Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Seyir kumanya hazırlığı pratik öneriler

  • *
  • İleti: 117
Seyir kumanya hazırlığı pratik öneriler
OP: 07 Kasım 2018, 14:01:53
Seyirde özellikle kadın reis ve reis yardımcılarında en büyük dert "tatile mi geldim hizmete mi?" sorusu.. Tabii erkeklere de biraz görev düşüyor bu konuda. Ama ister karakafa seyir olsun ister ailecek, önceden iyi planlama yapmak, bir takım basit hazırlıklar yapmak çok işe yarıyor. Bir kaç örnekle ben başlayayım, devamı sizden gelsin..

Önceden hazırlanacak yiyecekler. Başlangıöta zul geliyor hazırlamak ama koya yanaşıp rakı yanına şipşak yemek hazırladığında "iyi ki yapmışım" diyorsun..
  • Tereyağı, ince kıyım soğan, sarımsak, domates ile hazırlanacak sosu kücük buzdolabı poşetlerinde birer porsiyon hazırlayıp derin dondurucuya yolla. Sonra hızlı makarnanın üstüne boca edip iki karıştrıdn mı al sana domates soslu makarna 3 dakikada.
    Makarnayı az haşlayıp yine porsiyon porsiyon buzdolabı poşetinde derin donrucuya at. Sonra çıkarıp 1 çay bardağı suda syu emene kadar haşla yukarıdaki sosla hazırla.
    İki dakikada hazırlanacak mini köfteleri önceden kızart, porsiyonalrla yine derin dondurucuya. Sonra hızlıca ıstıp yanına salata ve makarnayla koy sofraya 5 dakkada sofra hazır.
    Hazır zeytinyağlılardan 5-6 çeşit alıp sert plastik kutuda buzdolabında dursun. Öğlen rakısına bire bir ilaç.
    Bir tencere zeytinyağlı barbunyayı porsiyonalrla sert plastik kaba aktar diz buz dolabına. Bir de hızlı cacık yaptın mı yanına, mütevazı çilingir hazır.

Konserve tavsiyesi :
Konserve sevmem ama Tat domatesli ve sade uskumru fileto hem lezzetli hem şipşak.. Yurt konservenin de fasulye ve barbunya konservesi muhteşem.

Hızlı Yemek / Atıştırmalık

*Her tür Ege otunu (Şevketi Bostan, Turp otu, arap saçı, hardal otu, kaz ayağı vs vs) 5-8 sakika kaynar tuzlu suda kaynatın. Soğuyunca limon/zeytinyağı/sarımsak sosuyla zenginleştirin. Hepsi de has meze olur. Restoranlarda da öyle yapıyorlar zaten.
*Rendelenmiş kabağı suyunu elle sıktıktan sonra zeytinyağında azcık kavrun. Çok zeytinyağına gerek yok. Sert yoğurda sarımsak ezip atın dere otun yolun, bir güzel karıştırın.
 (Biraz ceviz de atılabilri içine). Yukarıdaki ot mezelerle beraber 7 dakikayı geçerse kendinize kızın.
*Aynı tarifi havuçla da deneyin. O da süper olur.
*Kabağı soyun, diklemesine dörde bölün. Diriliği kaybolmayacak kadar haşlayın. Limon, zeytinyağı, sarımsak, dere otu serpiştirin. Nefis. 5 dakikayı geçmez.
*Süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak ile güzel beyaz peyniri güzelce karıştırın. Sonra tavada zeytinyağında kırılmış ceviz ve kuru naneyi bir güzel çevirin. Hepsini karıştırın. Alın size en hasındna haydari. Üstüne ince kıyuım maydanoz ve veya dere otu da eklerseniz iyi olur. 3 dakka sürmez bak.
*Patlıcanı (mümkünse şiko patlıcan) 2-3 yeridnen delip ocakta çevire çevire közleyin. Üşenmeyin bir kaç dakikada pişer. İçi kendi syunda pişecğeinden fazla delik olmasın. Sıfır delik açarsanız da patlar. Sonra ocaktan alıp kabuğunu soyun. (Kolay yöntem, diklemesine ikiye kesin, kaşık ile içini sıyırarak çıkarın kabuk kapak gibi dışarıda kalır.) Tahtada taktakatak taka iyice satıra alın bıçakla. İçine sarımsak, süzme yoğurt, isterseniz az birşey mayonez katıp karıştrın. Ben ceviz de atıyorum. 
*Yukarıdaki tarifteki gibi közlediğiniz patlıcanı daha iri iri doğrayın. Soyulmuş domatesi de kücük kücük doğrayın. Sarımsak limon zeytinyağı katıp hepsini karıştırın. Nefis.
*Semizotunu bir güzel yıkayıp saplarından ayırın. Suyunu iyice kurumasını bekleyin. Sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Bu kadar.
*Kaynar suya yumurtayı patlatmadan kırın. Güzelce haşlansın. Soğyunca sarımsaklı yoğurtla karıştırıp üzerine de tereyağı ve kırmız biber ısıtıp dökün. İşte çılbır.
*İri balığı ince şeritlerle doğra kücük parçalar haline getir. Ya da kılçığı temzilenmiş küçük balık . Kapaklı plasitk bir kaba bir sıra diz. Limon, tuz, karabiber zeytinyağı. Sonra üsüten bir sıra daha. NE akdar yapabirlisen yap. Mümkünse buzdolabında 1 gün beklesin Ben 6 saatte dayanamyıp cıkarıyorum. Bak nasıl pişmiş mis gibi.. ÜStüne dere otu, koy sofraya..

