Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Balım YY 5 günlüğüne Gökova'ya davet ediyor

• *
Değerli Reisler,

Forumumuzda bir süredir yelkenli tekne deneyimi olmayan, ama yelkenli tekne almış ya da almaya çok niyetlenmiş arkadaşlarımızın yazılarını görüyorum. Çoğumuz biliriz ki yelkenli bir teknenin uzaktan, diyelim ki güneşlenilen bir plajdan verdiği izlenim ile içindeki durum pek de benzer değildir. Hele motor yatlarla kıyaslandığında sadece yelkenle seyrederken değil, içinde yaşarken de yelkenli teknenin kendine özgü bir tarzı, formatı vardır. Bu yüzden foruma yazan, yelkenli tekne çok istiyoruz ama alsak mı… veya bir yelkenli alsak idare edebilir miyiz, içinde mutlu olabilir miyiz diye yazan kardeşlerimi çok iyi anlıyorum. Hepimiz demesek de, bir çoğumuz belki bu süreçten geçmişizdir de.

Her neyse… şimdi bu aşamada olan korsan kardeşlerimize Balım YY bir davet yapıyor. Bu benim için bir ilk olduğu için yukarıdaki kapsama giren herkese maalesef aşağıda ilgilerini çekebilecek teklifi yapamayacağım. Sadece bir çift için bu teklif.

Balım teknesinde 5 gün sürecek bir Gökova’da yelken, demirleme ve güverte sohbeti davetidir bu. 28 Eylül 2019 Cumartesi öğleden sonra veya akşam üstü başlayacak ve 29 Eylül Pazar sabahı – 3 Ekim Perşembe akşamı bitecek.  Havada bir anormallik olmadıkça her gün yelken yapılacak, her gün başka bir koyda kıçtan kara demir atılacak, bu süre içinde tekne hayatının içinde ne varsa rutin olarak yapılacak.

Misafirlerime teknenin master kabinini vereceğim. Yemek işlerine yardım etmelerini bekleyeceğim. Gerçi ben iyi yemek yaparım da, yelkenli tekneye intibak etmeleri için bunu öneriyorum. Her sabah güverteyi yıkayacaklar, demir alacaklar, navigasyon yapacaklar, yelken açacaklar, trim yapacaklar, başka bir koyda demir atıp, kıçtan kara olacaklar. Pis su alan tekneye pis suları verecekler, mavi kart işletecekler, isterlerse benimle sabahın köründe balığa gelecekler, yürüyüşe çıkacaklar. Her neyse işte, yelkenli teknede biz ne yapıyorsak onları yapacaklar. Neden? E, yelkenli tekne alalım mı diye düşünüyorlar ya… ya da yelkenliyi aldık da şimdi ne edeceğiz diyorlar ya?

Bu bir davet. Dolayısıyla işin içinde para yok, kumanyaya katılsınlar, bir de Marmaris’e kendi yol paralarını versinler yeter. Bir tür Heyamola Hey sosyal sorumluluk diyelim.

Balım teknesi 2000 model bir Bavaria 38. Oldukça bakımlı, temiz, güvenlik eksiği olmayan bir teknedir. 2 kamarası, 2 tuvaleti, buzdolabı, siyah ve gri su tankı, deck mutfağı eksiği yoktur. Eksikten sayar mısınız bilmem de… kliması yoktur. Yani gelenler sefalete gelmeyecekler, onu söylemeye çalışıyorum. Balım, Gökova Karacasöğüt MÜÇEV iskelesinde bağlıdır.

Bu organizasyon başarılı olursa, yani misafirlerin amaçlarını karşılarsa seneye de devam ederim; hem belki başka kardeşlerimiz de kendi imkânları dahilinde buna girişirler, ortalık şenlenir biraz. Senede yarım hafta yeni insanlar, yeni sohbetler… bence fena değil.

Eğer bu teklif ile ilgilenen ve yukarıda yazdığım kapsamda kardeşlerimiz varsa lütfen bana, smerciyes@gmail.com adresine yazsınlar. Ne yazsınlar? Kimsiniz? Ne iş yaparsınız? Neden yelkenli tekne? Yelkenli tekne alma planlarınız nedir, ne yapmayı düşünüyorsunuz ya da yeni bir yelkenliniz varsa ne durumdasınız vs. Yazacak olanlara söylüyorum, burası denizin üstü, burada bey, efendi vs unvan sökmediği gibi yapmacıklık da dalgaya vurduğumuz ilk serpintide erir gider. Samimi yazın, konuşur gibi. Maksat en fazla yararı sağlamak.

Eş olarak davet etmemin sebebi, eşlerden birisi henüz içine girmeden fikir yürütemediği bu işten hoşlanmayacak ise baştan belli olsun durum diye.  Sonraki ıstırap daha kötü olur. Ve maalesef çocuk yok, anlayışla karşılayacağınızı umarım. 

