Daha evvel bir başka başlıkta çeşmeleri açtığımda ilk 90 saniyede iğrenç bir koku geldiğinden ve ardından bu kokunun yok olduğundan bahsetmiştim.
Bunun iki önemli sebebi olabileceğini buldum.
a. Su ısıtıcısının Türkçesini vallah unuttum, ısıtmayı yapan çubuk, anode rod, kalsiyum ve bakteri kaplanması sebebiyle koku üretmesi.
b. Kirlilik
b1. Deponun olduğu gibi kirlenmesi ve kalsiyum kaplanması
b2. En çok görülen sebep bu, özellikle tesisattaki su borularındaki kirlenme dolayısıyla bakteri oluşumu.
a için çözüm önce o ısıtıc çubuk (neydi yahu ismi) değiştirilecek. Zaten ısıtma verimini de artıracaktır bu.
b1 deponun içindeki kalsiyum tabakanın temzilenmesini de gerektiriyor, burada cevabı yok. Ama bulabildiğim alternatifler şöyle
- Deponun içine buz kalıpları koy, biraz su doldur seyre çık. Kalisiyumları parçalayacaktır buzlar çarpa çarpa. Sonr anasıl toplayacağız o kırılan parçacıkları?
- Sirke ile su doldur. Aynı çaydanlığın dibindeki kireci çözer gibi etki yapacak. Ama ne kadar sirke ve çözülen kiraç nasıl akıp gidecek bilemedim.
b2 en çok görülen ve benim teknede de olan sorun. Depoda ciddi bir kirlenme yok ama tesisat borularında bakteri oluşumu var.
Burada yöntem şu. Sezon sonunda;
- Depoları tamamen boşalt,
- Depoyu her 160 litreye 1 litre olmak üzere çamaşır suyu katarak doldur
- Sıcak su da açık olmak üzere tüm çeşmeleri açıp, tüm çeşmelerden çamaşır suyu kokusu gelene kadar su akıt
- Çamaşır suyu kokusunu aldıktan sonra çeşmeleri kapat ve 24 saat bekle,
- 24 saat sonunda tüm çeşmeleri açıp depolar tamamen boşalana kadar bekle,
- Tüm depoları tatlı su ile doldurup tekrar boşalt.
- Çamaşır suyu kokusu çıkmamışsa ikinci kez yapmak gerekebilir.
Bir de uyarı, sökülen bakteri ve yosunların filtrelerin tıkanmaması için tüm filtreleri söküp çıkar deniyor ama ben filtreri dğeil sökmek yerini bile bilmiyorum, yeni bir ders konusu çıktı bana..
Bu konuda düzeltme, ekleme, çıkarma yapacak olan? Yahut alternatfi önerecek olan varsa kayda alalım bu konuyu da.. Çünkü çeşmeden pis koku gelmesi çok rastlanan bir durum, oldukça da moral bozucu.