Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Serpinti Körüğündeki Plastikten Bıktım

• *
Serpinti Körüğündeki Plastikten Bıktım
OP: 18 Nisan 2019, 22:16:40
 Şu serpinti körüğündeki şeffaf plastik hep canımı sıkmıştı. Aşağı indirmek isterim hemen kulaklarımda;
 - Katlanırsa matlaşır.
Tekneyi yıkarım;
- Islak kalmamalı, suyu emince şeffaflığını yitirir.
 - Seyir sonrası tatlı su ile yumuşak bir bez ile mutlaka silinmeli yoksa buzlu cam gibi olur.
 Tentecilere tekne için değil kamyonete veya bahçeye lazım da diyemiyorsun. Adam gelip
tekneden ölçü alıyor ve seni doğal olarak cüzdanı dolu birisi olarak kabul ediyor.
  İki yıl önce, babamın sayacı olması, benimde yanında uzun yıllar çalışmış olmamın verdiği 
 cesaretle kararımı verdim. Şeffaf malzemeyi satın alıp kendim dikebilirdim.
 Bunun için ilk iş Unkapanı manifaturacılar çarşısına gidip malzemeyi aramak oldu. Üst katta bu
tür malzemeler satan dükkanı buldum ve isteğimi anlattım. Adam bir sinirli bir gergin, bu arada
telefon geldi. Konuştuğu kişiye de;
 -Kısa kes, çok işim var, beni meşgul etme edasında kısa cevaplar vererek konuşmayı bitirdi.
 Sıra bana geldi tekrar. İki çeşit gösterdi,  birisi 0,60 mm. diğeri 0.40 mm. hangisini alsam diye
düşündüm çünkü bende olanı ölçmemiştim. Daha çok  0.60 mm. alıyorlar dedi.
Metresi kaç lira diye sordum
 -60 lira dedi.
-Daha kalitelisi var mı ?
-Yok ama bu en iyisi. Çay bahçeleri, lokantalar hep bundan kullanıyorlar.
bu arada sıkılmış olacak ki ruloların bulunduğu yerden masasına geçip oturdu, kalemi eline aldı
önündeki deftere bir şeyler yazmaya başladı.
 Ben de biraz düşündükten sonra yanına gidip 3 m. almak istediğimi söyledim.
 Yan tarafta sessizce ve saygı ile bekleyen elemanına
-Oğlum oradan 3 metre kes diye seslendi.
 Tetikte durumu izleyen delikanlı hızla ruloyu yere yatırdı ve metre ile ölçüsünü alıp makasla
düzgünce kesti.
 Masada bir şeyler yazmakta olan sinirli adama
-80 cm boyunda 3 tane beyaz fermuar rica ediyorum.
-80 cm olmaz 1 metre lik var.
Ben de tahtada soruyu cevaplayamamış bir öğrenci gibi
 -Peki  bir metrelik olandan verin dedim.
 Konuştuklarımızı dikkatle dinleyen yardımcı delikanlı hızlı adımlarla arka tarafta ki raflardan
fermuarları getirdi.
  • IP logged

• *
 Teknedeki serpinti körüğünü söküp iskeleye yatırdım. Eskisinden keçe kalemle markalayarak
şeklini çıkararak kestim. Dikiş makinesi ile kestiğim parçaları diktim. Fermuarları da yerli
yerine oturtup çift dikiş yaptım.Tabii ki bu yaptıklarım iki gün sürdü.
 Körüğü yerine taktığımda içimde bir iş görmenin saadetini yaşıyordum.
Oh dedim kendi kendime, ne güzel önümü tertemiz görebiliyorum, üstelik ucuza mal ettim,
hem de ben yaptım ben.
  • IP logged

• *
hem de ben yaptım ben.

İşte bunun keyfine paha biçilmez. Eline sağlık, güle güle kullan... :)
  • IP logged
Köstekçi ---bu son fasıldır ey ömrüm, artık denizde geç---

• *
  • Donatan Temsilcileri
Cevat  Reisim,

Elinize sağlık. Bu tarz işler bana göre kolay gibi görünen zor işlerdir. Hem ölçüyü iyi almak gerekiyor hem de uygulamayı doğru yapmak. Sizin çalışma disiplininizi ve el melekenizi bildiğim için en iyi şekilde yaptığınıza eminim. Süreci de çok güzel öykülemişsiniz. 

Serpinti körüğündeki plastik, güneşten de çok etkileniyor. Bu durumda 0,40 ve 0,60mm arasında güneş ışığına dayanıklılık farkı olabilir.  Ben geçen sene plastikleri değiştirdim. Emin değilim ama bizimki muhtemelen 0,40mm. Ustaya brandadan güneş koruyucusu yapmasını da rica ettim. Sezon öncesi çok yoğun olduğu için bir ara yaparız diye öteledi. Ben de çok ısrar etmeyince ve tatil için tekneyi götürünce yaptıramadık. Döndükten sonra da ihmal ettim. Belki bir güneş koruyucusu da dikerseniz ömrünü uzatabilirsiniz. 

