Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Asimetrik Balon Yelken Kullanımıyla İlgili Birkaç Soru

B

Burak Doneray

Gönderin yüksekliğini veya  açısını üst ve alt baskı ile sabitleyebiliriz .Bu arada yaklaşık 500 mil spinnaker kullandık beraber Mustafa abi bana anlattırmak için soruyorsun bilmeyenler yanlış anlamasın Mustafa abiye  anlatmıyorum haddime değil. Sevgiler.

Hiç balon kullanmamış birisi için anlaşılması çok kolay bilgiler değil bir kaç kez kullandıktan sora tekrar okurlarsa daha öğretici olacaktır yazdıklarım.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 15 Nisan 2020, 01:21:36 Gönderen: Burak Doneray »

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Hiç balon kullanmamış birisi için anlaşılması çok kolay bilgiler değil bir kaç kez kullandıktan sora tekrar okurlarsa daha öğretici olacaktır yazdıklarım.

Emin ol uzun süre seninle balon seyri yapmasaydım, bu yazdıklarından hiç bir şey anlamazdım. Bu detayları hiç görmeyen adamın gözünde canlandırması çok zor. Hatta görmekte yetmez kullanılırken izlemek lazım ki bilgiler yerli yerine otursun. Ayrıca bu uygulamaların öğrenilmesi  video izlemeyle falan da olmuyor.
Eline sağlık, tekrar teşekkürler kıymetli bilgiler için.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Yazdıkların için eline,emeğine sağlık Burak Reisim.Senden öğrenecek daha çok şey var.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

B

Burak Doneray

Burak biraderimin balon yelken konulu yazısının bütünlüğünü bozmamak için burada yazıyorum.
Nasıl ama, dede teknik konulara limon sıkmamayı öğreniyor değil mi?
Balon ile ilk tanışmam denizciler sivil insiyatifi  zamanına dayanıyor. Yine netten yazışmalar falan derken İzmir körfezinde yapılacak yelken yarışları için Foça'da bir teknede yer buldum.Foça'da tekneye bindim ve arkadaşlar ile ilk kez orada tanıştım. Hepsi eskiden yarışmış ve bir birini tanıyan kişiler. Bendeniz deniz sevdalısı bir Karşıyakalı ve tecrübe nanay. Tamam dediler sen de önde dur tremola atınca cenoa ıskotası önde bir yerlere takılmasın, al ve sakatlık çıkmadan öte tarafa geçmesine bakalak ol. Yani bana iş icat edildi ama umurumda değil, yelkenli bir teknedeyim ve ilk kez bir yarışa katılacağım.
Yola çıkıldı ve ben yelkende olmanın tadını çıkarırken ''balon yelkeni çıkaralım bir kontrol edelim bakalım'' dendi. Benim dışında herkes usta ve hep bağırılarak konuşuluyor. Bir bağrış çığrış  balon daha açılmadan bir kısmı suya kaptırıldı ve su ile dolan yelken aman yaman nidaları arasında yırtıldı.
İlk derste anladığım balon su ile dolarsa yırtılıyor. :'(
Bunu neden yazdım burada şimdi düşünen olabilir.
Burak o kadar şey yazmış ama lesson one yazılmamıştı. ;D

Uku abi sorulanlara cevap verdim Soru Balon nasıl basılır ise   onuda burda yazayım

Balon simetrik yada asimetrik basılmadan yapılması gereken ön hazırlık vardır bunu yapmazsanız sorun yaşarsınız.

