Daha önce yazılmış mıdır bilmiyorum da geçen bu video denk geldi. Muhtemelen gezegendeki en hızlı tek gövdeli yelkenli bu tekne: Comanche
2016 yılında Atlantik'i en hızlı geçiş rekorunu kırmışlar. 2880 millik mesafeyi 5 gün 14 saat 21 dakikada bitirmişler. Yani ortalama hız 21,44 knot !!!
Teknenin boyu 100 feet (30,46 metre), en 7,85 m, direk 45 metre, salma 6,67 metre imiş!
Bu boydaki bir teknenin gövde hızını hesaplayınca 13,4 knot veriyor. Nasıl oluyor da 21,44 ortalama ile gidiyor diye soracak olursak deplasman kavramıyla bir alakası yok elbette ki teknenin gidişinin. Sürat teknesi gibi planing modunda gidiyor sürekli. 40'lara kadar ulaşabiliyormuş hızı. (Bu arada planing'in güzel bir fiziksel tanımına denk geldim, hidrodinamik kaldırma kuvveti hidrostatik kaldırma kuvvetine (Archimedes) baskın geldiği duruma deniyormuş.)
8'er kişilik 2 vardiya halinde yapmışlar bu seyri. Video bu seyir hakkında, çok keyif aldım izlerken. (İşin yelken, yarış adrenalin kısmı sanki daha bir cezbediyor beni gezmeye nazaran, bilemiyorum.
)
Bana ilginç gelen bir diğer şey de tekne o kadar sürratli ki mesela 20 esen bir havada rüzgarı geniş apazdan bile alsanız bağıl rüzgar dar apaz-orsadan gibi geliyor, videoların hemen hemen hepsinde yelkenler kasılı, tekne yatık bu sebepten dolayı. Bir de yelken planında ana yelken harici 3 tane önyelkeni var. Seyir rotası da özel çalışılmış, yaklaşan bir fırtınanın önünde kaçarak gitmişler sürekli, onun da detaylarından bahsediyor navigatör videoda.
Tekne hakkında detaylı teknik bilgi, çizim de şu sitede bulunabilir:
http://sailingtrivia.ravenyachts.fr/2014/10/comanche-2014.html
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier