Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: İLK YARDIM EĞİTİMİ VE SERTİFİKALANDIRILMASI

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Motosiklet tutkumdan dolayı uzun süredir bir motosiklet forumuna üyeydim. Bir süredir büyük motoru ve uzun seyahatleri bıraktığım için çok aktif olamıyorum. Orada yaptığımız etkinliklerde  asfalttan çıkılıp arazilerde ve zorlu yerlerde yolculuklar yapılırdı. Bu yüzden yaralanma ihtimali çok yüksekti. Seyahatler üç ve dört kişilik gruplar halinde yapıldığı için olası zor durumlarda kalınacağı ihtimali düşünülerek, bu üç dört kişilik gruptan mutlaka bir kişi ilk yardım eğitimi almış olmalı diye kararlaştırılmıştı.
İşte bu nedenle bir eğitim kurumuyla görüşülmüş ve gruplar halinde eğitim almıştık.Ardından il sağlık müdürlüğünün açtığı sınava girmiş sertifikalarımızı da almıştık. Bu sertifikanın süresi üç yıl olarak düzenleniyor üç yılda bir bilgi tazeleme maksadıyla tekrar eğitim alıyorsunuz ama sınav yok  minik bir hatırlatma eğitimi sadece.
Grup halinde gidilince size özel eğitim tertipliyorlar. Biz tam gün boyunca  bir hafta sonu teorik eğitim ve bir hafta sonu pratik eğitim (bize özel arazide) almıştık.

Ben çok faydasını gördüm. Eğer düşünen olursa böyle bir eğitim grubu oluşturabilir ve denizde başımıza gelecekler için az da olsa tebdir almış olabiliriz. Örneğin ben eşimin de ilk yardım eğitimi almış olmasını isterim.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • KUTUP YILDIZI
Kesinlikle iyi olur Ahmet.
Ancak ehliyet kurslarında hoca olarak çalıştım bir çok kişiye ehliyet verdim,
ama kocadan hoca olmaz deyiminin ağa babasıyım ben.

Aynı mantıkla kaza anında eşlerin çok sakin olabileceğini sanmıyorum.
Profesyonel olan hanımları ya da basit yaralanmalara müdahale edilmesini kastetmiyorum.
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Abi böyle bir eğitimi alan kişi bir nebze de olsa soğukkanlı olup doğru manevra yapabiliyor. En azından 112 yi arayabiliyor yada birine aratabiliyor.
  • IP logged

• *
  • Kon Tiki
Merhaba,

Eğer bu tip bir eğitime öncülük ederseniz katılmak isterim. Organizasyonda desteğe ihtiyacınız olursa da elimden geleni yaparım.

Selamlar,

• IP logged

• *
    • instagram
Eşim iş yerinde düzenli olarak alıyor, ben de izcilik yaptığım zamanlarda ilk eğitmimi almıştım, daha sonra iş yerinde de kısa bir iki tur eğitim aldım ancak ne kadar eğitim alınmış olunursa olunsun düzenli aralıklarla eğitimin güncellenmesi şart. ..
  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
    • KUTUP YILDIZI
Eşim iş yerinde düzenli olarak alıyor, ben de izcilik yaptığım zamanlarda ilk eğitmimi almıştım, daha sonra iş yerinde de kısa bir iki tur eğitim aldım ancak ne kadar eğitim alınmış olunursa olunsun düzenli aralıklarla eğitimin güncellenmesi şart. ..

Unutmamak ve pratiği geliştirmek için tekrarlanması gerek diyorsan, doğru.
Ama genel olarak Ademoğlunun son güncellemesi 3-5 bin yıl önce yapıldığından,
yeni güncellemeye yer varmı bilemedim.
Hani yüzmeyi öğrendikten sonra on sene suya girmesen gene yüzebilirsin durumu. ;D
  • IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
    • instagram
Unutmamak ve pratiği geliştirmek için tekrarlanması gerek diyorsan, doğru.
Ama genel olarak Ademoğlunun son güncellemesi 3-5 bin yıl önce yapıldığından,
yeni güncellemeye yer varmı bilemedim.
Hani yüzmeyi öğrendikten sonra on sene suya girmesen gene yüzebilirsin durumu. ;D

Efenim tabii ki, unutmamak ve pratiği geliştirmek açısından. Pratik geliştikçe yanınızdakinin eşiniz ya da başka bir sevdiğiniz olması sizi gerekli tedbirleri almak yönünde daha az alıkoyacaktır.

