Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: 10 kuvvetinde hava ile güreşmek

• *
10 kuvvetinde hava ile güreşmek
OP: 12 Ekim 2019, 23:03:00
Norveç'li bir adamın videosuna denk geldim. 2 hafta önce yüklemiş. Hava raporundan 10 kuvvetinde eseceğini duymuş, bile bile girmek için batıdaki bir adaya gidip bekliyor sonra da deli rüzgârı arkasına alıp geri dönüyor. Yani adrenalini seviyorum, teknemi ve suları tanıyorum, bile bile girdim deyince iyi halt yemişsin dedim. Denizle oyun olur mu bilemiyorum, gerçekten "iyi denizcilik" göstergesi mi bu şimdi??

Videosu aşağıda yorum sizin:

• IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
    • Classicboats Turkiye
Ynt: 10 kuvvetinde hava ile güreşmek
#1: 13 Ekim 2019, 13:11:51
Söylenecek, yorum yapılacak o kadar çok şey var ki !!!!

Filmin 23'09  limana girerken teknenin iskele tarafında  rıhtıma aborda olmuş çift direkli bir tırandil var mesela. (Algıda seçicilik). Tiryaki'nin " Tırandil okyanusa çıkar mı?/ Geçer mi?" sorusuna yanıt olabilir.

"Korku bilmemekten kaynaklanır, bilirsen korkuyu yenersin" mealinde bir yorumu var Erik Aandraa'nın. Daha filmin başında kendisini, teknesini, çevresindeki denizleri 27 yıldır iyi tanıdığını, limitlerini bildiğini büyük harflerle vurguluyor.

Tekne 1980/90 yılların geniş karınlı, dar kıçlı, el yatırması, muhtemelen en az 5 santimlik et kalınlığı olan, o yılların "daşş gibin" teknelerinden biri. Yani henüz polyester tekne fabrikaları tasarımların denizcilik kalitesinden taviz vermemiş, tava kıçlı, geniş iç hacimli, yüzer lüx meskenlere dönmemişler.

Bu Norveçli Erik'i eleştirmek tümü ile olaya nereden baktığımıza bağlı. Hiç denk gelmemiş olsa da Merem, Erol, Ömer ile Marmara'da lodos seyri yapamadım, çok isterdim. Yelkenli bir teknesi olup da sadece frişka rüzgarda sahil boyu volta atmak, "piyasaya çıkmak", rüzgâr 15-20 knot'lara gelince sadece cenovayı kullanmak, hemen her havada kolayına geldiği için ana yelkeni açmamak kendine "yelkenciyim" diyenlerin tarzı olmamalı. Teknenin ve kullanıcısının sınırları içinde teknenin de yelkenin de hakkı verilmeli.

Denize mecbur deniz emekçileri dışında kalan biz yelkencilerin uzun seyirlerimizde kişisel limitlerimizi test etmemiz, kendimizi, doğayı tanıma çabalarımız belki de, artık iyice doğadan koparılmışlığımıza bir baş kaldırı, bir var olma ispatı oldu.

Fırtınada, bir yelken teknesi ile denize çıkmanın zor ve çetin bir dağ tırmanışından çok da farklı olduğunu düşünmüyorum.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 13 Ekim 2019, 13:14:47 Gönderen: Cem Gür »
“İçinde ütopya olmayan bir dünya haritasına bakmaya bile değmez… İlerleme dediğin, ütopyaların gerçekleşmesidir” diyordu Oscar Wilde.

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#2: 13 Ekim 2019, 13:19:00
Adrenalin bağımlılığı diyorlar ya, kimi araba ile yapıyor, kimi dağ bisikleti ile yapıyor benzer şeyleri.

Neticede bilerek ve bunu videoya çekebilecek kadar planlı programlı yapıyor olması adamın iyi denizci olduğunun göstergesi bence.

Elbette bu aşırı (ekstrem) işlerde şans faktörü büyük yer tutuyor. (ki işi heyecanlı yapan da bu belirsizlik zaten!)
Ne kadar iyi olsan da bir dalganın bordanda patlayıp seni alabora etmesi veya bişeyleri koparmasını hesap edemezsin. ama olursa ne yapacağını bilmek ve buna hazır olmak iyi denizciliktir.
  • IP logged
><(((º>

• *
#3: 13 Ekim 2019, 13:48:04
Adamın teknesi bir Contessa 35, adam da anladığıma göre her zaman tek başına gezen oldukça tecrübeli biri, biraz da hesaplı delilik var anlaşılan  ;D ;D
  • IP logged

• *
#4: 13 Ekim 2019, 19:11:47
NBJS. Erik A. uzun zamandır youtube videolarını izlediğim bir yelkenci. Sadece rüzgar ve dalgayla değil soğukla da savaşıyor.
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#5: 13 Ekim 2019, 20:59:08
İzledim, kanalına da abone oldum, bir kaç videosunu daha izledim. Tirhandili de gördüm. Çok kuzeyde olmasalar, çok güzel yerler.  Adama gelince belliki standartların çok üstünde bir tecrübesi var.

