Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Bastonsuz Yengeç...

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Bastonsuz Yengeç...
OP: 24 Ocak 2020, 19:22:13
Bastonu söktüğümden beri daha da bir sevimli gelmeye başladı gözüme Yengeç. Teknenin formu çıktı ortaya. Durup durup düşünmeye başladım bende, takmasam yerine ne olur diye.

Öncelikle ilk aklıma gelen handikaplar;
1. Baston armanın yükünü direkt olarak su hattının üzerine yükselen ve altında da devam eden paslanmaza iletiyor ve bu haliyle oldukça stabil. Dolayısıyla ilk sorun ikinci ıstralyayı kaybedecek olmanın yanı sıra baş ıstralyayı bodoslamaya bağlayacak yeni bir donam düşünmek gerekecek. Armanın sigortası denebilecek ikinci ıstralyanın yokluğu canımı sıkmıyor değil.
2. Her ne kadar henüz kullanmasam da uzun vadede hedefim Yengeç'i flok+trinket donanımıyla kullanabilmekti. Doğal olarak trinket de yalan olacak.
3. Mevcut armada ikinci ıstralya fırtına floğu için iyi bir alternatifti. Malum, furling cenoa camadan için çok da uygun bir donanım değil. Küçüldükçe yükselen yelken çok efektif bir performans sağlamıyor.
4. Baş ıstralya mevcut sistemdeki ikinci ıstralyanın konumuna yakın bir noktaya bağlanacağından halihazırdaki cenoa mutlaka bir tadilat görmek durumunda kalacak. Furling kalmalı mı, klasik sisteme mi dönmeli, ondan da emin değilim.
İlk aklıma gelenler bunlar.

Avantajlarına gelince;
1. Bu bir avantaj değil ama cidden çok daha sempatik bir görünüm kazanıyor.
2. Bağlama maliyeti adına ciddi bir etkisi var.
3. Gerektiğinde baştan kara yanaşabilmek çok büyük bir lüks.
4. Bir türlü gözüme hoş gelmeyen vardavela gözümün önünden kalkacak.
Seyir adına aklıma avantaj sağlayacak bir pozitif etkisi gelmiyor.

Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
Ynt: Bastonsuz Yengeç...
#1: 24 Ocak 2020, 20:18:10
Cemre'yi satın aldığım ilk zamanlarda çocukluk arkadaşım babadan dededen balıkçı arkadaşımı İstanbul'a çağırıp fikrini almak istedim.Bu arada tekne karada ve suda küçücük görünen Cemre karada damperli kamyon gibi görünüyor.
Neyse arkadaşım geldi şöyle baktı,"Ne çok ilişkeni var.Direği olmasa,öndeki baston olmasa,alttaki demiri de söktür ağırlık azalır,az yakar."dedi.Sonra "Sat bunu al bir balıkçı kayığı rahatına bak."demişti.
Birsürü  sözün özü Yengeç civadrasız  Yengeç olmayacak.Denizde görünce beğenmeyeceğinden de kuşkum yok.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#2: 24 Ocak 2020, 22:15:43
Ben de Mustafa Abi'ye katılıyorum, zevkler renkler meselesi ama acaip estetik birşey bence teknede civadra... Hele ahşapta
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#3: 25 Ocak 2020, 12:28:01
Hareketli bir civadra düşünürdüm. 
  • IP logged
« Son Düzenleme: 25 Ocak 2020, 13:01:48 Gönderen: Ahmet Kabaalioğlu »

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#4: 25 Ocak 2020, 13:18:15
valla bana da hoş göründü civadrasız..

ıstralya bağlantısı için uygun bir bağlantı yapılır kromdan, çok zor olmaz sanırım..
kendin düzgün yaptıktan ve gözün üstünde olduktan sonra tek baş ıstralya da gayet güvenli, yedeğe gerek yok.

trinket hayali hayal olarak kalmaya devam eder.. :)
  • IP logged
><(((º>

• *
    • Classicboats Turkiye
#5: 25 Ocak 2020, 13:57:54
Cıvadra/baston konusunu konuştuk seninle.

