Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Teknede Yangın

• *
Teknede Yangın
OP: 12 Aralık 2019, 07:19:53
04.10.2019 tarihli bir haber .

Kaptanın arkadaşına anlattığına göre Inverter akülere bağlı çalışırken sahil bağlantısını sökmüş ve bir alev topu gelmiş oradan. Özgür kaptan ın fikrini almak lazım.
Tanrı hepimizi bu gibi afetlerden korusun.

https://www.passagemaker.com/trawler-news/bremerton-yacht-club-boat-fire?fbclid=IwAR1yILq9gGqfpriTS8Qm12ZsZcPMVOtkot8o5Mi-xNloxsoltrb0PnXq-1g
  • IP logged
« Son Düzenleme: 12 Aralık 2019, 07:30:56 Gönderen: Öcal Turan »

• *
Ynt: Teknede Yangın
#1: 12 Aralık 2019, 10:00:24
Videoyu izledim; bu kadar kuvvetli ve uzun süre yanmasına rağmen, nasıl batmamış anlamadım.
Hiç mi plastik hortum yoktu teknede, soğutma ya da pis su vb için...
Su ile temasta oldukları için mi erimeden kalmayı başardılar?
  • IP logged
SARIYAZ  Turgut / Marmaris

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#2: 12 Aralık 2019, 11:03:33
Kaptanın arkadaşına anlattığına göre Inverter akülere bağlı çalışırken sahil bağlantısını sökmüş ve bir alev topu gelmiş oradan. Özgür kaptan ın fikrini almak lazım.
Üstünde yük varken sahil besleme kablosunu çıkartmak her zaman fişlerde biraz ark (kıvılcım) yaratır, o yüzden soketi çıkartma hareketini kesin net hızlı tek bir hareketle yapmak gerekir, yavaş yavaş kanırtarak, yamultarak çıkartılması çok daha fazla ark yaratır, fişlerin uçlarını yakar.

ama öyle "bir ateş topu geldi, tekneyi yaktı" diyebilecek bişey ancak kabloların kopup kısa devre yapması ile olabilir.

çıkan alev topu (muhtemelen tutuşmuş bir plastik parçası) tekneye düşse bile anında öyle büyük bir yangın çıkartmaz, o fişi çeken adam da armut toplamıyorsa üzerine işese bile söndürür onu... böyle bir felakete sebep olması için alev topunun ağzı açık benzin bidonu içine isabet etmesi gerekir! :D

bu felaketler genelde başında kimse bulunmayan, dikkat edilmeyen teknelerde, kötü durumda (ekli, korozyonlu vb.) kablo-soket vb. ile yüksek güçlü cihazlar (soba vb.) çalıştırıldığında çıkar..

Kış dönemi teknede yüksek güçlü bişey çalıştıracaksanız teknenin tesisatını kullanmayın, pedestaldan ayrı bir uzatma kablosu ile içeriye elektrik alın derim..
  • IP logged
><(((º>

• *
#3: 12 Aralık 2019, 11:22:20
Videoyu izledim; bu kadar kuvvetli ve uzun süre yanmasına rağmen, nasıl batmamış anlamadım.
Hiç mi plastik hortum yoktu teknede, soğutma ya da pis su vb için...
Su ile temasta oldukları için mi erimeden kalmayı başardılar?

O kısmını ben de anlamadım.
Hadi diyelim saç tekne gövde yanmadı...
Hortum veya deniz suyu tesisatının yangından etkilenmemesi mümkün değil.

Algıda seçicilik belki de bu sene ne kadar çok yanan tekne olayı yazıldı, çizildi basında.
Uzak kalsın, hiç birimizin başına gelmesin dilekleriyle
  • IP logged

• *
#4: 12 Aralık 2019, 11:22:47
İnverter patlarmı ? Şöyle yazmış ;

''If you feel like protecting your battery cables with fuses is something you can put off until it is a convenient time...

This was my dockmate in Bremerton Marina. He was moving his boat to the pumpout station. Disconnecting from shore power, the inverter switched to batteries. He recalls a fireball coming from the compartment where the inverter was located.

He saved our entire marina from disaster by getting the burning vessel out to open water. He is an Iraq vet, and lost his oxygen tank and other necessities in the fire. This was Mike’s home. The GoFundMe site is still open.''

• IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#5: 12 Aralık 2019, 13:04:09
Hmm... bak bu olabilir işte.
Muhtemelen Inverter arada bir sigorta olmadan kalın kablolarla direk aküye bağlanmış (veya sigorta çalışmamış) ve Inverterda meydana gelen bir kısa devre çok yüksek akımlar meydana getirip ateş topunu yaratmıştır.
  • IP logged
><(((º>

• *
#6: 12 Aralık 2019, 13:16:02
Teknede en çok yangından korkuyorum.
Bu haberi de okuduktan sonra iki adet yangın söndürme topu aldım: bir akülerin yanına, diğeri ise invertör, redresör vb grubun yanına...