Ama kafası kabak ve o havalarda kafa çıplak geziyor. Ortak özelliğimiz benimde kafa çıplak, ama ben takkesiz çıkamıyorum. Onu bir sormam lazım kafaya bir şey falan mı sürüyor. ;D ;D ;D
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
#6: 13 Ekim 2019, 21:44:21
NBJS'nin açılımı da "No bullshit just sailing". Yani öyle takipçi kasıyim diye bikinili hatun filan yok bu kanalda diyor. Sadece yelken ve seyir. Zaten iklim de müsait değil  ;D

Ahmet Reis deyince fark ettim aynı dertten muzdarip biri olarak :) doğal bir bağışıklığı var herhalde.
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
#7: 13 Ekim 2019, 22:06:00
Kamara girişi açık , görüş güzel , Otopilot abrıyor.  Daha ne de istiyor bu adam. :)
  • IP logged

• *
#8: 14 Ekim 2019, 01:01:43
İlgi ile izledim.Faydalı bir paylaşım eksiklerimizi ve geliştirmemiz gereken yönleri göstermesi açısından.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2019, 01:10:33 Gönderen: Kaan Erdem »
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#9: 14 Ekim 2019, 10:53:53
Tırhandili gördüm hatta klasik kıllığımı yapıp o mizana var ya diye sövdüm de :))

Benim en çok gıpta ettiğim kısım adamın otopilotu oldu. Bende Simrad'ın bayağı pahalı ve janjanlı bir modeli var ama 6-7 havadan sonra hiç hayrını göremedim. İp gibi gidiyor adamın teknesi.

Videonun tamamından çıkarttığım ise, denizci olmakla denizci doğmak arasındaki uçurumun büyüklüğü. Bu adamlar denizci doğuyor. Memleketin DNA'sında var...

Dahası, her noktasında tekne bağlayacak korunaklı iskeleler var. Biz parasıyla bulamıyoruz desek yeridir.

Teşekkürler paylaşım için.

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#10: 14 Ekim 2019, 14:27:46
Adamın yaptığı şeyi küçümsemeden, bir şerh koymak isterim;

dönüş yolunda girdiği hava 10 kuvvete (>48knot) benzemiyor. (başlarda bi yerde 40-43 knot diyor ama o kadar bile değil gibi..)
dalgalar tam fırtına sonrası dev dalgalar ama rüzgar sakinleşmiş gibi..

10 kuvvet havada bir kere denizde oldum, rüzgaraşağı gitsen bile aynı orsa gibi ıslanıyorsun, rüzgar denizin üstündeki dalgaların hepsinin tepesini kopartıp uçuyor, tüm denizin yüzeyi uçuşan serpinti ile kaplı, bembeyaz oluyor. Deli bağlar gibi bağladığın bimini demirlerini söküp gelmeye, kapatıp bağladığın serpinti körüğü şahlanmaya çalışıyor.. bayrak bile kumaşını yırtacak kadar çırpınıyor..

Öyle yarım yamalak bağlanmış uçuşan bir ana yelken, serpinti körüğü yerinde, kapı pencere açık ve kel kafa ile yapılacak iş değiş yani! :)

(Ek not: 50'li rakamları görmüş olsaydı o kadar kamerası, donanımı ve hazırlığı olan adam mutlaka rüzgar göstergesini çekerdi!)
  • IP logged
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2019, 14:31:47 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#11: 14 Ekim 2019, 15:09:49
Evet Özgür, kabak kafa kısmına ben hala takılmış vaziyetteyim.

Benim de dikkatimi çekti fakat bir kaç yerde gördüğüm rüzgar 50+ idi. Özellikle limandan tepeden denizi çektiği bölüm iyi bir fırtına görüntüsü taşıyordu. Seyrin bir bölümü havanın artık kalmaya başladığı kısma aitti Dalga rejimi keyifli ve aralıklı idi, belki bundan dolayı biz havayı daha düşük hissediyor olabiliriz.Çok çalkantı da  yoktu. En çok hava bastırırken limandan ayrılmadı zaten, ölü şehir gibi bir yer, dışarıda kimse yok, çok ilginç! Metrekareye kaç adam düşüyor acaba? . Sonradan ayrıldığı sabah tekne usturmaçaları o kadar ezmiyordu. Hava kuzeybatı olmasına rağmen rahat çıktı. Bu bağlam da Özgür'ün gözlemi de önem arzediyor.

Fakat adam standardın çok üstünde, tekne de öyle.
Ben asıl coğrafya ya vuruldum, güzel yerler be.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Selamlar
#12: 14 Ekim 2019, 17:26:15

Bende konuşayım
Bir alemi varmı göz göre göre içine girmenin o havanın. Açık denizde yakalanırsın, amennna

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#13: 14 Ekim 2019, 18:25:34
Benim de dikkatimi çekti fakat bir kaç yerde gördüğüm rüzgar 50+ idi. Özellikle limandan tepeden denizi çektiği bölüm iyi bir fırtına görüntüsü taşıyordu.
Hah! işte bravo abi, benim de dediğim bu, tepeden deniz fenerini çekerken hava 10 kuvvet esiyordu, heryer bembeyaz, dalga rüzgar ile kırılıyor ve uçuşuyor.. ama adam denizdeyken bu rüzgar yoktu..

neyse..
Dediğin gibi muhteşem bir doğa, çok sert ama çok güzel! :D

Birkaç foto ile şenlendirelim;

Bu iki foto ise aynı Røvær adasında 1908 yılında çekilmiş!

• IP logged
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2019, 18:32:44 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#14: 14 Ekim 2019, 18:50:36
Bunlar da videoda görülen sahneler;

ve kaçıranlar için meşhur tirhandil efenim! :)

• IP logged
« Son Düzenleme: 14 Ekim 2019, 18:59:13 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

Yukarı git