Seyirde özellikle kadın reis ve reis yardımcılarında en büyük dert "tatile mi geldim hizmete mi?" sorusu.. Tabii erkeklere de biraz görev düşüyor bu konuda. Ama ister karakafa seyir olsun ister ailecek, önceden iyi planlama yapmak, bir takım basit hazırlıklar yapmak çok işe yarıyor. Bir kaç örnekle ben başlayayım, devamı sizden gelsin..
Önceden hazırlanacak yiyecekler. Başlangıöta zul geliyor hazırlamak ama koya yanaşıp rakı yanına şipşak yemek hazırladığında "iyi ki yapmışım" diyorsun..
- Tereyağı, ince kıyım soğan, sarımsak, domates ile hazırlanacak sosu kücük buzdolabı poşetlerinde birer porsiyon hazırlayıp derin dondurucuya yolla. Sonra hızlı makarnanın üstüne boca edip iki karıştrıdn mı al sana domates soslu makarna 3 dakikada.
Makarnayı az haşlayıp yine porsiyon porsiyon buzdolabı poşetinde derin donrucuya at. Sonra çıkarıp 1 çay bardağı suda syu emene kadar haşla yukarıdaki sosla hazırla.
İki dakikada hazırlanacak mini köfteleri önceden kızart, porsiyonalrla yine derin dondurucuya. Sonra hızlıca ıstıp yanına salata ve makarnayla koy sofraya 5 dakkada sofra hazır.
Hazır zeytinyağlılardan 5-6 çeşit alıp sert plastik kutuda buzdolabında dursun. Öğlen rakısına bire bir ilaç.
Bir tencere zeytinyağlı barbunyayı porsiyonalrla sert plastik kaba aktar diz buz dolabına. Bir de hızlı cacık yaptın mı yanına, mütevazı çilingir hazır.
Konserve tavsiyesi :
Konserve sevmem ama Tat domatesli ve sade uskumru fileto hem lezzetli hem şipşak.. Yurt konservenin de fasulye ve barbunya konservesi muhteşem.
Hızlı Yemek / Atıştırmalık
*Her tür Ege otunu (Şevketi Bostan, Turp otu, arap saçı, hardal otu, kaz ayağı vs vs) 5-8 sakika kaynar tuzlu suda kaynatın. Soğuyunca limon/zeytinyağı/sarımsak sosuyla zenginleştirin. Hepsi de has meze olur. Restoranlarda da öyle yapıyorlar zaten.
*Rendelenmiş kabağı suyunu elle sıktıktan sonra zeytinyağında azcık kavrun. Çok zeytinyağına gerek yok. Sert yoğurda sarımsak ezip atın dere otun yolun, bir güzel karıştırın.
(Biraz ceviz de atılabilri içine). Yukarıdaki ot mezelerle beraber 7 dakikayı geçerse kendinize kızın.
*Aynı tarifi havuçla da deneyin. O da süper olur.
*Kabağı soyun, diklemesine dörde bölün. Diriliği kaybolmayacak kadar haşlayın. Limon, zeytinyağı, sarımsak, dere otu serpiştirin. Nefis. 5 dakikayı geçmez.
*Süzme yoğurt, ezilmiş sarımsak ile güzel beyaz peyniri güzelce karıştırın. Sonra tavada zeytinyağında kırılmış ceviz ve kuru naneyi bir güzel çevirin. Hepsini karıştırın. Alın size en hasındna haydari. Üstüne ince kıyuım maydanoz ve veya dere otu da eklerseniz iyi olur. 3 dakka sürmez bak.
*Patlıcanı (mümkünse şiko patlıcan) 2-3 yeridnen delip ocakta çevire çevire közleyin. Üşenmeyin bir kaç dakikada pişer. İçi kendi syunda pişecğeinden fazla delik olmasın. Sıfır delik açarsanız da patlar. Sonra ocaktan alıp kabuğunu soyun. (Kolay yöntem, diklemesine ikiye kesin, kaşık ile içini sıyırarak çıkarın kabuk kapak gibi dışarıda kalır.) Tahtada taktakatak taka iyice satıra alın bıçakla. İçine sarımsak, süzme yoğurt, isterseniz az birşey mayonez katıp karıştrın. Ben ceviz de atıyorum.
*Yukarıdaki tarifteki gibi közlediğiniz patlıcanı daha iri iri doğrayın. Soyulmuş domatesi de kücük kücük doğrayın. Sarımsak limon zeytinyağı katıp hepsini karıştırın. Nefis.
*Semizotunu bir güzel yıkayıp saplarından ayırın. Suyunu iyice kurumasını bekleyin. Sarımsaklı yoğurtla karıştırın. Bu kadar.
*Kaynar suya yumurtayı patlatmadan kırın. Güzelce haşlansın. Soğyunca sarımsaklı yoğurtla karıştırıp üzerine de tereyağı ve kırmız biber ısıtıp dökün. İşte çılbır.
*İri balığı ince şeritlerle doğra kücük parçalar haline getir. Ya da kılçığı temzilenmiş küçük balık . Kapaklı plasitk bir kaba bir sıra diz. Limon, tuz, karabiber zeytinyağı. Sonra üsüten bir sıra daha. NE akdar yapabirlisen yap. Mümkünse buzdolabında 1 gün beklesin Ben 6 saatte dayanamyıp cıkarıyorum. Bak nasıl pişmiş mis gibi.. ÜStüne dere otu, koy sofraya..
Hiç biriyle uğraşamam diyorsanız beyaz peyniri bari çıplak getirmeyin sofraya. Yanına ince doğruanmış kornişon, üzeirne nane kekik zeytinyağı Bir de karpuz kestin mi.. Başka da bir şeye gerek yok.
Bunu da yapmam diyorsan.... öğrenci evi mi orası, tekne.. Hakkını ver.
*Sofra kaldırılırken de herkes kendi tabağıın dibini ağzını sildiği peçeteyle sıyıracak. Islak mendille de tertemiz yapacak ki yıkamak çocuk oyuncağı olsun. Yıkayana da eziyet olmasın. Koyu da yağla kirletme..
*Masaya gazete ağıdındna masa örtüsü yapma allah rızası için. Artık rulo kağıt masa örtüsü satılıyor.
*Mümkünse porselen yahut melamin tabakla sofra kurulsun. Kağıt tabak yakışır mı hem tekneye hem rakıya?
Vallah yazarken kendimi İngiliz Limanı'nda öğleden sonrası rakısına hazırlanıyor sandım..