SERÇE LİMANI..Elinize sağlık Eyüp Abi, hep isimlerini duyuyor nereleri olduğunu bilmiyordum. Birde harita da Korsan Koyunun üst tarafı Serçe Koyumuydu? Biraz oradan da bahsederseniz sevinirim.
Bu yazıda az bilinen yerleri yazmayı düşünmüştüm. Ama Ahmet'in isteği ile bu rotada en bilinen koylardan biri olan Serçe Limanı'ndan bahsedeceğim.
Çok eski tarihlerden beri bilinen bir liman, öyle ki; koyun dar her iki tarafı yüksek kayalıklarla çevrili girişinde 11.yy da batmış bir gemi ve içindeki batıkların Bodrum müzesinde sergilendiği cam batıklarla bulunmuştur, çok yakın tarihlerde bile burada arkeolojik çalışmalar yapılıyordu.
Marmarisden batıya seyrinizde Kızıladayı geçince genişçe bir körfez ve pruvanızda çatal adaları görürsünüz, işte bu çatal adalara varmadan 1,5-2 nm uzaklıkta kıyıya yakın seyrederseniz girişini sancağınızda farkedeceğiniz Serçe Limanı'na varırsınız.
Oldukça derin bir girişi vardır ama dardır. Girişte Batı tarafına fazla yakın girmemek gerekir.
Koya girdikten sonra kuzey tarafı koyun dibine doğru iyice sığlaşır ve koyun dibinde bir restoran ve iskelesi ile sonlanır. Ayrıca restoranın attığı tonozlar şamandıralarla işaretlenmiştir.
Restoranda yemek yeme veya ücreti mukabilinde bağlanabilirsiniz. Ben hiç o restorana gitmedim. Karayolu da mevcut olup, Bozukkale vb iskeleler ihtiyaçlarını buradan transfer ederler..
MErem'in buradan yolcu transferi ile ilgili ilginç bir macerasını dinlemiştim, okursa belki paylaşır.
Koyun güney tarafı daha derin olup, eskiden bir restoran vardı, şimdi yok..
Koyun hertarafında uygun bulduğunuz yere demir atıp, kayalara bağlanabilirsiniz.. Biz genellikle kuzey tarafta şamandıralı tonozlara yakın kısımlara demir atıp koyun doğuya bakan kısımlarına kayalara bağlanıyoruz.
Deniz çok temizdir, kayalara koltuk aldığınız bölümler adeta size ait bir havuz gibidir..
Bu koyun en büyük handikapı çevresini saran yüksek sarp tepelerden çok kuvvetli civarnaların inmesidir. O nedenle geceleyecekseniz, mutlaka çok iyi ve uzun kaloma vererek demir atmanız gerekir, bosa vurmayı da unutmayın.
Aşağıdaki linkte daha geniş bilgiye ve fotograflara bakabilirsiniz. (Levent Çelmen'in hazırladığı bir site)
https://www.coastguidetr.com/tr/koy/100903/serce-limaniSelametle,
(devam edecek)