Bir de, madem konu ademoğlundan açıldı o vakit şunu belirtmek gerek. Ademoğlunun son güncellemelerinin çoğu malum donanımsal değil de yazılımsal, yani en azından yazılıma göre çok daha yavaş ilerliyor. Homo sapiens sapiens olalı beri sürekli yeni güncellemelere maruz kalıyoruz. İlk yardım eğitimleri için de bu durum söz konusu. Mesela ekstrem bir durum olan kalp masajı konusunda tartışmalar şiddetli şekilde devam ediyor. Tabii ki dediğiniz gibi işin temelleri, prensiplerini bilmek çok önemli ancak ademoğlu kendini daha iyi tanıdıkça uygulamalar da değişiyor ve gelişiyor.

Öğrenmekle kalmayalım, güncel de kalalım demek istiyorum...

• IP logged
Akdenizli, Balıkçı

• *
  • Donatan Temsilcileri
Çok güzel bir fikir. Böyle bir eğitime Ece’yi ve Beni de yazabilirseniz memnun oluruz.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
O zaman bir liste yapalım bende araştırmaya başlayayım.
  • IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
Ben Emergency First Response yani acil yardım eğitmeniyim. Bayağı da uzun bir zamandır. Yine de en az verdiğim eğitim herhalde budur.
Olumsuz anlamda olmamak koşuluyla bir kaç noktanın altını çizmek isterim. Alın ya da almayın değil, bunların da farkında olun anlamında.
Öncelikle vicdani açıdan ağır bir yük altına girme ihtimaliniz olacak her daim. Acil bir duruma müdahale ederseniz başarısızlık durumunda, görüp de etmezseniz vicdani açıdan.
İkinci olarak, hukuki açıdan son derece ciddi sorunlara gebe olduğunun farkında olmanız gerek. Türkiye'de sadece bakanlığın kabul ettiği sisten hukuken kabul görüyor. Ama daha da önemlisi başarısız sonuçlanan bir acil durum uygulaması sonrası sertifikanız geçerli bir sertifika dahi olsa kazazedenin yakınları ve hukuk yakanıza yapışacaktır.
Özellikle yurtdışı istatistikler sertifikalı kişilerin %75-80 oranında sadece yakınlarına müdahale edebilmek adına bu eğitimleri aldığı yönünde.
Kısaca toparlarsam, mutlaka bu donanıma sahip olunmalı ama bahsettiğim özellikle hukuki ve vicdani olguların farkında olunarak hareket edilmeli. Örneğin CPR gerçekten zor bir karardır. O noktada daha kötü bir senaryo yoktur. Kazazede zaten ölmüştür. Yapacağınız müdahale kazaedeye daha fazla zarar veremeyeceği gibi hayatını kurtatabilme ihtimali de vardır. Diğer taraftan kazazede geri döndürülemezse hayal bile edemeyeceğiniz bir sürecin içinde bulabilirsiniz kendinizi.
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *

...hukuki açıdan son derece ciddi sorunlara gebe olduğunun farkında olmanız gerek.
mutlaka bu donanıma sahip olunmalı ama bahsettiğim özellikle hukuki ve vicdani olguların farkında olunarak hareket edilmeli. Örneğin CPR gerçekten zor bir karardır. O noktada daha kötü bir senaryo yoktur. Kazazede zaten ölmüştür. Yapacağınız müdahale kazaedeye daha fazla zarar veremeyeceği gibi hayatını kurtatabilme ihtimali de vardır. Diğer taraftan kazazede geri döndürülemezse hayal bile edemeyeceğiniz bir sürecin içinde bulabilirsiniz kendinizi.