Geleneksel yelkenciler yılların deneyimi ile çözümler üretmişler. Baston girer çıkar olursa ille de baston ucundan sabit ikinci bir istralyaya gerek YOK.
STAVANGER ve benzer boydakilerde de baston girer/çıkar. Ancak bu donanımı kullanabilmek için en az 2.çift pazu gücüne gerek var. Donanım basit. Kullanışlı.
Tayo-Mar'da da baston müteharrik. Ama sadece donatmamız 20 dakikayı buluyordu.
Fikir vermesi açısından aşağıya STAVANGER'in filmini koyuyorum. 1'31'' den sonrası

Bir de not ille de baston üzerinde floku gargari/vara gele halkası ile basmana gerek yok. Ama olursa bu kere de furlingin sarma borusundan kurtulursun.

https://www.youtube.com/watch?v=s68Nh8xRKdw&list=FLfKqqAq9Yet2RGVTwpHwMfQ&index=58&t=0s

Bastonsuz Yengeç fikri çok da itici gelmiyor. Bence, Yengeç'te, bastonun sevimsizliği sonradan uydurulan ve aslına da uygun olmayan yapısı. Baston bodoslama yanından çıkması gerekirken bodoslama gagasına geçiyor. Çok geniş. Neredeyse bir platform oluşturuyor. Gagayı da gölgeliyor hatta saklıyor.

İlle bastondan vazgeçmeyecek olursan geleneğine uygun, bodoslama kenarından çıkan ve  müteharrik olmasını tercih ederdim.

Eğer bastonu iptal edersen düşündüğün ve seni rahatsız eden ikinci, sigorta, baş istralyaya da çözüm var:  Gaga dibine bir "Ana" istralya onun 20-25 cm gerisine bir ikinci hem "sigorta" hem de flok/cenova istralyası olarak kullanabilirsin.Bu istralyalar bir birlerine eşit aralıklı yani paralelel olmalı ve 2 ayrı direk boğazına bağlanmalıdır.
  • IP logged
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#6: 25 Ocak 2020, 21:33:01
Paylaşımlar için teşekkürler. Nihayetinde zihin jimnastiği. Ana fikir mümkün olabilen en iyiye ulaşabilmek.

Hareketli ya da klasik tek taraftan çıkacak bir baston için pıraçolları revize etmem gerek. Ciddi iş. Bastonu yeniden yapsam da bodoslamayı içerisine alacağı sürece yine kaba bir şey çıkacak sanırım ortaya. Bana kalsa ilk tercihim bastonun yuvarlak olması ve gerçek bir baston gibi olması. Mevcut baston son derece kullanışlı ve lamine ama tekneye yakışmıyor bence.

Bana bastonsuz haliyle cazip gelen en önemli unsur o nefis bodoslama formu. Baston neredeyse yok ediyor. Ama tabi ki estetik ve fonksiyon arasında denge kaçınılmaz.

Daha vakit var. Jimnastiğe devam.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
#7: 25 Ocak 2020, 22:40:19
Paylaşımlar için teşekkürler. Nihayetinde zihin jimnastiği. Ana fikir mümkün olabilen en iyiye ulaşabilmek.

Hareketli ya da klasik tek taraftan çıkacak bir baston için pıraçolları revize etmem gerek. Ciddi iş. Bastonu yeniden yapsam da bodoslamayı içerisine alacağı sürece yine kaba bir şey çıkacak sanırım ortaya. Bana kalsa ilk tercihim bastonun yuvarlak olması ve gerçek bir baston gibi olması. Mevcut baston son derece kullanışlı ve lamine ama tekneye yakışmıyor bence.

Bana bastonsuz haliyle cazip gelen en önemli unsur o nefis bodoslama formu. Baston neredeyse yok ediyor. Ama tabi ki estetik ve fonksiyon arasında denge kaçınılmaz.

Daha vakit var. Jimnastiğe devam.

Bastonu yuvarlak yaparsan ; Krom ve etli bir çubuk (yuvarlak olması şart değil) etrafına ahşabı lamine et , sonradan yuvarlak formunu ver zımpara ile . Böylece şu andakinden bile sağlam ve gayet kibar olacaktır  Tiryaki reisim.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#8: 25 Ocak 2020, 22:45:40
Öcal reisim, form vermek çok dert değil de bodoslamayı içine almak dert. İster istemez kalınlaştırıyor konstrüksiyonu. Bir de krom çubuk ilk bakışta iyi fikir gibi geliyor ama bir seyirde cenoam balon yaptığında o bastonun öyle bir esnediğini gördüm ki, eğer içinde öyle rijit bir takviye olsa kesin ahşap yapıya zarar verirdi diye düşünüyorum.
  • IP logged

• *
#9: 25 Ocak 2020, 22:52:18
Öcal reisim, form vermek çok dert değil de bodoslamayı içine almak dert. İster istemez kalınlaştırıyor konstrüksiyonu. Bir de krom çubuk ilk bakışta iyi fikir gibi geliyor ama bir seyirde cenoam balon yaptığında o bastonun öyle bir esnediğini gördüm ki, eğer içinde öyle rijit bir takviye olsa kesin ahşap yapıya zarar verirdi diye düşünüyorum.

O Çubuk da esner , kalınlığını boya göre orantılı kullanırsan. :)
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#10: 25 Ocak 2020, 23:39:47
Mantıklı :)
  • IP logged

Yukarı git