Sanırım güneş paneli hesabında herkesin kendine göre bir hesaplama yöntemi var.
Alper'in söylediği "
temel olarak kapasitelerinin 5 katı" cümlesini ilk olarak ben de anlamadım, ama sonra ne demek istediğini biraz düşününce "
pratikte bir gün içinde panel gücünün 5 katını panelden alabiliyoruz" olarak kendimce tercüme ettim.
Bu hesaplama yöntemlerini de aşağıda
örnek bir 100Wp'lik panel için özetledim;
Alper Dora :100W x 5 = 500W
500W / 12V = 42Ah
Doğan Erbahar :100W x 0,55 = 55W
55W / 12V = 4,58Ah
4,58Ah x 14 saat = 64Ah
Erol Şar :100W / 3 = 33Ah
Özgür Ökten :100W x 0,90 = 90W
90W / 12V = 7,5Ah
7,5Ah x 8 Saat = 60Ah
Erol abi ve Alper'in hesapları pratik/saha bilgisi ile elde edilen sabit rakamlarla hesaplanmış, Doğan hoca ve benimki ise farklı ortalamalar (verim/güneşlenme) alınarak yapılmış klasik yöntem.
Doğan hoca konuyu açarken zaten hesaplama yöntemlerini anlatmıştı, benimki ise benzer ama biraz farklısı.
Panelin verimini daha yüksek ama güneşlenme süresini daha düşük tutarak hesaplıyorum.
Bunun ikisini dengelediğini düşünüyorum.
Bu güneşlenme süresini ise daha önce yaptığım (
ki şu an v2.0 için üzerinde çalıştığım) "
güneş paneli hesaplama" uygulamasında yaptığım araştırmalarda tüm denizlerimiz için güneşin dik geldiği, fayda sağladığı süreleri hesapladığım ve istatistik olarak toparladığım bir tabloya dayanıyor.
(Bu sayfadan tüm Türkiye'de ilçeler detayında güneşlenme sürelerini bulabilirsiniz :
http://www.yegm.gov.tr/MyCalculator/ )
Buna göre TR denizlerinde yaz ayları için kabul ettiğim faydalı (dik gelen) güneşlenme süreleri;
Karadeniz : 3h
Marmara : 4h
Kuzey Ege : 6h
Güney Ege : 8h
Doğu Akdeniz : 9h
Batı Akdeniz : 7h
Adriyatik : 5hKi sonuçlara bakınca Doğan hocanın hesabına yaklaştığım için hesabımın doğru olduğunu düşünüyorum.
Dediğim gibi halen panel hesaplama uygulaması üzerinde çalışıyorum, bu tartışmanın bana büyük faydası olacak!