Aşağı git Skip to main content

Gönderen Konu: KATAMARANLAR

T
  • *
Ynt: KATAMARANLAR
#15: 21 Ocak 2017, 13:25:15
Okuyabileceğim karşılaştırma kaynakların da gördüğüm multihull ve monohull karşılaştırması genellikle şu başlıklarla yapılıyor. Ve her biri ayrıntılı ele alınıyor.
Ön yargısız bakıldığında, (birçoğunun çirkinliği hariç) göz ardı edilmemeli sanki.

Katamaran avantajları...
Hız,
Stabilite,
Mahremiyet,
Yaşam alanı,
Tüm alanlara ulaşılabilirlik,
Güvenlik

Dezavantajları
Paha,
Rüzgar üstüne gidiş,
Bağlanma,
Yük taşıma kapasitesi,

Monohull avantajları...
Ekonomi,
Rüzgar üstüne gidiş,
Yükleme kapasitesi,
Bağlanma,
Geleneksellik.

Dezavantajları
Salma derinliği ve güvenliği,
Hız,
Güvenlik,
Mahremiyet
  • IP logged

• *
  • Donatan Temsilcileri
#16: 21 Ocak 2017, 14:05:48
Güvenlik ve mahremiyetleri anlayamadım. Katamaran neden bu iki konuda avantajlı?
  • IP logged
Saatin fazla tiz tıkırtısında,ışık yıllarının ömür süremizle alay eden sesini de işitiriz.

T
  • *
#17: 21 Ocak 2017, 14:11:25
Güvenlik açısından bir çok değerlendirme raporunda kabaca şunlar ele alınmış.

Fırtına koşullarından daha hızlı kaçış,
Batmazlık özellikleri, malum tumba olsa dahi batmıyorlar,
Su geçirmez bölmelerin olması,
İki gövdenin verdiği avantaj ile ilerleme, (Hasar durumunda)
Çift motor, gibi

Mahremiyet ise,
Kamaraların farklı gövdelerde olması ile sağlanan mahremiyet

• IP logged

• *
  • Hayat suda başladı...
    • Denizci Kahvesi
#18: 21 Ocak 2017, 14:39:17
Güvenlik ve mahremiyetleri anlayamadım. Katamaran neden bu iki konuda avantajlı?

Tek gövdelide ışıklar söndükten sonra herşey serbest. Katamaranda gerçekten serbest. Birinde duymazdan geliyoruz, diğerinde duymuyoruz :)
  • IP logged
"Clouds and winds and oceans I choose my fate to be...  Whom the sea has taken Never shall be free."

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#19: 26 Ocak 2017, 23:21:35
İş gereği 38-45ft arası pek çok katamaran kullandım. Tek rahatsız olduğum hem baş kıç hem sancak iskele salınımlarının rahatsız edici olması. Dar gövde nedeniyle daha çok baş kıç yapıyor ama 40-45ft ise çok rahatsız etmiyor. Ama sık dalgalar bordadan gelince iki gövde iki kere yalpa yapıyor, çok rahatsız bence.

Ersinin direk kırılması minik canavarlar için olabilir, ama charterda kullanılanların benim gövdem kadar kalın direk profili ve kolum gibi çarmıkları var! Direk kırana ödül verirler! :)

Ana yelken çok büyük, elektrikli vinç yoksa hisa-mayna işkence.. (mavi yolculukta katamaran müşterisi elini sürmez, rakısına buz ister sen vinçle boğuşurken!)

Düşük su çekimi muhteşem bir avantaj.. 43ft cat ile 30ft teknelerin giremediği plaj önlerine girmek, çift makina ile rüzgardan etkilenmeden manevra yapmak priceless..

Çoluk çocuklu aileler için harika. Öndeki file tam oyun alanı.

