Sevgili Adaşım, paylaşımın beni hemen başımdan geçmiş bir olayı aktarmama vesile oldu.
Geçen sene teknede ara ara çok hafif LPG kokusu alıyor idim.Tüp bir kaç gün evvel değişmiş ve değişikliği yaparken de hem dedantörü hem de hortum ile kelepçeleri yenilemiştim.Konuyu buna yorarak köpükle her tarafı kontrol ettiysem de her hangi bir kaçak tespit edemedim ama huzurum da kaçtı. Dedantör de bir arıza olabilir endişesi ile tüpçüye giderek değiştirilmesini talep ettim,hemen değiştirdilersede sonuç aynı sinsi bir koku ara ara burnuma geliyor.( Bu arada bilmeyenler için belirteyim Dimple da büyük tüp var ve zincirliğin içinde özel bir yuvada duruyor, oradan mutfağa bakır bir boru ile geliyor)
Neyse bu böyle bir kaç gün devam etti.Arefe günü tekneyi kapatıp çarşıya çıktık.Tekneye döndüğümüzde havuzlukta bile kesif bir koku vardı.Hemen pontondan elektrik bağlantısını söktüm, başa koşup tüpü detantörden ayırdım akabinde kamarayı açıp tüm sigortaları kapatıp zıpkını havuzluğa çıkarttım.Şükür durumu iyi idi.Gamze etrafı gözleyip sigara içerek gelen falan olursa diye pontonu kontrol ederken (Aslında buna gerek yoktu) bende her tarafı açıp teknenin zeminini yelledim uzunca bir süre.
Şükür kendimizi ve çevreyi havaya uçurmadan tehlikeyi bertaraf ettik ama epeyce ucuz atlatılmış bir deneyim oldu.
Sonrasında çözüm için usta arayışına çıktığımızda birisini tavsiye ettiler aradık Bodrumda imiş ertesi gün Göcek e geçerken uğrayıp keşif yapacağını söyledi.Geldiğinde hem bayramlaştık ve hem de keşif yapıldı.Elinde ucu spiral bir dedektör ile tüm hattı kontrol ettiğinde sorunun tüpün plastik hortumunun bakır boruya bağlandığı noktadan kaynaklandığı ve o parçanın değişmesi gerektiği anlaşıldı.
Tüm hat göz ile de ek olarak kontrol edildiği için baş kamaradan içeri giren hattın yaklaşık 2,5 metrelik kısmının değişmesinin uygun olduğu, parçanın atölyede hazırlanıp bayram sonrası monte edilebileceğini ustamız belirtti.Eh bir kaç gün bizde piknik tüple durumu idare ettik .Sonrasında yaklaşık 2 saatlik bir çalışma ile montaj ve kontroller bitti.Ustamız bu konuda pek çok eğitimden geçmiş ve epeyce sertifikası olan aydın medeni bir kişi idi.Öğrendik ki Bodrumdan Antalya'ya tüm turistik tesislere hizmet verirmiş.
Bana da yaptığım iş sırasının en doğru sıralama olduğunu aktardı.
Bu bilgiler ve verilen emeği görünce korka korka borcumuz ne kadar dedim. 100 TL deyince öylesine bön bakmışım ki adamcağız bana hemen açıklama yaptı.Taktığım rekor 15 yıldır sakladığım bir rekor, arasan bulamazsın çok şanslı imişsin rekor ve hortum 50 TL, işçilik içinde 50 TL istemiştim! çok mu acaba ?
deyince kahkahayı patlattım ve hemen sordum.
-Daha evvel anlaşılan ustacığım sen teknelere iş yapmadın, ben ciğerimi nasıl sökeceksin diye endişe ile sana sormuştum sense bana son derece uygun bir rakam söyledin,şaşkınlığım ondan deyince
- Çook tekneye iş yaptım, ben kimin ne aldığını çok iyi biliyorum,benim emeğimin karşılığı bu üstüne bir de sizin duanız yeter dedi ve gitti.
Umarım bu yaşadıklarım bir gün bir yerlerde işinize yarar,bilmekte fayda var.
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y