Rüzgarı nereden alarak indiriyorsunuz Eyüp reisim tam kafamda oturmadı anlatabilirmisiniz Teşekkürler.
Burak merhaba,
3 gündür oturuyorum pc başına ama yazdığımı beğenmeyip, siliyorum.. Nasıl anlatayım diye düşünüp, duruyorum. Yoksa senin mesajını unutmadım..
Aslında yarışlarda rüzgarüstü balon indirmenin 2 büyük avantajı var.
1) Şamandıra dibine kadar balon kullanabilirsiniz.
2) Bir sonraki pupa ayağında gerekirse donanımı diğer kontraya taşımak güçlüğünden kurtulabilirsiniz.
Simetrik balonu zaten efektif olarak 15 knot ve üzeri havalarda kullanabiliyoruz. Yani verimli olarak.. Elbette 20 knot üzeri ekip çok tecrübeliyse güvenle kullanabilir bir yöntem..
Deneyimsiz ekiple düşük havalarda bol antrenman ve teorik eğitimle riski azaltmak gerekiyor.
Bakalım anlatabilecek miyim?
Bu teknikte dümenci ve baş adamının çok önemi var. Tabii ki Balon trimcisi de önemli..
Balonu indirirken kavança gerekebilir veya gerekmeyebilir.
A) Kavança gerekmediği durumda;
Örnek; Sancak kontra balonla seyir yaparken ve şamandırayı sancağımızda bırakacaksak, Pupa seyri ile 170-180 derecelerde giderek dönüş şamandırasına yaklaşırken ilk olarak gönderi temizliyoruz, artık balon trimcisi her iki sheet ile sanki bir atın yularını tutar gibi göndersiz balonu azami dikkat ile yönetirken, Cenova basılıyor. Şamandıraya doğru balon trimcisi iskele sheeti boşlarken bu arada sancak sheetin boşunu alır ve böylece balonun dolu olarak rüzgarüstünde olması sağlanır, balon indir komutu ile başüstü adamı balonun güngörmez yakasını başıstralyanın sancağına geçirmesine yardım eder, şamandırayı geçerken sancağa doğru dümenci dönerken balon rüzgarüstünde kalır ve cenovanın rüzgarüstüne yaslanır, Balon mandarı bu anda bir miktar boşlanır, yine bu esnada önceden başüstü hatch kapağından iskele Guy halatı yani bu örnekte pasif Guy içerideki kişiye verilir ve bir kişi alt yakayı, bir kişi de güngörmez yakasını hızlıca toplamaya başlar. Amaç balonun denize ve dolayısı ile tekne altına gitmemesidir. Zaten bu olursa geçmiş olsun, o tekne için yarış biter..
B) Kavança durumunda;
Önceden ana yelken ve Cenova kavança yapılır. Yani diğer kontraya alınır ve Balon zaten rüzgarüstünden yine aynı yöntemle indirilir.
Not: Mustafa Miharbi'nin "Başüstünün El Kitabı" kitapçılarda maalesef yok, Pdf formatı vardı ama bulursam yollarım, orda daha detaylı anlatılıyor sanırım.