Evet vicdani bir sıkıntı olabilir, ama tıp çalışanı değilseniz müdahale mecburiyetiniz yok.
Bir ilginç olay daha paylaşayım. Moda'da kafem vardı bir zamanlar. Bir akşam dışarıdan geldim, kapının önünde bir kalabalık. Yerde yaşlı bir kadıncağız, başucunda genç bir hatun. İnsanlar vir şeyler zırvalıyor. Genç hatuna sordum direkt, ne oluyor diye. '2 dakika önce ex oldu' dedi. Sen necisin dedim, hemşireyim dedi. Yardım çağırdın mı dedim, evet dedi. O sırada hüngür hüngür ağlayan yaşlıca bir adamcağıza takıldı gözüm. Bir yandan da hemşireye neden suni solunum ve kalp masajı yapmadığını sordum, cevabı ibretlikti: 'Yapamam, mesleğimden olurum.'
Tam o sırada eski eşim geldi, gözgöze geldik, 'sen cpr yap, ben suni teneffüs' dedim. Yanılmıyorsam bir ya da iki dakika içinde kadıncağız döndü ve ambulans da geldi. Daha sonra yaşlı amcadan öğrendik ki sadece bir hafta daha yaşayabilmiş. Büyük olasılıkla geç müdahale edilmesinin de etkisi vardı.
Hemşireye 'siktir git buradan' dediğimi hatırlıyorum ki sonradan çok pişman olmuştum.
Hayat tuhaf, herkes kendince haklı...
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be... Whom the sea has taken Never shall be free."