Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Ynt: DENİZLERİMİZDE BULUNAN BALIKLAR
#135: 30 Mart 2017, 01:03:59
Ben kalkan baligini soruyorum.

Derin dondurucuda iki tane Sile den alinmis kalkan var ayiptir soylemesi  :-*
Bence olmaz yassı dilim kalınlığı çok fazla, belki yassı olarak fileto gibi dilimlenip ızgara yapılabilir mi? Bende bilemedim şimdi.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#136: 30 Mart 2017, 01:17:29
Ben kalkan baligini soruyorum.

Derin dondurucuda iki tane Sile den alinmis kalkan var ayiptir soylemesi  :-*

Derin çizikler at üstüne. 3/1 Zeytinyağı - Sirke karışımını balığın üstüne ve bolca attığın çiziklere sür. Izgarada 3-4 er dakikada 1 çevirerek pişir. Afiyet olsun :)
  • IP logged

C

Cengo

#137: 30 Mart 2017, 01:31:14
Ahmet reis,

Oluyormus buldum netten. Vedat Milor nasil pisecegini detayli anlatmis,

Once kemikler baligin formu bozulmadan cikartiliyor, cok agir ateste uzunca sure pisiriliyor, makale altta.

• IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#138: 30 Mart 2017, 09:16:52
Zor iş , profesyonel çaba gerektirir, biz onu yaparken balığı darma duman ederiz.
  • IP logged

C

Cengo

#139: 30 Mart 2017, 12:01:16
Istw o yuzden pismisini bulmak lazim hani pisirmeyi bilseydin haftasonu sivride pisirirdik.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#140: 05 Nisan 2017, 00:03:31
Şimdiye kadar yazmaya çalıştığım balıklar, benim bir şekilde tanıdığım, avcılığında bulunduğum ve yaşadığım yörelerde bulunan balıklardı. Ama denizlerimizde bulunan balıklar bunlarla sınırlı değil. Ben bulabildiklerimi aşağıya sıraladım . Aramızda bu balıkları tanıyanlar, avcılığını yapanlar yada tüketenler varlar. Ayrı başlıklar halinde konuyu devam ettirmeleri bilgilendirme açısından önem arzeder. Özellikle forumumuzdaki bir çok profesyonel balıkadam, balıklarla poz verenler :) sizlerden katkılarınızın devamını bekliyoruz. Selametle.

Buyurunuz:
Akya
Balonbalığı
Berber Balığı
Bozcamgöz
Çütre
Denizatı
Deniz İğnesi
Fenerbalığı
Gelinbalığı
Gelincikbalığı
Gün Balığı
Hani
Horozbina
İskarmoz
İskaroz
İsparoz
Kayışbalığı
Keler
Kılavuzbalığı
Kılıçbalığı
Kırlangıç
Lahos
Lambuka
Lipsos
Mercan
Mığrı
Müren
Orfoz
Orkinos
Papazbalığı
Sarpa
Sargoz
Sinarit
Sokar
Usturabalığı
Yılanbalığı
  • IP logged

T
  • *
#141: 05 Nisan 2017, 00:33:08
En tipsizini hakkında bildiklerimi yazayım,

Fener balığı ;

Görüntüsü canavar gibi olsa da pek lezzetlidir. Tadı ıstakoz'a benzer. Derin deniz balığıdır. Marmara, Ege ve Akdeniz de çıkar. 20-30 mt'lerde de görülse de aslen 300-400 mt gibi derinliklerde bulunur. Dipte, çamurda yatar, av bekler. 5-6 kg gibi ve 60-70 cm'liklere rastlamak normaldir. 1-1,5 mt kadar ve 20-25kg olanları da yakalanmıştır hatırladığım kadarı ile. Bazı yerler de Deniz şeytanı derler.

Kavurma, Izgara, tava ve fırında da güzel olur. Etli kısmı kuyruk kısmıdır,  örneğin 4,5kg'lık balık aldınız, 1,5 kg kadar et çıkacağını unutmamak lazım.
  • IP logged

• *
#142: 05 Nisan 2017, 07:45:50
Ben balık yemek dedin mi Lüfer den başkasını tanımam.. Yok böyle bir lezzet..
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#143: 05 Nisan 2017, 23:24:28
Sıradaki benden olsun:

Orfoz ya da janjanlı adıyla Epinephelus marginatus

(Öndeki. Arkadakinin tür tayini henüz yayınlanmadı, tartışılıyor.)