İşte bu nedenlerle, 2008'de süresi biten sertifikamı yenilemedim bu güne kadar. Ne kadar doğru? Tartışılır.
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
Evet vicdani bir sıkıntı olabilir, ama tıp çalışanı değilseniz müdahale mecburiyetiniz yok. Çoğunluk kendi ailesi  ve yakınları için bu eğitimi alıyor. Eğitimi almak yada sertifika yenilemek isteyenler sayfada belirtirlerse 10-15 kişi olursak özel bir sınıf açabiliyorlarmış.Tanıdığım bir kurum yok, biraz araştırayım, bu konuda çevresi olanlar yada tanıdığı olanlar da tanıdığı kurumlarla  irtibata geçerlerse belki ortaya bir çalışma çıkartabiliriz. Şimdilik listemiz;

Melih Keskin
Mücahit Karabaş
Ece Karabaş
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
Evet vicdani bir sıkıntı olabilir, ama tıp çalışanı değilseniz müdahale mecburiyetiniz yok. Çoğunluk kendi ailesi  ve yakınları için bu eğitimi alıyor. Eğitimi almak yada sertifika yenilemek isteyenler sayfada belirtirlerse 10-15 kişi olursak özel bir sınıf açabiliyorlarmış.Tanıdığım bir kurum yok, biraz araştırayım, bu konuda çevresi olanlar yada tanıdığı olanlar da tanıdığı kurumlarla  irtibata geçerlerse belki ortaya bir çalışma çıkartabiliriz. Şimdilik listemiz;

Melih Keskin
Mücahit Karabaş
Ece Karabaş

Tarih uygun olursa,
ben de.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi

Evet vicdani bir sıkıntı olabilir, ama tıp çalışanı değilseniz müdahale mecburiyetiniz yok.

Bir ilginç olay daha paylaşayım. Moda'da kafem vardı bir zamanlar. Bir akşam dışarıdan geldim, kapının önünde bir kalabalık. Yerde yaşlı bir kadıncağız, başucunda genç bir hatun. İnsanlar vir şeyler zırvalıyor. Genç hatuna sordum direkt, ne oluyor diye. '2 dakika önce ex oldu' dedi. Sen necisin dedim, hemşireyim dedi. Yardım çağırdın mı dedim, evet dedi. O sırada hüngür hüngür ağlayan yaşlıca bir adamcağıza takıldı gözüm. Bir yandan da hemşireye neden suni solunum ve kalp masajı yapmadığını sordum, cevabı ibretlikti: 'Yapamam, mesleğimden olurum.'
Tam o sırada eski eşim geldi, gözgöze geldik, 'sen cpr yap, ben suni teneffüs' dedim. Yanılmıyorsam bir ya da iki dakika içinde kadıncağız döndü ve ambulans da geldi. Daha sonra yaşlı amcadan öğrendik ki sadece bir hafta daha yaşayabilmiş. Büyük olasılıkla geç müdahale edilmesinin de etkisi vardı.
Hemşireye 'siktir git buradan' dediğimi hatırlıyorum ki sonradan çok pişman olmuştum.
Hayat tuhaf, herkes kendince haklı...
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
  • Arayanlar bulamaz , bulanlar arayanlardır
Hemşire mesleğinden oluyorsa biz de hapislik oluruz o zaman???
Ben de zamanında sertifika almıştım. Ama insan 1 ayda unutuyor onemli parametreleri.
Mesela deniz hayvanı sokmasındamı soğuk yoksa kara hayvanı sokmasında sıcak müdahale yoksa tersimi?
kalp masajında kaç bası kaç nefes toplam kaç tur???? (Simdi baktım 30 bası 2 nefes 5 tur)
Hatta bir not olustudum cep telefonumda ayda bir okuyordum. Ama sonra ogrendim ki bizim sertifikalar 2-3 senede bir yenilenmeli imis. Sinav filan ugrasamam bi daha dedim.  Zaten pratiğinde ayda bir 2 ayda bir tatbikatının yapılması lazım. Yani bu sorumluluk beni asiyor...
Haa coluk cocuk esime bisey olursa kesikde temiz bezle bası yada en son turnike yaparım arada gevsetirim (Bak simdi onu da unuttum kac dakkada bir gevseetecektik turnikeyi...) kirik olursa desteklerim. Allah korusun kalbi durmussa biseyler yapmaya calisirim ama baskasina bisey olmus bir vaka ile karsilastirmasin Allah beni... Cok zor...
  • IP logged
I need your clothes your boots and your motocycle

Yukarı git