Mutfak ve salon genelde tekne kapasitesine göre küçük. Dış mekanlara önem verilmiş. (Fountain pajot, lagoon, leopard gibi mavi yolculuk modelleri için konuşuyorum)

Özetle dalga yoksa biz mavi yolculuk sektörü çalışanları olarak cat severiz. Tercih eden müşteri monohull'a göre daha az denizci/yelkenci olur ama kazancı bunu dengeler. (Mono müşterisini daha içten severiz!)

İçinde yaşamak için 30ft cat tercih ederdim.

öZgür
  • IP logged
« Son Düzenleme: 26 Ocak 2017, 23:23:58 Gönderen: Özgür Ökten »
><(((º>

• *
  • Bilen bilir
#20: 27 Ocak 2017, 00:06:20
Geçtiğimiz yaz kızım eşim ve iki toruş (büyük 6,5 küçük 2,5 yaşında idi) baba işte tekneye geldik  :)xx

Abla toruş aklı başında basdığı yeri biliyor ve anne anne ile son derece uyumlu ve tekne kültürüne aşina  :)

Oğlan toruş tam bir mekanik hastası meraklı,hareketli canavar  ?0-?

Ne nedir, nasıldır, aç bak,sök parçala,gir, çık.Annesi ve dede peşinde kan ter içinde  ;)

Bu tekne ile olmayacak,şöyle düz ayak bir katamaran bakalım.Merdiven olmasın,in bin az olsun,her şey göz altı undercontrol

vaziyeti kolay bir katamaran. Ucuz olsun.Yaşlı kızlar bize uyar.Mümkünse İngilizce konuşsun falan diye bakmıyoruz ama,

Catalak 9 diye bir hatun var toruşlara hem İngilizce öğretir hem de fazla büyük değil. Manal koyuna 10 numara uyar :)xx

Netten aranıyor,ilanda Catalak 9 var ama planlar Catalak 8.Aga ne ayak diye telefon ediliyor.Amcam saf öpen tipli biri.

Biz kıça 1 m. platform koyduk. Ülen platform koyunca 9 oluyor da sen bunu 9 diye çakabilencen mi >:(

İlk teknemizde tamam çakıldık ama 2. de de mi?

Vazgeçtik tabii ki ama olan yan komşum Sedat abinin  tekneye oluyor.

Ertesi sabah ''günaydın abi nasılsın?''

''İyiyim Utku'cuğum.Ben dün akşam senin durumu görünce kararımı verdim''

''Hayırdır abi,ne kararı?''

''biliyorsun benim torun geliyor.Bir de radarda görmüşler Erkek (BÜYÜK harf E ile yazılır) olacakmış.''

''Eeee abi ne olacak erkek olursa?''

''Benim teknenin merdivenleri seninkinden de yüksek,ben bu tekneyi satıp şöyle düz ayak bir motor yat alayım diyorum''

Üleeeeen toruuuuşlar siz nelere kadirsiniz beaaa  !O__

Sedat abi anlatsana Toruş geliyor diye sattığın kızı  ;)

• IP logged
« Son Düzenleme: 27 Ocak 2017, 00:07:27 Gönderen: Hasan Toparlak »
DeDe

• *
    • KUTUP YILDIZI
#21: 27 Ocak 2017, 00:49:25
Yorumsuz  ;D ;D ;D

• IP logged
ВЛАДА / TEOS

• *
  • Bilen bilir
#22: 27 Ocak 2017, 09:45:14
Burada bilgisayar başında oturanı Can biladerime benzeteceğim ama gözlüğümü bir takayım hele  :D
  • IP logged
DeDe

T
  • *
#23: 27 Ocak 2017, 20:13:25
"(Fountain pajot, lagoon, leopard gibi mavi yolculuk modelleri)"

Özgür yazdığı için ona soruyormuş gibi olsa da herkese bu soru.

