Bu gece sayı olarak maksimumun beklendiği gece... Ben maalesef denizde olamayacağım, balkondan şansımı deneyeceğim artık...
Bir gençlik hatırası... Lise çağlarındayım, Çatalca'da dedemlerin çiftliğinde kalıyorum. Astronomi merakı var, babam 20×50 bir rus dürbünü almıştı (hala kullanıyorum bunu) rahmetli dedem de ona bir üçayak uydurmuştu. Onunla güneş batarken venüs, gece jüpiter uyduları, samanyolu merkezi bulutsular filan bakıyorum. (Çok aptalca bişey ama) güneş batarken önüne güya filtre niyetine kadın çorabı geçirip güneş lekesi filan gözlüyorum, şeklini çiziyorum.
Neyse perseidlerin görüleceği bir gece üşenmedim saati sabaha karşı 3 e filan kurdum. Bir süre camdan baktım, ürperdim dışarı çıkmaya bir tane görür gibi olunca korkuma hakim olup çıktım, 1-2 tane gördüm görmedim fazla tatmin olmamış bir şekilde geri dönerken hava da tam aydınlanmaya başladı, son bi baktığım yönden ışıl ışıl kocaman bir ateş topu rengarenk yanarak gökyüzünü baştan başa kat etti. O manzara hala gözümün önünde herhalde ölene kadar da kalır muhtemelen, öyle kazındı zihnime, bir tür mistik tecrübe gibi...
"...parce que je suis heureux en mer et peut-être pour sauver mon ame..." - Bernard Moitessier