Hiç biriyle uğraşamam diyorsanız beyaz peyniri bari çıplak getirmeyin sofraya. Yanına ince doğruanmış kornişon, üzeirne nane kekik zeytinyağı Bir de karpuz kestin mi.. Başka da bir şeye gerek yok.

Bunu da yapmam diyorsan.... öğrenci evi mi orası, tekne.. Hakkını ver.

*Sofra kaldırılırken de herkes kendi tabağıın dibini ağzını sildiği peçeteyle sıyıracak. Islak mendille de tertemiz yapacak ki yıkamak çocuk oyuncağı olsun. Yıkayana da eziyet olmasın. Koyu da yağla kirletme..
*Masaya gazete ağıdındna masa örtüsü yapma allah rızası için. Artık rulo kağıt masa örtüsü satılıyor.
*Mümkünse porselen yahut melamin tabakla sofra kurulsun. Kağıt tabak yakışır mı hem tekneye hem rakıya?

Vallah yazarken kendimi İngiliz Limanı'nda öğleden sonrası rakısına hazırlanıyor sandım..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 5811
    • Son Denk Kayıkçısı
Biz bu yıl portatif araç buzdolabı aldık. Eski teknemde de vardı. Genelde hafta sonu teknede olduğumuz için , evde dolapta ne varsa dolduruyoruz buzdolabına, tabi pratik şeylerde hazırlıyoruz ve tekneye transfer. Teknede buzdolabı hafta içi açık olmadığı için , teknede bozulacak malzeme bırakmıyoruz. Tabi ki buz kasetlerimiz de var ve hem transferde hemde tekne buzdolabını hızlı soğutmakta işe yarıyor. Bu şekilde evdeki konforu tekne de de devam ettiriyoruz.  Yine pazar akşamı dönüşte aynı şekilde topluyoruz ve hiç bir şey israf olmuyor. Önceden her hafta alışveriş yapardık tekneye gitmeden önce saçma sapan şeylerden tekrar tekrar alınır ve israf olurdu. Ayrıca ağır bulaşıkları hiç teknede yıkamıyoruz, onların da özel çantası var ve evde düzenli makinaya atılıyorlar. Biz hafta sonu teknecisi olduğumuz için bu çözümü kendimize bulduk. Biraz transfer zahmeti var ama olsun, israf sıfır , hijyen on numara.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 117
Evet Ahmet Reis, ben daha çok 1 hafta üzeri seyirler için yazdım.. HAftasonu için dediğinzi gibi ne varsa alınır. Bzi de sadece haftasonu kaçamakalrında neredeyse sıfır ön hazırlıkla çıkıyoruz.

Bir öneri de dondurulmuş kücük pet şişeler. HEm buz etkisi yapar, hem çözüldükçe soğuk su ve buz kaynağı olarak kullanılır. İnanılmaz faydalı..
  • IP logged

  • *
  • İleti: 1649
    • instagram
Tariflere bayıldım.. hem pratik hem de güzel.. özellikle otlar muhteşem..
Sağolun..

