TAKAYI KORSAN GEMİSİNE ÇEVİRME
Bir fotoğraf gördüm internette. Eski bir takanın kıç tarafı, ahşap malzeme kullanılarak, eski zamanların korsan gemilerine benzetilmiş. Bunu yapmalarının sebebi, sahilde bir yere çekerek, lokanta, bar türü bir işte kullanmaktır muhtemelen. Zaman, teknoloji, yeni yapım ürünleri bazı meslekleri yok etti veya önemini azalttı. Bunlardan birisi de ahşap tekne yapım işidir sanırım. Senelerin ustaları, fiber, sac teknelerin piyasayı ele geçirmesinden sonra iş yerlerini kapatıp kahvelere düştü.
Bu kaçınılmaz bir şey.
Bu fotoğrafları gördüğüm an, burada bir öykü olduğunu hissettim. Birkaç gündür kurguladığım karakterlerle bir şeyler yazdım. Bir yere geldim ki, teknik bazı ayrıntıalar bilirsem, yazdığım daha gerçekçi olacaktı. Şöyle ki;
_Bir takanın kıç tarafını bir korsan gemisine dönüştürmek için ne gibi ağaç, tahta, kereste gerekir?
_Bunun iş aşamaları nedir? Yanları delinip kalın mertekler mi dikilir? Araları 5-10’larla desteklenir, tahta çakılır. Gibi şeyler.
_Bu iş uzun sürer mi?
_Bir usta tek başına yapabilir mi?
_Kaba olarak nasıl bir teknik yapı kurulması gerektiği, bunun işlem aşamaları konusunda bana fikir verebilecek Resiler vardır sanırım?
Fotoğraf yükleyemiyorum. Becerim yok bu konuda. Ama google'de "fehmi baba teknesi" adıyla görsel arama yaparsanız, sözünü ettiğim ucubeliğe örnek resimler göreceksiniz.
Teşekkür ederim.