Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Hayat bana güzel

n

nuri_kongur

Hayat bana güzel
OP: 10 Temmuz 2019, 14:39:05
Mesleki çalışmalarımdan sebep tekneyle ilgilenmiyordum. İki sene önce karaya aldım, denize indirecek vaktim olmadı. Denizdeyken de binebildiği pek yoktu. Neyse, benim yüksek lisans bitti, artık tekneye el atmanın vakti geldi. Yılların verdiği yorgunluktan, benim bilmememden de, kaynaklanan sorunlar dümen sisteminde sorun oluşturmuş. Dümen palalarını söküp bakımını yapıyorum. Dümen şaftı dümen dolabındaki yuvasına kullanılmamak ve bakımsızlıktan kaynayıp yuvanın kaynağını kırmış. Onu söküp yerine pirinçten yatak yaptık. Kaynatmak yerine dolap dışından metrik 6 iki adet krom vida ile sabitlemeyi tercih ettik bir daha aynı problemi yaşarsak yaşadığımız zorlukları yaşamayalım diye.

Kopan bir kaynak yeri vardı gene palaların birinde onu kaynattık

Şimdi palaları temizliyorum zımpara ile. Zehirli boya sürmüştüm palalara hiç bir işe yaramadı zehirli.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Temmuz 2019, 14:41:34 Gönderen: Nuri Kongur »

n

nuri_kongur

Ynt: Hayat bana güzel
#1: 10 Temmuz 2019, 14:44:28
İskele tarafındaki dümen şaftını geçen sefer denize indirken yamultmuştum , onu düzelttireceğim.

Bu da sancak pala temizleniyor

• IP logged

n

nuri_kongur

#2: 10 Temmuz 2019, 14:47:44
Dümen dolabının içinde kırılan yatak.

Yatak dolap çeperine içten kaynak yapılmışmış.

Şimdiki tasarımı ise bu:

• IP logged

n

nuri_kongur

#3: 10 Temmuz 2019, 15:00:19
Römorku hurdalıktan satın alıp tadilat yapmıştım. Çıkarırken problem yok ama bulunduğum yerden kaynaklı suya atarken problem yaşıyorum. Su sığ ve teknenin römork boyu dahil yüzerliğini sağlayacak derinlik kıyıdan 10 metre kadar açıkta. Tekneyi sudan alırken tekne ile açıktan gelip römorku halatla yeterli derinliğe çekiyorum bunda sıkıntı yok. Atarken römorku çeken traktör o mesafeye gidemiyor. O yüzden indirmek benim için yine sığlıktan kaynaklı tam bir işkence.
Bu sene aklıma tekneyi salmaların altında römork üstünde durmasını sağlayan demir rayların altına kriko desteği koymak geldi. 4 kiriko ile suyun 60-70 cm derinliğe ulaştığı yerde rayları kriko üstüne alıp römorku kayıktan kurtacağım. Sonra römorku çekip kayık ile su arasındaki engeli kaldıracağım. Krikoları önde olanlarını yıkıp kayığı suya düşüreceğim. Plan bu. İşe yararsa harika olacak yaramazsa bu zihni sinir proje de olmuyormuş rafına gidecek.

• IP logged

• *
#4: 10 Temmuz 2019, 15:49:10
 Nuri Reis Kolay gelsin.Epey uğraşmışın.Ama kolaylanmıştır inşallah.

Römork meselesini çözümlerseniz.Benim işime yarayabilecek fikirler olabilir.
Küçük kayığı denize indirirken çok zorluk çekiyorum.Barınaktaki rampa denize doğru 60 cm.yüksekliğinde bitiyor.Römork tekerleri oraya geldiğinde aniden düşüyor ve aksı kıracak kadar aksın üstüne oturuyor.Sonuç olarak rampamız var işe yaramıyor.Ne yapayım diye düşünüp duruyorum.
Ayrıca altını çizmek istedim.Hayat biz denizcilerin hepsine güzel.Sadece siz değilsiniz bu sıcakta köpüren. :)
  • IP logged
BABA TUNCA /YEŞİLKÖY

• *
#5: 10 Temmuz 2019, 15:57:39
Nuri reis kolay gelsin.

Tekne orsaya giriyorsa rüzgara kaç derece açıyla giriyor?
  • IP logged
Güvenlik daha çok batıl bir inançtır. Doğada bulunmaz... Helen KELLER

n

nuri_kongur

#6: 10 Temmuz 2019, 17:00:46
Nuri reis kolay gelsin.