1 .Balonu ellemek  (2 yöntemi vardır ben garantici olduğumdan alt yakadan  başlar mandar köşesine ordan da tekra allt yakaya kadar herhangi bir twist olup olmadığını elle üzerinden giderek kontrol ederim basit yöntem sadece alt yakayı bir baştan diğer başa konrol etmektir mandar köşesine mutlaka gidilmelidir bu yapıldıktan sonra yelkende bir karışma olmadığından emin olunur. Bu iş daha denize çıkmadan yapılabileceği gibi balonu basmadan tekne içinde torbasındada yapılabilir.
2. gönderin yerinin  hazırlanması alt baskı üst baskı
3.ıskotaların ve barber hauler düzeneğinin hazırlanması makaraların yerlerine takılması
4. Balonu basarken ekipte kimin ne yapacağının belirlenmesi. 1 kişi mandarda bir kişi gönderde bir kişide ıskotalarda olmalıdır ön hazırlıkla bu iş tek başınada yapılabilir

Iskotalar yerlerindedir balonu basacağınız kontra  belirlendikten sonra balon mandarıını baş ıstıralyanın önünden balona getirisiniz head yazan yere takarız aynı anda ıskotalarıda her şeyin dışından geçecek şekilde clew köşelerine takarsınız hiç bir çapariz olmadığına emin olursunuz  Dümenci rüzgarı 180 dereceden alacak şekilde döner

Baş adamı gönderi yerine takar ıskotaya geçirir yerine döner. Gönder tarafındaki ıskotanın boşu clew köşesi göndere  gelene kadar alınır bu sırada genoa kapatılmalıdır bazı ekipler cenova altından da balon basarlar ben tercih etmiyorun problem cıkma olasılığı daha yüksektir cenova kapanmış sarılmış  olsun

Rüzgarı 180 den alıyoruz balonu en tepeye kadar ana yelkenin altında çok hızlı bir şekilde basarız  ilk yapılacak iş gönder tarafınıdaki ıskotayı rüzgara göre ayarlayıp kilitlemek daha sonra diğer ıskota ile balonu tamamen doldurup  rotanıza dönersiniz.

İndirirkende gene rüzgar 180 den alınmalı ve anayelkenin arkasından indirilmelidir. Basarken yaptıklarınızın tersini yaparsanız problem yaşamazsınız.

Simetrik yelkeni anlattım asimetrik için gönder kısmını çıkartın tack köşesini başa bağlayın gerisi aynı.

Sevgiler

• IP logged
« Son Düzenleme: 15 Nisan 2020, 17:59:51 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Bilen bilir
Burak'cığım seni zekan ve bunu nezaket ile harmanlama şeklinden ötürü çok seviyorum. ;)
Tam dedenin anlayacağı şekilde yazmışsın, ellerine sağlık.  :)xx :)xx :)xx
  • IP logged
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri

İndirirkende gene rüzgar 180 den alınmalı ve anayelkenin arkasından indirilmelidir. Basarken yaptıklarınızın tersini yaparsanız problem yaşamazsınız.

Burak, biz simetrik balonu rüzgarüstünden indirmeye başladıktan sonra çok daha rahat ettik..

Yani öyle bir yöntem de var anlamında ekleyeyim dedim..

Sevgiler..
  • IP logged

B

Burak Doneray

Be

Burak, biz simetrik balonu rüzgarüstünden indirmeye başladıktan sonra çok daha rahat ettik..

Yani öyle bir yöntem de var anlamında ekleyeyim dedim..

Sevgiler..

Orta havada problem yaşatabilir diye düşünüyorum. Rüzgarı 180 den alırken rüzgar üstünü gönderin olduğu yer kabul edersek genede ana yelkenin yada cenoanın arkasına saklamadan güç üretirken almaya çalışmak hafif havada mümkün olsada 10 knot üstü rüzgarda zorlanabilir insan ben cesaret edemem .Yarışta olduğunuzu düşünürsek mandarı  ve ıskotaları  aynı şamandırayı 2. dönüşünüzde balonu basarken  tekrar değiştirmenizde gerekecek yada extra kavança atacaksınız .

Rüzgarı nereden alarak indiriyorsunuz Eyüp reisim tam kafamda oturmadı anlatabilirmisiniz Teşekkürler.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 16 Nisan 2020, 01:44:17 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Rüzgarı nereden alarak indiriyorsunuz Eyüp reisim tam kafamda oturmadı anlatabilirmisiniz Teşekkürler.

