüm 2 çımalı bağ mı, kördüğüm mü hatırlamadım.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

Yukarı git