Arşivimde çokça örnek var Burak.
Bir kaç güne kadar örnekleri paylaşacağım. Tamamı coastal seyir tekneleri olacak.
Aralarından seçim yapabiliriz.
Bazıları şimdilerde çok revaçta olanlar, bazıları biraz daha eski tasarımlar. Hem Avrupa hem ABD hem menşeli planlar.
Aşağıda Fransız Yelken & Kürek Federasyonunun tanıtımı ve uygulamaları ile ilgili bazı bilgilerin Türkiye'ye adaptasyonu ile ilgili notlar var.
YELKEN & KÜREK
GENEL DOSYA
AMAÇLARIMIZ- Bütün Yelken-Kürek seyir yapanları bir araya toplamak ve haklarını savunmak .
- Yelken- Kürek yapan ve buna gönül verenlerin haberleşme olanaklarını yaratmak : Düzenli bültenler- internet sitesi gibi....
- Sadece Yelken-Kürek teknelerinin bir araya geldiği büyük organizasyonlar düzenlemek, bir arada yaşama, dayanışma ve denizcilik kültürünü yaşatacak yarışlar-kabotaj ve gemiciliği özendirmek.
- Eğitim programları, kurslar ve stajlar ile teknelere ekip ve reis yetiştirmeyi özendirmek.
- Yelken- Kürek teknelerinin yapımını özendirmek, geliştirmek amacı ile teknik destek ve denetim birimleri kurmak, inşa edilen ve edilecek yelken- kürek teknelerinde asgari seyir emniyeti standartlarının uygulanmasını sağlamak.
- Türkiye'de de Yelken&Kürek Federasyonunu kurmak, gençler ve halk arasında yaygınlaşmasını ve katılımları sağlamak, Milli Eğitim Bakanlığının eğitim programlarına dahil ettirmek.
Federasyon Yelken Kürek formasyonu
Neden yelken kürek’e özgü bir formasyon?
Özellikli tekneler Yelken-Kürek tekneleri genel kural olarak güvertesiz, çoğu zaman motorsuz teknelerdir. Bu geleneksel veya gelenekselden esinlenerek inşa edilmiş tekneler denizcilik kalitelerini kanıtlamış teknelerdir. Her ne kadar Denizcilik yetkili makam ve kuruluşları günümüzde sadece kapalı tekneleri veya batmaz tekneleri ön plana çıkartıyorlarsa da bu tekneler uygun yüzdürücülük hacimleri ile güvenlik testlerini başarı ile geçmişlerdir.
Ama denizde, genel gemicilik vasıfları ile pekişen yelken ve kürek deneyimi ile kullanılmaları gerekir. Aynı zamanda günümüz yelken okullarında uygulanmayan özellikli geleneksel arma bilgisini de gerektirir. Bu karışım yelken federasyonlarına bağlı kulüplerde verilen eğitimlerden tümü ile farklıdır.
Farklı düşünce yapısı
SudaTekniğin dışında, « yelken-kürekçilerin » sportif yelkenciler ve sportif kürekçilerden farklı bir kavram farklılıkları vardır.Her iki sportif federasyon yarışlara ve üst düzey sportif faaliyetlere öncelik verirken yelken-kürek akımı hem kültürel hem sportif bir yaklaşım ile geleneksel gemicilik ve denizciliği genç nesillere aktarır, temel denizcilik ve gemicilik eğitimi verir, bir arada yaşam ve dayanışmayı, sosyalleşmeyi pekiştirir ve ikincil olarak yarışlar düzenler. Dünyadaki birkaç yıllık deneyimlerden saptanan, özellikle geleneksel armalı ve kürekli teknelerde asgari başarı için Sportif Yelken ve Sportif Kürek federasyonlarından alınan eğitimler yetersizdir.
Devamında da verilecek eğitimin tanımı ve çerçevesi çiziliyor.
Bu formasyon daha önce tamamlayıcı eğitim almayan kişiler için uygundur; Bu nedenle, nitelikli bir kursu izlemesine izin vermesi gereken temel eğitim modüllerinin büyük bir bölümünü sunar.
İki seviyesi vardır:
Mürettebat seviyesi
Reis seviyesiHer seviye için, edinilecek temel eğitimin bir özelliğini öneriyoruz; Bu eğitim, belirli teknelerin veya armaların (balina avcı kayıkları, Latin armalar, vb.) manevralarında verilen özel eğitimlerle desteklenebilir.
FORMASYONUN 11 MODÜLÜ
MODULE 1 : Teorik navigasyon – Harita okumak ve kullanmak – Mevkii koyma – İşaret şamandıraları – Tehlikeyi haber verme.
MODULE 2 : Meteoroloji
Meteorolojik haritaların okunması ve yorumlanması ile seyirde pratik uygulaması
MODULE 3 : Tekne : Yerleşim, yükleme . Teknenin durumu – Güvenlik .
MODULE 4 : Yelkenler ve gemicilik.
Denizcilik bağları – halat ve iplerin teknede düzeni – Tekneyi bağlamak.
MODULE 5 : Kürek ve deniz.
Tekne içi yerleşim- küreklerin kullanımı – tekneyi yürütme – kas gücünü verimli kullanım – Yanaşma –manevralar
MODULE 6 : Yelken ve rüzgar
Direği dikmek ve sökmek- Donanım-Manevralar – Yelkenin trimi- Komutlar- yanaşma – Yelkenlerin kullanımı – Tekne içinde ekibin koordinasyonu.
MODULE 7 : Manevra
Kürek ile manevra – Yelken ile manevra – Denizden bir cisim almak – Şamandıraya bağlanmak- Kontra değiştirmek- Yeke – Güvenlik – tekneyi yedekleme.
MODULE 8 : Bir araya gelme
Yarış kuralları – Depar – Taktikler – Navigasyon – Yelkenlerde ince ayar – Yarış..
MODULE 9 : Güvenlik
Seyir bölgesi etüdü – Meteorolojiyi bilmek – Acil durum.
MODULE 10 : Tehlike
Organize olmak- Yönetmek- Bir mesaj göndermek – insanlara yardım.
MODULE 11 : Ekibin yönetimi.
Organizasyon – Ekibi koordine etmek – zor durumları yönetmek – Yorgunluğu yönetmek – Toparlanma ...
Konuya 2 paralel koldan yaklaşabiliriz Burak.
a- Saptanacak modellerin üretimi ve donanımı, yapılacak teknelerin sahiplendirilmesi ve kullanımları.
İlk ağızda küçük ölçekli eğitim programları ve birlikte seyir programları düzenlenmesi
b- Örnek federasyonun Türkiye'de temellendirilmesi, kurulması ve eğitim programlarının verilmesi.