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

  • IP logged
Akdenizli, Balıkçı

  • *
  • İleti: 1240
  • Selamlar
Tarifler süper, sağolun


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 4254
Yeşil domates.
Yerli de derler.
En yeşilinden alın. En ince yönüne, muhtemelen yanlamasına, Ortadan ikiye bölün.
Zerdeçal, fesleğen, kekik, biberiye, tuzla terbiyeleyin.
Kızgın tavada domates başına bir çay kaşığı zeytinyağına bulayıp, kızartın. Asla daha fazla yağ olmasın.
Yanına balık, patates, biber veya hiç bir şey. Afiyetle yiyin.


  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1178
İlkay reis,

Çok güzel konu ve tarfiler teşekkürler , yalnız insanın rakı içesi geliyor  :) !O__
  • IP logged

  • *
  • İleti: 989
İlkay Reis çok güzel bir konu okur iken karnım açıktı :)

Ahmet şimdi anladım buz gibi ikram ettiğin kolanın nasıl soğuduğunu :) kendi kendime  ulan bu kola bu kadar soğuk olur mu demiştim içimden :)
  • IP logged
“Merhaba denizci, sen de senden sonrakilere anlat…”

  • *
  • İleti: 5811
    • Son Denk Kayıkçısı
İlkay Reis çok güzel bir konu okur iken karnım açıktı :)

Ahmet şimdi anladım buz gibi ikram ettiğin kolanın nasıl soğuduğunu :) kendi kendime  ulan bu kola bu kadar soğuk olur mu demiştim içimden :)

Yok o gerçekten derin dondurucu daydı. Şaka değildi, çabuk soğusunlar diye oraya koyup unutmuşum. :)
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 5811
    • Son Denk Kayıkçısı
İlkay Reis'in paylaşımlarını okuyunca benim kumanya mantığımın çok farklı olduğunu hissettim. İlkay Reis ne kadar pratik paylaşımlarda bulunmuş. Teşekkürler.

Benim ailecek seyirlerim kısa süreli olduğu için çok sorun olmuyordu, mantığımızı önceki iletimde bahsetmiştim. Uzun seyirler ve transfer gibi seyirler de hep bildiğiniz yemek yapma yoluna gitmişim. Bildiğiniz uzun hazırlık. ama zor zamanlar için eksik etmediğim bazı şeyler var.

Bunlar;

-Kavurma (eğer fazla ise mümkünse vakumlanmış)
-Eski kaşar
-Zeytin
-Ton balığı konservesi
-Kuru üzüm
-Sade tahin helvası
-Fırınlanmış bayat ekmek
-Etimek
-Leblebi
-Elma

Bunu yazarken fark ettim bunların hiçbiri bir koyda oturup keyifle yenilecek şeyler değil. Hepsi denizde çalışırken tüketilecek kumanyalar.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • İleti: 22
çok teşekkürler, oldukça faydalı olmuş
  • IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

İlkay reisin temelde yazdıklarına katılmamak mümkün değil. Ancak katılmadıklarım da var. Bir kere sürelere takıldım. Niye o kadar acele olmalı. ? Teknede olunca yemek yapma adabında bir farklılık niye olsun ki. ?

Bakın ben size tekenede nasıl kahve yaptığımı anlatayım. Kavrulmuş kahve çekirdeklerini antika pirinç değirmene yerleştiririm. Sonra ağır ağır kahveyi çekerim. Yıllar önce dedemin yemekten sonra kahve çektiği gibi. Sonra alkol ocağında ya da küçük piknik tüpte, Eminönünde bulduğum altı tombul üstü dar , pirinç yüksek kahve cezvesinde ağır ateşte kahveyi pişiririm.

Toz kahve su soğuk iken suyun üzerinde yüzer. Su ısındıkça, yoğunluğu azaldıkça kahve de yavaş yavaş batmaya başlar. O yüzden kahve yavaş yavaş pişirilir ki " haşlama " dediğimiz filitre kahve durumuna düşmesin. Cezvenin makbulü uzun ve dar olanıdır. KAhve yüzdüğünden ve su ısındıkça çöktüğünden cezvnin derinliği önemlidir.