Geçen sene Kaş'ın çocuklarına kısaca şöyle anlattık:

Orfozlar, Akdeniz‘in en sevimli balıklarındandır. Neredeyse 50 yaşına kadar yaşayabilirler. Kayalık yerde yaşamayı severler. Çünkü kayaların içleri onlar için güzel birer yuvadır. Bu yuvalarda orfozlar, yalnız yaşarlar. Orfozlar ne kadar büyürse büyüsünler, belli bir yaşa gelmeden üreyemezler. Bu nedenle yeteri kadar büyüyemeden, yani yavru yapamadan öldürülürse nesilleri tükenebilir.

Yetişkinler için şöyle özetleyelim;

Bunu da yemeyiverin kardeşim. Bırakın lanet olası besin zincirinizde en azından bir süreliğine orfoz olmasın. Zaten olamazda, çünkü geçtiğimiz sene tüm sularımızda her türlü avlanması yasaklandı. Çünkü, bu arkadaş hem çift cinsiyetli, hem de anlatılanlara bakılırsa pek bir lezzetli. Hal böyle olunca çoğalamıyor fukara. Çünkü yaşamlarına dişi olarak başlıyorlar. Ancak 18 yaş civarında dişi organlarından vazgeçip üreyebilecek birer erkek orfoz olabiliyorlar. Bu durumu fındık kadar beyni olan ve o beyni asgaride kullanmayı başarabilen her mahlukat bu fukaraların erkek olamadan avlanmaları sonucu meydanın dişilere kalacağını ve dişiler için ilk bakışta mutlu bir tablo gibi görünse de iş türü devam ettirmeye geldiğinde bunun pek de mümkün olamayacağını idrak edebilir.
Dalıyorsanız, kesinlikle görmelisiniz. Ama o kadar. Ellemeyin, cildi hassastır, koruyucu bir tabaka vardır ve zarar görür. Beslemeyin, maymun etmeyin fukaraları. Sonra her gördükleri insan evladına soytarılık ediyorlar ve daha da kötüsü insan evladı ile zıpkıncı arasındaki farkı idrak edemediklerinden bok yoluna gidiyorlar...
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#144: 05 Nisan 2017, 23:42:35
Lagos ya da Grida (Epinephelus aeneus)

Orfozun yandan yemişi, bilimsel olarak da emmoğlu. Koyunun olmadığı yerdeki keçi misalidir Lagos. Orfozun amortisidir. Etinin lezzetli olduğu söylenir ama size ne ki; 2020'ye kadar onun da her türlü avlanması yasak.

Boyu posu yerindedir, ölmez sağ kalırsa boyu 120 santimetreleri, ağırlığı 25 kiloları bulabilir. Her ne kadar orfozun emmoğlu ise de çoğalabilmek için karmaşık yöntemleri yoktur. Mayıs-Haziran ayları boyunca bildik yöntemlerle ürerler. 20 ila 200 metre arası derinliklerde karşılaşabilirsiniz. Ortalama bir Adanalı kadar etçil, hatırı sayılır boyutlarda da yırtıcıdır. Kabuklu, kabuksuz, omurgalı, omurgasız, büyük, küçük ne varsa yer...
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Bilen bilir
#145: 06 Nisan 2017, 09:08:25
Bu orfozu yiyenlerde ileri yaşlarda cinsiyet değişmesi olduğunu Medical journal da okumuştum  8-)

Bu arada ben hiç orfoz yemedim  ;D
  • IP logged
DeDe

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#146: 06 Nisan 2017, 09:13:59
Bu orfozu yiyenlerde ileri yaşlarda cinsiyet değişmesi olduğunu Medical journal da okumuştum  8-)

Bu arada ben hiç orfoz yemedim  ;D

Ben de. :)
  • IP logged

• *
#147: 06 Nisan 2017, 09:36:48
Seyretmesini en sevdiğim balıktır, yemeyin, yedirtmeyin, vuran, avlayan, satan vs. görürseniz de lütfen gerekli yerlere şikayet edin.... :)
  • IP logged

• *
#148: 06 Nisan 2017, 22:15:10
Hayata 18 yıl dişi olarak başlayıp, sonra ekek olmak.. Ulen.. şu öküzlüğümüzü bu yolla atabilirmiydik acep.. ?
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#149: 06 Nisan 2017, 22:17:52
Hayata 18 yıl dişi olarak başlayıp, sonra ekek olmak.. Ulen.. şu öküzlüğümüzü bu yolla atabilirmiydik acep.. ?

I ıhh, onsekizden sonra öğrenirdik yine öküzlüğü 8)
  • IP logged

Yukarı git