Ahmet bizim Yamaha da 2 zamanlı. 1/100.
Sen o motorun 2 HP olduğundan emin misin? ☺
Evet 2 hp imiş. Bu arada katalog ve çeşitli verileri okumaktan uzak olan ben, her zamanki gibi kolay yolu seçmiştim. Allah'tan değerli dostumuz Deniz Akaltan uyardı. İyi baktın mı bir yerlerinde yazıyor olmalı, en kötü seri numarasından buluruz dedi. Bende bu gün gittim makineyi söktüm baktım. Aslında hiç sökmeye gerek yokmuş , çok kolay bir yere koymuşlar tüm detayları . Makine 2000 modelmiş ve oran 1/100 müş.
Bu konuda çok bir bilgisi olmayan ben, sağolsun Deniz sayesinde bir takım ek bilgiler de öğrendim. Daha eski modellerde oran 1/50 imiş. Yeni modellerde 1/100 olmuş. Fakat bu makineleri çok kontrollü kullananlar yaz ve kış aylarına göre karışım oranlarında bir takım değişiklikler yaparlarmış. Örneğin kışın benzin oranı daha fazla , yazın ise yağ oranı daha fazla gibi. Birde profesyoneller dumana göre , motorun bujiyi yağlamasına göre de karışım oranını ayarlarlarmış. Böylelikle bu motorları daha uzun ömürlü ve verimli kullanabilirlermiş.
Neyse sonuçta benim makinenin karışım oranı 1/100 müş böylelikle bir sürü ek bilgi de öğrenmiş olduk, ayrıca yeni nesil iki zamanlılarda Mehmet Abinin dediği rodajdaki oran da uygulanırmış.
Herkese çok teşekkürler