Burak merhaba,

3 gündür oturuyorum pc başına ama yazdığımı beğenmeyip, siliyorum.. Nasıl anlatayım diye düşünüp, duruyorum. Yoksa senin mesajını unutmadım..

Aslında yarışlarda rüzgarüstü balon indirmenin 2 büyük avantajı var.

1) Şamandıra dibine kadar balon kullanabilirsiniz.
2) Bir sonraki pupa ayağında gerekirse donanımı diğer kontraya taşımak güçlüğünden kurtulabilirsiniz.

Simetrik balonu zaten efektif olarak 15 knot ve üzeri havalarda kullanabiliyoruz. Yani verimli olarak.. Elbette 20 knot üzeri ekip çok tecrübeliyse güvenle kullanabilir bir yöntem..

Deneyimsiz ekiple düşük havalarda bol antrenman ve teorik eğitimle riski azaltmak gerekiyor.

Bakalım anlatabilecek miyim?

Bu teknikte dümenci ve baş adamının çok önemi var. Tabii ki Balon trimcisi de önemli..

Balonu indirirken kavança gerekebilir veya gerekmeyebilir.

A) Kavança gerekmediği durumda;

Örnek; Sancak kontra balonla seyir yaparken ve şamandırayı sancağımızda bırakacaksak, Pupa seyri ile 170-180 derecelerde giderek dönüş şamandırasına yaklaşırken ilk olarak gönderi temizliyoruz, artık balon trimcisi her iki sheet ile sanki bir atın yularını tutar gibi göndersiz balonu azami dikkat ile yönetirken, Cenova basılıyor. Şamandıraya doğru balon trimcisi iskele sheeti boşlarken bu arada sancak sheetin boşunu alır ve  böylece balonun dolu olarak rüzgarüstünde olması sağlanır, balon indir komutu ile başüstü adamı balonun güngörmez yakasını başıstralyanın sancağına geçirmesine yardım eder, şamandırayı geçerken sancağa doğru dümenci dönerken balon rüzgarüstünde kalır ve cenovanın rüzgarüstüne yaslanır, Balon mandarı  bu anda bir miktar boşlanır, yine bu esnada önceden başüstü hatch kapağından iskele Guy halatı yani bu örnekte pasif Guy içerideki kişiye verilir ve bir kişi alt yakayı, bir kişi de güngörmez yakasını hızlıca toplamaya başlar. Amaç balonun denize ve dolayısı ile tekne altına gitmemesidir. Zaten bu olursa geçmiş olsun, o tekne için yarış biter.. :)

B) Kavança durumunda;

Önceden ana yelken ve Cenova kavança yapılır. Yani diğer kontraya alınır ve Balon zaten rüzgarüstünden yine aynı yöntemle indirilir.

Not: Mustafa Miharbi'nin "Başüstünün El Kitabı" kitapçılarda maalesef yok, Pdf formatı vardı ama bulursam yollarım, orda daha detaylı anlatılıyor sanırım.

• IP logged
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2020, 21:27:14 Gönderen: Eyüp Oğan »

B

Burak Doneray

Sağol abi çok net anladım nerdeyse balon indirilirken teknede gibiydim . Üçgen rotada avantajı olduğu kesin Olimpik kapılı rotada sanki daha çok iş çıkarır gibi duruyor .Teşekkür ederim.

Yarışta  biz hiç risk almıyoruz şamandırayı dönüp flok kapanmadan balonu basmıyor.Şamandıraya gelmeden en az 10 metre önce balonu indirip jibi öyle açıyoruz .Tabi bunu böyle yapmayı bir sorun anında yarışı vermektense 10-20 saniyeyi kaybetmeyi göze alabildiğimiz için yapabiliyoruz . One design yarışta olsak bu 10 saniyeler her şey demek böyle yapamazdık.