Bu vesileyle sizin de bir zanaatkar çocuğu olduğunuzu öğrenmiş oldum. Sayacılık yeni neslin bilmediği bir meslek oldu. Benim babam da terzilikten emekli. Sipariş usulü takım elbise dikerdi. Çok istememe rağmen kendince eğitim ve öğrenimime engel olmasın diye düşündüğü için bana terziliği öğretmemiştir. Ben ondan gözlemlediğim kadarıyla ufak tefek dikişler yapabilirim. Yine de branda ve dikiş işleri beni aşar.  :)

Hayırlı olsun. Tekrar elinize sağlık.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 19 Nisan 2019, 10:52:18 Gönderen: Mücahit Karabaş »

• *
 Sağ olasın Mücahit'ciğim. Beyazıt bakırcılar çarşısında ki dükkana çok giderdim.
Babam eğitim görmemi isterdi ve bana iki seçenek sunmuştu.
 Ya sayacılık
  ya da arzu ettiğim dalda eğitim.
ikinciyi seçtim.
  • IP logged

• *
  Elbette bir takım yerlerde potluk yaptı. Dedim ya babam sayacı idi, dikiş öncesi bazı yerlerde kıvırma yapıyordu. Yamuk kıvırmayı babama gösterirdim
- Olur olur, koşarken bu görünmez diye söylerdi.
 Biz de 6 mil ile giderken bu potluk göze çarpmazdı.
  Her şeyin sonu vardır da bu plastikler daha üçüncü sezona girerken matlaştı. Eh bu kadar masraf, özen göstermeleri boşa gitmişti. Yine aynı sahneleri yaşamak istemiyordum. Kararımı verdim ve bu yaz Karadeniz gezisinde birlikte olduğumuz, Belgrad'dan arkadaşım PETAR'ın yaptığı düzeneği ben de yapmalıydım.Bu kalıcı bir çözüm olacaktı.
 Önce çizimlerle planlamaların ardından malzeme ihtiyaç tespiti ve satın alma. 6 metre iki boy, Polisajlı, 316 kalite, 2x20x30 kutu profil malzemeyi aldım. 6 metreyi benim binek arabam olmayacağı için öyle bir yerden kesmeliydim ki fire vermesin sonradan 20 santim ihtiyacım olsa dahi boy malzeme satın almak zorundayım arabay girebilecek şekilde dört parçaya böldürdum.
  Bu işi yapmamda en fazla emeği geçen Ali Ünalan kardeşim yardımcı oldu. Daha altı ay önce bu düşüncemden söz ettiğimde, elektrot kaynak makinesi ihtiyacım olduğunu söyledim.
  -Satın almama gerek yok Cevat abi ben de var, sana verebilirim dedi. Sağ olsun.
Ölçülerine göre kestiğim  parçaları, tabana civatalar ile tutturdum ve puntaladım. Önce alt tarafındakileri yaptım. Sonra dikmeleri ardından üst parçaları birleştirdim. 15cm. boyunda bir
parça arttı, onuda denize düşürdüm. Olsun, belki bir deniz canlısına yuva olur.
 Bazı boşlukların TİG kaynağı ile doldurulması ve Polisaj işleri içinde kaynakça götürdüm. Kaynakçı Selim uzun eğri burunlu olmasa da konuşmayı şehvetle seven, meraklı, soran, işini bilen Rize'li bir kardeşimizdi. Pazarlık ederek fiyatta anlaştık. Pazartesi günü bitireceğini söyledi ancak sözünü tutamadı, çünkü seçimler için memleketi Rize’ye gitmiş. Muhtar adayı bir akrabasını kıramamış. Millet muhtar seçilecek diye benim işim aksadı iyi mi.
2,90 metre genişliğindeki yapıyı arabanın tavanında yanlamasına koydum 15 santim dışarı taştı. Sabah erken olduğu için götürürken getirirken de trafik polisine rastlamadan marinaya geldim.
 Yerine koydum, bağlama vidaları  cuk diye oturdu.
Uzo yudumlamayı hak etmiştim.

• IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Hem de iyisinden bur Uzo' yu hakketmişsiniz
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *

Sıra camlarda.
  • IP logged

• *
 Ahmet Kabaalioğlu'nu aradım, durumu anlattım;
- Tamam Cevat abi sana gereken kadar cam aldım, ölçüleri getir keselim.
Yolda giderken Ali  telefon etti
- Cevat abi, o camları ölçüsünde elle kesmek kolay değil. Sen o camları al bana gel, otokette
çizelim ''Su Jeti'' ile güzelce kestirelim.
-Peki ben Ahmet'e söyleyeyim diye cevap verdim.
 Topkapı'da ki dükkana ulaştıktan kısa süre sonra elinde poğaçalarla Ahmet'de çıkageldi.
 Hal hatır, çay, poğaça derken Ali'nin su jeti önerisini anlattım.
 - Böyle bir imkan varsa çok iyi olur. Ben ölçülere yakın arabana sığacak gibi keseyim öyle git.
 Ali sayesinde, bu işi yaparken olabilecek en doğru kararı vermiş olduk.

Taslak resimleri de alıp Ali'nin dükkanına gitmek üzere Ümraniye'nin yolunu tuttum.
  • IP logged

• *

• IP logged

• *
Masal'a da Bu serpinti körüğünden yapalım.
Geçen gün Cemalettin'in yazısını okurken ben de senin gibi Ahmet Erhan'ın şiirini düşündüm.
Çağdaş Türkü, Tolga Çandar.  Nerde o eski müzikler diyesi geliyor insanın.
Bir de '' Satılık Hayat '' var  Ahmet Erhan'ın.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
2 sene önce küçük bir servet ödediğim serpinti körüğüm ömrünü tamamladığında yapalım abi.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Cevat Abi Harika iş çıkartıyorsunuz, tebrik ederim.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
 Sağ ol Ahmet, sora sora Bağdat'ı buldum.
Sen de güzel tekneni limanına getirmişsin. Hayırlı olsun.
  • IP logged

Yukarı git