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#7: 12 Aralık 2019, 13:44:36
Teknede en çok yangından korkuyorum.
Bu haberi de okuduktan sonra iki adet yangın söndürme topu aldım: bir akülerin yanına, diğeri ise invertör, redresör vb grubun yanına...

Matay, ben de düşünüyorum.
Bu arada değişik whatsup gruplarından da yangın topu videoları izledim.
Fiyatı ve özellikleri, kullanımı vb konularında kısaca yazabilir misin?
  • IP logged

• *
#8: 12 Aralık 2019, 14:02:42
Hepsiburada ve N11’de gördüm.
250 - 350 tl bandında değişiyor fiyatlar.
Ben Hepsiburada’dan 250 TL’den iki adet aldım. Ama açıkçası bir şeyden pirelendim.
Aynısı Amazon.com’da 98 USD yani neredeyse iki katı. Burada niye yarı fiyat merak ettim.
Gördüğüm 6 yıl bakımsız kullanılıyor. Acaba buradakilerin son kullanım tarihleri mi yakın, bilemedim.
Gelince bakayım, paylaşırım.
Bir de yerli marka var, yukarıdaki fiyat bandında, yangın dedektöründen gelen sinyalle de tetikleniyormuş.

Google’a, “yangın söndürme topu” diye yazın, video vb’de çıkıyor
  • IP logged

• *
#9: 12 Aralık 2019, 15:54:25
Teknelerde yangın söndürme topları hacim azlığı sebebiyle çok kullanılamıyor maalesef
En yaygın ihtiyaç olan yer motor daireleri
Ama bizimkiler daire değil neredeyse kutucuk...

Bunlar için daha çok arabalarda kullanılan otomatik sistemler var.
Top gibi değil de belli bir sıcaklığın üstünde eriyen tüpler daha çok, İçindeki gazı serbest bırakıyor. Ortam oksijenini baskılayarak çalışıyor
Ama motor dairesi yangınları genelde -eğer içinde başkaca bir elektrik sistemi konmadıysa- motor çalışırken yani biz teknedeyken oluyor.Çok da tehlikeli değil yani
Asıl tehlikeli olanlar Özgür ün de değindiği gibi biz teknede yok iken olan yangınlar
Genelde elektrik tesisatı konulu yangınlar burada başı çekiyor.
Benim gördüğüm 220V değil ama AC daha tehlikeli kablolama yangınları için.
Şüphesiz bir açıklaması vardır, ama ben doğru cümleler kurup anlatamam...

Üçüncü bir grup mutfak
O da yine teknedeyken oluyor
Söndürmek kolay aslında ama yanlış müdahale sebebiyle sorun çıkıyor.

4 grup dıştan takma veya jeneratör gibi üniteler
Aslında bakınca teknede yangın çıkması için bayağı çok sebep var yani...
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#10: 12 Aralık 2019, 17:20:08
Hepsiburada ve N11’de gördüm.
250 - 350 tl bandında değişiyor fiyatlar.
Ben Hepsiburada’dan 250 TL’den iki adet aldım. Ama açıkçası bir şeyden pirelendim.
Aynısı Amazon.com’da 98 USD yani neredeyse iki katı. Burada niye yarı fiyat merak ettim.
Gördüğüm 6 yıl bakımsız kullanılıyor. Acaba buradakilerin son kullanım tarihleri mi yakın, bilemedim.
Gelince bakayım, paylaşırım.
Bir de yerli marka var, yukarıdaki fiyat bandında, yangın dedektöründen gelen sinyalle de tetikleniyormuş.

Google’a, “yangın söndürme topu” diye yazın, video vb’de çıkıyor

Siz söyleyince araştırdım şöyle iki ürün far fiyat olarak birbirinden farklı , yalnız inceleyince aralarında fark yok gibi biri neden fiyat olarak farklı acaba .

Reklama girmez umarım

https://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/otomatik-yangin-sondurme-topu-elide-fire-507814029?utm_source=google-pla&utm_medium=paid-search&utm_content=402909765061&utm_term=85049732079&ga_prodid=507814029&ga_merchantid=126367342&scxid=14489-145818-2357-0&sc_gcsp=gg&gclid=CjwKCAiA58fvBRAzEiwAQW-hzftSFldPP5d-A4onGf5Mba44OkRB3yIBKd90yUHaIBJmNY2vaHa07BoCq8YQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

https://urun.gittigidiyor.com/otomobil-motor-aksesuar/tys-yangin-sondurme-topu-509007256?utm_source=google-pla&utm_medium=paid-search&utm_content=402909765061&utm_term=85049732079&ga_prodid=509007256&ga_merchantid=125761688&scxid=14489-145818-2357-0&sc_gcsp=gg&gclid=CjwKCAiA58fvBRAzEiwAQW-hzf1m4mK49J7QoHlK6Fv7lZ2CCnPN11hqdqg8qqAbWB2uhrEfLHMAYRoCKlEQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
  • IP logged

Yukarı git