Buralar da charter'dan dolayı yine hep belli marka ve modellerini görüyoruz.
Hangi markalar, daha içinde yaşamak, açık denize çıkmak haliyle uzun yola da uygun olabilir. Bazı markalar için örneğin "Prout", diğerleri gibi değildir, hem yaşam hem uzun yola uygundur, bir kaç defa dünya turu atmış bir çokları vardır gibi şeyler söyleniyor. Bunlar 1990'lı yıllar ait tekneler. Bir taraftan da 2000 öncesi modellerde tumba olma daha kolayken 2000 sonrasında çok çok zor bir hale geldi deniliyor. Prout dışında hangi markalar vardır, diğerlerinin yanında "daha iyi" denilen ?
  • IP logged

• *
    • Son Denk Kayıkçısı
#24: 27 Ocak 2017, 22:13:30
Hiç bilmediğim tekneler , merak ediyor ve verilecek bilgileri heyecanla bekliyorum. Ama ileride teknede yaşamam mümkün olur ve uygun bütçem oluşursa okuduğum kadarıyla bende mutlaka katamaran derdim.
  • IP logged
S/Y Bidarka / Fatih / İstanbul

"Son Denk Kayıkçısının Hatırasına"

https://sondenkkayikcisi.blogspot.com/

• *
    • AÇIK DENİZ AKADEMİ
#25: 27 Ocak 2017, 23:02:00
Kaan bu arada canlı Dragonfly 35 görmek istersen Fethiye Ece marinada F-H pontonların köşesinde duruyor.

Sezonda biz 8-10kn rüzgarda pırpırlanan yelkenlere üflerken yanımızdan 6-7kn ile vızz diye geçip gıcık eder bizi!

Üstelik satılıkmış!
http://www.ertekinyachting.com/satilik-12-trimaran---dragonfly-35-ultimate-.html#2

Üstelik 1 milyon TL bile değil! :D

öZgür

• IP logged
><(((º>

T
  • *
#26: 27 Ocak 2017, 23:07:33
 ;D ;D ;D

Tekneler çok ucuzladı bugünlerde, ikişer ikişer alacağız bu gidişle.

Klasik tekneler için söylenen gibi.
İki teknen olacak, klasik olanla hafta sonları bulunduğun yerde dolaşacaksın diğeri ile aileni alıp uzun yol yapacaksın  ;D
  • IP logged

• *
  • Bilen bilir
#27: 28 Ocak 2017, 13:24:27
Katamaran gibi geniş ve rahat kokpit olsun ama tek gövde olsun diyenlere  :)xx

http://www.yachtworld.com/boats/category/type/Dufour/Atoll+43

Param çok hem katamaran gibi olsun hem de Moody olsun diyenlere  :)

http://www.yachtworld.com/boats/2015/Moody-45-DS-2816690/Seattle/WA/United-States

Piyango çıksa kesin alırım  8)
  • IP logged
DeDe

T
  • *
#28: 28 Ocak 2017, 13:43:06
Şu Atoll'ler gerçekten ilginç tekneler.

Tam anlamı ile adı gibi, bölgenin ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş olmasına rağmen, Akdenizde de kullanılabilir diye düşünmüyor değil insan. En azından Kiralama firmaları.

L O A :13.10m / 43' ft
Hull Length : 12.86m / 42' 2" ft
Beam :4.84 m/ 15' 2" ft
Displacement : 9,500 kg/ 20,950 lbs
Standard Draft : 1.6 m / 5' 3"ft
Standard Keel Type : Lead
Keel Weight (Standard): 1,000 kg/ 2,200 lbs
Fresh Water : 1,000 L / 275 gal
Fuel : 900 L /235 gal
Berths : 6/8 6/8
Cabins : 3/4 3/4
Heads/Showers : 2 2
Head Room : 6' 3"
Engine : 5 Cyl Diesel with Shaft Drive 62 hp
Sails total area: 88m /946 ft
  • IP logged
« Son Düzenleme: 28 Ocak 2017, 13:45:35 Gönderen: Tan Kaan Özkan »

• *
#29: 28 Ocak 2017, 13:58:24
Ben ilk defa gördüm bu tekneyi. Gerçekten değişik bir yapısı var, aslında benim beklentilerime çok uygun...
  • IP logged

Yukarı git