Yaptığım Türk kahvesini beğenmeyen çıkmadı. Bir Amerikalı zamanında telvesinden dolayı bizim kahveye " mud " yani çamur gibi demişti. Ancak bahsetiğim yöntem ile yaparsanız bizim kahveye de bayılırlar. Onların içtiği kaynamış kahve gibi olmaz çünkü. Daha çukulatamsı bir aroması olur Türk kahvesinin.  Peki şeker ne zaman konur? Gerçi kahveyi şeker bozar da çoğu insan şekersiz içemez. O yüzden kahvenin lezzetini bozmasın diye şekerin konmasının bir zamanı vardır. Eee o da bende kalsın. Başka bir yazıda anlatırım.

Yani demem o ki, dondurulmuş ve geri çözülmüş her şeyin lezzeti kaçar. Yemek yapmanın teknede ya da başka yerde kendine göre bir üslubu vardır. Bunlardan taviz verilemez. Yemek aceleye gelmez.

Ahmet farkında olmadan tam da benim yıllardır söylemeye çalıştığımı hoop diye söyleyivermiş. Evin konforunu tekneye taşımaktan bahsetmiş.

Ev konforunu tekne konforu aslında birbirnden öyle farklı ki. Daha dün telefon ile konuşurken Baba Tunca ile dünya tutu atabileceğini söylüyordu. Oysa kendi Teknesi Hunter , Baba Tunca dan iki feet daha kısa olduğu halde Baba dan daha konforlu. (Ahmetin anladığı anlamda konfordan bahsediyorum burada ) Havuzluğu neredeyse Baba Tunca 'nın iki katı. Ama Ahmet kendi teknesi ile hiç ben bununla dünya turu atarım demedi bu güne kadar.

Baba Tunca da hissettiği,ona ben bununla dünya turu atarım dedirten şey evdeki değil denizdeki " gerçek " konforun ne olduğunu anlatıyor işte.

Bilmem anlatabildim mi. ?
  • IP logged

  • *
  • İleti: 117
İlkay reisin temelde yazdıklarına katılmamak mümkün değil. Ancak katılmadıklarım da var. Bir kere sürelere takıldım. Niye o kadar acele olmalı. ? Teknede olunca yemek yapma adabında bir farklılık niye olsun ki. ?


Acele değil pratik.. Hiç bir sosyal mevhumun tek bir doğrusu yoktur. Tek ıslık çaldığım ve popomu oynatarak dans ettiğim an yemek yaptığım anlardır ve iş harici zamanımın çoğunu mutfakta geçirrim. O sebeple aceleye gerçektne gerek yok, katılıyorum. Ama bu acele değil, pratiklik.

Biz tüm tekne deneyimimizi ya 1 misafir aileyle ya da kendi ailemizle geçiriyoruz. Biri 5 diğeri 7 yaşında 2 kızım var. Yani her hazırlık en az dört kişi için. Kahvaltı, öğlen yemeği ve akşam yemeği her biri denizde apayrı keyif. Her birinin hazırlanma süresini, sofranın kurulmasını, topalnmasını hesap edersen arada şöyle offf deyip, bir ayak uzatıp kitap okumaya" yahut "şnorkelle 1 saat uzaklaşıyorum" demeye hiç fırsat kalmaz. Arada bir yapmaktan bahsetmiyorum yemek hazırlığını, her günden bahsediyorum.. Bir süre sonra bayılır insan sürekli hazırlık yapmaktan. O yüzden tekrar ediyorum, acele değil pratiklik.. Bir gün senle denk gelirsek lezzetten bir kayıp olmadığını kanıtlarım ;-) (Donmuşları saymıyorum ;-) Ama sosun donmuşundna sorun olmaz yeter ki eti dondurma.. )

Kahvaltı deidm aklıma geldi..
Kuymak..
2 kaşık tereyağında 2 su bardağı mısır ununu çevir, unun kokusu çıkmaya başlayıp renk değiştirince 2 su bardağı suyu ekle (1 su 1 süt de olabilir). Yavaş yavaş ekle ki topak olmasın unu. Su cok giib gelebilri ama değil, şişecke o un. Üstüne tereyağı çıkmaya ve un şişmeye başlayınca da ileld e çeçil peyniri olmasıan gerek yok, yeni kaşar beyz peynri karışımı bile olur, boca et. Güzelce erisin ve sıcak sıcak sofraya koy. Teflonda yapmaçünkü tavadan çatalla yenir o güzellik. Üstelik 5 dakikada. Ama siterseniz 15 dakikada da yaya yaya yapabilirsniz. ;-)

Yumurtalı ekmek
Çırpılmış yumurtaya ekmek batırıp yağda kızartacaksaınız ama yumurtayı cok ememeyebilir. O yzüden önce sütlü yumurtaya sonra yumurtaya batırıp atın. Miss. Yine 5 dakika..