Evet, ilgileniyorsanız bana yazın. 

Selametle
  • IP logged
BALIM SY

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Çok kıymetli bir davet, tebrik ederim.İnşallah hayal eden bir çiftin daha denizle buluşmasına vesile olur bu davetiniz.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bi de Gökova 'da... muazzam.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

n

nuri_kongur

Çok iyi düşünmüşsünüz tebrik ederim  :)xx :)xx :)xx :)
  • IP logged

• *
Murat kaptan, piyango umarım bize çıkar diyerek e-postanıza gönderimi yaptım...
Olmazsa da böyle bir girişimde bulunmanızdan dolayı teşekkür ederim.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Murat reis ,

Çok güzel düşünmüşsünüz tebrikler  C:-) :)xx
  • IP logged

• *
Ne güzel bir düşünce. .Kolay da değil. Ben yapabilir mıydım? Çoluk çocukla hazır değilim açıkçası, üstelik dar alanda has dostlarla bile sorun yaşanabiliyor iken..

Diğer yandan heyecan verici, belki de yepyeni iki dost edineceksiniz..

Bu deneyiminizi her açıdan iyi kayda alın, mesela Naviga'da keyifle takip edilecek 3-4 yazı oluşur..

Tekrar tebrikler..
  • IP logged

• *
Bu başlık altındaki ilk mesajımıza olumlu cevap verip bana yazan kardeşlerimize teşekkür ederim.  Onlara da ayrıca şahsen yazdığım üzere epeyi ilgilenen oldu, bu sevindirici bir şey tabii.

Mesaj gönderenler arasından uzunca bir zamandır yelkenli bir tekne hayali olan, tekneyi almaya da epeyi yaklaşmış, ama henüz bu tecrübeyi makul bir süre boyunca yaşamadığı için ve doğal olarak bazı tereddütleri olan bir kardeşimiz ve eşi ile program yaptık.  Umarım ki amacımıza ulaşırız.  29 Eylül - 3 Ekim arasındaki bu Gökova organizasyonunu sizlerle paylaşmak da nasip olur inşallah.

Tekrar teşekkürler. Selametle.
  • IP logged
BALIM SY

• *
  • Donatan Temsilcileri
Bu başlık altındaki ilk mesajımıza olumlu cevap verip bana yazan kardeşlerimize teşekkür ederim.  Onlara da ayrıca şahsen yazdığım üzere epeyi ilgilenen oldu, bu sevindirici bir şey tabii.

Mesaj gönderenler arasından uzunca bir zamandır yelkenli bir tekne hayali olan, tekneyi almaya da epeyi yaklaşmış, ama henüz bu tecrübeyi makul bir süre boyunca yaşamadığı için ve doğal olarak bazı tereddütleri olan bir kardeşimiz ve eşi ile program yaptık.  Umarım ki amacımıza ulaşırız.  29 Eylül - 3 Ekim arasındaki bu Gökova organizasyonunu sizlerle paylaşmak da nasip olur inşallah.

Tekrar teşekkürler. Selametle.

Müthiş.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
Evet, bu başlık altında bahsettiğim projeyi (organizasyon diyecektim, ama proje demek daha doğru galiba) gerçekleştirdik.  Başta yazdığım gibi amacım yelkenli tekne almaya çok yakınlaşmış, ama kotarabilir miyiz ki ya da sever miyiz acaba aşamasındaki kardeşlerimize yelkenli teknede olan biten tüm hayatı onlara bizzat yaptırarak paylaşmak ve yelkenli teknelerine sahip olmalarına cesaret vermek şeklinde bir destek idi.

Bu çağrıya e-posta mesajları ile cevap veren kardeşlerimize tekrar teşekkür ederim.  Yine yukarıda yazdığım gibi yelkenli tekne alma aşamasında olup da son aşamaya gelmiş, ama hiç yelkenli tekne tecrübesi yaşamamış ve doğal olarak tereddütleri olan Mustafa Türker ailesi ile sözleştik.  Onlar henüz bir yelkenli teknede hiç bulunmamışlardı ve Mustafa'nın dediği gibi yazarsam eğer, son on beş yıldır gece başını her koyduğunda yelkenli bir tekne hayal ediyordu.

28 Eylül 2019 tarihi yaklaşırken yazışmaya başladık.  İşte, tekneye gelirken yanlarına alacakları eşyalar, yapacağımız faaliyetler vs.  Tekrar edeyim bu bir eğitim seyri değildi.  Gerçi Mustafa bunu öyle gördü ama amacımız yelkenli bir teknede bizler her ne yapıyorsak, katılan çiftin bunları aynen yapması ve yelkenli tekne hayatını birebir tecrübe ederek karar vermelerini sağlamak idi.

Bir aksilik oldu ve Türker Ailesinin genç ferdinin eğitim göreceği yurt dışındaki üniversiteye gidişi vize vs sebeplerle gecikti ve anne doğal olarak tekne programına katılmaktan feragat ederek oğluna yardımcı olmak üzere onunla gitti.  Ben Mustafa'ya bu tekne işinin, bilhassa yelkenli tekne işinin eşlerin uyumuna bağlı olduğunu, eşlerden birisinin bu hayata uyum sağlayamaması ya da sevmemesi neticesinde diğer kişinin teknesi ve eşi arasında tost olacağını, hayatının kararacağını, isterse programı erteleyebileceğimizi teklif ettiysem de, o sözleştiğimiz tarihlerde ısrar etti. Eh, benden de günah gitti.

Şimdi burada uzun uzun pehlivan tefrikası gibi yazmayayım, yelkenli teknede çıkıp da üç, beş günde ne yapıyorsam Mustafa Türker de hepsini yaptı, deneyimledi. Tabii bunları yapabilmek için temel bilgileri aldı, ne nasıl yapılır öğrendi.  İtiraf edeyim ki ben bu kadar hızlı öğrenen ve tatbik eden adam çok az gördüm. Neden ve nasılını kendisi isterse burada yazar.

Teknenin kapalı her kapağını, her deliğini açtık, tüm motor, dümen, yakıt, elektrik, tatlı su, pis su sistemlerini gördü.  Pompaları, filtreleri, vanaları, depoları, aküleri, vs her şeyi uzun uzun konuştuk.  Zaten daha önceden internetten hazır bilgi ile geldiğini gördüm.  Volvo Penta'nın hemen her yerini ezbere saydı.  Yelken yapmadan önce ona yelken aerodinamiğini kısaca ve olanca basitliği ile anlattım.  Beş saate yakın orsa yelken seyrinde dümen tuttu, arabaların yerini değiştirdikçe yelkenlerin nasıl form değiştirdiklerini bizzat tecrübe etti, yelken açtı, kapattı, tekne rüzgar üstüne kaçarken onu rotada tutmayı tecrübe etti vs.  Demiri kastanyoleti gevşeterek attı, kıçtan kara olurken gerdirmeyi gördü.  Temel düğümleri öğrendi, kıçtan kara olurken önden demiri bırakıp, arkadan suya atlayıp rüzgar üstüne bağlanma heyecanını yaşadı.  Teknenin tornistanda kıçının bir tarafa atmasını tecrübe etti, buna nasıl önlem alabileceğini keşfetti. Haritaları çalıştı, sanki gece seyri yapıyormuş gibi gündüz seyir simülasyonu yaptı.  Teknede yaşamın temel işlerinin hepsini yaşadı. Yemek yaptı, bulaşık yıkadı, suyu idareli kullanmayı gördü, banyo yaptı, gece tekne alargada kayıyor mu diye bir kaç defa uyanıp bakmış bile :) Bu arada Gökova'da Okluk, Fener, Yedi Adalar ve Bördübet Çatı koylarını gezdik, kısa da olsa bir orman yürüyüşü yaptık, sabah yalı çapkını kuşlarını seyrettik, elimiz boş dönsek de balığa çıktık.

Neyse, uzatmayayım dedim, uzun zamandan beri ilk defa kendi teknemde misafir gibi oldum.  Pek keyifli idi.  Umarım Mustafa Türker tez zamanda yelkenli teknesine kavuşur, mavi dünyaya bir kardeşimiz daha atılır.

Seneye yine aynı tarihlerde Allah'tan bir mani olmazsa tekrar edeceğim bu projeyi.  Elimizden bu geliyor... şimdilik.

Selametle
  • IP logged
BALIM SY

• *
    • Son Denk Kayıkçısı

Seneye yine aynı tarihlerde Allah'tan bir mani olmazsa tekrar edeceğim bu projeyi.  Elimizden bu geliyor... şimdilik.

Selametle

Tebrik ederim, harika bir projeydi, gerçekleştirmenize çok sevindim, emeğinize sağlık.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
Elinize emeğinize sağlık Murat Reisim, yelkeni olabilecek en doğru insandan öğrenmek ne büyük şanstır. Gıpta ettim valla  :)xx  :)xx
  • IP logged
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier

• *
  • Donatan Temsilcileri
Ben de can-ı gönülden tebrik ederim..

Mustafa arkadaşın çok şanslı olduğunu düşünüyorum, sizin gibi usta bir denizcinin rahle-i tedrisatından geçmiş olmak çok şey..

Selamlar..
  • IP logged

• *
Canı gönülden kocaman tebriklerimi kabul ediniz.
  • IP logged
Saygı, Sevgi ve Selametle. Netsel Marina - Marmaris Dimple Y/Y

• *
  • Donatan Temsilcileri
Yürekten kutluyorum.
  • IP logged

Yukarı git