Eğer dalga kaldırmayan bir yerde bağlı ise, ki marinaların çoğu böyle, esneticiler genelde ihmal ediliyor.
Yaylar eğer standart üretim yaylarsa sert dalgada kopabiliyorlar. Bu yüzden daha büyük yay alındığında esnemesi az oluyor.
Ucuz paslanmaz yaylar gerçekten çok çabuk harap oluyorlar.
Bu iş için kaliteli paslanmaz olan yaylar var ama ben hiç kullanmadım.
Kalıcı kışlık rıhtıma kıçtankara olduğumuz durumda yay kullanıyorum.
Yayın patlamasına engel olmak için ön-arka bağlantılarına bir zincir veya kalın halat ile emniyet alıyorum.
Bu halatın uzunluğunu yayın maksimum sıkışma noktasından daha kısa tutuyorum. Bu sayede yayın patlama uzunluğuna erişmesine engel oluyorum.
Boğazdaki standart bağlanma yöntemi budur.
Scooter lastikleri gerçekten çok dayanıklı. Kopan scooter lastiği hiç görmedim.
Ama bağlantı kısmı önemli, koltuk halatından daha kalın bir halat veya zincir ile düzgün bağlamak lazım.
İzbarço kesinlikle kullanmamak lazım.
Biz üstünde çoklu delik olan dikdörtgen kauçukları kullanıyoruz.
Bunları kalıcı bağlantılarda değil ama kısa süreli bağlandığımız iskele ve rıhtımlarda eğer solugan varsa kullanıyoruz.
Bu esneticili halatların sahile doblin yapılmadan verilmesi çok önemli.
Birçok yerde esnetici olmasına rağmen sahile doblin olarak verilmiş halatın, sahil bağlantı noktasından çok kısa süre içerisinde aşınıp koptuğuna şahit olduk.
Eğer solugan varsa sahil tarafını esnetmek gerektiği gibi tonoz bağlantısını da esnetmek gerekiyor.
Bunun için standart yöntem ağır şamandıra.
Şamandıra suyun içine en az yarısı gömülecek gibi boşu alındığında tonoz halatını süspanse etmiş oluyor.
İster tonoz ister sahil bağlantı halatlarında bir diğer önemli husus bağlantıya halatın nasıl iştiraklendiği.
Bunun için de standart olması gereken yöntem kasa dikişi ve radansa.
Eğer bu yapılamıyorsa aşınmaya engel olması için biz yangın hortumu kullanıyoruz.
Zaten yerde sürüklenmek için dizayn edilmiş polyester dış kılıfı sayeseinde şimdiye kadar kullandığımız en dayanıklı malzeme olduğunu gözlemledik.
Aşınacak yerlerde tel veya zincir bazen de polyester perlon halatların korunması açısından çok anlamlı.
Tekneyi sahilden açmak kadar önemli teknelerin arasını da açmak gerekiyor.
Birbirine yapışık düzende Marmaris'te yaşanan gibi bir olay ya da solugan durumunda vardavela, teller ve gövde hasarları çok sık karşılaştığımız durumlar.
Solugan ve svellerde sallantıya engel olmak için biz meksika şapkası tabir ettiğimiz Davis-Rocker deniz demirlerini kullanıyoruz.
Bunların benzer fonksiyonda olanlarını ahşaptan imal etmek de mümkün.
Yeterli sayıda bordadan hele de özellikle bumba ve gönderi kemere hizasında açıp daha geniş bir noktadan sallandırdığımızda çok efektif olduklarını gözlemledik.
Halatları çabuk aşınıyor, uygun halat seçimi önemli.