  • IP logged
« Son Düzenleme: 08 Kasım 2018, 09:55:54 Gönderen: İlkay Ersoy »

  • *
  • İleti: 5811
    • Son Denk Kayıkçısı
Çırpılmış yumurtaya ekmek batırıp yağda kızartacaksaınız ama yumurtayı cok ememeyebilir. O yzüden önce sütlü yumurtaya sonra yumurtaya batırıp atın. Miss. Yine 5 dakika..

Harika bir öneri , çok severim ve sık yaparım. Süt bulamazsam azıcık suyla yumurtayı çırpar biraz da tuz ekleyerek bandırıyorum. Her iki yöntemde de yumurta kokusu çok azalıyor.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul


"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"


https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

  • *
  • Donatan Temsilcileri
  • İleti: 1165
İlkay Reis,

Ellerinize sağlık. Konu tam da bize göre.

Normalde karı koca yemek yapmayı da yemeyi de çok sevdiğimiz için teknede de her fırsatta mutfak faaliyetleri yapıyoruz. Uzun yol öncesi Ece mutlaka bir iki çeşit zeytinyağlı yapar. Geçen sene nohut yemeği bile yapmıştı. Paşalimanı’nda yanına da pilav yapıp mideye indirmiştik. Evde kek yapmamışsa derin dondurucuda her daim nöbet bekleyen Kemalpaşa tatlısını getirir. Teknede şerbetini hazırlayıp dökünce tatlımız hazır. Normalde hiç içmediğim hatta daha önce hiç sevmediğim halde hazır kolay çorbalar uzun seyirlerde o kadar güzel gelmeye başladı ki tekne de hep bulunduruyoruz. Özellikle soğuk olduğunda içimiz ısınıyor. Stoklar bitince konserve ürünler de çok işe yarıyor. Teknede yufka veya milföy hamuru bulundurmaya çalışıyoruz. Kahvaltıda sıcak börek fırında ya da tavada yapılabilir. (Milföylü paçanga böreği ) Her teknenin kendisine özgü birkaç çeşit makarnası olması lazım. Karidesli veya domatesli makarna favorimiz. Ahmet gibi biz de kavurma seviyoruz. Önceden de hazırlıyoruz yolda da yapıyoruz. Ben önceden hazırlamak yerine yolda ya da gittiğimiz yerde yapmayı tercih ediyorum. Elinde malzeme olunca yolda da her türlü yemeği yapabiliyorsunuz. Geçen sene İrfan Reisin tekneyi Hırvattan getirirlerken kışın fırtınanın ortasında Koray Reis pizza bile yapıyordu. Yeter ki sevin ve isteyin.

Eğer Egedeysek benim en sevdiğim şeylerden birisi bir kilo karides alıp teknenin dinlencesinde onları denizde teker teker temizlerken arada biramı yudumlamaktır. Ayıkladıktan sonra biraz maydanoz sapı biraz sirkeyle tek taşım kaynatıp yarısını sarımsak, limon, zeytinyağı ve maydanozla salata, yarısını tereyağında hazırlamak pratik. Geçtiğimiz yaz Kabatepe’de denizden midye toplayıp midye tava yapmıştık.

Yemek için yaşamak çok zevkli. Biz de sizin gibi karada yaptığımız her yemeği teknede de yapıyoruz. Önceki teknede buzdolabı yoktu. Büyük bir araba termosu almıştık. Uzun seyirlerde yiyecekleri koruyabiliyorduk. Kağıt tabak konusunda da size katılıyorum. Ersin Abi, Babatunca’da yolda yapacağımız yemekleri haftaya anlatırız. Küçük mutfak yoktur, aşçı tembeldir.  :P

Herkese afiyet olsun.
  • IP logged

 
Yukarı git