Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: Ahşapta Oksalik asit kullanımı.

e

ersinboke@icrs.com.tr

Ahşapta Oksalik asit kullanımı.
OP: 21 Eylül 2018, 02:21:17
Efendim ilginç bir bilgi notu WBF dan öğrendiklerimin özeti.

Oksalik asit , kararmış ahşabı beyazlatmak için kullanılan bir asit. Parçacıklar halinde temin ediliyor ve sıcak suda çözdürülüyor. Her durumda uygulama yapılırken ciddi bir maske kullanılması gerekiyor. Kullanım sonrasında kurumuş olsa dahi zımpara yapılırken asitli talaş tozları da felaket zararlı. Yani önce kullanırken aman dikkat.

Oksalik asit ile ahşabın rengi açılıyor ancak , mutlaka sonrasında nötrolize edilmesi gerekiyor. Çoğu zaman sadece su ile yıkamak yetmeyebiliyor. İÇinde oksalik asit kalmış ahşap üzerine vernik sürüldüğünde vernik kurumuyor . Ayrıca ahşaba zarar veriyor.

O yüzden Oksalik asit kullandığınızda sonrasında nötralize etmek gerekiyor. BUnun için bir baz kullanmak gerekiyor. Önerilen Amonyak ya da bildiğiniz soda.

Yani Oksalik asit kullanıldıktan sonra amonyak ya da soda ile nötralize etmek ve sonrasında iyice yıkamak gerekiyor.

Bilginize.. 

• IP logged

• *
  • YAZDIKLARIMA O KADAR ÖNEM VERMEYİN.İHTİYAR İŞTE !!
Ynt: Ahşapta Oksalik asit kullanımı.
#1: 21 Eylül 2018, 08:24:17
      Okzalik asidi nötür hale getirmek için AMONYAK  kullanılırsa uygulama sırasında maske gerekir.Ayrıca uygulamadan sonra amonyagın o çok keskin ve dayanılmaz ÇİŞ kokusunu nasıl yok edeceksiniz?
      Soda diye söylediğin her halde içme sodası veya kabartma tozu diye satılan bilinen SODYUMBİKARBONAT olsa gerek.Eh bunun ne kokusu vardır nede uygulama sırasında insana zararı ama bununda asiti yok edecek BAZİKLİK  özelliği çok zayıftır işlemi tekrar tekrar yapmak  gerekebilir.

• IP logged

Z

Ziya Gunes

#2: 21 Eylül 2018, 09:24:18
Oksalik asit'i illa sıcak su ile eritmek gerekmiyor.
Ben ıslak tikin üzerine serpiyorum, tuz eker gibi, sonra kırmızı Scotch-Brite ile (nalburlarda satılan) ağacın lif yönünde hafif bastırarak siliyorum.
Zaten bir dakikadan az bire içinde, gri siyah bir sıvı çıkıyor ahşaptan.
2-3 dakika oğuşturmak yeterli oluyor.
Sonrasında bol su ile yıkıyorum ve tikler sanki ilk günkü gibi oluyor.
(Amonyak kullanımını genel olarak sevmiyorum, bana göre oksalik asitten daha yakıcı cilt için)
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#3: 21 Eylül 2018, 09:42:20
Oksalik asit'i illa sıcak su ile eritmek gerekmiyor.
Ben ıslak tikin üzerine serpiyorum, tuz eker gibi, sonra kırmızı Scotch-Brite ile (nalburlarda satılan) ağacın lif yönünde hafif bastırarak siliyorum.
Zaten bir dakikadan az bire içinde, gri siyah bir sıvı çıkıyor ahşaptan.
2-3 dakika oğuşturmak yeterli oluyor.
Sonrasında bol su ile yıkıyorum ve tikler sanki ilk günkü gibi oluyor.
(Amonyak kullanımını genel olarak sevmiyorum, bana göre oksalik asitten daha yakıcı cilt için)

Ziya abi nerden aklına geldi de böyle bir sistem geliştirdin şaşırdım  :)
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#4: 21 Eylül 2018, 09:46:13