Tekne orsaya giriyorsa rüzgara kaç derece açıyla giriyor?
Enes reis, bende rüzgar göstergesi sadece direğin tepesindeki windvane denen şey. Bu sebepten net  bir açı veremem ama şunu son derece kati söyleyebilirim . Orsa performansı flok/cenova kapalı , ana yelken açık iken daha iyi. 45 dereceye varır diyebilirim. Salt flok veya flok açık iken ana yelken açık performansı adamı amaaan kapat yelkenleri bas motora dedirtir. Bizim burada rüzgarın yönü ben nereye gidersem gideyim kafadan eser
  • IP logged

n

nuri_kongur

#7: 10 Temmuz 2019, 17:08:04
Nuri Reis Kolay gelsin.Epey uğraşmışın.Ama kolaylanmıştır inşallah.

Römork meselesini çözümlerseniz.Benim işime yarayabilecek fikirler olabilir.
Küçük kayığı denize indirirken çok zorluk çekiyorum.Barınaktaki rampa denize doğru 60 cm.yüksekliğinde bitiyor.Römork tekerleri oraya geldiğinde aniden düşüyor ve aksı kıracak kadar aksın üstüne oturuyor.Sonuç olarak rampamız var işe yaramıyor.Ne yapayım diye düşünüp duruyorum.
Ayrıca altını çizmek istedim.Hayat biz denizcilerin hepsine güzel.Sadece siz değilsiniz bu sıcakta köpüren. :)
Sağolasın Mustafa abi, bir fotoğraf daha yardımcı olabilir bir şey söylemek için. Bizim rampa suya giriyor ama bir süre çok sığ. Römorkun üzerinde olunca su kesimi daha da yukarı çıktığından sıkıntı yaşıyorum. Kriko ile römorkun yükseltisinden kurtulacağım.
Senin durumunda nasıl yaparız , bir fotoğraf ve rampanın bitiminde su derinliği , römorkun yerden yüksekliğini bilmek iyi olur.
  • IP logged

n

nuri_kongur

#8: 10 Temmuz 2019, 18:38:48
Bu rüzgar göstergeleri niye böyle pahalı, hem de çok dayanıksız, şimdiye kadar 3 tane telef oldu . Yenisi 200-400 lira bandında.  Var mı kendisi yapmış olan, veya yapması kolay ve dayanıklı malzeme sizce nedir?
  • IP logged

• *
#9: 10 Temmuz 2019, 19:25:00
Nuri kaptan sanırım bir videoda görmüştüm römorkun kaplinin bağlı olduğu çekme kolu teleskopikti ve römork boyu kadar uzuyordu belki iç içe geçme üç kademeli bir sistemle çözmek mümkün olur. Projelendirip üzerinde çalışmak lazım...

Gördüğüm bu değildi ama bunlar da başka bir versiyon.

https://www.youtube.com/watch?v=zVG7iiCMqtU

https://www.youtube.com/watch?v=F3z7mUXwv2I
  • IP logged
« Son Düzenleme: 10 Temmuz 2019, 19:41:32 Gönderen: Mehmet Köstekçi »
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

n

nuri_kongur

#10: 10 Temmuz 2019, 19:28:45
Nuri kaptan sanırım bir videoda görmüştüm römorkun kaplinin bağlı olduğu çekme kolu teleskopikti ve römork boyu kadar uzuyordu belki iç içe geçme üç kademeli bir sistemle çözmek mümkün olur. Projelendirip üzerinde çalışmak lazım...
Aklıma gelmedi değil o çözüm de. Teleskobik değil ama uç uca eklemeli borulardan tasavvur ettim. Üzerinde çalıştığım çözüm işe yaramaz ise onu da deneriz bakalım. Sağolasın Mehmet kaptan
  • IP logged

• *
#11: 10 Temmuz 2019, 19:37:33
Yüksek lisans hayırlı olsun Nuri Hocam, kolaylıklar dilerim valla, okurken ben yoruldum...
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

n

nuri_kongur

#12: 10 Temmuz 2019, 19:43:41
Yüksek lisans hayırlı olsun Nuri Hocam, kolaylıklar dilerim valla, okurken ben yoruldum...
Eyvallah Doğan hocam. Ben seviyorum böyle uğraşmayı. Baya bir atölyem var ama içindeki aletleri kullanma konusunda henüz çırak durumundayım. Allahtan işten anlayan dostlar var da bana öğretiyorlar.  Denizin üstünde de bu emeğim orantısında olursa her şeye değer
  • IP logged

• *
#13: 10 Temmuz 2019, 19:49:18
Bak bu da mevcut sisteme kolayca akuple edilecek farklı bir fikirmiş. :)

https://www.youtube.com/watch?v=Nmmp7vvPczs
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#14: 10 Temmuz 2019, 22:41:29
Kolay gelsin Nuri Hocam.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/