Marmaris Göcek yarışlarını ele alırsak 15 knot rüzgarı bile 8-10 yarış  dışında zor gördük 20 knot 25 knot rüzgarı ise yarışlarda bu bölgede ya iki ya üç kere görmüşümdür. Bu bölge hafif hava yarışı .
  • IP logged
« Son Düzenleme: 17 Nisan 2020, 22:12:00 Gönderen: Burak Doneray »

• *
  • Donatan Temsilcileri
Konu asimetrik balon ile ilgili olduğundan ve senin açıklamaların çok doyurucu ve anlaşılır olduğundan sadece bir farklı yöntemden bahsetmek istedim.

Senin de vurguladığın gibi rüzgaraltından, ana yelken ve cenovanın gölgesinde kalan balonun indirilmesi daha güvenlidir.

Ama simetrik balon için kesin olan teknede tecrübeli ekip olması gerektiğidir.

Bizler zaten gezi amaçlı seyirlerimizde hiç spinnaker kullanmıyoruz.

Nadiren ve hava düşük olursa asimetrik kullandık. ( eşimle yaptığım seyirlerde ) Bulursam 1-2 fotograf paylaşırım..

Selametle..
  • IP logged

B

Burak Doneray

Eyüp abi ben asimetriği  sarma sistem, simetriği ise çoraplı olarak, kendi gezi teknemde hava müsade ettiği sürece kullanıyorum. Hiç bir zorluğu yok benim dikkat ettiğim noktalar eşimleyken yada yalnızken spinnaker ile simetrik yada asimetrik farketmez kavança atmıyorum asimetriği sarıyorum rotama girdiğimde diğer taraftan tekrar açıyorum simetriktede aynısı, indiriyorum yeni rotamda tekrar basıyorum hiç bir zorluğu kalmıyor böylece. Herkese kullanmalarını tavsiye ederim yeni kullanacaklar çok kolay alışacak ve ustalaşacaklardır.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2020, 12:11:39 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
  • Bilen bilir
Ustalara teşekkürler. :)xx :)xx :)xx
İnanın ben bile anladım. ;D
Keşke diyorum yaşlı kızı satmadan dalsa idiniz bu konuya, .
Kızla ilk yola çıktığımız günün gecesindeki tek başıma toplama denememden sonra bir daha kullanmaya cesaret edememiştim. :-[
  • IP logged
DeDe

• *
  • Donatan Temsilcileri
Birkaç resimle süsleyeyim.. (Bunlar Rossinante zamanından )

İlk foto MErem'le beraber Göcek'te balon seyri...

Reyhan, Yeşilova körfezi'nde asimetrik balon basıldıktan sonra rüzgarüstünden havuzluğa gelirken..

Alttaki benim foto Hisarönü'nde ayıbacağı ile asimetrik balon seyri.. :)

• IP logged

• *
Eyüp abi ben asimetriği  sarma sistem, simetriği ise çoraplı olarak, kendi gezi teknemde hava müsade ettiği sürece kullanıyorum. Hiç bir zorluğu yok benim dikkat ettiğim noktalar eşimleyken yada yalnızken spinnaker ile simetrik yada asimetrik farketmez kavança atmıyorum asimetriği sarıyorum rotama girdiğimde diğer taraftan tekrar açıyorum simetriktede aynısı, indiriyorum yeni rotamda tekrar basıyorum hiç bir zorluğu kalmıyor böylece. Herkese kullanmalarını tavsiye ederim yeni kullanacaklar çok kolay alışacak ve ustalaşacaklardır.
aynen bu şekilde kullanıyorum, balon halatlarını donatmaya üşenmezsem...çok kolay zevkli..

• IP logged

B

Burak Doneray

Nefis bir asimetrik Harika .Sizde  bowsprit kullanıyorsunuz çok farkediyor gerçekten.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2020, 17:39:24 Gönderen: Burak Doneray »

Yukarı git