Ziya abi nerden aklına geldi de böyle bir sistem geliştirdin şaşırdım  :)

Google sağolsun
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#5: 21 Eylül 2018, 09:50:23
Deniz suyu yetmez mi? Çok istiyorsak arap sabunu ile yıkamak yeterli gelmez mi?
Tik bu, niye ilk günkü gibi olsun? Ben ahşap işinden anlamam ama ilk günkü gibi olması demek üzerinden incecik bir katmanın kalkması demek sanki.
Aklım kesmedi.
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Z

Ziya Gunes

#6: 21 Eylül 2018, 10:16:42
Deniz suyu yetmez mi? Çok istiyorsak arap sabunu ile yıkamak yeterli gelmez mi?
Tik bu, niye ilk günkü gibi olsun? Ben ahşap işinden anlamam ama ilk günkü gibi olması demek üzerinden incecik bir katmanın kalkması demek sanki.
Aklım kesmedi.

Eğer Arap sabunu ya da deniz suyunu da fırça ve/veya Scotch brite ile kullanıyorsan, bahsettiğin zımpara effekti yine oluşur.
Birkez yap bir tik parçasına, sonra daha önce neden kapkara doşamışım diyeceksin. Tikin incelirse tamiratın benden
  • IP logged

e

ersinboke@icrs.com.tr

#7: 21 Eylül 2018, 10:37:51
Su ile ne kadar yıkanırsa yıkansın mutlaka bir baz ile nötralize edilmeli diyorlar. O yüzden amonyak ya da Hüseyin abinin dediği gibi soda kullanılıyor. Aksi halde ahşabı yıpratıyormuş.

Öyle yazmışlar valla. Ben hiç uygulamadım. Soruyu soran kişi direkte uygulayacak olduğundan mutlaka nötralize et die tavsiye ettiler.
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#8: 21 Eylül 2018, 10:45:46
Ziyacım, eskiden kullanıyordum fırçayı. Şimdi kullanmıyorum. Vuruyorum deniz suyunu, o kadar. Arap sabunu için ise, bezle şöyle bir üstünden geçersek, tamam.
Sanki bana bu doğru imiş gibi geliyor.
  • IP logged
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2018, 10:51:39 Gönderen: Bülent Büyükdağ »
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

Z

Ziya Gunes

#9: 21 Eylül 2018, 10:52:55
Hayattaki en önemli mottom; "Düşünceyi ortaya bırak ve ısrar etme"
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#10: 21 Eylül 2018, 11:11:13
Hayattaki en önemli mottom; "Düşünceyi ortaya bırak ve ısrar etme"

Niye ısrar edelim? Ben (artık) kendi uygulamamı söylüyorum. Bir kez tikle başım derde girdi, tikten korkar oldum artık. Riske giremiyorum.
  • IP logged

Z

Ziya Gunes

#11: 21 Eylül 2018, 11:16:09
Sözüm sana değil, kendime zaten
Ben ısrar etmiyorum bu konuda
  • IP logged

• *
#12: 21 Eylül 2018, 11:25:38
Bizim marina ponton temizliği için 120 bar basınçlı su jeti kullanıyor. Yüzme platformundaki tiklere 2 dakika tutmam süper sonuç verdi. Eğilmeden , fırça ile uğraşmadan anında sonuç aldım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#13: 21 Eylül 2018, 11:35:40
Bizim marina ponton temizliği için 120 bar basınçlı su jeti kullanıyor. Yüzme platformundaki tiklere 2 dakika tutmam süper sonuç verdi. Eğilmeden , fırça ile uğraşmadan anında sonuç aldım

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Oğuzhan reis ,

uygulama videosu olsa çok güzel olur  :)
  • IP logged

• *
#14: 21 Eylül 2018, 14:07:51

Teknede bulunan tik olmasa da tik olan bahçe mobilyalarının basınçlı su ile temizliği ile ilgili bir video.  Teknem olduğu zaman tikleri nasıl temizlemem gerektiği ile ilgili araştırma yaparken bulmuştum.
  • IP logged

Yukarı git