Cıvadra/baston konusunu konuştuk seninle.
Geleneksel yelkenciler yılların deneyimi ile çözümler üretmişler. Baston girer çıkar olursa ille de baston ucundan sabit ikinci bir istralyaya gerek YOK.
STAVANGER ve benzer boydakilerde de baston girer/çıkar. Ancak bu donanımı kullanabilmek için en az 2.çift pazu gücüne gerek var. Donanım basit. Kullanışlı.
Tayo-Mar'da da baston müteharrik. Ama sadece donatmamız 20 dakikayı buluyordu.
Fikir vermesi açısından aşağıya STAVANGER'in filmini koyuyorum. 1'31'' den sonrası
Bir de not ille de baston üzerinde floku gargari/vara gele halkası ile basmana gerek yok. Ama olursa bu kere de furlingin sarma borusundan kurtulursun.
https://www.youtube.com/watch?v=s68Nh8xRKdw&list=FLfKqqAq9Yet2RGVTwpHwMfQ&index=58&t=0sBastonsuz Yengeç fikri çok da itici gelmiyor. Bence, Yengeç'te, bastonun sevimsizliği sonradan uydurulan ve aslına da uygun olmayan yapısı. Baston bodoslama yanından çıkması gerekirken bodoslama gagasına geçiyor. Çok geniş. Neredeyse bir platform oluşturuyor. Gagayı da gölgeliyor hatta saklıyor.
İlle bastondan vazgeçmeyecek olursan geleneğine uygun, bodoslama kenarından çıkan ve müteharrik olmasını tercih ederdim.
Eğer bastonu iptal edersen düşündüğün ve seni rahatsız eden ikinci, sigorta, baş istralyaya da çözüm var: Gaga dibine bir "Ana" istralya onun 20-25 cm gerisine bir ikinci hem "sigorta" hem de flok/cenova istralyası olarak kullanabilirsin.Bu istralyalar bir birlerine eşit aralıklı yani paralelel olmalı ve 2 ayrı direk boğazına bağlanmalıdır.
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.